Üsküdar’ın tarihi mahallelerinden biridir. Küçüksu Kasrı buradadır. Küçüksu Mahallesi, Sultan 4. Murad’ın ‘gümüş selvi’ adını verdiği ‘has bahçesi’dir.
Küçüksu Mahallesi haritası
Küçüksu Mahallesi nerededir?
Küçüksu Mahallesi’nin kuzeyinde Göksu Mahallesi, doğusunda Yeni Mahalle, güneyinde Güzeltepe Mahallesi, batısında Kandilli Caddesi ve İstanbul Boğazı bulunur.
Küçüksu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı 33 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Beykoz ilçesine bağlı Yenimahalle ve Göksu; batısında Kandilli; kuzeybatısında Kuleli; güneyinde Çengelköy; doğusunda Bahçelievler mahalleleri ile komşudur.
Küçüksu’nun tarihçesi nedir?
Boğaziçi’nde, Küçüksu ile Göksu Derelerinin arasındaki alanda bulunan Küçüksu Kasrı’nın bulunduğu yörenin yerleşim tarihi Bizans dönemine dek inmektedir. Osmanlı döneminde padişahın has bahçelerinden biri olan Küçüksu ve çevresini, Sultan IV. Murad’ın (1623-1640) çok sevdiği ve buraya “Gümüş Selvi” adını verdiği bilinmektedir. 17. yüzyıldan başlayarak çeşitli kaynaklarda “Bağçe-i Göksu” adıyla geçen yörede, özellikle 18. yüzyıldan başlayarak yoğun bir yapılaşma izlenmektedir.
Küçüksu Kasrı’nın tarihi özellikleri nelerdir?
Küçüksu Kasrı
Sultan I. Mahmud (1730-1754) döneminde Divitdâr Emin Mehmed Paşa, padişah için bu Hasbahçe’nin deniz kıyısına iki katlı ahşap bir saray yaptırmış, bu yapı Sultan III. Selim (1789-1807) ve Sultan II. Mahmud (1808-1839) dönemlerinde de onarılarak kullanılmıştır. Sultan Abdülmecid (1839-1861) dönemi, özellikle saray ve kasır mimarlığında Batılı biçimlerin tercih edildiği yıllardır. Sultan Abdülmecid, Dolmabahçe ve Ihlamur yapılarında olduğu gibi Küçüksu Kasrı’nın bulunduğu alanda da eski ve ahşap yapıyı yıktırarak, yerine bugünkü kasrı yaptırmıştır. 1857 yılında yapımı tamamlanan Küçüksu Kasrı, 15 x 27 m. bir alan üzerine yığma tekniğiyle ve kâgir olarak yapılmıştır. Bodrumuyla birlikte üç katlı olan kasrın bodrum katı; kiler, mutfak ve hizmetkârlara ayrılmış, diğer katlarsa bir orta mekâna açılan dört oda biçiminde düzenlenmiştir. Bu özelliğiyle geleneksel Türk Evi plan tipini yansıtan yapı, genellikle dinlenme ve av amaçlı olarak kullanılan bir “biniş kasrı” niteliğindedir. Devlete ait diğer saray yapılarının tersine yüksek duvarlarla değil, dört yönde kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış zarif demir parmaklıklarla çevrilidir. Sultan Abdülaziz (1861-1876) döneminde cephe süslemeleri elden geçirilerek zenginleştirilmiştir. Kabartmalarla süslü ve hareketli deniz cephesinde, bu cepheye yaslanmış şadırvanlı küçük havuzunda ve merpenlerinde Batılı süsleme motifleri kullanılmıştır. Oda ve salonlar değerli sanat eserleriyle döşenmiş, Avrupa’dan sipariş edilen mobilyalara yer verilmiştir. Alçı kabartma ve kalemişi süslemeli tavanları, bir şömine müzesini andıran birbirinden farklı renk ve biçimde İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her bir odada ayrı süslemeli ve ince işçilikli parkeleri, Avrupa üsluplarındaki mobilyaları, halı ve tablolarıyla zengin bir sanat müzesi niteliğindeki Küçüksu Kasrı’nın, Cumhuriyet döneminde bir süre devlet konukevi olarak kullanılmış olduğu bilinmektedir. 1992 yılında başlatılan kapsamlı bir restorasyon projesiyle Küçüksu Kasrı’nın denize kayması engellenerek, 1996 yılında yeniden müze-saray olarak ziyarete açılmıştır. Kasrın hemen yanı başındaki iskele, çeşme meydanı ve özgün bahçenin geçmişte olduğu gibi halkın eğlenip dinlenebildiği bir mesire kimliğine kavuşturulması amacıyla çeşme civarında ziyaretçilere kafeterya hizmetleri verilmekte, genişletilen rıhtım ulusal ya da uluslararası nitelikteki resepsiyonlara tahsis edilebilmektedir.(Kaynak: http://www.millisaraylar.gov.tr/)
Küçüksu Mahallesi, hangi haberlere konu oldu?
