Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Muallimköy – Gebze – Kocaeli (İzmit)

Türkiye'de Bilişim Vadisi’nin kurulacağı bölge. Kocaeli’nin Gebze İlçesi sınırları içindeki Muallimköy, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün Google Başkan Yardımcısı Vinton Gray Cerf ile görüşmesinde internet devi Google şirketine işaret ettiği mahalledir.



Muallimköy – Gebze – Kocaeli (İzmit)

Muallimköy, Gebze, Kocaeli



Nihat Ergün, Google şirketini Muallimköy’e nasıl davet etti? 




Google’ın akıllı gözlüğünü deneyen Bakan Ergün, Google’ı Gebze Muallimköy’de kurulacak Bilişim Vadisi’ne davet etti. 


Muallimköy – Gebze – Kocaeli (İzmit)

Türkiye'deki resmi ziyaretlerini sürdüren internetin mucitlerinden Google Başkan Yardımcısı Vinton Gray Cerf, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüştü.



Hürriyet Gazetesi’nin 07 Kasım 2013 tarihli haberine göre; Ergün, “Bilişim Vadisi’nde arazi planlama çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki yıl firmalara tahsise başlıyoruz. Google’ın da yeri hazır. Bekliyoruz” diye konuştu. Bakan Ergün, 10 yıldır Ar-Ge desteklerini Türkiye’de arttırmak için büyük çaba harcadıklarını kaydederek, 2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmayı, bunun da yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırmayı hedeflediklerini belirtti. Google Başkan Yardımcısı Cerf ise ortaokul öğrencilerinden başlayarak yazılım ve kod geliştirme konusunda müfredata ders konulmasının faydalı olacağını dile getirdi.




Muallimköy nerede?


Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ne bağlı bir köydür. Halk arasında Mallım ya da Mallum olarak da adlandırılmaktadır. Muallimköy'ün Gebze ilçe merkezine uzaklığı sadece 6 km olup burası Gebze'nin ilçe merkezine en yakın olan köydür. 



Muallimköy – Gebze – Kocaeli (İzmit)

Muallimköy



Gebze merkezinin hemen güneydoğusunda E-5 karayolundan 1500 m güneyde, İzmit Körfezi'nden 3 km kuzeyde yer alan Muallim köyü'nün 5 km doğusunda Dilovası kasabası, 3 km kuzeydoğusunda Tavşanlı Köyü, batısında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arazisi, kuzeybatısında ise Gebze ilçe merkezi ile sınırlıdır. 



Muallimköy’ün nüfusu kaçtır?


Muallim Köyü'nün 1965 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 647 idi. Bu nüfus 1985 te 650 civarında seyretti. 1990 yılı nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre ise köy nüfusu 723 olarak belirlendi. Son yıllarda nüfusu hızla artan Muallim Köyü'nün bugünkü nüfusu 1261'dir. Köy Muhtarı Ali Coşkundur. Çevre kuruluşlarında Köyün nüfusuna etkisi olduğunu düşünürsek bu nüfus iki misline ulaşır. 1987 de sadece 130 hanelik olan köy bu gün 175 haneden ibarettir. 



Muallimköy’ün coğrafik özellikleri nelerdir?


Köy çevresindeki belli başlı tepeler Tembel Tepe, Muslu bayır, Yılanca bayır ve KaraTepe sayılabilir.Yine köy çevresinde bulunan belli başlı dereler ise Seftelik dere, Muallim Köy ile Dilovası kasabasının sınırını çizen Akçay deresi, Kavak deresi ve Atabaylı (Akçapınar) dereleri sayılabilir. İzmit Körfezi'nin Muallim Köyü kesiminde Kababurnu ve Dalyan burnu ünlüdür. Köyün deniz istikameti çukurluk olup Hardarpaşa-Ankara demiryolu Muallim Köyü'nün 2 km güneyinden denize yakın bir yerden geçmektedir.



Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Muallimköy’de ne zaman kuruldu?


Yüksek Teknoloji Enstütüsü’nün inşası için 1994 yılında 4500 dönümlük alan istimlak edilmiştir. 



