İzmir’in Aliağa İlçesi sınırları içinde bulunan Nemrut Koyu’na giden yoldur. Nemrut Liman Yolu, köy yoluna ek olarak yapılan yol, 25 yıl sonra düzeltildi. Nemrut Liman Yolu, hurda yolundan gitmek isteyen kamyoncular ile kamyonları yeni karayoluna sokmak isteyen trafik polisleri arasındaki polemiklerle gündeme gelir… Uzun lafın kısası; kamyonlar ile özel araçların beraber kullandığı, arapsaçına dönmüş bir yollar bütünüdür burası.
Nemrut Koyu Limanı’nın önemi nedir?
İzmir limanının 5 katı yükleme kapasitesine ulaşan bu bölge, Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde otuzunu gerçekleştiriyor. Bu rakamsal değerler bile Nemrut’un çok hızlı bir şekilde desteği hak ettiğini gösteriyor.
Nemrut Koyu’nda hangi iskeleler var?
Nemrut Koyu’nda Batıçim iskelesi, Ege Çelik iskelesi, Ege Gübre Limanı, Habaş Limanı, İzmir Demir Çelik Limanı, Nemport Limanı, Petkim ve POAŞ iskelesi bulunmaktadır. 2012 yılında Aliağa Limanlarında 54 milyon yük elleçlenmekte ve 2010 yılında yaklaşık 7 milyar dolar, 2011 yılında yaklaşık 10 milyar, 2012 yılında da yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır. Ancak ülke ekonomisine bu ölçekte büyük katkısı bulunan liman bölgesinin yolunun modern yapıdan oldukça uzak olduğu görülmektedir.
Nemrut Liman Yolu nereden başlar, nerede biter?
Petrol Ofisi tesisleri ile Petkim Siteler bitimi kavşağından başlayıp; Nemport ile Ege Gübre Limanları ve Opet Dolum Tesislerinin bulunduğu bölgeden geçen, devamında da Demir-Çelik fabrikaları bölgesinden Horozgediği köy kavşağına kadar uzanan yolda yük taşımacılığı yoğun bir şekilde yapıldığı için ağır tonajlı araç trafiği oldukça fazla ve sıkışık durumdadır. Bölgedeki limanlardan konteyner taşıyan araçların oluşturduğu trafiğin yanında Akaryakıt depolama firmalarının da o bölgede bulunmasından akaryakıt tankerleri, kömür eleme – paketleme tesisleri olduğundan kömür kamyonları, gemi söküm bölgesinden gelen hurda kamyonları ve bu bölgede çalışanları taşıyan personel ve limanlarda günlük işlemleri olan şahısların araçları da bu yolları kullanmaktadır.
Bu yoğunlukla birlikte yollar dar, bozuk ve modern yapıdan oldukça uzak bir haldedir. Liman yollarının dar olmasından ve yük araçları için gerekli park yerleri bulunmadığından tır ve kamyonlar araçlarını yol üzerine rastgele park etmekte bunun sonucunda da ciddi anlamda trafik sorunu yaşanmakta ve kazalar olmaktadır. Bütün bu ulaşım sıkışıklığı bölgede sit alanlarının yoğun olmasından dolayı sadece 10 metrelik bir yola hapsedilmiş durumda ve alternatif bir yol çalışması bulunmamaktadır.
Nemrut Liman Yolu’nda kamyoncular hangi güzergahı kullanmaktadır?
Bir diğer yol sorunu ise; Gemi Söküm Tesislerinden Demir-Çelik Tesislerine hurda taşıyan kamyonların kullandıkları güzergahın hususi araçlar ve sivil insanlar için tehlike oluşturmasıdır.
Gemi Söküm tesislerinden başlayıp, Gaz Dolum tesisleri önünden geçerek, Tüpraş kavşağından Petkim Siteler istikametinde devam eden güzergah Petkim siteler-Çanakkale kavşağından da, Çanakkale-İzmir yoluna çıkarak devam etmekte, oradan da Petkim liman kavşağından Nemport liman yoluna bağlanarak demir-çelik fabrikalarına ulaşmaktadır.
