Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Muratreis Mahallesi - Üsküdar

Üsküdar’ın meşhur Çinili Hamam ve Çinili Mescit’lerinin bulunduğu mahalledir. Muratreis Mahallesi, Üsküdar iskelesi ile Altunizade’den çevre yolu arasında tam ortadadır.




Muratreis Mahallesi - Üsküdar

Muratreis Mahallesi haritası




Muratreis Mahallesi nerededir?



Muratreis, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı 33 mahalleden biridir. Batıda Ahmediye; kuzeyde Selamiali; doğuda Altunizade; güneyde ise Valideiatik Mahalleleri vardır. Nüfusu 23 bindir.



Muratreis Mahallesi sosyal medyada nasıl tarif edilir? 



Ekşisözlük’ten; “Nuh kuyusu caddesi üzerinden bağlarbaşına giderken sol tarafta içeride kalır. pek çok çevre mahalle gibi oldukça yokuş bir arazide kurulmuştur ve diğer mahallelerden ayırt edilmesi çok zordur. aynı dar sokaklar, bitişik nizam binalar. tek istisnaları biraz içerlerde yer alan kilise (bkz: üsküdar profiti ilya rum ortodoks kilisesi), (bkz: surp garabed ermeni kilisesi) ve gayrı müslimlere ait olduğu belli olan taş binalardır. bazı sokaklarında da aynen eski koşuyolundakilere benzeyen birbirine bitişik tek katlı evlerden oluşan sokaklar vardır. çok sessiz ve sakin bir mahalledir.


semte adını veren murat reis için murat reis mescidi yaptırılmıştır”



Muratreis Mescidi ne zaman yapılmıştır?



Banisi, Kanunî Sultan Süleyman'ın deniz ümerasından Murat Reis olup 1018 (1609) tarihinde vefat etmiş ve Rodos Adası'ndaki türbesine gömülmüştür. Kadro harici bırakılan mabet, 1973 tarihine kadar harap durumda olup, bir kaç duvar bakiyesi ile minaresinin kaidesi kalmıştı. Halk tarafından kesme taş olarak yaptırılmıştır. Fevkânîdir. Murat Reis'in başka hayratı da vardır. 1609'da vefat ettiğine göre, mescidi bu tarihten evvel yaptırmıştır. Murat Reis, Sultan Süleyman devrinde Mısır Kaptanlığı'ndan azlolunan Pirî Reis'in yerine Mısır Kaptanlığı'na atanmış ve Pirî Reis'in Basra'da bırakmış olduğu Osmanlı Donanmasını Süveyş'e getirmeğe memur olmuştur. Mescid orijinal Mimari özelliğini kaybetmiş durumdadır.



Çinili Hamam ne zaman yapılmıştır? 



Çinili Hamam 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Kösem Sultan hamamın kadınlar bölümü bittiğinde ölmüş ve inşaatı kardeşi devam ettirmiş. İnşaat sırasında Çinili Camii, kütüphane karakol ve hamam olarak 4 eser bir arada yaptırılmış. Çinili Hamam, Çinili Camii'nin inşaatında çalışan ustaların yıkanmaları için yapılmış. Adının çinili olduğu sizi yanıltmasın! Hamama isim veren çiniler maalesef ki hırsızlar tarafından çalınmış. Ancak hamamın işletmecileri duvarlarda mavi taşlar kullanarak orijinal konsepte sadık kalmışlar. Hamamın genelinde çok fazla bir değişiklik yapılmamış, dışarıda bulunan kubbelerde el değmeden tüm özelliğini bugüne kadar korumuştur. Hamamda bulunan mermerlerde ki kabartmalar kurnalar tarihin izlerini taşımaktadır. Sadece kapı doğramaları ve duvar boyaları yapının doğal yapısını bozmadan yenilenmiştir. Ağustos depreminde bile hiçbir zarar görmeyen hamamın duvar kalınlıklar 2 metredir.


Muratreis Mahallesi - Üsküdar

Çinili Hamam



Çinili Hamam'ın tarihi özelliklerini ve güzelliklerini keşfeden bir çok dizi yapımcısı ve fotoğrafçılar bu hamamda çekimler yapmış filmlere ve dergilere konu olmuştur.

 

Çinili Hamam'ın tamamen doğal bir ısıtma sistemi var. İki kubbenin ortasında bulunan, kadınlar tarafına daha yakın olan bölümün altında büyük bir kazan var bu kazana atılan büyük odunlar sayesinde hamam ısıtılıyor. Kış aylarında yaklaşık 1 ton odun yakılan hamamın tabanından ve duvarlardan geçen borular sayesinde sıcaklık akışı sağlanıyor, "Tüfeklik" adı verilen bacalardan duman dışarıya atılıyor 370 yıllık kubbeler Çinili Hamam'ı diğer hamamlardan ayıran bir çok özellik bulunmaktadır. Bir hamamda olması gereken en önemli şey temizlik ve hijyendir. Çinili Hamam yetkililerinin en çok dikkat ettiği unsur; iyi bir hizmet ve temizliktir. Hamamların kapısından içeriye girdiğinizde kötü bir koku karşılar sizi ancak Çinili Hamam'da kötü bir koku yerine buram buram tarih kokuyor. Bu da oldukça temiz bir hamam olmasının en büyük ispatıdır.


Genellikle hamamların basık ve kapalı bir atmosferi vardır. Ancak Çinili Hamam'da basık bir hava yok. Bunun nedeni ise, geniş bir alana sahip olması ve kubbelerinin oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Hamamın kubbelerinde ki delikler ışığın içeri girmesini sağlar, içerisinin çok sıcak olduğu zamanlarda ise, kubbelerdeki 370 yıllık fanuslar çıkartılıp hamamın hava alması sağlanır.



