Ödemesi devam eden, aktif olarak kullanılmakta olan konut kredilerinin toplam miktarıdır.
Konut kredi stoku ne demektir?
Halen ödemesi devam eden, aktif halde kullanılmakta olan konut kredilerinin toplam miktarını ifade eder.
Türkiye’nin konut kredi stoku 2012 sonu itibariyle 86 milyar lira civarında. 2011'de milli gelirin yüzde 5,56'sına ulaşıyordu, rakam olarak. 2012'de ise konut kredi hacmindeki büyüme yüzde 15,4'ü buldu. Bu oran 2011'deki artışın gerisinde.
En önemli konu ise konut kredi stokunun tabana yayılması. Yani bu kredilendirmeden, en az ücretle çalışanların da yararlanabilmesi. Bunun için çeşitli formüller aranıyor.
Türkiye’nin konut kredi stoku ne kadar? Kaç TL’ye ulaşması bekleniyor?
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, 86 milyar lira olan konut kredi stokunun, 10 yıl içinde 233 milyar dolara ulaşmasının beklendiği belirterek, "Bunun için konut kredi stokunun tabana yayılması, konut kredisi kullanan hane halkı sayısının artması gerekir. Bu da ancak konut finansman sisteminde ikincil piyasaların kurulması ile mümkün olur" dedi.
Ancak yine de konut kredi hacmindeki büyümenin beklentilerin altında gerçekleşerek, 2011'de milli gelirin yüzde 5,56'sına ulaşabildiğini vurgulayan Gökkaya, 2012'de konut kredi hacmindeki büyümenin bir önceki yıla göre yavaşlayarak, yüzde 15,4 arttığını dile getirdi.
Gökkaya, şu an itibariyle 86 milyar lira olan konut kredi stokunun, 10 yıl içinde 233 milyar dolara genişlemesinin beklendiğini ifade ederek, bu öngörüye ulaşılabilmesi, konut kredi stokunun tabana yayılması ve konut kredisi kullanan hane halkı sayısının artması için konut finansman sisteminde ikincil piyasaların kurulması gerektiğini dile getirdi.
Konut kredi stoku hakkında hangi haberler yayınlandı?
Konut kredileri stoku 42,6 milyar liraya yükseldi! (Emlakkulisi.com, Nisan 2010)
Konut kredileri stoku 2008 yılında 37,54 milyar lira iken, 2009 yılında 42,6 milyar liraya yükseldi. Konut kredileri stoku 2009 yılında 5 milyar lira genişledi. Konut kredilerinin GSMH oranı da yükseldi ve 2008 yılında yüzde 3,95 iken 2009 yılında yüzde 4,47'ye ulaştı.
İller bazında konut kredileri toplamı 2008 yılında 38,9 milyar lira, 2009 yılında 44,85 milyar lira düzeyinde bulunurken, 2009 yılı itibariyle en çok kredi stokuna sahip olan il, 17 milyar lira stoku ve yüzde 37,9 payı ile İstanbul oldu. Ankara 6,1 milyar lira, İzmir 3,4 milyar lira, Antalya 1,57 milyar lira, Bursa 1,25 milyar lira ile İstanbul'u izledi.
Konut kredileri patladı (Sabah Gazetesi, Kasım 2010)
Toplam tutsat (mortgage) kredileri stoku 15 Ekim 2010 itibariyle yılbaşından buyana yüzde 24,2 artışla 52 milyar 845 milyon liraya yükselirken, 2009'de 869 milyon lira olan takipteki kredi oranı 790 milyon liraya geriledi.
DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, tutsat konut finansmanı kredilerinin 53 milyar liraya dayandığını belirtti.
Bunun toplam toplam kredilerin yüzde 11'ini, tüketici kredilerinin de yüzde 34'ünü oluşturduğuna dikkati çeken Aysan, şunları kaydetti:
''Konut kredilerinde yüzde 25'e yakın büyümenin yüzde 27-28 aralığında biteceğini öngörüyoruz. Bu da yaklaşık olarak şu anda 53 milyar lira olan kredi stokunun 55-56 milyar liraya ulaşması demek. Hatta bunun üstü bir rakam bile görebileceğimiz gibi bir hisse kapıldık son bir haftalık büyümede. Haftalık artış 500 milyon liraya yakındır, 465 milyon lira civarında. 2006'da faizlerin yüzde 1'e çok yaklaştığı zamanlarda bir kaç hafta üst üste böyle gördüğümüz büyüme kadar büyüme yaşıyoruz. Bu son derece büyük bir patlama aslında.''