Gemi Söküm tesislerinden Demir-Çelik fabrikalarına hurda taşınan bu güzergahta sivil araçların yoğunluğu ve diğer çevre fabrikalardan çıkan kamyonlar ile servis araçlarının oluşturduğu trafik yoğunluğuna hurda kamyonlarında dahil olmasıyla kullanılan yol büyük tehlikelere ve kazalara neden olmaktadır. Ayrıca kapasitesinden fazla hurda yükleyen kamyonlardan yola düşen hurda parçaları yolda seyir eden diğer araçlar için kazaya davetiye çıkarmaktadır.
Kamyonlar, özel aracındaki vatandaşları hayatını nasıl tehlikeye atıyor?
Nemrut limanı ile Horozgediği köy kavşağından başlayıp İzmir-Yeni Foça kavşağına kadar uzanan 5 km’lik yolda da Limanlardan Demir-Çelik fabrikalarına hurda taşıyan kamyonlar ile ürün nakliyesi yapan tırlar çalışmaktadır; bunun yanında İzmir-Yeni Foça istikametinde seyir eden hususi araçlarda bu yolu kullanmaktadırlar. Bu yolun gerekli hizmeti sağlayamadığı, yol üzerinde ciddi anlamda trafik oluşmasından ve ölümlü kazalar yaşanmasından net olarak anlaşılmaktadır.
İzmir-Yeni Foça kavşağı ile Horozgediği köy kavşağı arasındaki bu yol sivil halkın ve bölgede faaliyet gösteren fabrikaların ihtiyaçlarını karşılamamakta ve ciddi anlamda tehlikeler oluşturmaktadır. Bölgedeki sorunun çözümü için yapılması planlanan Bozköy üzerinden Yeni Foça’ya varan transit yol projesi bölge sorununu tam olarak çözmemektedir. Yapımı planlanan Bozköy transit yol projesi sadece İzmir’den Yeni Foça’ya gelen sivil vatandaşların sorununu çözmeye çalışmakta bölgedeki yol sorununun tamamını çözmemektedir. Bozköy transit yol projesi yapılsa bile şuan da kullanılmaya devam eden mevcut yoldaki sorunlar ortadan kalkmayacaktır.
Nemrut Liman Yolu için ne yapmalı?
Gelişen Aliağa limanlarının geri hizmet alanları ile limana giden yollarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve ayrıca yolu kullanan paydaşların tümünü kapsayan çözüm yolları bulunmalıdır. (Kaynak: Aliağa Ticaret Odası, Aralık 2013)
Nemrut Limanı Yolu hangi haberlere konu oldu?
Kamyoncular Nemrut Limanı Yolunu Kesti (25 Ağustos 2012)
İzmir'de gemilerle Nemrut Limanı'na gelen hurda malzemeleri Aliağa-Yeni Foça üzerindeki fabrikalara taşıyan yüzlerce kamyoncu, dün gece geç saatlerde Nemrut Limanı yolunu keserek trafiği durdurdu.
Yol kesme nedeninin, Aliağa-Yeni Foça karayolu güzergahındaki, bariyerlerle bölünmüş özel hurda yolunda dün gece jandarma trafik ekiplerinin bazı kamyonlara 5-10 bin TL arasında değişen oranlarda ceza yazması üzerine gerçekleştiği iddia edildi. Kamyoncular araç trafiğine açık olan karayolunu değil de hurda yolunu kullanmaları nedeniyle jandarmanın kendilerine sürekli ceza kesmesinden bıktıklarını belirterek, geri adım atmayacaklarını söyledi.
"Biz terörist değiliz. 10 bin liralık kamyona 12 bin liralık ceza yazıyorlar" diyen kamyoncular, "Devlet araştırsın; her bir kamyoncunun maliyeye astronomik rakamlara ulaşan trafik cezası borcu oldu. Ödeyemiyoruz nasıl ödeyeceğiz, hırsızlık mı yapalım? Burada 10 ton hurdayı, 40 TL'ye çekiyoruz. Seferinde 10 TL kazanıyoruz. Biz araç trafiğine açık olan karayoluna çıkarsak bize ceza yazsınlar. Bu yolu devlet kamyonculara özel olarak ayırdı. Ayrıca bu yol yapılırken bizlerden para toplandı. Kendi yolumuzu kendimiz yapıyoruz. Kendi yolumuzda da haksız yere cezaya maruz kalıyoruz. Burada bize efelik, artistik yapanlar aynı şekilde doğudaki kamyonlara da ceza yazabiliyor mu? Kanunlar sadece Ege Bölgesi'nde mi işliyor?" dedi.