Muallimköy – Gebze – Kocaeli (İzmit)

Yüksek Teknoloji Enstitüsü


31 Ekim 1995 tarihinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan ve inşaatlarına 1996 yılında başlanan Muallimköy Yerleşkesi’ndeki Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği ile Fen Fakültesi Kimya Bölümü hizmet vermektedir. Muallimköy Yerleşkesi’nin altyapı projesi kapsamında ring yolu iyileştirilmiş, su deposu inşaatı, trafo inşaatı tamamlanmış, yollar asfaltlanmış ve otoparklar yapılmıştır. Hizmete açılan her iki binanın isale hattı, elektrik, telefon, internet, kanalizasyon vb. altyapı donanımları sağlanmıştır. Muallimköy Yerleşkesi’nin batısında Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na tahsis edilen yerde sekiz sene önce başlayan 500 yataklı öğrenci yurdu hizmet vermektedir. Günümüzde Muallimköy Yerleşkesi’nin 3.898.835 m2 toplam açık alanı ve 21.750 m2 toplam kapalı alanı bulunmaktadır. Son olarak 2007 yılında, Çayırova Yerleşkesi’nde Bilgisayar Mühendisliği, Kimya Mühendisliği bölümleri ve 2011 yılında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü için inşa edilen binalar hizmete açılmıştır.



Muallimköy’deki sanayi kuruluşları hangileridir?


Muallim Köyü'nün çevresinde çoğu 1998 yılından sonra olmak üzere 15'e yakın sanayi kuruluşu vardır. Bunların isimlerine gelince Lever-İş Deposu, Günsan Çelik Mamülleri Pazarlama Tic.A.Ş. Gebze Şubesi , Meb Metal ve Bileşikleri San. ve Tic. Şit Gebze Şubesi, Altaş Aliminyum İmalat Sanayi, Elba Lateks Sanayi , Eldel , Çavuşoğlu Makina Sanayi Tic. LTD.Şit.1993 yılında Balçık Köyünden Muallim Köyüne taşınan Hepşen Kimya Sanayi ve Tic.LTD. ŞİT. Ayhanlar Asfalt Sanayi ve Ticaret Kollektif Şit. Set Beton , Üç Öztürkler , Gürsan , Kabel , Profil  Boru San.Assan . Klora , İnmet gibi sanayi kuruluşları gösterilebilir faaliyetlerini sürdürmektedir.


Köyün arazisi taşlık olup taş ve mıcır ocakları açılmasına uygun olduğundan 1960'lı yılların başında Muallim Köyü'nün hemen yakınlarında Nama  İnşat Sanayi adında bir taş ocağı işletmesi hizmete sokuldu. Ardından Haluk Akkaya, Selçuk Kır, Mehmet Bilgin, Osman Şentürk (taşsan),Aslan Çakır Taş Ocağı Ahmet Akdağ, Akyıldız Mıcır Sanayi gibi birçok taş ocağı işletmesi hizmete sokuldu. 1970'li yıllardan itibaren sayıları artmaya başlayan taş ve mıcır ocaklarının sayısı 1988 yılında 10'a yaklaşmış. En son 1988 yılında Orhan Kurtuluş köyün hemen yakınlarında taş ocağı işletmesi için ruhsat almış. Ancak köylülerin girişimleri yüzünden bu taş ocağını işletmeye sokamamıştır. 


Mayıs 1994 tarihinde Muallim Köyü'ndeki taş, mıcır ve maden ocaklarının tamamı kapatılmış böylece köy sakinlerinin yıllardır süren mücadeleleri meyvesini vermiş, köylü rahat ve huzura kavuşmuştur.


Öte yandan 1987 yılında BTD Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (BOTAŞ) Muallimköy'ün üç kilometre doğusundan geçmektedir. Muallimköy ve Dilovası arasından geçen doğalgaz boru hattı oradan (şimdi Yalova'ya bağlı olan İzmit Körfezi'nin karşı yakasındaki) Hereke'ye geçmektedir.  


Muallim Köyü'nün camisi  köye yetersiz kaldığı ve harabe şeklini aldığı için 1991 yılında köylüler tarafından yıktırılmış ve bu tarihte köyde eşine ancak Gebze merkezinde rastlanabilecek büyüklükte yeni bir cami yapılmıştır.

