İzmir’de Konak’tan başlayıp Narlıdere’nin Huzur Mahallesi’nde son bulan 24 km uzunluğundaki bulvardır. Üzerinde 313 konut ve 158 işyeri bulunur. 4 üst geçitle karşıdan karşıya geçilir.
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı nereden başlar, nerede biter?
Başlangıç bölgesi: Konak ilçesi Konak mahallesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önü
Bitiş bölgesi: Narlıdere ilçesi, Huzur mahallesi
Mustafa Kemal Sahil Bulvar kaç kilometre uzunluğunda ve kaç metre genişliğindedir?
24 km uzunluğunda. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünden Haydar Aliyev Bulvarı kesişimine kadar 25 metre genişliğinde, kalan kısım 8 metre genişliğinde. Üzerinde 4 adet üst geçit vardır.
Sahil ile bulvar arasındaki kesimde kaç metrekare alan yeşillendirildi?
Yaklaşık 70 bin metrekare (kıyı şeridi düzenlemesinden sonra bu rakam değişecektir) alan yeşilendirildi.
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde kaç konut kaç işyeri var?
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda 313 konut ve 158 işyeri bulunmaktadır. Bulvar üzerinde görülen yapıların çoğu aslında Mithatpaşa Caddesi’ne bağlı olduğu için rakam bu kadar düşük görünmektedir.
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde sembol yapı sayılabilecek neler var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Göztepe Şehit Kerem Oğuz Erbay Köprüsü, Konak ve Göztepe iskeleleri. Ayrıca Üçkuyular Feribot İskelesi, Haydar Aliyev Bulvarı üzerinde olmasına rağmen Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na 200 metre uzaklıktadır. (Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü, Haziran 2013)
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı hangi haberlere konu oldu?
Sahil Şeridine Yeni Düzenleme (Yapi.com.tr, Haziran 2013)
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı hattında, her biri 5 metre genişliğinde ve 20 metre uzunluğunda ahşap iskeleler kuruyor. İskelelerden biri Göztepe ve Üçkuyular arasına, ikisi Karataş-Karantina bölgesine, diğer ikisi de Susuzdede önüne yerleştirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskelelere Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda tekrar hayat verecek. İzmirliler’in denizle ilişkisini güçlendirmek, Körfez’i kıyılarıyla birlikte ele alıp bir bütün olarak tasarlamayı hedefleyen İzmirdeniz Projesi kapsamında Karataş’tan Üçkuyular’a kadar uzanan kıyı şeridinde yapılacak 5 adet ahşap iskelenin imalatı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilecek. İskeleler yıl sonuna kadar tamamlanacak.
Sahil şeridi kentin diğer kıyılarına nispeten dar olan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın bu dezavantajını ortadan kaldırmayı isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent bütününe yaymayı planladığı iskelelerde önceliği söz konusu sahil şeridine verecek.
Karataş’tan Üçkuyular’a uzanan kıyı şeridinde yer alacak olan ahşap iskelelerin her biri 5 metre genişliğinde ve 20 metre uzunluğunda olacak. Doğayla uyumlu ve estetik görünümlü iskelelerden biri Göztepe ve Üçkuyular arasına, ikisi eskiden deniz banyolarının ve iskelelerin olduğu Karataş-Karantina bölgesine, diğer ikisi ise Susuzdede önündeki noktalara yerleştirilecek. Proje, amatör kıyı balıkçılarını da sevindirecek.
