Ev almak isteyen vatandaşların araştırdığı konut kredisi faiz oranlarıyla ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ev sahibi olmak isteyenler en uygun faiz oranını uygulayan bankayı araştırıyor. İşte konut kredisi faiz oranlarında son durum...
Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar en uygun konut kredisi faiz oranı veren bankayı araştırmaya devam ediyor. Haber7'de yer alan habere göre; bankalar konut kredisinde faiz oranlarını güncelledi. Birçok bankada konut kredisi faiz oranları yükselişe geçti. İşte bankaların konut kredisi için uyguladığı faiz oranı şu şekilde...
ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI
- Tüketici kredisi: 1.51
- Taşıt kredisi: 1.56
- Konut kredisi: 1.37
HALKBANK FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 1,54
- Taşıt kredisi: 1,56
- Konut kredisi: 1,38
VAKIFBANK FAİZ ORANLARI
- Konut kredisi: 1.32
- İhtiyaç kredisi: 1.59
- Taşıt kredisi: 1.55
GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 1.79
- Konut kredisi: 1.80
- Taşıt kredisi: 1.60
İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 1.60
- Taşıt kredisi: 1.60
- Ev kredisi: 1.45
TEB FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 1.60
- Taşıt kredisi: 1.95
- Konut kredisi: 2.00
QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.49
- Konut kredisi: 1.74
- Taşıt kredisi: 1.79
DENİZBANK FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 2.23
- Tüketici kredisi: 2.35
- Mortgage kredisi: 1.58
- Taşıt kredisi: 1.74
YAPI KREDİ FAİZ ORANLARI
- İhtiyaç kredisi: 1.89
- Taşıt kredisi: 1.60
- Konut kredisi: 1.69
AKBANK FAİZ ORANLARI
- Direkt kredi: 1.64
- İhtiyaç kredisi: 1.63
- Taşıt kredisi: 1.61
- Konut kredisi: 1.41
Konut kredisi nedir?
Gerçek kişilere, yeni ya da kullanılmış konut alımlarının finansal edilmesi için satın alınacak konutun ipoteği alınıp veya satış vaadi sözleşmesine bağlı olarak garantörlü/iyi niyet mektubu teminatı ile kullandırılan kredi oluyor. Ayrıca mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesiyle amacıyla başka bir bankaya taşınıp Konut Kredisi kullanılması mümkün oluyor. Bu krediler Konut Kredisi Borç Transferi ve Yeniden Yapılandırma Kredisi olarak da bilinen Refinansman Kredileridir.
2007 yılında yasalaşan Mortgage Yasası ile tüm konut kredileri mortgage kapsamında oluyor. Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabiliyor. Bu kredilerin vadeleri 20 yıla kadar uzayabiliyor.
Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat altına alıyor. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamıyor. Bu teminat kapsamında banka, satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis ediyor. Kredi ödemesinin sona etmesinden sonra ipotek kaldırılıyor.
Konut kredisi sunan bankalar sabit veya değişken faiz uygulayabiliyor. Türkiye'de uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmez. Sabit faizli konut kredilerinde vadesinden önce kredinin kapanması durumunda yüzde 2 erken kapama komisyonu ödeniyor.
3 bin 500 TL alan çalışan ne kadarlık konut kredisi çekebilir?