Beykoz Çayırı'na kısmi kurtuluş geliyor! (Habertürk Gazetesi, Mart 2012)
Beykoz Küçüksu Çayırı'nı bir bölümü tekrar esik günlerine döndürülecek. Beykoz Belediyesi kendisine ait kısmı yeniden halka açmak için çitleri yıktı. Ancak Marmara Üniversitesi'ne ait bölümün akibeti belirsiz
40 yıldır tahrip edilen, adım adım yok edilen Beykoz'daki tarihi Küçüksu Çayırı'na bir darbe daha vurulduğunu yazmıştım geçen hafta... Birinci ve ikinci köprünün yapımı sırasında şantiye sahası olarak kullanılan, üçüncü köprü için de yine hafriyat alanı olarak kullanılması gündeme gelen, bir ara İETT garajı yapılan, bazı bölümlerine beton atılan çayırın şimdi de tel örgülerle çevrildiğini göstermiştim.
VATANDAŞ AYAKLANDI
Çayırın bir bölümünün mülkiyetini elinde bulunduran Marmara Üniversitesi, çayırı çitlerle bölüyor, mesire alanı halkın kullanımına kapatılıyordu. Elbette bu gelişme, yıllar yılı çayırı eski günlerine döndürmek için mücadele eden Beykozluları ayaklandırmıştı. Marmara Üniversitesi yetkilileri ise bir projelendirme yaptıklarını, otopark, çay bahçesi ve halı saha inşa edileceğini açıklamıştı.
Dün, çayırla ilgili çok önemli bir gelişme oldu. Hayır... Hayır...
Bu kez korkulan olmadı, Güzelim yeşil alanlara beton falan atılmadı. Tam tersi çayırın kurtuluşu için bir yeşil ışık yandı. Şöyle ki; Beykoz Belediyesi ekipleri, çayırın İBB'ye ait olan kısmındaki çitleri kaldırdı. Peki bu ne demek oluyor İşte bu sorunun yanıtı da Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'ten geldi. Başkan, çayırın bir bölümünün, yani belediyeye ait olan kısmının yeniden yemyeşil yapılacağı, tıpkı eskisi gibi kentin en önemli mesire alanlarından biri haline getirileceği müjdesini verdi:
'ÇAYIR OLACAK'
"Çayırın büyük kısmı İBB'nin mülkiyetinde. Büyükşehir Belediyesi de, bu araziyi Beykoz Belediyesi'ne tahsis etti. Marmara Üniversitesi'ne de ait küçük bir bölüm var. Üniversite yönetimi, çayırın tamamına çit çekmiş. Biz de bize ait olan arazideki çitleri kaldırdık. Kendi arazimizi halka açacağız. Zaten doğrusu da bu.
Burası tarihi özelliği olan bir çayır ve öyle de kalmak. Üçüncü köprünün şantiye sahası olarak da kullanılmayacak. Mesire alanı için hemen gerekli düzenlemelere başlayacağız. Yaza kadar da tamamlamayı amaçlıyoruz. Marmara Üniversitesi'yle daha önce bir protokol yapılmıştı, çayırın tamamının eskisi gibi piknik alanı olarak kullanılması için; fakat bu projeden vazgeçtiler."
Küçüksu Mahallesi’ndeki markalı konutlar hangileri?
Aktaş Evleri: Üsküdar-Küçüksu Mahallesi'nde hayata geçirilen Aktaş Boğaziçi Evleri'nde konut fiyatları Ocak 2012 itibariyle 550 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişiklik gösteriyor. Proje içerisinde 81 daire yer alıyor.