Adres: Murat Reis Mahallesi,  Çavuşdere Caddesi No. 204, Üsküdar / İstanbul


Tel (Erkekler için): 0 216 553 15 93

Tel (Bayanlar için): 0 216 334 97 10


Web Adresi: www.cinilihamam.com



Çinili Camii hangi tarihlerde kim tarafından ne zaman yaptırılmıştır? 


Muratreis Mahallesi - Üsküdar

Çinili Camii



Mabet, Çinili mevkiinde, Allame Caddesi ile Çinçin Hamam Sokağı'nın birleştiği yerdedir. Çinili Mescit Sokağı ile Çinçinli Hamam Sokağı'na açılan avlu kapıları vardır. Camiin sol tarafında ve yolun karşısında meşhur Efganlılar Tekkesi ve Çinçinli Hamam Sokağı üzerinde ve camiden yüz adım ileride Ümmi Ahmet Efendi Tekkesi bulunmaktadır. Cami, 1050 (1640) tarihinde, Sultan I. Ahmet'in eşi, Sultan IV. Murat'ın ve Sultan İbrahim'in annesi Mahpeyker Kösem Sultan tarafı ndan yaptırılmıştır. Camiden başka, bir medrese, bir şadırvan, bir sebil, bir mektep, bir çeşme ve bir de çifte hamam bina edilmiştir. Avlunun etrafını, pencereli, kesme taş harpuştalı bir duvar çevirmiştir. Bu kapının sol tarafında, sekiz mermer sütunlu, bir sivri kubbenin altında, mermer şebekeli güzel bir şadırvan, bunun önünde ve avlu duvarı penceresi içinde ise, sebil bulunmaktadır. Mabedin sol tarafında ve geride, set üzerinde, yedi odalı ve bir dershaneli, at nalı şeklinde medrese veya darülkurra, medresinin yan tarafı nda ve camiin kıble yönünde ise, iki mermer lâhit vardır. Ayak ve baş şâhidelerinde yazı olmayan bu mezarlar Behram Ağa ile eşine aittir. Bunların sağ tarafında oldukça büyük, bir yangın havuzu bulunmaktadır. Sonradan üstü kapatılan bu kesme taş eserin camiye bakan yüzünde iki, avlu kapısına bakan cephesinde ise, bir çeşme mevcuttur. Üçünün de kitâbesi yoktur.



Muratreis Mahallesi’nin cadde ve sokak isimleri neler?



ACEMOĞLU SOKAĞI, AKKUŞ ÇIKMAZI, ALLAME CADDESİ, ARAPGÜL SOKAĞI, BATTALSOKAĞI, BOSTAN ÇIKMAZI, BOSTANİÇİ 1.SOKAĞI, BOSTANİÇİ SOKAĞI, BİLGİ SOKAĞI, BİNBAŞI SIKAĞI, DEVATİ MUSTAFAEFENDİ SOKAĞI, ERTEKİN SOKAĞI, GAZİ CADDESİ, GÜLSEV SOKAĞI, HACI SULEYMAN SOKAĞI, HACIMURAT SOKAĞI, HATMİ SOKAĞI, HATMİYAN SOKAĞI, HEYAMOLACI CIKMAZI, HUZUR CAMİİ SOKAĞI, KONCAGUL SOKAĞI, KÜFECİ SOKAĞI, KÜRKÇÜ MÜMİN SOKAĞI, MECİTREİS SOKAĞI, MURADİYE MEKTEBİ SOKAĞI, MURATREİS SOKAĞI, NUHKUYUSU CADDESİ, NURCAN SOKAĞI, NURCAN ÇIKMAZI, ODALAR ÇIKMAZI, PAYANDASOKAĞI, REİSÜL KÜTTAP SOKAĞI, SEBİLCİ MOLLA SOKAĞI, SELAMET SOKAĞI, SELAMİALİ EFENDİ CADESİ, SELAMİ DEĞİRMENİ SOKAĞI, SELAMİALİ EFENDİ CADDESİ, SETARET SOKAĞI, SİLAHTARBAHÇE SOKAĞI, TAŞKIRAN SOKAĞI, TEYYARECİ MUAMMER SOKAĞI, TIKNEFES SOKAĞI, TOPAL SOKAĞI, TRABLUS SOKAĞI, TÜRBE SOKAĞI, VASİYET SOKAĞI, YAN SOKAĞI, YENİDERSHANE SOKAĞI, YENİOCAK SOKAĞI, ÇAVUŞDERE CADDESİ, ŞEHİT AYDIN CANAY SOKAĞI, ŞEHİT NAZMİ ERMURAT SOKAĞI.



Muratreis Mahallesi hangi haberlere konu oldu? 

Üsküdar’da 2 katlı ahşap bir bina tamamen yandı! (Emlakkulisi.com, Mayıs 2012)


Üsküdar Muratreis Mahallesi'nde yer alan 2 katlı ahşap bina tamamen yandı... Muratreis Mahallesi Allame Caddesi’ndeki 2 katlı ahşap bir binada henüz  belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Olay yerine sevk edilen Üsküdar ve Beykoz itfaiye ekipleri, yaklaşık bir saat süren çalışmanın ardından yangını söndürdü. Bina tamamen kullanılamaz hale gelirken, yangın çıkış nedenine ilişkin başlatılan incelemeler sürüyor.



Muratreis Mahallesi’nin posta kodu nedir?



Muratreis Mahallesi posta kodu şöyledir; 34664



Muratreis Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri neler?



Adres:  Duduoğlu Sk. No: 19 Muratreis Mahallesi / Üsküdar / İstanbul

Telefon:  0216 343 99 75




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları