İstanbul’da 17 Eylül 2007 günü bir Kadir Topbaş icraatı olarak hizmete başlayan; bugün 50 km üzerinde karşılıklı süren toplu taşıma hizmetidir.
Metrobüs
Metrobüs nedir?
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde elektirik enerjisi ile çalışmaktadır. Metro gibi yeraltında gidebildiği gibi otobüs gibi yollarda da yolculuk edebilir.
Temel olarak kendine ait özel bir şeridi olduğu için trafik yükünü azaltmakta, elektrik tükettiği için de çevreye daha az zarar vermekte ve benzinle çalışan otobüslere göre daha ekonomik olmaktadır.
Metrobüslere ait yollar otobüsler için özel olarak tasarlanmış raylardan oluşmaktadır, aynı zamanda tren raylarını kullanabilen metrobüslerde mevcuttur. Araçlar ise standart otobüslerden daha fazla yolcu kapasitesine sahip, daha konforlu ve trafik sorunu olmadığı için çok daha hızlıdır.
Metrobüs sisteminin altyapı maliyeti metro ve benzeri toplu taşıma sistemlerinden çok daha ucuz olduğundan dolayı gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle metro hatlarını besleme ve yakın mesafe taşımacılığında birçok gelişmiş dünya metrosu, metrobüslerden faydalanmaktadır. Bazı ülkelerde ise gelişmiş metrobüs ulaşım ağları mevcuttur.
Metrobüsün genel özellikleri nelerdir?
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.
Temel olarak kendine ait özel bir şeridi olduğu için trafikte hızlı hareket edebilmektedir. Metrobüslerin tercihli yollarla karşılaştırıldığında bazı önemli farklı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar
Duraklar arası mesafe diğer otobüs sistemlerine göre uzundur.
Duraklar ön ödemelidir. Yani yolcu durağa girerken ödeme yapmaktadır. Otobüsün ödeme için beklemesi bu surette önlenmektedir.
Metrobüs yollarında genelde tek bir hat çalışmaktadır.
Yolcular tüm kapılardan iner ve binerler.
İniş binişlerin kolaylıkla yapılması ve zaman kaybedilmemesi için durak platformu ile otobüs giriş yükseklikleri aynıdır ve merpenle çıkış yoktur.
Kullanılan araç yolcu kapasitesi daha yüksektir.
Bu hatlarda çift katlı veya düşük kapasiteli araçların kullanılması doğru değildir.
Bu özellikler nedeni ile sistemden yararlanan yolcu sayısı diğer otobüslü sistemlerden daha yüksektir. Yolculuklar daha hızlı gerçekleştirilmektedir.
Araçlar ise standart otobüslerden daha fazla yolcu kapasitesine sahip, daha konforlu ve trafik sorunu olmadığı için çok daha hızlıdır.
Metrobüs sisteminin altyapı maliyeti metro ve benzeri toplu taşıma sistemlerinden çok daha ucuz olduğundan dolayı gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle metro hatlarını besleme ve yakın mesafe taşımacılığında birçok gelişmiş dünya metrosu, metrobüslerden faydalanmaktadır. Bazı ülkelerde ise gelişmiş metrobüs ulaşım ağları mevcuttur.
Metrobüs hattında kullanılan otobüs modelllerinin belirli standartları vardır. Tek katlı (yolcu tahliyesinin kolaylaşması için), en az bir körüklü (daha fazla yolcu kapasitesi için), otomatik vitesli (dur-kalk sistemine uyumlu olması için), engelli giriş-çıkış sistemli olmalıdır. Bazı ülkelerdeki metrobüsler şoförsüzdür.
50 kilometre uzunluğunda ve 45 istasyona sahip metrobüs yolunda birden fazla hat işletilmektedir.[4] Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) durağı inmek için kullanılmamaktadır, otobüsler yalnızca binecek yolcu olduğu zaman bu durakta dururlar.
İstanbul’un metrobüs hattı ne zaman hizmete açıldı?
İstanbul'daki mevcut hat Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçerek Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlar. 7'si Asya, 38'i de Avrupa yakasında olmak üzere 45 duraktan oluşan hattın toplam uzunluğu 50 km'dir.
