Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Öğrenci evi

Aile yanında veya öğrenci yurdunda kalamayan öğrencilerin kira ve fatura giderlerini paylaşarak ikamet ettikleri evdir. Öğrenci nüfusu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir gibi üniversite kentlerinde müteahhitleri 1+0,1+1 ve 2+1 konut tipinde öğrenci evleri yapmaya zorlamıştır.



Öğrenci evi
Öğrenci kenti Eskişehir'de müteahhitler, öğrenci evleri yapmaya başladı...



En pahalı öğrenci evi kiraları nerede? 



Üniversite kayıt döneminin başlamasıyla birlikte İstanbul'da öğrenciler tarafından en çok tercih edilen yerlerin başında gelen Beyoğlu'nda 1+1 ve stüdyo dairelerin aylık kiraları 1500 liradan başlıyor.


Sözcü Gazetesi’nin 26 Eylül 2013 tarihli haberine göre;  kira fiyatlarının yüksekliğinde Beyoğlu'nu takip eden Beşiktaş'ta ise 1+1 ve stüdyo dairelerin aylık kirası 900 ile 1.500 lira arasında değişiyor. 


Fiyatların en ucuz olduğu Şile 'de ise 1+1 ve stüdyo dairelerin aylık kirası 400 ile 600 lira arasında farklılık gösteriyor. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Asena Güngör, üniversite çevresindeki konutların saüş ve kira değerlerinin her zaman normalin üzerinde seyrettiğini kaydetti. 


İstanbul'da öğrencilerin üniversitelere yakın yerleri tercih ettiğini aktaran Güngör, "Bu nedenle bir suni fiyat yüksekliği oluşuyor" dedi. Güngör ayrıca, evi satın almanın kiralamadan daha kârlı olduğunu sözlerine ekledi. 



Eskişehir’de öğrenci evi kiraları nasıl? 



Eskişehir'de geçtiğimiz yıl 415-450 TL arasındaki kira ücretleri 2013'te 500-600 TL civarına yükseldi. Öğrenciler, bütçelerine uygun ev bulamadıklarını söylüyor. 


Ankara’daki öğrenci evlerinde durum ne? 



Başkent’te üniversite kampüsleri çevresindeki konutlardaki kira artışı dikkat çekti. 150 - 200 liralık artış ile baş edemeyen öğrenciler, çözümü ev arkadaşı sayısını artırmakta buldu.


21 Eylül 2012 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; Üniversite kampüslerine yakın bölgelerde kiralık talebinin arttığını belirten Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Emlak Sektörü Kurul Başkanı Salim Taşçı, okulların açıldığı dönemlerde talep arttığı için kiralık evlerde 100 ile 150 lira arasında bir artış olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin bir evi iki kişiyle paylaştığını kaydeden Taşçı, yükselen kira bedelleri nedeniyle dört ya da beş arkadaşın aynı evde yaşamak zorunda kaldığını söyledi.


Öğrencilerin ev kiralama işini son günlere bıraktığını ifade eden Taşçı, “Bu nedenle de ev kiralarında artış yaşanıyor. Yaz aylarında boşalan konutlar, şu günlerde yeniden dolmaya başlıyor. Üniversiteler açılmadan iki ay önce 750 lira olan kira bedelleri, bu dönemde 850 liraya ulaşıyor” dedi.


Öğrenci semtleri oldu


Cebeci, Kurtuluş, Emek, Bahçelievler, Balgat’ın bir kısmı ve Dikmen’in Çetin Emeç Bulvarı’na yakın olan bölgelerinin öğrencilerin yaşam alanlarına dönüştüğünü ifade eden Taşçı, şunları söyledi:


“Geçtiğimiz yıl öğrencilerin ev kiralamada limiti 800 ile bin lira arasında değişiyordu. Bu sene ise öğrencilerin yüzde 

80’i 650 ile 750 lira arasında kiralık ev arıyor. Bu durum aile bireylerinin kiraları ödemekte zorlandığını ortaya koyuyor. Yine geçtiğimiz yıllarda öğrenciler bir evi iki kişiyle paylaşıyordu. Şimdilerde ise yükselen kira bedelleri nedeniyle dört ya da beş arkadaş aynı evde yaşamak zorunda kalıyor.


Yüzde 15’lik kira artışı


Cebeci, Kurtuluş, Emek, Bahçelievler, Balgat’ın bir kısmı ve Dikmen’in Çetin Emeç Bulvarı’na yakın olan bölgeleri, ulaşım kolaylığı ve metro hatlarına yakınlığı nedeniyle öğrencilerin yaşam alanlarına dönüştü. Cebeci ve Kurtuluş semtleri 4. sınıf yerleşim yeriyken, öğrencilerin talepleri nedeniyle Başkent’in gözde yerleşim alanları arasında girdi ve kira bedelleri de arttı. Bu bölgelerde son bir yıl içinde yüzde 10-15 oranında kira artışı yaşandı. 100 ile 120 metrekare bir alana sahip olan evler Cebeci’de 850 ile bin lira, Kurtuluş’ta 750 ile 850 lira, Emek’te 900 ile bin 50 lira, Balgat’ta 850 ile 950 lira, Bahçelievler’de ise 900 ile bin 100 lira arasında kiracı buldu.”


Nasılsa öğrenci oturacak


Öğrenciere ev kiralarken dikkat etmeleri gereken konular hakkında da bilgi veren Taşçı, “Ev sahiplerinde, ‘nasılsa öğrenci oturacak, burası da böyle boyasız, kırık, dökük kalsın’ gibi bir görüş yaygın. Bu nedenle ev kiralamaya işten anlayan biriyle gidin. Ev içindeki bütün aksamları kontrol etmeden kira sözleşmesini imzalamayın” diye konuştu.


Esnaf yardımcı oluyor


Emlak danışmanlarının ev kiralamak isteyen öğrencilere yardımcı olduğunu söyleyen Tüm Emlakçılar Federasyonu Başkanı (TEMFED) Ali Taylan da, “Bazı evlerde dört veya beş arkadaş bir arada kaldığı için mal sahipleri kira bedellerinde artış yapabilir. Bu noktada bütün insiyatif mal sahibine aittir” dedi. Başkent’te son beş yılda kiralarda gözle görülür bir yükseliş yaşanmadığının da altını çizen Taylan, satılık evlerin daha fazla rağbet gördüğünü söyledi.



Öğrenci evinin emlak vergisi ajantajı var mı? 



Hürriyet Gazetesi’nin vergi uzmanı yazarı Şükrü Kızılot, 02 Nisan 2013 tarihli ve “Sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajı” başlıklı yazısında şöyle diyor;


“Evi olan üniversite öğrencisine Emlak Vergisi yok


Öğrenciler de hiç bir geliri olmayanlar sınıfına dahil oldukları için 200 m2 yi aşmayan bir evleri varsa, Emlak Vergisi ödemezler.


ÖRNEK: Marmara Üniversitesi’nde öğrenci olan Arda’ya, babasından 140 m2 bir ev miras kalmıştır. Arda bu evde annesi ile birlikte oturmaktadır.


Arda, üniversite öğrencisi olduğu için geliri yoktur. Evi de 200 m2 ‘nin altında olduğundan, Emlak Vergisi ödemeyecektir.”


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları