Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mehmet Aytaç: Konut kiraları artışı yüzde 6'yı geçmez!

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası (GAZİTEM) Başkanı Mehmet Aytaç, "2011-2012 yıllarındaki gibi yüzde 30 oranında kira artışı olmaz. Kira artışında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi baz alınacak, bu oran da yüzde 6'yı geçmez" dedi.



Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası (GAZİTEM) Başkanı Mehmet Aytaç, 2017 yılında konut kiralarında artış beklemediğini bildirerek, "2011-2012 yıllarındaki gibi yüzde 30 oranında kira artışı olmaz. Kira artışında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi baz alınacak, bu oran da yüzde 6'yı geçmez" dedi.

Emlak sektöründe gelinen son noktayı ele alan GAZİTEM Yönetim Kurulu Başkanı Aytaç, 2017 için iyimser konuştu, Gazianteplilerin umudunu yeşertti, gayrimenkul alacak vatandaşları teşvik etti, konut kiralarında artışın yaşanmayacağına yönelik sözleri ise kirada olanların yüreğine su serpti. 

KONUT KİRALARI YÜZDE 30 ARTMAZ

Vatandaşların konut kredi faizleri ve konut fiyatlarının çok düşük olduğu bu dönemi doğru bir şekilde değerlendirmesi gerektiğine vurgulayan Aytaç, "Konut almak için uygun bir ortam var. İnsanlar gelirlerini gözden geçirerek, konut sahibi olabilir, kendisi ve gelecekleri için yeni yatırım alanları açabilir. Yeter ki güven ortamı ortadan kalkmasın. Gaziantep inşaat alanında hareketli bir kent. Kirada olan insanların en büyük sorunu yıl sonunda ev sahipleri tarafından kira artışıdır. 2017 yılı için 2011-2012 yıllarındaki gibi yüzde 30 gibi bir artış beklemiyorum. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne bağlı bir artış olacaktır. TÜİK'in verilerine göre bu rakam yüzde 6'yı geçmez diye düşünüyorum. Emlak sektörü, bankaların konut kredilerini yüzde 1'in altına çekmesiyle toparlandı, sektör rayına oturdu.

HER ZAMAN KONUT AÇIĞI OLACAK

Metropol bir kent olan Gaziantep, her zaman göç almaya müsait bir şehirdir. Çevre illerden çalışmak için kentimize akın edenlere karşı şehir olarak barınma ihtiyacına yanıt vermemiz gerekir. Suriyeli kardeşlerimiz artık içimizden biri oldular, onların konut sorunu kalmadı gibi. Bir dönem Suriyeli sığınmacıların akınıyla kentte konut açığı baş göstermiş, konut kiraları fırlamıştı, Şu an böyle bir tehlike yok, Gaziantep, rahat olsun, kiralarda bir artış söz konusu olmaz, kira alanında her şey normalleşti, Gaziantep gibi gelişime açık bir şehirde, her zaman konut açığı olacaktır, bunun için de belediyeler hazırlıklarını yapmalıdır. Konut kiraları semtine, konutun durumuna göre değişiyor, 600 ile 1200 lira arasında değişen konut kiraları, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne oranında artış gösterecektir, bu da yüzde 6'yı geçmez"  

KASIM VE ARALIK İYİYDİ

2016 yılının son iki ayında Gaziantep’te konut satışlarında önemli hareketlenmelerin yaşandığını ve aylık konut satışlarının 2 binin üzerine çıktığını söyleyen Aytaç, “2016 yılının son aylarında daire fiyatları çok hareketli geçti. Kasım ve Aralık ayında konut satışları Gaziantep’te 2 binin üzerine çıktı. 2017 için umutluyuz, ekonomi daha da canlandıkça konut ve emlak satışlarının hızla artacak. Gaziantep bu potansiyele sahip bir şehir.

BAZI BÖLGELER İMARA AÇILSIN

Daire satışları hareketli geçiyor. Arsa satışları da hareketli. Gayrimenkul sektöründe en iyi yatırım arazidir. Sektörde hareketlilik için belediyelerin yeni yerleri imara açması gerek. İbrahimli 2, Yamaçtepe, Kızılhisar, Bağlarbaşı, Yeşilkent’in bir bölümünün imara açılması şart. O zaman sektörün önünü kimse kesemez” diye konuştu.

EMLAK YATIRIMCILARI DOLARA BAKMAZ

Doların durdurulamaz yükselişinin konut satışlarını olumsuz yönde etkilediğini bildiren Aytaç, "Yine de yatırımcılar doların durumuna pek bakmaz, en iyi yatırım aracı her zaman için gayrimenkuldür. Bağ, bahçe. tarla ve arazi yatırımcıların her dönem dikkatini çekmiştir. Doların yükselmesi sektörün kesintiye uğratmayacağını düşünüyorum" dedi.  

ÇANTACILARA KARŞI MÜCADELE

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası (GAZİTEM) Başkanı Mehmet Aytaç, şunları aktardı: “Emlakçılık uzmanlık işidir, herkes bu işi yapamaz. Vatandaşımızın, meslek odalarına kayıtlı, uzman emlak müşavirleriyle çalışmalarını öneriyoruz. Emlakçıların en önemli sorunu, ‘çantacı’ diye tabir edilen, kayıtsız emlakçılardır. Maliye ve belediyelerle işbirliği içerisinde kayıtsız çalışan esnafın tamamının kayıt altına alınması için denetimlere ağırlık verdik. Denetimler için 100 kişilik bir ekiple Bölge Temsilcilikleri oluşturduk. Bu sorumlu arkadaşlarımız, mahallelerdeki emlakçıların bir sorunu olduğunda çözüme kavuşturuyor. Çözemedikleri takdirde bize geliyorlar. Türkiye’de bu sistemi ilk defa biz uyguluyoruz.”



Gazete Ekspres