Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Koray İnşaat

Ormanada, Bursa Güzelbiryer, The Hill, Natura Evleri, Kasaba Evleri, İstanbul-İstanbul, Göcek Marina Resort Portville, Elit Residence, İstanbul Zen projelerini hayata geçiren firmadır. Koray İnşaat, 1956’dan beri konut, iş merkezi ve kamu binaları yapıyor



Koraş İnşaat



Koray İnşaat, kim tarafından ne zaman kuruldu? 



H. Ayduk Koray tarafından 1956 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olduktan sonra kurulmuş küçük bir kuruluş olarak yoluna başlayan firma, 1976 yılında anonim şirket olarak büyük projelerin müteahhiti olarak tanınmaya başladı.


Koray İnşaat, yurtiçinde 3.066.000 m² ve yurtdışında 523.000 m² inşaat tamamlamıştır. Şu an yurtiçinde 655.000 m², yurtdışında da 166.000 m² inşaat yapmaktadır. Projelerimizin arasında İş ve ticaret merkezleri ( 1.494.000 m²), Kamu binaları ( 468.500 m²), Oteller ( 270.700 m²), Konut Projeleri ( 1.001.500 m²), Eğitim Tesisleri ( 236.000 m²) Sanayi Tesisleri ( 343.550 m²) ve Tadilat ve Renovasyon Projeleri ( 595.750 m²) bulunmaktadır.



Koray İnşaat’ın tarihçesinde neler var?



1956- Firmanın H. Ayduk Koray tarafından kuruluşu, Ankara


1962- TUSLOG (ABD Lojistik Grup) Tesisleri inşaatının sözleşmesi, Ankara


1968- İlk kamu binası projesi: Devlet Su İşleri Genel Müdürlük, Ankara


1970- Türk Mimarlığında yeni stil: brüt beton cephe


1975- T İş Bankası Genel Müdürlük Binasının tamamlanması. Koray'ın ve Ankara'nın ilk yüksek katlı bina projesi. 

Tırmanır kalıp ve boru dikmeli döşeme kalıp sisteminin Türkiye de ilk defa kullanılması.


1979- Merkez Ofisin Ankara'dan İstanbul'a taşınması


1981- İlk yurtdışı proje. Mekke, Suudi Arabistan Ajyad Inter-Continental Hotel.


1986- İstanbul finans merkezi olarak Levent'in gelişiminde ilk adım. Yapı Kredi Plaza, İstanbul


1987- Ankara'nın ilk alışveriş merkezi: Karum ve Ankara Sheraton Oteli, aynı konsept içinde


1988- İlk akıllı ofis binası: Sabancı Center, İstanbul


1994- Rusya pazarına giriş: Moskova Vergi Dairesi Binası


1995- Organizasyon ve proje yönetiminde bir ilk: Akbank şubeleri Kurumsal Kimlik Yenileme Projesi


1997- Sabancı Üniversitesi: Türkiye'nin en iyi tasarlanmış ve inşa edilmiş üniversite kampüs projesi.


1999- Kasaba, yeni bir yerleşim merkezinin doğuşu


2002- MIPIM 1. ödülü: İstanbul-İstanbul Projesi


2004- Ürdün pazarına giriş: King's Academy


2007- Eskişehir'de İlk alışveriş merkezi: NEO Alışveriş Merkezi


2008- Azerbaycan'da bir ilk. Bakü Hilton Oteli



Koray İnşaat kimdir? 



Koray Şirketler Topluluğu; genel müteahhitlik, gayrimenkul geliştirme, proje yönetim, tesis bakım ve sigorta aracılık hizmetleri veren bir gruptur. 1956 yılından beri müşterilerine, ana hatları aşağıda özetlenen hizmetleri vermektedir:


Bir inşaat projesinin gerçekleştirilmesine uygun arsa bulmak, 


Bulunan arsaya ait resmi formalitelerin ve tapu işlemlerinin yürütülmesi, 


Arsanın en iyi kullanım şekli için araştırmalar yapılması, 


Araştırmalar sonucu seçilen proje için konsept, taslak proje ve master plan alternatiflerinin hazırlanması, 


Seçilen projenin statik, mekanik, mimari ve uygulama çizimlerinin hazırlanması, 


Projenin anahtar teslim inşa ve tefrişi, 


Gerçekleştirilen projenin yönetimi, işletim ve enerji verimliliğinin optimizasyonu, 


İnşaatı devam eden ve biten projeler ile mevcut tesislerin risk analizlerinin yapılarak en uygun sigortalama şartlarının 

belirlenmesi, 



Koray İnşaat hangi inşaat türlerinde deneyimli?



