Taksim Gezi Parkı’ndan 5 kat daha büyük bir park. Maçka Demokrasi Parkı, Harbiye Mahallesi’nde yer alır ve Şişli İlçesi sınırları içindedir. İçerisinde Maçka – Taşkışla Teleferik Hattı, ünlü şarkıcıların konser verdiği Küçükçiftlik Parkı bulunmaktadır.
Maçka Parkı, Şişli, İstanbul
Maçka Parkı nerededir?
Maçka Demokrasi Parkı, İstanbul'da Maçka vadisi üzerine kurulu park. BJK İnönü Stadyumu ve Nişantaşı arasına kadar uzanan geniş bir alanı kaplar.
Maçka Parkı’nın kuzeyinde Halaskargazi Mahallesi, doğusunda Muradiye Mahallesi, güneyinde Beşiktaş İnönü Stadyumu ve Vişnezade Mahallesi, batısında Beşiktaş-Kağıthane Tüneli ile Eskişehir Mahalesi bulunur.
Çevresinde Hilton Oteli, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Açıkhava Tiyatrosu gibi tarihi ve kültürel yapılar yer alır.
Maçka Parkı’nda neler var?
Maçka Demokrasi Parkı'nın içinde iki spor aletleri parkı, iki cocuk oyun alanı, iki kahvehane ve lokanta, bir yapay ada ve iç içe toplam dokuz yapay havuz bulunmaktadır.
Özellikle günbatımında ve karlı havalarda amatör ve profesyonel fotoğrafçıların sıkça uğradığı yerlerinden biridir.
Maçka Parkı’nda hangi ağaçlar yetişiyor?
Maçka Demokrasi Parkı, bitki örtüsü bakımından zengin parklardan biridir. Parkta Ihlamur, Kavak, Gürgen, Kestane, Meşe, Akasya, Çınar, Şimşir, Kızılağaç, Ceviz ve Dışbudak ağaçlarının dışında yüzlerce çeşit bitki bulunur.
Maçka Parkı’nın tarihçesi nedir?
Hâlen Maçka Demokrasi Parkı'nın bulunduğu vadi ile ilgili ilk bilgilere 19.yy'ın ortalarında rastlanır. Sık ağaçlıklı küçük kulübelerle bezenmiş ve yanından dere akan bir vadi olarak tanımlanan bu bölgenin at sürme, piknik ve mesire alanı olarak kullanıldığı sanılır. yine bu dönemlerde parkın yanında akan nehirde kayık gezileri düzenlendiğine dair bilgiler yeralır.
Bugünkü Teşvikiye Camii ve Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu'nun bulunduğu alanda yer alan Nilüfer Hatun Konaklarına ve çevresine gelenlerin bu vadiden geçtikleri, burada mola verdikleri ve dereden su içtikleri belirtilmektedir.
1914'te Taksim-Şişli tramvay hattının Harbiye'den ayrılan kolu Nişantaşı'ndan dönüp Maçka'ya kadar uzatılınca Topağacı semtinin kentle bağlantısı artmıştır.
12 Ağustos 1961'de kaldırılana kadar, Maçka-Beyazıt, Maçka-Tünel, Maçka-Fatih ve Harbiye-Fatih güzergahları arasındaki tramvaylar uzun zaman semtin başlıca toplu ulaşım aracı olmuştur.
1970'li yılların başında bu alan özellikle evsiz insanların uğrak ve kalacak yeri olarak kullanılması nedeniyle korkulan bir bölge olmuştur. Harbiye 'de bulunan Artigiana Düşkünler Evi 'nden kaçan cocukların burada yaşamaya başladıkları ve özellikle geceleri etraftan geçen insanları korkuttukları dilden dile yayılmıştır.
Halkın şikayetleri üzerine burada geniş çaplı bir ıslah çalışması yapılmış ve Cadı Evleri olarak kabul edilen daha çok evsiz insanların barınak olarak kullandığı küçük kulübeler yıkılmıştır.
Maçka Parkı ne zaman Demokrasi Parkı oldu?
1990'lı yılların başında yanından kanalizasyon deresi akan ormanlık bir alan olarak göze çarpan ve halk arasında sevgililerin buluştuğu "aşk parkı" olarak adlandırılan bu bölge 1993 yılında restore edilmiş ve adına "Demokrasi" kelimesi eklenmiştir. Beyoğlu Evlendirme Dairesi ile parkı birleştiren bir teleferik inşa edilmiştir. Park bu tarihten sonra da bir takım değişiklikler geçirse de genel görünümünü korunmuştur.
