Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kongre ve Kültür Turizmi

Ülke topraklarında yapılaşma ve ekonomiyi arttırdığı gibi ülke tanıtımı açısından da faydalı gezi türüdür. Düzenlenen zirvelerde ülke tanıtımı da yapılır.



Kongre turizmi nedir?


Kongre turizmi; toplantı, iş maksadı ile yapılan seyahatlere kongre turizmi denilmektedir. Şehir içi olabildiği gibi şehir dışına da yapılan bu tür seyahatler, otel inşa eden firmaları business otel yapımına itmiştir. Dünya genelinde yer alan kongre turizmi oranı 1995 yılında 20 binken, 2005 yılında 35 bini aşmıştır.


Kültür turizmi nedir?


Kültür turizmi ise daha çok ziyaretçilerin, gittikleri bölgede yer alan kültürel yapıları görmek için yaptıkları gezilerdir. Kültür turizmi, bölgede yer alan toplumun kültürleri hakkında bilgi almak isteyen, geçmiş zaman mimarisini incelemek isteyen gezginlerin yaptığı seyahatleri kapsar. Bu terim ilk olarak 1980’li yıllarda ortaya çıkmış olup, AB’nin kültürel mirasını tanıtmak için yapılmış bir turizm çeşididir.


İstanbul, kongre turizminde kaçıncı sırada?


Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Derneği ICCA'nın verilerine göre; İstanbul 2010 yılında yedinci ve 2011 yılında dokuzuncu şehir oldu. 


2009 yılında açılan İstanbul Kongre Merkezi (ICC), 14 bin metrekarelik fuar alanına sahip. Kapalı alanı ise 120 bin metrekare olan İstanbul Kongre Merkezi (ICC), 3 bin 705 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor. 2014 yılında yapılması planlanan 20. Uluslararası Aids Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi’nde 25 bin delegenin katılımı ile gerçekleştirilmesi planlanıyor.


İstanbul Kongre Merkezi’nin özellikleri:


- Taksim bölgesine çok yakın bir mesafede bulunuyor.

- İstanbul Kongre Merkezi toplam sekiz kattan oluşuyor.

- 89 adet workshop odası var.

- 24'ü 3705 kişilik oditoryumda olmak üzere toplam 52 adet simultane kabini mevcut.

- 38 ile 3.028 metrekare arasında değişen 15 salonu var.

- Ses geçirmez paravan sistemleriyle ikiye ve üçe bölünebilen salonlar mevcut.

- Şehir merkezinde 850 araçlık otoparka sahip.

- 300 adet IP kamera kurulu alanda 7/24 güvenlik hizmeti sağlanıyor.


Kültür turizminin nitelikleri nedir?


1. Bu tür gezilere katılan kişiler, toplumsal statüden daha yüksek statüde bulunan kişilerdir.

2. Turist çeken bölgenin kültürel zenginliklerini tanıtmak maksadıyla daha faydalı bir gezidir.

3. Çevreye, tarihsel ve kültürel mirasa daha duyarlıdır.

4. Kültür turizmi, bölge halkına daha faydalı bir turizm şeklidir.


Türkiye'nin 2023 Turizm Stratejisi


- Sürdürülebilir turizm yaklaşımı benimsenerek, istihdamın artırılmasında ve bölgesel gelişmede turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılması,

- Türkiye'nin 2023 yılına kadar, uluslararası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında uluslararası bir marka hâline getirilmesinin sağlanması,

- Ekonomik gelişimi destekleyen; fiziksel düzeyde uygulanabilir, toplum yönelimli ve sürdürülebilir turizm ilkesini içeren bir planlama yaklaşımını ortaya konması,

- Ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte markalaşmanın hedeflenmesi, ulusal tanıtım ve pazarlamaya ek olarak varış noktası bazında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine başlanması,

- Zengin kültürel ve doğal değerlere sahip kentlerimizin markalaştırılarak turistler için bir çekim noktası hâline getirilmesi,

- Alternatif turizm türlerinden öncelikli olarak sağlık turizmi, termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko turizmi, yayla turizmi, kongre ve fuar turizminin geliştirilmesi hedeflenmiştir.


Türkiye’de nerelere kültürel turizm yapılabilir?


Türkiye’de birçok alanda kültürel turizm yapabilecek mekan, şehir, yer var iken bunlardan bazıları şunlardır: İstanbul Destinasyonu, Antalya Destinasyonu, Kapadokya Destinasyonu, Ege Destinasyonu, İznik Destinasyonu, Safranbolu Destinasyonu, Ürgüp Destinasyonu.


Türkiye turizm verileri:


Kongre ve Kültür Turizmi


Kongre ve Kültür Turizmi


Kongre ve Kültür Turizmi


Kongre ve Kültür Turizmi


Türkiye hangi önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı?


-Alman Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliğinin(DRV)57. Yıllık Kongresi 15-18 Kasım 2007 tarihleri arasında Antalya, Belek’te gerçekleştirilmiştir.


-Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivalinin de üye olduğu Avrupa Festivaller Birliği(EFA) 2008 yılı Genel Kurul ve Konferansı Antalya’da düzenlenmiştir.


-İsviçre Seyahat Yazarları Birliğinin(ASSET/SVTJ) Genel Kurul Toplantısı 02-05 Haziran 2009 tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirilmiştir.


-Uluslararası Kongre ve Toplantı ve Organizatörleri Birliği (ICCA) Genel Kurulu üyeleri Ekim 2009‟da ülkemizde konuk edilmişlerdir.


-Milletlerarası Gazeteciler ve Turizm Yazarları Federasyonunun (FİJET) yıllık Genel Kurul toplantısı 2010 yılı Ekim ayında İstanbul ve Bodrum’da gerçekleştirilmiştir.


-2010 yılı Temmuz ayında dünyaca ünlü sanatçıları, edebiyatçıları ve modacıları İstanbul’da bir araya getiren “İstancool” festivali gerçekleştirilmiştir. Festivalde İngiltere, Türkiye ve diğer ülkelerden kültür temsilcileri panel, söyleşi, performans, sempozyum, sergi vb. etkinliklerde bir araya gelmiştir.


-4. Global SPA Zirvesi 16 Mayıs-19 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenmiştir. Zirveye SPA ve sağlık sektörünü temsilen 40 farklı ülkeden 300’ün üzerinde üst düzey yönetici ve delege katılmıştır.


-Dünya genelinde 10.000‟in üzerinde üyesi olan Amerikan Seyahat Acenteleri Birliği 2010 yılı Genel Kongresi (ASTA IDE 2010) 19-22 Nisan 2010 tarihleri arasında  İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.  Kongreye Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın farklı ülkelerinden katılan binin üzerinde üst düzey seyahat profesyoneli ve medya mensubu, İstanbul’da konuk edilmiştir.


-Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI’nin 2011 yılı katalog tanıtımı 05-08 Kasım 2010 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 155 yabancı basın mensubu ve sektör temsilcisi İstanbul’da misafir edilmiştir.


-Film festivalleri


-New York Central Park Summer Stage Festivali


-İstanbul Alışveriş Festivali