İstanbul Boğazı üzerindeki Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün bakım ve onarım çalışmaları için 25 Eylül 2013 tarihinde yapılan ihaledir. İhaleyi, Makyol-IHI ortaklığı en düşük teklif olan 246 milyon 520 bin TL ile kazandı.
Boğaziçi Köprüsü
Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin onarım ihalesinin amacı nedir?
Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarımı ve yapısal takviyesi için 25 Eylül Çarşamba günü ihale yapıldı. Yaklaşık 540 gün sürmesi planlanan çalışmalar, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlayacak...
Eğik olan askı halatların dikey hale getirileceği Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarımı ve yapısal takviyesi için yapılan ihale yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktı.
Köprülerin bakım onarım ihalesine teklifler nasıl yapıldı?
İstekliler tekliflerini, anahtar teslimi götürü bedel üzerinden verdi. İstekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verdi. Verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 180 gün olacak. Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemedi.
Köprülere en son bakımı kim yaptı?
Boğaziçi Köprüsü askı halatları değişimini öngören Amerikan Parsons firmasının yürüttüğü Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Bakım, Onarım ve Yapısal Takviye Projesi Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri işi 26 Nisan'da tamamlandı.
Boğaziçi ve FSM Köprüleri bakım onarım ihalesini hangi firma kazandı?
Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi işi ihalesine en düşük teklifi 246 milyon 520 bin lira ile Makyol-IHI iş ortaklığı verdi.
Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda, basına kapalı yapılan ihaleye iki teklif geldi.
İhalede Hyundai-Gülermak iş ortaklığının teklifi 387 milyon 634 bin lira, Makyol-IHI iş ortaklığının teklifi ise 246 milyon 520 bin lira oldu.
Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım çalışmaları, ihale sonrası başlayacak. Köprüdeki büyük bakım, onarım, yapısal takviye ve askı halat değişimi çalışmaları 2014'te tamamlanacak.
Köprülerde yapılacak çalışmalar neler?
Söz konusu çalışmalar kapsamında 236 halat değiştirilecek. Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla kullanılan çapraz halatlar, dikey hale getirilecek.
1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü'nün bakım çalışmalarında dünyada kullanılan en ileri teknoloji ürünleri kullanılacak. Çalışmaların ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vermesi bekleniyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan son teknoloji ürünü nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek.
Boğaziçi Köprüsü ve FSM Köprüsü, trafiğe kapatılacak mı?
Bakım ve onarım çalışmaları sırasında zorunlu haller dışında gündüz saatlerinde Boğaziçi Köprüsü trafiğe kapatılmayacak. Askı halatların değişimi sırasında trafiğin tamamı kapatılmayacak. Kabloların tabliye bağlantıları sırasında, trafiğin en aza indiği gece saatlerinde kenardaki birer şerit kapatılarak bu çalışmalar yapılacak.
Köprünün askı halatlar tarafındaki kenar şeritleri ise 22.00 ile 06.00 saatleri arasında can ve mal güvenliği açısından trafiğe kapatılacak. Çalışmalar kapsamında Boğaziçi Köprüsü'ndeki elektrik aksamı değiştirilecek.
Tabliye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperler konulacak. 40 yıldır hizmet veren kule asansörleri ve elektrifikasyon sistemleri yenilenecek.
Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım çalışmaları, ihale sonrası başlayacak. Köprüdeki büyük bakım, onarım, yapısal takviye ve askı halat değişimi çalışmaları 2014'te tamamlanacak. Söz konusu çalışmalar kapsamında 236 halat değiştirilecek. Yenilenen halatlar, daha fazla yük taşıyabilecek ve uzun servis ömrüne sahip olacak. Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla kullanılan çapraz halatlar, yapılacak 40. yıl bakımında dikey hale getirilecek.