İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Şişli, Kağıthane ve Beyoğlu ilçelerinde nüfusu bulunan bir semttir. Metrobüs hattı üzerinde bulunan Okmeydanı, kentsel dönüşüm ve havaray projeleriyle gündemdedir.
Okmeydanı
Okmeydanı adı nereden gelmektedir?
Okmeydanı, İstanbul'un Kağıthane ve Şişli ilçelerine bağlı bir semttir. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgede okçuluk müsabakaları için kurdurduğu ok meydanı ve okçuluk tekkesi nedeniyle bu ad verilmiştir. Yakın komşuluğundaki caddelerde uzun mesafelere atılan okların düştüğü yerleri belirlemek için dikilmiş menzil (nişan) taşları vardır. Okmeydanı semtinin tapuları Fatih Sultan Mehmet Vakfındadır. Bu nedenle zaman zaman Okmeydanı semtinin yıkılması söz konusu olmuştur. Vakıf zaman zaman yıkım için bölgeye gelmektedir. Ama yıkım şimdiye kadar gerçekleşmemiştir.
Okmeydanı’nda bulunan önemli binalar hangileridir?
Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Kaptanpaşa Mahallesi'nde bulunmaktadır ancak adında geçen "Okmeydanı" kelimesinden ötürü, Hastane ve yakın çevresi de Okmeydanı diye bilinmektedir ancak resmi anlamda bir bağı yoktur. Türkiye'nin fiziki anlamda en iyi okullarından biri olan Beyoğlu Dilnihat Özyeğin Anadolu Lisesi,İ.T.O Anadolu Ticaret Meslek Lisesi,geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan Cevdet Şamikoğlu İlköğretimokulu ve Cavit Çağlar İlkokulu, Hacı Bektaş-ı Veli cem evi alevi kültür merkezi',Cemal Kamacı Spor Kompleksi, Fuat Soylu İlk Ögretim Okulu,Tülin Manço İlköğretim Okulu,Hüseyin Avni Kurşun İlk öğretim Okulu,Osman Tevfik Yalman İlköğretim okulu, Halil Rıfat Pasa Lisesi gibi önemli yapıları barındırır. Özel Okmeydanı Hastanesi Özel Hastahaneleridir. Semtin Okmeydanı Fetih Spor isimli takımıda bulunmaktadır.Ayrıca 2008 yılında şampiyon olan Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Spor klübüde bulunmaktadır.
Okmeydanı’nın tarihçesi nedir?
II.Abdülhamit döneminde yaşanan göç ve savaşlar nedeniyle, İstanbul’da kimsesiz, bakıma muhtaç kişilerin, çocuk ve yaşlıların barınması ve bakımı için Darülaceze müessesesi kurulmasına karar verilmiş, yer olarak da Okmeydanı seçilmiştir. Darülaceze, Okmeydanı’nda hala faaliyetine devam etmektedir.
1912 yılında İstanbul-Okmeydanı’nda Marconi tarafından bir Telsiz Verici İstasyonu kurulmuştur. Kurulan bu istasyonda 600-1000 metre dalga boyunda yayın yapabilen spark (şimşek) tipi vericiler kullanılmıştır. Günümüzde bu istasyon bulunmamaktadır. Bu istasyon nedeniyle, mevki olarak, günümüzdeki Mahmut Şevket Paşa Mahallesi ve Darülaceze civarı “Telsiz altı” olarak adlandırılırdı.
Okmeydanı da kentleşmeden nasibini almıştır. Okmeydanı'nda her ne kadar çok fazla gecekondu bulunsa da, Mecidiyeköy'e yakınlığı gökdelenlerin artışına sebep olmuştur. Memorial Hastanesi ile İstanbul Adalet Sarayı buradadır.
Okmeydanı ve çevresi 97.478 m² alanıyla 10 Ocak 1976 tarihli 8885 numaralı bir kararla tarihi sit alanı olarak belirlenmiştir.
Havaray, Okmeydanı’ndan geçecek mi?
29 Aralık 2002 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuna açıklanan projelerle ilgili açıklamaya göre Şişhane Okmeydanı havaray hattının bir ucu Okmeydanı Edirnekapı Kazlıçeşme şeklinde olacak. Diğer ucunun da Okmeydanı Çağlayan Şişli Mecidiyeköy olarak planlandığı proje hayata geçirildiğinde Kazlıçeşme Mecidiyeköy hattı elde edilmiş olacak. Ayrıca Merter Mecidiyeköy arasında da havaray projesi etüt ediliyor.
Emlakkulisi.com’un 5 Ekim 2013 tarihli haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin trafik yükünü azaltmak amacıyla kısa mesafeli hatlarda havaray sistemi kurarak metro istasyonları ile İDO iskeleleri arasındaki entegrasyonu sağlamayı planlıyor. İlk etapta ihalesi yapılacak Bakırköy İncirli Caddesi ile sahildeki İDO iskelesi arasındaki havaray hattının, bir buçuk yılda tamamlanması düşünülüyor. İncirli'den sahile kadar inecek tahmini 3,5 km uzunluğundaki güzergahta saatte ortalama 10-12 bin yolcunun taşınacağı ve yolculuk süresinin ise 2 dakikaya ineceği belirtiliyor. İki bölüm halinde yapılacak güzergahın birinci aşamasında, 4 istasyonun yer alacağı İncirli Caddesi ile Özgürlük Meydanı arasındaki 20,3 km'lik bölüm bitirilecek. İkinci aşama ise 2 istasyonun bulunacağı 1,1 km uzunluğundaki Özgürlük Meydanı ile İDO iskelesine kadar olan bölümü kapsayacak.