Sahil Bulvarı yeraltına alınıyor (Sabah Gazetesi, Mart 2013)
Büyükşehir Belediyesi, sahil bandı çalışmaların kapsamında Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın 700 metrelik bölümünü yer altına almak için çalışma başlattı. Bölgedeki insanların denize ulaşmasını kolaylaştırmak için tasarlanan proje için taşıt alt geçidi proje ihalesine çıkıldı. Büyükşehir'in resmi internet sitesinde yer alan ihale ilanına göre, uygulama projeleri için teklifler 26 Mart'ta alınacak. İhaleyi kazanan firma, projeyi 90 gün içinde tamamlayacak. İzmir'in en önemli ulaşım akslarından birisi olan ve Konak ile Üçkuyular'ı sahilden birbirine bağlayan Sahil Bulvarı'ndaki proje bittiğinde, Üçkuyular'dan Konak ya da Konak'tan Üçkuyular yönüne giden araçlar; Devak Otel'in önünden yer altına inecek. 700 metre sonra araçlar alt geçitten Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nı dik olarak kesen 177 sokak hizasından tekrar yüzeye çıkacak. Yolun bu bölümünün yer altına alınması ile Katip Çelebi Üniversitesi'ne tahsis edilen eski Ege Ordu Komutanlığı Konukevi'nin önü, yanındaki Hamidiye Camisi'ni de içine alan kısım ile şimdiki Sahil Yolu'nun 700 metrelik bölümü, yaya yürüyüş yolu olarak düzenlenecek. Alt geçidin üstü, yayalar için yeniden düzenlenecek. Bisiklet ve yaya yollarının yanı sıra yeşil alan düzenlemeleri ile ayrı bir görünüm kazanacak. Uygulama projeleri hazırlandıktan sonra yapım ihalesine çıkılacak. Büyükşehir Belediyesi'nin üzerinde çalıştığı kıyı tasarım projesi kapsamında, Karantina Bölgesi'ne yaklaşık 170 teknenin bağlanabileceği bir de marina yapılacak.
Sahil Bulvarı gecekondu gibi! (Kemal Önderoğlu, Milliyet Ege, Ocak 2011)
Okurumuz Melda Özden, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki düzenlemelerden yana dertli mi dertli? Özden, bakın ne diyor:
“Bildiğiniz gibi, bu bulvar deniz doldurularak elde edilmiş. İlk düzenlemeler, apartmanların önünden itibaren, sırasıyla önce kaldırım, sonra palmiye ağaçları, sonra bisiklet yolu (şu anda yürümenin bile imkansız olduğu), otoparklar ve çimler şeklinde yapılmış. Ancak, bu düzenlemede zamanın belediyeleri nasıl usülsüzlük yaptıysa; apartmanlar mahkeme kanalıyla bu bölümlerin bir kısmını almış. (Muhtemelen apartmana ait arsalar istimlak edilmeksizin işgal edildiği için) Belediye de bu iadeyi yaparken, asfalt, beton, ağaç, çim ne varsa sökerek, o bölgeyi toprak halinde terk etim. Apartman yönetimleri ise canları istediği zaman, bu alanı kendi bildiği gibi düzenleyip, etrafını parmaklıklarla çevirerek, garip ucubeler yaratmaktadır. Tabi bu arada yaya yolları da yok olduğu için, yayalar bir süre çamurda yürümek ve parmaklıkla çevrili yerlerin etrafını dolaşmak zorunda kalıyor.
En son örnek; Vali Konağı’nın köşesinde yaşandı. Buradaki görünüm, o alanın etrafı çevrilince, yaya ana yola inmek zorunda kalıyor. Bu nasıl bir uygulamadır? Başka bir çözümü yok mudur? Sahil yolunun gecekondu mahallesi görünümü almasına devam mı edilecektir? Bütün umudum, Vali Bey’in evinin önünde bir yürüyüş yapıp bu durumu sorgulamasıdır.
Ayrıca, bu bulvarın deniz tarafında, Konak’tan, Üçkuyular Vapur İskelesi’ne kadar devam eden korkuluk duvarı tamamen yıkılarak yeniden yapılmıştır. Bu uygulamanın nedeni de, vatandaşa açıklanması gereken bir soru işaretidir.”
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na yeşil koruma (Kentyasam.com, Aralık 2007)
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kafeteryaların ve otoparkların bulunduğu alanlardaki yeşil dokuyu korumak amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Çalışmalar sırasında, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda masa ve sandalyelerini gelişigüzel koyarak yeşili tahrip eden ve kötü görüntü oluşturan kafeteryalara da çeki düzen getiriliyor. Yapılacak düzenleme ile kafeteryaların önünde masa ve sandalyelerini koymaları için ağaçlar korunarak beton zemin oluşturulacak. Böylelikle yeşil doku koruma altına alınarak tahribatı önlenmiş olacak. Üçkuyular Kavşağı’ndan Konak yönüne 800 metrelik hat boyunca yapılacak düzenleme çalışması kapsamında otoparklar da ele alınacak. Giriş-çıkışlar düzenlenecek, otoparklar düzenli hale getirilerek kapasitesi yüzde 50 artırılacak. Çalışma kapsamında koşu yolunun ve mevcut yolların da tadilatı yapılacak. Geçtiğimiz hafta başlayan çalışma iki ayda tamamlanacak.