2000’li yıllarda zirve yapan konut sektörünün, maket üzerinden satışları arttırmak için yöneldiği reklam türüdür. Konut reklamcılığı faaliyeti, billboard, gazete ve dergi ilanlarının yanı sıra tv, radyo ve internette de yoğun olarak sürdürülmektedir.
Konut reklamcılığı nedir?
1980’li yıllarda evler sadece barınma amaçlı kullanılmaya başladı. Bu durum 1990’lı yıllarda değiştikçe, inşaat ve konut sektörü farklı bir duruma yöneldi. İnsanlar, sahip oldukları konutlarda daha çok; konfor, sosyal ortam, güvenlik gibi imkanlar aramaya başladı. Bununla birlikte konut üreticileri, inşa ettikleri konutlara buna göre yön verdi. Bu da inşaat sektöründe bir yarışa sebep oldu.
Konut üreticilerinin bu yarışı neticesinde de konut reklamcılığı, reklam sektörüne dahil olmaya başladı. Bu durumun devamında ise konut reklamcılığı 2000’li yıllarda gelişti, günümüzdeki halini aldı. 2000’li yıllarda markalı konut denilen konutların üretimi ile birlikte, konut projelerinde; havuzlar, spor aktivite alanları, çocuk oyun alanları, otoparklar, kafeler gibi birçok farklı alanlar oluşturuldu. Konutların bu özelliklerini en iyi şekilde pazarlamak için de görsel ve yazılı basında tanıtılmaya ihtiyaç duyuldu. Konut reklamcılığının gelişimi bu şekilde gerçekleşti.
Konut reklamcılığı nasıl yapılıyor?
Reklamcılığın her konuda olduğu gibi türleri mevcuttur. Reklam türleri şöyledir:
Reklam yapanlar açısından
a) Üretici reklamı
b) Aracı reklamı
c) Hizmet işletmesi
Hedef Pazar açısından
d) Tüketicilere yönelik reklam
e) Aracılara yönelik reklam
Maksat açısından
f) Birincil talep yaratma maksadı güden reklam
g) Seçici talep yaratma maksadı güden reklam
4- İşlenen konu açısından
a) Doğrudan davranış yaratan reklam
b) Dolaylı davranış yaratan reklam
Mesai açısından
a) Mal reklamı
b) Kurumsal reklam
Ödeme açısından
c) Bireysel reklam
d) Ortaklaşa reklam
Coğrafi alan açısından
e) Yerel reklam
f) Ulusal reklam
Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi
Konut reklamcılığında hangi sektör daha etkilidir?
Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi'nin www.emlakkulisi.com 'da yer alan yorumlarına göre;
"TV, gazete ile Internet reklamcılığını birbirine rakip olarak görmemek gerekir. Birbirini tamamlayıcı medya olarak görmek gerekir. Ülkemizde TV %98 oranında izleniyor. Internet ise %65 oranında kullanılıyor. Bu nedenle Konutta reklam planlaması yaparken bütçeyi, TV, gazete ve Internet arasında paylaştırmak gerekir. Çünkü her reklam medyasının ulaşabileceği kitle ve amacı farklıdır.
TV ve gazeteye verilen reklam “an”lıktır. “süreli”dir… Pahalıdır… Reklam yayınlaması bittiğinde etkisi gider… Ama reklam süresince oluşturulan etki yüksektir. Projenin geniş bir kitle tarafından duyurulması sağlanmış olunur. Ama hiçbir şirketin yılın 365 gün 5 farklı TV’de veya 5 farklı gazetede reklam verecek bütçesi yoktur. Fakat İnternette 365 gün boyunca yer alacak bir reklama verecek bütçesi vardır. Bu nedenle konut projeleri ilk lansman anında TV, gazeteye reklam verirken mutlaka internete de bir bütçe ayrılmalı."
İnternette reklam bütçesi neye göre planlanmalıdır?
Abdullah Çiftçi'ye göre;
"TV ve gazete reklamları ile milyonlarca kişiye ulaşmak mümkün ama milyonlarca konut alıcısı yok. Önemli olan konut alıcısına ulaşmaktır. İstanbul’da 2012 yılında 100 bin civarında konut satıldı. Aylık ortlama 10 bin kişinin konut aldığı düşünülürse, aslında verilecek reklamlarla bu 10 bin kişiyi yakalamak amaç olmalı. Bu 10 bin kişinin en az yarısı veya daha fazlası internetteki “araştırıcı müşteridir”. Yani Internette her ay, her gün konut araştıran bir “Araştırıcı Müşteri” var. Bu durumda konut projesi sahipleri, yetkilileri, hergün bu araştırıcı müşterinin gündeminde olmak zorundadır. Bunun için de reklam bütçesinden mutlaka internete pay ayrılmalıdır."
Konut sektöründe hangi mecralara reklam verilmelidir?
Abdullah Çiftçi'ye göre;
"İnternet reklamcılığının en güzel yanı ölçülebilir olmasıdır. Reklam verilecek internet şirketlerden mutlaka google analytics raporlarını istemek gerekir. Google Analytics raporları bir siteyen günlük giren müşteri sayısını, müşterilerin sitede ne kadar zaman geçirdiğini gösterir. Yani müşteri davranışlarını görebilirsiniz.
Internet reklamcılığına ayrılan bütçe bazı Avrupa ülkelerinde TV reklamını geçti. Infosys’nin Forbes, eMarketer ve Forrester araştırmalarının sonuçlarını topladığı tabloyu incelerseniz 2016 yılında Internet reklamcılığı, TV ve gazete reklamcığını geçeceği öngörülüyor. Doğru bir tespit. Türkiye’de artık her evde internet var. Google, Ynadex, Yahoo gibi arama motorları sayesinde herkes aradığını internette buluyor."
Kırmızı Reklam Ödülleri’nde hangi konut reklamları ödül aldı?
Kırmızı Reklam Ödülleri’nde; Basında En İyi Konut Reklamı kategorisinde ödül alan firmalar şöyle: Bay İnşaat, Mesa Mesken, Tanyer İnşaat, Megapol İnşaat, LendMark Türkiye, Karadayı Group, Ketenci İnşaat, Bayraktar İnşaat, Arma İnşaat.
Hangi konutlar için hangi reklam filmleri hazırlandı?
Evviva Nirvana projesinin reklam filmi için tıklayın!
Metrowin Tower projesinin reklam filmi için tıklayın!
Premier Kampüs Ofis projesinin reklam filmi için tıklayın!
Demir Romance projesinin reklam filmi için tıklayın!
Oto World Asya projesinin reklam filmi için tıklayın!
Folkart Tower projesinin reklam filmi için tıklayın!
Sinpaş Altınoran projesinin reklam filmi için tıklayın!
My World Europe projesinin reklam filmi için tıklayın!