Ayrıca 1991 yılında köyde PTT Genel Müdürlüğünden 49 milyon lira kaynak alınarak 150 metrekarelik bir yer satın alınmış, buraya bir PTT binası yapılmıştır. Bundan sonra 1993 yılında köydeki bütün evler telefona kavuşmuştur. Köyde bugün 500 abone kapasitelik bir telefon santrali mevcuttur. Çok yakın bir zamana kadar Muallimköy, Gebze'nin en büyük iki köyünden birisi idi. Zira Dilovası'nın üçte ikisi Çerkeşli Köyü'ne üçte biride Muallim Köyüne bağlı idi. Dilovası Deresi iki köyün arasında sınır olarak kabul ediliyordu.1985 yılı nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre Muallim Köyü'nün nüfusu 3375 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun 2725 kişilik bölümü Dilovası'nın Diliskelesi kesiminde kalıyordu. Köy merkezinin nüfusu ise 650 civarındaydı.1987 yılında Dilovası'nda Belediye teşkilatı kurulunca yukarı Çerkeşli  ve Muallim köy'de Dilovası'na ait birer mahalle durumuna geldiler. Ancak köylüler bu durumdan hiç de hoşnut olmadılar.Yapılan bir referandum ile tekrar köy konumuna geçmek istediler. Nihayet 1988 yılının Mayıs ayında İçişleri Bakanlığı'nın almış olduğu bir karar ile yukarı Çerkeşli ile Muallimköy Dilovası'ndan ayrılarak bağımsız birer köy durumuna getirildiler.



Muallimköy’deki fabrikalar ne zaman faaliyete geçti?


Özellikle 1980'li yılların sonunda ve 1990'lı yıllarda köy çevresinde bir çok fabrika faaliyete başladı. Muallim Köyü'nün sahil kesiminde köyden olmayan kişiler tarafından yaklaşık 15 adet yazlık ev inşa edildi. 1980'li yıllarda Dalyan Burnu civarında Far Turizm ve Yatçılık Limited Şirketi adında bir kuruluş hizmete sokuldu. Köyün Sultanbeyli mevkiinde birkaç adet tavuk çiftliği bulunmaktadır. Yine köy yakınlarında bir tomruk deposu mevcuttur.

Günümüzde köy turizmi yaz aylarında azda olsa canlanır. Yazın sıcağında Muallim Köy sahiline Gebze ve çevresinden gelen yüzlerce vatandaş , denize girer, piknik yapar, isteyen kamp kurar, herkes gönlünce eğlenir.



Muallimköy’de konutlaşma nasıl?


1991 yılında Muallim Köyü'ne yapılması planlanan 1050 hanelik göçmen konutları için köy mezarlığı civarında yer gösterildi. Buralarda 1989 yılı ve sonrasında Bulgaristan'da göç eden soydaşlar için konutlar inşa edilecekti. Köylüler bu durumu istemeyip tepki gösterdiler. Son 5000 kişilik göçmen konutları için bulunan yerin orman alanı olduğu ve orman alanına  konut yapılamayacağı anlaşılınca bu konutlar için Şekerpınar Köyünde yer bulundu.

Muallim Köyü'nde amatör bir spor kulübü ile bir de futbol sahası bulunmaktadır.Ayrıca köy içinde kahvehane olarak kullanılan bir düğün salonu mevcuttur. Köyün sahiline inen yolları 1991 yılında köy muhtarlığının girişimleriyle genişletilmiştir. Öte yandan Muallim Köyü girişinde temeli 1995 yılının başında atılan öğretmen evinin inşaatı halen devam etmektedir.


Muallim Köyü yakınlarında kurulan ve inşaatı halen devam eden Üstün Zekalılar Okulunun Türkiye'de bir benzeri daha yoktur. STFA tarafından iş adamı Sezai Türkeş'in vefat etmiş olan eşinin adına yaptırılan İnanç Lisesi'nin Muallim Köyü Tesislerinde ilk olarak 1995-1996 eğitim ve öğretim yılı için 80 civarında üstün zekalı öğrencinin eğitim ve öğretimine başlandı.



Muallimköy posta kodu kaçtır?


Muallimköy’ün posta kodu şöyle; 41480



Muallimköy Muhtarlığı iletişim bilgileri neler?


Adres: Muallim Köyü, Gebze, Kocaeli (İzmit)

Tel: +90 262 759 10 30