Mevcut hattı 4 etapta tamamlanan sistemin, 17 Eylül 2007 günü Avcılar-Topkapı hattında hizmete açılmıştır. 8 Eylül 2008 günü yapılan törenle metrobüs Avcılar-Zincirlikuyu arasında hizmet vermeye başlamıştır. Zincirlikuyu istasyonu, Asya istikametinde Avrupa'daki son duraktır. 3 Mart 2009'da 3. etap ve 20 Temmuz 2012'de 4. etap tamamlanarak hat Tüyap-Söğütlüçeşme olarak genişletilmiştir.
İETT kapsamında hizmet veren, İstanbul'da ilk etabı E-5 yolu üzerinde Topkapı-Avcılar arasında 2007 Mayıs ayında çalışmaya başlamıştır.
İstanbul’daki metrobüs kaça maloldu?
Metrobüs sistemi ilk olarak Topkapı-Avcılar hattında hizmete başladı. Yapımına 2007 yılı başında başlanan 18,3 kilometrelik hat, sekiz ayda tamamlanarak 17 Eylül 2007’de açıldı. Daha önce 67 dakikada alınan Topkapı-Avcılar arasını 22 dakikaya indiren Metrobüsün ikinci etabı olan Zincirlikuyu ayağı 77 günlük inşaat süresinin ardından 8 Eylül 2008 Pazartesi günü hizmete alındı. Bu hatla Metrobüs durak sayısı 25’e yükseldi. Birinci ve ikinci etap projelerde yer yer 2x2, 2x3 ve 2x4 şerit olan yolların tümü 6x2’ye çıkarılarak ve ayrıca kavşak düzenlemeleri de yapılmıştır. Bu proje ile E-5’in ulaşım kapasitesi yüzde 100 artmıştır. Projenin maliyeti 270 milyon lira oldu.
Metrobüsün yolcu kapasitesi nedir?
Metrobüs hattının üçüncü etabı olan Söğütlüçeşme hattı 3 Mart 2009 tarihinde hizmete alınarak İstanbul’un iki yakası birbirine bağlandı. Bu bağlantı sayesinde Avcılar-Söğütlüçeşme hattında yolculuk 63 dakikaya indi. Hattın Avcılar-Beylikdüzü güzergahının temeli 15 Mart 2011 günü törenle atıldı. Hattın resmi açılışı 19 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleşti. Toplam uzunluğu 52 kilometreyi bulan 45 istasyonlu Beylikdüzü-Söğütlüçeşme metrobüs hattında yolculuk süresi 83 dakikadır. Hatta günlük ortalama 700 bin yolcu taşınmaktadır.
Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobus hattının işletmecilik açısından olumlu sonuçlar doğurmasıyla sistemin İstanbul’un diğer yoğun akslarında uygulanabilirliği gündeme geldi. Mevcut sistemin Beylikdüzü-Söğütlüçeşme şeklinde tamamlanmasına ek olarak yeni şu hatların yapımı planlanmaktadır:
Aksaray-İstoç (Milliyet Sitesi)
Beşiktaş-Levent
Edirnekapı-Vezneciler
Aktarma istasyonları ve entegrasyon:
Küçükçekmece'de Sirkeci-Halkalı banliyösü'ne,
Yenibosna-Kuleli'de Aksaray-Havaalanı hafif metrosu'na,
Şirinevler'de Aksaray-Havaalanı hafif metrosu'na,
İncirli-Ömür'de Aksaray-Havaalanı hafif metrosu'na,
Zeytinburnu'nda Aksaray-Havaalanı hafif metrosu, Zeytinburnu-Bağcılar ve Zeytinburnu-Kabataş tramvayları'na,
Cevizlibağ'da Zeytinburnu-Kabataş tramvayı'na,
Edirnekapı'da Sultançiftliği-Edirnekapı tramvayı'na,
Mecidiyeköy'de 4.Levent-Taksim metrosu'na,
Edirnekapı'da Sultançiftliği-Edirnekapı tramvayı'na,
Uzunçayır'da Kadıköy-Kartal metrosu'na,
Söğütlüçeçme'de Haydarpaşa-Gebze banliyösü'ne, aktarma yapılabilir.
Hatlar ve istasyonları:
34 (Avcılar İÜ Kampüsü-Zincirlikuyu)
34A (Söğütlüçeşme-Cevizlibağ AÖY)
34C (Beylikdüzü Gürpınar- Cevizlibağ)
34G (Gürpınar TÜYAP-Söğütlüçeşme)
34Z (Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme)
34B (Avcılar İÜ Kampüsü-Gürpınar TÜYAP)
34T (Avcılar İÜ Kampüsü-Topkapı)
Metrobüs araçları nereden geldi?
Metrobüs için ilk olarak 50 adet Hollanda'nın Phileas firmasından 26 metrelik, 220 kişilik metrobüs alındı. Yola döşenen manyetik çivileri algılayarak sürücüsü olmadan da hareket edeebilen araçlar şu anda tamamı sürücülü olarak kullanılmaktadır. Hatta ayrıca Mercedes marka araçlarda kullanılmaktadır.
Metrobüsler hangi davanın konusu oldu?
Hürriyet Gazetesi’nin 20 Şubat 2013 tarihli haberine göre; Metrobüs alımında yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında açılan davanın 3. duruşması görüldü. Mazeret bildiren Topbaş, duruşmaya yine katılmadı.
CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Hakkı Sağlam ve Bülent Soylan’ın, metrobüs alımında yolsuzluk yapıldığı şikayeti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında İstanbul 31. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 3. duruşması görüldü. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmaya Kadir Topbaş, ‘yurtdışından gelen heyetlerle görüşmesi olduğunu’ bildirerek duruşmaya katılmadı. Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer, yurt dışından gelen heyet ile yapılacak görüşme programlarına ilişkin belgeleri de mahkemeye sundu. Duruşmada şikayetçiler Bülent Soylan, Hakkı Sağlam ile taraf avukatları hazır bulundu.
BİRLEŞTİRME TALEBİ
Şikayetçiler Hakkı Sağlam ve Bülent Soylan’ın avukatları, davanın İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki aynı suçlama ile açılan dosya ile birleştirilmesi talebinde bulundu. Topbaş’ın avukatı ise birleştirme talebini kabul etmediklerini söyledi. Mahkeme, davanın, aynı yöndeki suçlamalarla İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen satın alma komisyonu ve kararı onaylayan idari encümen kararında imzaları bulunanlar hakkında açılan dava ile hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti. Bu nedenle mahkeme, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nden dosyaların birleştirilmesi için görüş istenmesine karar verdi. Topbaş’ın duruşmaya katılmama mazeretini de kabul eden mahkeme duruşmayı erteledi. Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve bazı partili yetkililer de izledi.
Metrobüs hangi haberlere konu oldu?
Metrobüs yoluna uçtu (Hürriyet Gazetesi, Haziran 2013)
Avcılar’dan Bakırköy’e doğru seyreden otomobil Küçükçekmece’de bariyere çarparak takla attı.
Otomobil metrobüs yoluna uçtu. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, metrobüs seferlere tek yönden verildi. Yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından otomobil vinç yardımıyla kaldırıldı.
Metrobüs seferleri durduruldu (Hürriyet Gazetesi, Haziran 2013)
Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve giderek yayılan protesto gösterileri nedeniyle İstanbul’da bugün saat 04.00’ten itibaren 3 saat süreyle metrobüs seferleri durduruldu.
İstanbul’un birçok semtinde tencere ve tavalarla yapılan protesto gösterileri günün ilk ışıklarına kadar sürdü. Bazı grupların ilçelerdeki yürüyüş ardından Taksim’e gidebilecekleri değerlendirilerek saat 04.00’ten itibaren metrobüs seferleri durduruldu. Sabah erken saatlerde metrobüslere binmek için gelenler seferlerin yapılmadığını öğrenince minibüs ve diğer belediye otobüslerine yönelince yer yer izdiham oldu.
Açık Öğretim Fakültesi sınavlarının da bugün yapılacak olması nedeniyle sabah erken saatlerde yola çıkan ve metrobüsü kullanmak isteyenler paniğe kapılırken, saat 07.00’den itibaren seferlere başlandı. İETT yetkilileri, metrobüs seferlerinin İstanbul Valiliği’nin isteği doğrultusunda saat 04.00-07.00 saatleri arasında durdurulduğunu söylemekle yetindi.
Metrobüs üzerinde ceset (Hürriyet Gazetesi, Mayıs 2013)
Zincirlikuyu Metrobüs İstasyonu'ndaki bir metrobüsün üzerinde bir ceset bulundu.
Olay yerine gelen polis ekipleri metrobüsün üzerindeki kişinin nasıl öldüğünü tespit etmek için çalışma başlattı.