Çok katlı ofis binaları, kamu binaları, ticaret merkezleri, lüks konutlar, 5 yıldızlı oteller, eğitim tesisleri, sanayi tesisleri, eski yapıların restorasyonu, bankacılık ve finans sektörüne ait bina ve tesislerin onarım ve restorasyonu.



Koray İnşaat’ın grup şirketleri neler?



Koray Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş., Koray İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş., Koray Gayrimenkul ve Yatırım A.Ş., Koray Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., YKS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş., Koray Enternasyonal İnşaat ve Ticaret A.Ş., İŞ-KORAY Turizm Ormancılık Madencilik İnşaat Taahhüt ve Tic. A.Ş., Koray Saudi Arabia Limited Liability Company, CASABA Yönetim İşletim İmalat İthalat İhracat Pazarlama Sağlık Temizlik Güvenlik Ulaşım Ticaret ve Sanayi A.Ş., Koray Stroy LLC, Konut Yönetimi A.Ş. ve ENAT Endüstriyel Ağaç Tarımı San. Ve Tic. A.Ş. 



Koray İnşaat hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?



Anahtar Teslim İnşaat, Gayrimenkul Geliştirme, Şube Yenileme ve Restorasyon, Proje Yönetimi, Tesis Yönetimi ve Sigorta Hizmetleri.



Koray İnşaat hangi projelere imza attı?



İş ve Ticaret Merkezleri: İş GYO Teknoloji ve Operasyon Merkezi, Medina Tower Project, Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü, Zorlu Levent Ofis Ticaret Merkezi, Akbank Bankacılık Merkezi, Sabancı Center, Yapı Kredi Plaza, Yapı Kredi Genel Müdürlüğü, HSBC Genel Merkezi, HSBC Genel Müdürlük Binası, Samara Neftegaz Genel Merkezi, Finansbank ve SYKB Genel Müdürlükleri, Korteks Genel Müdürlüğü, Doğan Media Center, Akbank Maslak Kompleksi, Ziraat Bankası Merkez Şube, Anıt İş Hanı, Otokoç Servis İstasyonu, Koray Han, Mühendisler Birliği Binası, Moda-Barıkan Çarşı ve İş Hanı, Kuğulu Çarşı ve İş Hanı, İş Bankası Yenişehir Şubesi, Şişe Cam Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Türk Eğitim Vakfı Binası, Arap-Türk Bankası Genel Müdürlüğü, İş Bankası Bilgi İşlem Merkezi ve Show TV – Cine 5 Genel Müdürlüğü.


Alışveriş Merkezleri: Forum Gaziantep Alışveriş Merkezi, Neo Alışveriş Merkezi, Karum Alışveriş Merkezi, Meydan Alışveriş Merkezi ve Ikea Mega Alışveriş Merkezi.


Kamu Binaları: Kral Hüseyin Bioteknoloji ve Kanser Enstitüsü,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Çimento Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü, TEK Genel Müdürlüğü, Moskova Vergi Dairesi Kompleksi, Dışişleri Bakanlığı Binası, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Moskova Sayıştay Binası, Rusya Ekonomi Geliştirme ve Ticaret Bakanlığı, Balgat TUSLOG Tesisleri, D.S.İ.Genel Müdürlük Binası ve İ.T.Ü. Deprem Araştırma Enstitüsü.

Konut Projeleri: Ormanada, Bursa Güzelbiryer, The Hill, Natura Evleri, Kasaba Evleri, İstanbul-İstanbul, Göcek Marina Resort Portville, Elit Residence, İstanbul Zen, İstanbul Bis, Ankara-Ankara, Evidea, Demetkent Sitesi, Kalamış Koru Sitesi, Botanik Apartmanı, Teras Evler, Çiftehavuzlar Apartmanı, Beyaz Köşk Konut Sitesi, Gazi Osman Paşa Konut Projesi, Andiçen Villaları, Eliyeşil Villaları, Belvü Konut Sitesi ve Vaniköy Villaları.

Oteller: Mariott Resort Hotel, Baku Hilton & ISR Residence II, Adana Hilton Sa, Ankara Sheraton Hotel, Ajyad Makkah Inter-Continental Hotel, Yelkenkaya Sosyal Tesisleri. 


Eğitim Tesisleri: Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi,  Sabancı Üniversitesi,  Kraliyet Akademisi, Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi.

Sanayi Projeleri: Putzmeister Çerkezkoy Tesisleri, Petkim Petrokimya Fabrikası, Adıyaman Çimento Fabrikası, İskenderun Demir-Çelik Fabrikası.


Restorasyon ve Renovasyon Projeleri: Akbank 2000 Projesi,  Akbank Şube Ağı Dönüşüm Projesi, Yapı ve Kredi Bankası Kurumsal Kimlik Dönüşüm Projesi, Yapı ve Kredi Bankası Şube Yenileme Projesi, T. İş Bankası Şube Yenileme Projesi, Global Menkul Kıymetler Şube Yenileme Projesi, Avusturya Konsolosluğu Kompleksi, Koray Yapı Endüstri Ticaret A.Ş., 



Koray İnşaat hangi haberlere konu oldu? 



Koray, İKSV tarafından düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali’nin eş sponsoru oldu (Koray.com.tr)


İstanbul Tasarım Bienali'nin etkinlik programını anlatmak, bienalin teması ve sergi içeriğiyle ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla, 12 Mart 2012 Pazartesi akşamı, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda düzenlenen basın toplantısına, Koray Şirketler Topluluğu'nu temsilen Koray İnşaat CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Kentimizin ilk tasarım bienali, dünyanın en ilham verici kentlerinden biri olan İstanbul'un tasarım alanındaki potansiyelini ortaya çıkarmayı, en geniş kapsamıyla ele aldığı tasarıma, gündelik hayatımızın her alanına değen bir kültür öğesi olarak farklı bakış açıları sunmayı hedefliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği tüm etkinlikler gibi İstanbul Tasarım Bienali'nin de kendi alanını zenginleştiren, uluslararası arenada ülkemizdeki güncel kültür üretimini tanıtan ve dünyanın dört bir yanındaki farklı eğilimleri ve pratikleri İstanbul'a taşıyan doyurucu bir etkinlik olacağına inanıyoruz" dedi. 


Toplantıda bir konuşma yapan M. Şamil Çapar, bienalin "Kusurluluk" (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek olmasının isabetli bir karar olduğuna değinerek, doğruya ulaşmanın ancak kusurlulukları ortadan kaldırmakla mümkün olduğunu vurguladı. Çapar, özetle şunları söyledi:


"İstanbul Tasarım Bienali'nin, bugünden geleceğe, 'kusurluluktan' 'mükemmelliğe' uzanan yolda, yeni bir heyecan kaynağı olmasını ve İstanbul'un özgünlüğüne ve tasarımın gücüne dair farkındalığın artmasına vesile olmasını arzu ediyoruz. Bienalin, İstanbul için, tarih, kültür ve yaşamla barışık bir vizyon çizilmesi yönünde önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz. Kendine özgü bir dünya kenti olan İstanbul'un bu gücünü harekete geçirmek, medeniyetlerin, kıtaların ve kültürlerin buluştuğu bu kentin enerjisini büyütmek ve yaymak gerektiğine inanıyoruz. İşte bu nedenle İstanbul Tasarım Bienali'ni destekliyor, tasarımın sonsuz gücüne sahip çıkıyoruz." 


Koray, Tasarım Bienali kapsamında ayrıca bir atölye çalışmasına da destek sağlayacak. İstanbul Tasarım Bienali, 22-27 Mart 2012 tarihleri arasında, Türkiye'deki tasarım eğitimini ön plana çıkarmak, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılar ile buluşturarak, birbirlerinden öğrenmelerini, etkilenmelerini sağlamak amacıyla bir dizi Atölye Çalışması düzenleyecek. Bienalin "Kusurluluk" (Imperfection) teması çerçevesinde yapılacak çalışmalar, yurtiçi ve yurtdışından yaratıcı endüstrilerdeki profesyoneller ile farklı markaları üniversite öğrencileriyle bir araya getirerek, düşünme ve üretme süreçlerini birlikte deneyimlemeleri için imkân yaratacak. Beş gün boyunca, farklı mekânlarda yürütülecek 11 ayrı atölye çalışmasında yaklaşık 200 üniversite öğrencisi, 30'a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkânı bulacak.


Bu çalışmalar arasında yer alan, kentsel tasarım ve kent mekânlarında farkındalık yaratma konusunda uzmanlaşan TAG Platform'un liderliğinde ve Koray Şirketler Topluluğu sponsorluğunda gerçekleştirilecek atölye çalışması, sokakları ve insanların kentle, kentteki tasarım problemleri ile olan ilişkilerini ele alacak. Çalışmalar, bir yandan sokaklardaki insan hayatını zorlaştıran noktaları belirlerken diğer yandan da kendi ayrıcalıkları olan insanların kent yaşamı ile olan ilişkisini araştıracak. 


Atölyede katılımcılar, kent ile insanın "uyumsuz" olduğu yerleri belirleyecek ve bu analiz süresini projelendirerek bienal sürecinde sergileyecek. Ekip ayrıca, kent ile insanın "çakıştığı" noktalara birer sticker yapıştırarak buraları görünür kılmayı da planlıyor. Çalışmalar kapsamında EIDD (Design For All Europe) temsilcisi Peter Frank Kercher atölyede bulunacak ve konu hakkında bir söyleşi gerçekleştirecek.


İSTANBUL TASARIM BİENALİ TEMASI: "KUSURLULUK" (IMPERFECTION)


İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında, 

Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi olan Deyan Sudjic'in önerisi ile belirlenen "Kusurluluk" (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek. 


İstanbul Tasarım Bienali sergileri, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak. Bienal sergileri, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.

İstanbul Tasarım Bienali'nin temasını belirleyen Deyan Sudjic, kaleme aldığı tema metninde, sonsuz katmanlara ve sürekli gelişen kentsel, sosyal ve kültürel değişimin getirdiği canlılığa sahip bir şehir olarak İstanbul'un bu temanın içeriğini incelemek için en uygun şehir olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, İstanbul'un kusursuzluktan çok uzak, buna karşın dünyadaki en enerji verici ve en hareketli şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Sudjic, metinde şehrin kendine has özelliğinin bu kusurluluğun doğurduğu belirsizlik ve geçicilik durumu olduğunun altını çiziyor. 


İstanbul Tasarım Bienali, "Kusurluluk" (Imperfection) temasıyla bir yandan İstanbul'un farklı yaratıcı potansiyeline övgü niteliği taşırken, bir yandan da günümüz dünyasında tasarım ile ilgili geniş bir bakış açısının oluşumunu destekleyecek. Deyan Sudjic'e göre, bu tema, dünyaya İstanbul hakkında birşeyler söyleme imkânı yaratırken, aynı zamanda çağdaş tasarımın doğası adına keskin bir bakış açısı sunacak.


İSTANBUL TASARIM BİENALİ SERGİLERİ


İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima, bienalin "Kusurluluk" (Imperfection) temasını ayrı ayrı yorumlayarak bağımsız çalışmalarla iki farklı yaklaşım sunacak.


KÜRATÖR EMRE AROLAT SERGİSİ: "MUSİBET"


İstanbul Tasarım Bienali'nde Emre Arolat'ın küratörlüğünde düzenlenecek "Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlam'ın Estetizasyonu" başlığını taşıyan sergi İstanbul Modern'de yer alacak. Arolat, sergisinin küratoryel çerçevesini şimdiki zamanın İstanbul'unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdeleyerek oluşturmayı hedefliyor. "Dönüşüm" ve "Anti-Bağlam" gibi iki ana başlıktan oluşan bu kurgu, ilk başlığında, son dönemde İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. İkinci başlıkta ise ağırlık merkezinde İstanbul'un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.


KÜRATÖR JOSEPH GRIMA SERGİSİ: "ADHOKRASİ"


Küratör Joseph Grima ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alacak sergisinin kavramsal çerçevesini, bürokrasinin tam karşıtı olan "Adhokrasi" olarak belirledi. Grima, İstanbul Tasarım Bienali'ni bir sergilenme platformu yerine laboratuar olarak değerlendirerek; bienalde yer alacak sergisini, tasarım dünyasında son dönemde yaşanmakta olan devrimsel değişimlerin bir sahnesi haline getirmeyi amaçlıyor. Son dönemdeki en belirgin değişikliklerden biri olan, son kullanıcının artık tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olma konseptinden yola çıkan Grima'nın sergisi, tasarımcı, kullanıcı, üretici arasındaki geleneksel ilişkilere ve ağır işleyen bürokratik süreçlere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip olacak.


Bienal Sergilerine Katılım İçin Son Başvuru Tarihi 2 Haziran 


İstanbul Tasarım Bienali sergilerine katılmak isteyenlerin proje başvuruları 


2 Haziran 2012 tarihine kadar devam edecek. Bienalde yer almak isteyen projeler için disipliner ve coğrafi bağlamda herhangi bir sınırlama yapılmıyor. Başvuru koşulları detaylarına istanbultasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilir. 



2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi (Koray.com.tr)


Koray Şirketler Topluluğu, TC Cumhurbaşkanlığı himayesinde 23-25 Kasım 2011 tarihleri arasında İstanbul Conrad Otel'de Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından gerçekleştirilen '2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi' Gold Sponsoru oldu. 


İlki geçen yıl düzenlenen ve 17 ülkeden 963 kişinin katıldığı zirveye bu yıl 36 ülkeden 1400'ün üzerinde iştirakin olması, etkinliğin artan öneminin bir göstergesi niteliğindeydi.


Zirvede , bölge ülkelerinin önemli devlet adamlarını, kanaat önderlerini, bürokratları ve iş dünyasının seçkin isimlerini bir araya getirerek, Türkiye'nin, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere, 1. ve 2. kuşak komşu ülkelerle küresel ekonominin sunduğu fırsatlara yönelik olarak stratejik işbirlikler sürecine katkı sağlamak hedeflendi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün özel bir ağırlık taşıdığı zirvede enerji, finans, ulaşım, lojistik gibi diğer stratejik alanlarda da çeşitli toplantılar ve ikili görüşmeler yoluyla işbirliği imkanları araştırıldı.


Zirve, aynı zamanda yakın gelecekte bölgede kendi alanlarında öne çıkacağı öngörülen genç liderler için de bir buluşma noktası oldu.



Fortune 500 (Koray.com.tr)


Fortune Dergisi'nin yaptığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketini belirlemeye yönelik Fortune 500 araştırmasının 2008 sonuçları yayınlandı.


Hazırlık çalışmaları şubat ayında başlatılan Fortune 500 listesinin enerji, demir çelik, gıda ve perakende sektörlerinde net satışların yukarıya doğru seyrettiğini, kârlara bakıldığında manzaranın farklı olduğu, hemen her sektörün global krizin olumsuz etkisinden nasibini aldığı belirtildi. Küresel krizin etkili olduğu 2008 yılında genelde kâr oranları düşerken, kârlarını en çok artıranlar listesinde tekstilden enerjiye, demir çelikten bilişime çok sayıda farklı sektörden şirketler yer aldı. İhracatı en çok artan şirket ise Koray İnşaat oldu.



Koray İnşaat iletişim bilgileri nelerdir?



Merkez Ofis : Yapı Kredi Plaza C Blok, Kat 19-20 Levent - 34330 İstanbul / Türkiye


Telefon: +90 212 279 70 82 (8 Hat)


Faks: +90 212 268 00 97


E-Posta: koray@koray.com



Koray İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş.


Merkez Ofis : Yapı Kredi Plaza C Blok, Kat 4-18-20 Levent - 34330 İstanbul / Türkiye


Telefon: +90 212 324 22 23


Faks: +90 212 284 48 01


E-Posta: info@koray.com


Web Adresi: www.koray.com.tr