Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Markalı konut projelerinin müşteri profili

Türkiye’de özellikle İstanbul’da fiyatları milyon TL’lere kadar çıkan markalı konut projelerine yönelen kesim merak konusu oldu. Gazete ilanlarını gören soruyor; kim alıyor bu evleri?..



Markalı konut projelerinin müşteri profili


Türkiye’de markalı konut projelerinin profili nedir? 



Gayrimenkul sektörü ile ilgili vatandaşın sık sık sorduğu, hatta biraz serzeniş de barındıran bir sorudur bu... Hepimiz de zaman zaman duyarız. “Yahu, bu kadar konut yapılıyor. İnanılmaz fiyatlara da satışa sunuluyor. Alan da var ama kim alıyor bu evleri?” Taraf Emlak 3 Eylül 2013 tarihli haberinde bu soruyu markalı konut üreticilerine sordu. 



Nef Gayrimenkul’ün müşteri profili nasıl? 



Erden Timur - NEF Yönetim Kurulu Üyesi: Nef olarak, projelerimizi tercih eden geniş bir müşteri yelpazesine sahibiz. Genç profesyoneller, bekarlar, 1+0 ve 1+1 dairelerin çoğunlukta olduğu flats, suites, residences serimizi tercih ederken daha büyük metrekarelerde yaşamlarını sürdürmek isteyen, evli ve çocuklu ailelere 2+1 ve 3+1 dairelerin çoğunlukta olduğu apartments, houses serimizle hitap edebiliyoruz. Projelerimizi genellikle yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ve bunun dışında genç profesyoneller, üniversite öğrenciler ile yeni evli çiftler oturum için tercih ediyor diyebiliriz. İş yerleri Zincirlikuyu, Levent ve Maslak hattında bulunan kişiler, iş yerlerine kısa sürelerde ulaşmak için bu bölgelerdeki konut projelerimizi tercih etmekle birlikte, bu çevrede oturan, küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri ise ofis projelerimize yoğun ilgi gösteriyor.



MVK Yapı’nın Work Square projesine kimler ilgi gösteriyor? 



Ertürk Mavuk - MVK Yapı Yönetim Kurulu Üyesi: Kurtköy’de hayata geçirdiğimiz Work-Square karma projemize, hem oturmak hem de yatırım yapmak amacıyla ilgi gösteriliyor. Projede; stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri mevcut. Stüdyo ve 1+1 tipi daireler özellikle yeni evli çiftler ile yalnız yaşayan çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Metrekaresi daha yüksek daire tiplerimizin ise çocuklu aileler ve yatırımcılardan ilgi gördüğünü söyleyebilirim. Müşteri portföyümüz; orta ve üst gelir düzeyine sahip profesyonel çalışanlar ile değişik sektörlerde yer alan işverenlerden oluşuyor. Ayrıca “gurbetçi” kesimden de talep görüyoruz.



Çukurova Gayrimenkul’un projelerini kimler alıyor?



Cafer Kara - Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı: Kartal’da konumlanan Çukurova Tower ve Adanuspark projelerimizde, stüdyodan 5+1’e kadar geniş bir daire seçeneğimiz olduğu için hedef kitlemiz oldukça geniş. Stüdyo ve 1+1’leri daha çok yeni evli ve evlenmek üzere olan çiftler ile bekarlar tercih ediyor. Evini home ofis olarak kullanmak isteyenler, freelance çalışanların tercihi de bu daireler. 2+1’leri biraz daha geniş bir ev isteyen yeni evlilerin yanı sıra evli ve bir çocuklu olan aileler seçiyor. 3+1’leri genelde evli ve çok çocuklu aileler tercih ediyor. Emekliler ise genelde 2+1 ve 3+1’leri tercih ediyor. Müşterilerimiz genelde, bir şirkette orta ve üst seviyede yönetici pozisyonunda çalışanlar, orta ölçekli işletme sahipleri, işadamları, diğer beyaz yakalı çalışanlar ve emekliler olarak öne çıkıyor. Meslek gruplarına baktığımızda doktorlar ve hukukçuların ön planda olduğunu görüyoruz.