Sabah saatlerinde Zincirlikuyu Metrobüs İstasyonuna gelen metrobüs şoförü servise çıkacağı sırada bir kişinin metrobüs üzerinde hareketsiz yattığını fark etti. Metrobüs şoförü durumu hemen polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri metrobüs üzerine çıkarak hareketsiz yatan kişinin öldüğünü tespit etti. Cesedin, 31 yaşındaki Uğur Çelik'e ait olduğu tespit edildi. Psikolojik sorunları olduğu öğrenilen Çelik için yakınlarının 4 gün önce Sefaköy Polis Merkezi'ne kayıp başvurusunda bulundukları belirtildi. Çelik'in cesedi otopsi yapılması için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
SON SEFERİNİ CUMARTESİ YAPTI
Son olarak cumartesi gecesi Avcılar-Zincirlikuyu hattında çalıştığı belirlenen 34 TN 2928 plakalı metrobüsün daha sonra, Zincirlikuyu İstasyonu’na park edildiği belirlendi.
"BİR SES DUYDUM"
Polisin ifadesine başvurduğu metrobüs şoförü, "Cumartesi gecesi Sefaköy Mevkii’nde hareket halinde iken bir gürültü duydum. Aşağıya inip kontrol ettim. Bir şey fark etmeyince yoluma devam ettim" diye konuştu.
Metrobüsler çarpıştı trafik felç (Hürriyet Gazetesi, Nisan 2013)
Ümraniye'de iki metrobüsün çarpışması sonucu 5 kişi yaralandı. Avrupa yakası istikametinde Uzunçayır ile Acıbadem durakları arasında, iki metrobüs çarpıştı.
Kazada, kimlikleri henüz belirlenemeyen metrobüs sürücüsü ile 4 yolcu yaralandı. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı.
İki metrobüste de hasara yol açan kaza nedeniyle Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu hattında aksama oldu.
Kaza yapan metrobüsler kaldırıldı ancak bölgedeki trafikdurma noktasına geldi.
Topbaş'tan metrobüs şikayeti (Hürriyet Gazetesi, Ocak 2013)
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Metrobüs hattı ciddi bir yoğunluk oluşturdu. 400 bin civarında yolcu beklerken 800 binleri yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2013 yılının ilk meclis toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul ulaşımıyla ilgili açıklamalar yaptı. Topbaş metrobüs hattının kapasitesini aştığını söyleyerek burayı rahatlatacak çalışmaları olduğunu söyledi.
Topbaş, önceki belediye başkanlığı döneminde devreye alınan metrobüs hattı ile ilgili de yoğunluktan şikayet etti ve şöyle konuştu: "Metrobüs hattı ciddi bir yoğunluk oluşturdu. 400 bin civarında yolcu beklerken 800 binleri yakaladı. Saatte 34 bin tek yönde yolcunun lastik tekerleklilerle taşınması mümkün değil. Burasını rahatlatmak için önemli çalışmalarımız var. Bir de Kabataş’taki tramvayı Beşiktaş’a uzatabilir miyiz diye bir çalışmamız var "
Topbaş, İstanbul'da ulaşıma yönelik devam eden çalışmalar konusunda ise şunları söyledi:
"Üsküdar - Ümraniye metro hattı 2016 yılında devreye girecek 38 ayda bitirilecek 22 km’ lik metro hattı özelliğini taşıyacak. Otogar - Bağcılar hattı 2013’ ün ortalarında devreye girecek. Sanayi Mahallesi - Seyrantepe üçüncü tüpünün 20 aylık bir sürede devreye girmesi beklenmekte. Kartal - Pendik - Kaynarca hattı var. Bunu da Tuzla’daki tersaneye uzatma işlemi yapmaktayız. İhale aşamasına getirdiğimiz ve çok önemsediğimiz Kabataş’ tan başlayacak olan Beşiktaş - Mahmutbey metrosunun ihale aşamasına geldiğini ve 2013 Mayıs’ ta ihalesini yapmayı düşünüyoruz. Diğeri de Bahçelievler- Beylikdüzü ile ilgili bir metro hattımızı var. Bunu da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak."