Devletin kendileri için on yıl önce özel bir yol belirlediğini anlatan SS Aliağa Motorlu Yük Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Raşit Özkan da, kamyonculara destek verdi. Özkan, "Kamyonlarımız bize özel ayrılan güzergah üzerinde çok zor şartlar altında faaliyet gösteriyor. Yolumuzun çok kötü olması nedeniyle araçlarımız çok kısa sürede tahrip oluyor zaten. Birçok kez ilgili makamlara yolumuzun onarılması yönünde yazışmalarda da bulunduk ancak somut bir gelişme elde edemedik. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz eylem sadece bize haksız yere kesilen trafik cezalarına yönelik değil, aynı zamanda kullanılamaz durumda olan yolumuzun onarılmaması hakkındadır. Bu yol üzerinde bir kamyonumuza 10 Bin TL ceza kesmeyi bilen devlet, aynı şekilde bu yolu onarmayı da bilsin" şeklinde konuştu.
Nemrut Limanı ilgi bekliyor (Erol Yaraş, Milliyet Gazetesi, 04 Kasım 2011)
Değil İzmir’in, Türkiye’nin yüz akı olmaya aday olan Nemrut Limanı acil ilgi bekliyor. Kimden mi? Önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç’tan. Geçen hafta neredeyse bir günümü Nemrut Limanı ve çevresinde geçirdim. Sanayici dostlarla oturduk sohbet ettik, sıkıntılarını dinledim.
Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret limanlarından biri olan Nemrut ile ilgili isteklerini tek tek dile getirdiler. Birinci sırayı alt yapı eksikliği, özellikle de ulaşım alıyor.
Nemrut’un yük hacmi 40 milyon tonu bulmuş.
Yükleme ve boşaltmada Derince’den sonra en büyük İthalat ve ihracat limanı ama ne yazık ki bu kadar kapasiteyi kaldıracak yolları yok. Buranın İzmir Limanı’nın yükünü alması için devlet tarafından liman bölgesi olarak ayrılmasından sonraki geldiği nokta “saldım çayıra, mevlam kayıra” durumu olmuş. Bu ilgisizliğin gelecek açısından hızla ortadan kaldırılması lazım.
Yüzlerce TIR aynen lunaparktaki arabalar gibi yol denen, tarladan bozma alanlarda gitmeye çalışıyor. Eğer bizim
gibi binek vasıtanızla aralarında kalırsanız ister istemez salavat getirmeye başlıyorsunuz.
İzmir limanının 5 katı yükleme kapasitesine ulaşan bu bölge, Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde otuzunu gerçekleştiriyor. Bu rakamsal değerler bile Nemrut’un çok hızlı bir şekilde desteği hak ettiğini gösteriyor.
Ana ve iç yol diye bir şey yok. Türkiye ekonomisine milyonlarca dolar katkısı olan bölge sanayicileri oto yolun Nemrut’a kadar en kısa sürede uzatılmasını ve Nemrut’a yeni yatırımcılar gelecekse imar sorunlarına acil el atılarak büyüme planlarının bir an önce tamamlanmasını istiyorlar.
Yazımı son bir rakam vererek tamamlamak istiyorum. Nemrut öncesinde Türkiye’ye yük getiren büyük tonajlı gemilerin Ege kıyılarında yanaşacağı liman olmadığı için ithalat ve ihracatın önemli bir kısmı Yunan limanlarına kaymıştı.
Mallar büyük gemilerden küçük gemilere aktarma usulüyle yerine ulaştırılıyor, bunun da Türkiye’ye maliyeti yılda yaklaşık 300 milyon doları buluyordu.
Şimdi Nemrut birlikte bu para ülkemizde kalmaya başladı.
Başta da söyledim Nemrut acil ilgi görmek istiyor hatta sanayiciler şunu da çok rahat ifade ediyorlar.
“Devlet öncü olsun biz de maddi katkıda bulunalım.”
Evet, top şimdi İzmirli Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ve Valimiz Cahit Kıraç’da.”