Metrekare birim fiyatının 6 bin TL olarak belirlendiği projede 81 daire bulunuyor. Aktaş Boğaziçi Evleri; 18 bin metrekarelik alanda konumlanıyor. Fiyatların 550 bin TL ile 2 milyon TL arasında değiştiği projede satışlar devam ediyor.
31 Ocak 2012 tarihine kadar geçerli olacak kampanyanın yer aldığı projede özel konut kredi faizler bulunuyor. 120 aya varan vadelere yüzde 0,98 faiz uygulanan projede ödemeler Eylül 2012'de başlayacak.
Aktaş Evleri
Metrekare birim fiyatlarının 6 bin olarak belirlendiği projede daire fiyatları 550 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişiklik gösteriyor. 4 katlı 8 bloktan meydana gelen projede satışlar devam ediyor. Üsküdar- Küçüksu Mahallesinde inşa edilen projede metrekare fiyatları 6 bin TL olarak belirlendi.
Boğaziçi Köprüsü'ne 10 dakika uzaklıkta yer alan Aktaş Boğaziçi Evleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne 5 dakika uzaklıkta bulunuyor. Aktaş İnşaat projesi olan Aktaş Boğaziçi Evleri, İstanbul Boğazı'na 10 dakika yürüme mesafesinde yer alırken araç ile 5 dakikada Kandilli İskelesi'ne ulaşmak mümkün.
Proje içerisinde; kapalı ve açık yüzme havuzları, Kapalı fitness salonu, yürüme parkurları, Türk hamamı, sauna, çocuk oyun alanları yer alıyor.
Telefon: 0216 332 39 44
Web Adresi: www.aktasbogazicievleri.com
Demsa Kandilli Evleri: Küçüksu Deresi ile Kandilli Rasathanesi arasında ve Sevda Tepesine komşu olan Demsa Kandilli Evleri'nde fiyatlar, Mart 2011 itibariyle 3 milyon 250 bin dolar ile 4 milyon 750 bin dolar arasında değişiyor.
1) Projenin adı: Demsa Kandilli Konakları
2) Yapımcı şirket: Demsa Grup
3) Projenin lokasyonu: Küçüksu Deresi ile Kandilli Rasathanesi arasında ve Sevda Tepesine komşudur.
4) Toplam arsa alanı: 25.534 m2 arsanın 12.244 m2si yeşil alana 13.290 m2 si konaklara ayrılmıştır.
5) Toplam inşaat alanı: 13.290 m2
6) İnşaata ne zaman başlandı: 2008
7) Ne zaman bitirilecek: Konakların inşaatı bitmiş durumdadır.
8) Konut sayısı: 14
9) En düşük ve en yüksek metrekareler ve tipleri: Konakların kullanım alanları 800 m2 'dir.
10) En ucuz ve en pahalı konutun fiyatı: 3.250.000$ - 4.750.000 $
11) Şimdiye kadar satılan konut sayısı: 3
12) İstenilen minimum peşinat: - Banka kredisine uygundur.
13) Metrekare ortalama satış fiyatı: - 5.000 $ / m2
14) Projenin özellikleri: Konaklarımız boğaz manzaralı, özel peysajlı ,müstakil bahçeli ve müstakil havuzlu ve
asansörlüdür. Her konağın kendine ait 6 adet araçlı kapalı otoparkı bulunmaktadır. Tüm konakların elektrik ihtiyacını karşılayacak jenaratör sitede mevcuttur.
15) Diğer projelerden ayırt edici özelliği: Bulunduğu lokasyondaki son arsa olup eşsiz deniz manzarasına sahip olup,müstesna projesi ile imalat aşamasında seçilen malzemeler yurt dışı ve yurt içi menşeyli olup örneği bulunmamaktadır.
16)Yaşam var mı : Yakın zamanda başlayacaktır.
17)Konutlardan yüzde kaçı satıldı %20
18) Kaç katlı kaç bloktan oluşuyor Konaklar 3kat + bodrum olmak üzere toplam 4 kattır.
Web Adresi: www.demsagroup.com
Küçüksu Mahallesi posta kodu kaçtır?
Küçüksu Mahallesi’nin posta kodu şöyle; 34684
Küçüksu Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?
Adres: Küçüksu Mah. Ömürtepe Yokuşu Sk. No: 99 Küçüksu, Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 462 22 10