"ULAŞIMLA YATIRIMI 2013 SONUNDA 28.4 MİLYAR LİRAYI BULACAK"
Topbaş, bu yıl şehre 8 milyar liranın yatırım olarak gireceğini de ifade etti. Topbaş, "2013 yılının sonuna vardığımız zaman İstanbul’da yapmış olduğumuz yatırımlar toplamı 60 milyar lira olarak konuşacağız. İstanbul iflas eden bir belediye olsa Türkiye sarsılır. Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Karayolları ve lastik tekerlekli sistemler olmak üzere yatırımlarımızı ulaşıma yapıyoruz. 8 yılda 24.4 milyar lira ulaşıma yaptığımız yatırım. Dünyada metroları merkezi yönetimler yapar. Biz bugüne kadar metroya 7 milyar lira civarında yatırım yapmışız. Bizim ulaşımla ilgili yaptığımız yatırımlar 2013 yılı sonunda 28.4 milyar lirayı bulacak" diye konuştu.
HALİÇ METRO KÖPRÜSÜNÜ IPAD'İNDEN ANLATTI
Haliç metro köprüsüyle ilgili çalışmaları da anlatan Topbaş, " 1 milyon yolcu Yenikapı'ya inecekse başka türlü geçemiyorsanız bu köprü var. Bu köprü 19 yıldan beri devamlı tartışılıyorsa biz de bu kente karşı hassasiyeti olanlar olarak kente saygımız tabii ki sonsuz. Bir şeyi yaparken de hassasiyetle yaptığımızı söylüyorum. Bizim buna daha farklı taşıyıcılarla kazık çakma imkanımız yok. Galata köprüsü yılda 1 - 2 santim batıyor. Altı balçık " dedi.
Topbaş Haliç Metro köprüsü inşaatını anlatırken, kendi IPAD'ini kullandı. TOpbaş , IPAD'inde bulunan fotoğrafı, Bakan Davutoğlu'na da gösterdi.
" ŞUBAT AYI SONUNDA SEÇİMLERİMİZİ TAMAMLAMIŞ OLURUZ "
Toplantıda konuşma yapan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise , İTO seçimleriyle ilgili konuştu. Yalçıntaş,"Bu toplantıdan sonra yönetim kurulu yapacağız. Yönetim kurulunda seçim tarihi belirlenecek. Şubat ayının ortasında komite seçimlerini yapacağız. Şubat ortasında komite seçimleri bundan bir hafta sonra da yönetim kurulu başkanlığı seçimlerini yaparız. Şubat ayı sonunda da seçimlerimizi tamamlamış oluruz. Geçen dönem yaptığımız seçimlerde bu yüzden seçim kuruluyla ön görüşme yaptık. Olabilirse seçimi iki ayrı yerde yapmayı düşünüyoruz. Bir tanesi İstanbul Dünya Ticaret merkezi diğeri de Haliç civarında bir yer olacak. Komiteleri iki yere böleceğiz "dedi.
Metrobüs Kalkıyor (Hürriyet Gazetesi, Temmuz 2013)
Gökçek, Gölbaşı’nda katıldığı iftar yemeğinde, metrobüsle ilgili vatandaşa “Mevcut uygulama devam etsin mi?” sorusu yöneltti. Gökçek, büyük çoğunluğun ‘hayır’ demesi üzerine, metrobüsün kalkacağını açıkladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gölbaşı’ndaki iftar yemeğinde ilçeye yapılması planlanan viyadükle, yedi aydır uygulaması süren metrobüsle ilgili vatandaşlara sorular yöneltti. Çoğunluğun viyadük sorusuna ‘evet’ demesi üzerine Gökçek, “Bu oylama bitmiştir. Hayırlı uğurlu olsun, hemen yarın ihalesini hazırlatıyorum” dedi.
Eskiye dönüyoruz
Metrobüs sistemi için TOKİ konutlarından birçok şikayet geldiğini ancak şehir içinde yaşayanların memnuniyet dile getirdiğini kaydeden Gökçek, “Mevcut uygulama devam etsin mi” diye sordu. Çok az kişinin ‘Evet’ demesi üzerine Gökçek, en geç çarşamba günü EGO otobüslerinin taşıma sisteminde eski düzene dönüleceği sözünü verdi.
ATBÜS’lü eylem yapılmıştı
10 Aralık 2012 tarihinde Gölbaşı hattında başlayan metrobüs uygulaması, Kızılay ve Ulus’a ulaşımı geciktirdiği gerekçesiyle yolcular tarafından protesto edilmişti. Gölbaşı TOKİ konutlarında oturanlar otobüs durağına at arabası getirerek, ‘ATBÜS’ eylemi yapmıştı.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, TOKİ Aksaray kura