Lemuria’da en çok satılan konut tipi hangisi?



Cemil Yüksekdağ - BTC İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi: Lemuria projemizde müşterilerimiz çoğunlukla evli ve çocuklu aileler oldu. Butik bir proje olduğu için ve fiyatlarımız da cazip olduğu için alanlar, hem yatırım hem de yaşama amacıyla satın aldılar. Müşteri portföyümüz tam bir mozaik. Avukat, öğretmen, tüccardan tutun da Avrupa’da çalışan gurbetçi vatandaşlarımıza kadar hepsi mevcut. En çok tercih edilen 2+1 dairelerimiz oldu. Çünkü insanımız artık büyük ve uğraşılı evler yerine daha küçük ve pratik evlerde yaşamayı tercih ediyor.



Üsküdar Prestige Konakları’nı kim tercih ediyor?



Cemil Öztürk - Prestige Group Yönetim Kurulu Başkanı: Üsküdar Prestige Konakları daha çok Üsküdar’ın tarihi dokusuna, manzarasına ve lokasyonuna ilgi duyan, üniversite, iş ve spor çevresinden aileler tarafından tercih ediliyor. 5+1 bahçe dubleksleri, çocuklu aileler için bahçe kullanım alanları ile öne çıkıyor.



Dumankaya İnşaat’ın müşteri profili nedir?



Barış Dumankaya - Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Dumankaya İnşaat projelerinden daire sahibi olan müşterilerimizin yüzde 72’si evli. Bu rakamın da yüzde 59’u çocuk sahibi. Evli ama çocuk sahibi olmayan müşterilerimizin oranı yüzde 15. Müşterilerimizin yüzde 28’i de bekar. Müşteri portföyümüzün büyük bir çoğunluğu yatırımcılardan oluşuyor. Bu sebeple ağırlıklı olarak 1+1 dairelerin satıldığını görüyoruz. 1+1 dairelerin şu andaki satış oranı yüzde 41’ler civarında. Bu rakamı yüzde 23 ile 2+1 ve yüzde 20 ile 3+1 daireler izliyor. Projelerimizin tercih edilmesindeki en önemli neden Dumankaya markasına duyulan güven. Bunun yanı sıra projenin inşaat kalitesi, yatırım değerinin yüksek olması, fiyatın uygun olması ve lokasyonu, alım kararını etkileyen en önemli faktörler.



Uzman gözüyle markalı konut tercih edenlerin profiline bakarsak ne görürüz?



Uzun yıllar TURYAP yönetiminde bulunan ve halen birçok gayrimenkul firmasının iletişm danışmanlığını yürüten Başak Soner, Türkiye’nin gayrimenkul müşteri profili hakkında yapılan bir araştırmanın sonuçlarını Taraf okurlarıyla paylaştı. Emlak iletişim uzmanı Başak Soner, “Birçok kişi için ev sahibi olmak en önemli yaşam hedeflerinden biri ve bu gerçekleşmesi ise kişinin belli bir ekonomik seviyeye ulaştığının göstergesi. Amerika’da yapılan araştırmalar, katılımcıların yüzde 80’inden fazlasının ev sahibi olmayı, kiralamaya tercih ettiğini gösteriyor. Türkiye’de ise kendi evinin sahibi olan insanların oranı sadece yüzde 39. Aynı araştırmaya göre, yaş grubu yükseldikçe ev sahibi olma oranı da yükseliyor. Gençlerde (25-34 yaş) ev sahipliği oranı yüzde 24 iken, orta yaş üzerinde (55+) bu oran yüzde 71’e çıkıyor” diye konuştu. Gelir, eğitim ve mesleki statü olarak Türkiye’nin en üst kesimini oluşturan, AB ölçülerine yakın grupta ev sahipliği oranının yüzde 50’lere kadar yükseldiğini belirten Soner’e göre orta üstü, orta ve düşük gruplarda ev sahiplik oranı yüzde 35. Türkiye’de kentte yaşayan her 5 kişiden biri ise önümüzdeki yıl içinde ev almayı düşünüyor.