Maçka Demokrasi Parkı'nda özellikle son zamanlarda çöp sorunu ortaya çıkması üzerine bu sorunun nedeni olduğu düşünülen parktaki iki halı saha yıkılmış ve yerlerine spor aletleri alanı yapılmıştır.
Ayrıca parkta evsiz insanların barınmaması ve gezenlerin rahatsız olmaması amacıyla polis devriye gezmektedir.
Üstünden teleferik hatlarının geçtiği içinde spor aletleri alanları, çocuk parkları ve sıralı havuzlar bulunan park İstanbul 'un en çok ziyaret edilen alanlarından biridir.
Maçka-Taşkışla Teleferik Hattı ne zaman kuruldu?
11 Nisan 1993 tarihinde açılan teleferik hattı Taksim-Taşkışla ile Maçka arasında hizmet vermektedir. Hat, Taksim ile Maçka arasındaki iletişimi kolaylaştırmakta, özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi'nin iki kampüsünü birleştirerek üniversite öğrenci ve personeli için kolaylık sağlamaktadır. Hatın büyük kısmı Maçka Demokrasi Parkı üzerinden geçmektedir.
Teleferiğin iki havai hattı bulunmaktadır. Her hatta altı kişi taşıyan ikişer kabin bulunur, yani toplam 24 kişi kapasiteli dört kabin vardır. İki istasyon arasında çalışan teleferiğin havai hattı 333,5 m uzunluktadır ve ara direkler bulunmaz. Her hatta biri taşıyıcı, biri çekici olmak üzere iki halat vardır. Elektrik kesilirse bir jeneratör, kabinler seferi tamamlayana kadar takviye sağlar.
İki hidrolik fren, tahrik makarasının iki yanağı üzerine basınç tatbik eder. Fren yapıldığında önce frenlerden biri çalışır, eğer bu frende bir arıza oluşursa ikincisi otomatik olarak ve istasyonlardaki duruş anında devreye girer. Kabinlerin istasyonlara giriş hızları istasyon pabuçlarının girişi yönünde bir uzaklık algılayıcı tarafından denetlenmektedir, böylece kabinlerin istasyona yanaşması emniyet içinde gerçekleşir. Kabinler, istasyonların iki yanında hidrolik fren vasıtasıyle durdurulur.
Hat uzunluğu : 347 m.
İstasyon sayısı: 2
Araç sayısı: 4
Yolculuk süresi: 3,5 dakika
İşletme saatleri: 08:00 / 20:00
Günlük yolcu sayısı: 1.000 yolcu / gün
Günlük sefer sayısı : 90
Sefer sıklığı: 5 dakika
İstasyonlar arası kot farkı: 0,9 m.
Azami yükseklik: 42 m.
Maçka Çeşmesi’nin tarihçesi nedir?
Çeşme 1901 yılında II. Abdülhamid tarafından mimar Raimondo D’aranco’ya yaptırılmıştır. 1957 yılında ki yol genişletme çalışmaları sırasında asıl yeri olan Tophane’deki Nusretiye Camisi önünden sökülerek bu günkü yerine, İTÜ Maden Fakültesi’nin karşısındaki Maçka Demokrasi Parkı’nın girişine taşınmıştır. Tamamı mermerden inşa edilmiş olan dört yüzlü, ufak boyutlu bir meydan çeşmesidir. Cephelerinden karşılıklı ikisi dar, diğer ikisi geniştir. Üzerinde kagir, kenarları dilimli, iki kademeli, kurşun kaplı geniş bir saçak vardır. Köşelerde, beyzi madalyonlu kaideler üzerinde yükselen, üst kesiminde düşey yivli bileziklerle donatılmış ve perde motifli başlıklarla sonuçlanan ince başlıklı sütunlar yükselir. Sütun kaidelerin hizasında bulunan yalaklar geniş ve dar cephelerde farklı tasarımlar gösterir. Cephelerin üst kısmında, sütun başlıklarının hizasına kabartmalı plastırlar, plastırların arasında kalan yüzeylere de kitabenin birer beyiti yerleştirilmiştir. Manzum metni Ahmet Talat’a ait olan kitabe hattat Sami Efendi’nin imzasını taşır.
Harbiye Mahallesi’nin posta kodu kaçtır?
Harbiye Mahallesi posta kodu şöyledir: 34398
Harbiye Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?
Muhtar: Yavuz Tümtaş
Adres: Harbiye Mah. Vali Konağı Cad. Şakayık Sk No: 49 Harbiye / İstanbul
Telefon: 0212 232 09 97