Konut finansmanı kredileri içinde kanuni takibe düşmüş kredilerin 790 milyon liraya indiğini ifade eden Aysan, ''2009 sonunda bu rakam 869 milyon liraydı. Bir yandan kredi miktarı çok hızlı bir şekilde artarken, diğer yandan sorunlu kredi oranı azalıyor'' dedi.
İhtiyaç kredilerinin de 57,6 milyar liraya ulaştığına dikkati çeken Aysan, genel olarak kredi iştahının önemli miktarda arttığını söyledi.
Aysan, ''Tapudaki işlem hacmi önemli miktarda arttı. Evler çok fazla alışveriş gördüğü için sorunlu krediler çok azalıyor. Çünkü insanlar evlerini satıyorlar ve borçlarını kapatıyorlar. 2009 boyunca evini satıp kredisini erken kapayan müşteriler yüzde 1 bile değildi, oysa şimdi çok yoğun biçimde arttı. Burada ev alışverişinin çok artması özellikle daha evvelden konut kredisinde sorun yaşamış insanların da elini önemli miktarda rahatlattı'' dedi.
Murat Aysan, konut fiyatlarında hafifçe yukarıya doğru hareket görmeye başladıklarını, bunun da konut sektöründe alışverişin arttığını gösterdiğini vurguladı.
''FAİZ EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE, VADE DE YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELİYOR''
Bu yıl yeni verilen konut kredileri tutarının 30 milyar lirayı aşacağına işaret eden Aysan, ortalama kredi tutarının ise 65 bin liradan 70 bin liraya çıktığını ve bu rakamın yukarı doğru hareket etmesini beklediklerini kaydetti.
Aysan, Bu yıl toplam müşteri sayısının yaklaşık 350 bin olacağını, yeni verilen kredilerin 285-290 bin olacağını, geri kalanının ise yeniden yapılandırma kredileri olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Murat Aysan, ''Faiz oranları en düşük seviyesinde. Şu anda bileşik yüzde 10-11 aralığında. Bu yüzde 0,79 ile yüzde 0,85 aralığında diyebiliriz. Bu kadar düşük faiz seviyesine gelinmesi alım gücünü etkilemiş durumda. Ortalama vade de 7 yıldan 9 yıla doğru hareketleniyor. Vade de yavaş yavaş yükseliyor. Bu da bize daha çok insanın konut aktivitesinin içine girdiğini gösterir'' dedi.
''SADECE EKİM AYINDA 50 MİLYON LİRAYA YAKIN YENİ KREDİ VERDİK''
DD Mortgage olarak hızlı bir şekilde büyüdüklerini, aylık verdikleri kredi adedinin 300'e ulaştığını ifade eden Aysan, şunları kaydetti:
''Bir şubeli organizasyon açısından ayda 300 kredi vermek önemli bir rakam. Biz şu anda 170 milyon liralık bir stokun üstünde oturuyoruz. Bu 170 milyon liralık stokun sene sonunda 200 milyon liraya çıkacağını hatta bir miktar aşacağını görüyoruz. Sadece Ekim ayında 50 milyon liraya yakın yeni kredi vermiş olduk. Şirket hızlı bir şekilde büyüyecek. Artık herkes bizi biliyor. Kadromuzu büyüttük, şu anda 60 kişiye yaklaştık. Yeni şube açmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Yeni şubelerden birini İstanbul'da birini de Ankara'da açmayı düşünüyoruz hemen gelecek senenin başında. Altyapı tarafında yaptığımız gelişmeyle beraber kredi kullandırım ile kredi kullandırım sonrası hizmetleri de Türkiye'de ilk defa birbirinden ayırdık.''