Etüt çalışmaları yapılan Şişhane Okmeydanı havaray, Taksim Yenikapı metro hattı üzerinde Şişhane istanyonundan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulaksız'a, oradan da Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi önünden iki kola ayrılarak bir kolu E5 paralelinde hafif metroya bağlanacak, diğer kolu Edirnekapı'dan Kazlıçeşme'ye indirilecek.
Öncelikli olarak ele alınan bir diğer hat, Beşiktaş'tan Zincirlikuyu'ya kadar gidecek. Bu hatlar şu anda öncelikli olarak ele alınan hatlardır.
Bunlar dışında ikinci aşama olarak Bakırköy Sahil arasındaki hat, Bahçelievler ve Bağcılar'a kadar uzatılacak. Bu hattın da etüt çalışmaları sürüyor.
Ayrıca 4. Levent Taksim metrosuna dikey olan hatlar için de çalışmalar devam ediyor. Çeliktepe, Gültepe, Sanayi Mahallesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Arnavutköy güzergahlarını metroya bağlayan hatlar üzerinde de havaray sistemi düşünülüyor.
Okmeydanı Talatpaşa Köprüsü ne zaman yenilendi?
Talatpaşa Mahallesi ile Kaptanpaşa Mahallesi arasında yaya ve araç erişimini sağlayan Talatpaşa Köprüsü'nün ayaklarının, yolu daraltması sebebiyle D-100 üzerinde 3 şeride düşen yolun, 4 şeride çıkartılabilmesi için Talatpaşa Köprüsü Eylül 2013’te yenilendi...
İstanbul E-5 (D-100) karayolu üzerindeki 40 yıllık köprü, karayolu ve metrobüs hattındaki trafiği aksatmamak için taşınarak yıkılmıştı, istanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan ve Türkiye'de ilk defa denenen bu sistem ile köprü, ayaklarına monte edilen kaldırıcı pistonlar ile havaya kaldırıldı. Daha sonra çelik yapı taşıyıcı iskeleler, vinç ve çekicilerle taşındı.
Bu çalışma ile hem Okmeydanı Çağlayan arasındaki E-5 karayolu 4 şeride çıkarıldı hem de köprü depreme dayanıklı hale getirildi. Ayrıca Talatpaşa Köprüsü'nden Metrobüs istasyonuna yaya erişimleri de yeniden düzenlenerek yaya yolu genişlikleri artırıldı. Bir süre sonra özürlülerin de metrobüse erişimi asansörle sağlanacak.
Okmeydanı'nda tapu sorunu çözüldü mü?
Beyoğlu’nun 50 yıldan beri devam eden tapu sorununun çözümü için yapılan çalışmalar sonrası ilk somut adım atıldı. Okmeydanı'nda 50 yıldır devam eden tapu sorunu çözüldü. Hak sahiplerine tapuları dağıtılmaya başlandı...
Sabah Gazetesi’nin 26 Temmuz 2013 tarihli haberine göre; Beyoğlu Belediyesi tarafından geçen yıl dönüşüm planı hazırlanan Okmeydanı'nda mülkiyet sorunu çözüldü. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait arsalar takas edilerek Okmeydanı'nda 50 yıldır devam eden tapu sorunu çözüldü.
Hak sahiplerine tapuları dağıtılmaya başlandı vatandaşlara satıldı. 26 bin kullanıcıyı ilgilendiren düzenlemenin tamamlanmasının ardından imar planlarına göre yapılaşma başlayacak.
WEB SİTESİ KURULDU
100 bin kişiyi ilgilendiren dönüşüm projesinin yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle sorunlar yaşamasının önüne geçmek amacıyla bilgilendirme platformları oluşturuldu.
Beyoğlu Belediyesi tarafından www.yeniokmeydani.com ismiyle kurulan web sitesinde, projenin tüm detayları anlatılıyor.
Okmeydanı dönüşüm projesiyle ilgili çok infial oluşturulduğunu belirten Yeni Okmeydanı Derneği Başkanı İlknur Bektaş, "İnternet sitesi üzerinden doğru bilgiler verilecek.
Kişiler adres ve sokakları girince kendi binalarının fotoğraflarını görüyorlar. Yapılan çalışma sonrası nereye taşınacaklarını görebiliyorlar" dedi.
Okmeydanı, müteahhitlerin ilgisini ne zaman çekti?
Okmeydanı’nın kaderi değişiyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanan semte yatırımcının ilgisi arttı. Müteahhitler bina, büyük gruplar ada bazında arazi arayışı içinde...
Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi yeniden gündeme geldi. Okçular Tekkesi’nin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Okmeydanı’nı yenileme sözü vermesiyle birlikte yatırımcılar gözünü bölgeye dikti. Parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar, Okmeydanı’nda eski binaları almak için arayış içinde. Bölgede yaşayan halkın ve mülk sahiplerinin 30-40 yıldır bir türlü çözülemeyen tapu sorunu ise hala devam ediyor...
Para Dergisi’nin 3 Temmuz 2013 tarihli haberine göre; Okmeydanı’nda 1 milyon 650 bin metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında dört mahalle yer alıyor. Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm alanında, yaklaşık 4 bin 500 dükkân ve 5 bin 300 binanın yıkılarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor.
80 BİN KİŞİ YAŞIYOR
Bir kısmı Beyoğlu Belediyesi’nin bir kısmı ise Şişli Belediyesi’nin sınırları içinde kalan Okmeydanı’nda, yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlanan mahallelerde resmi rakamlara göre 80 bin kişi yaşıyor. Kentsel dönüşüm alanında kalan dört mahalle ise Beyoğlu Belediyesi’nin yetki alanına giriyor. 1/5000 ve 1/1000’lik imar planlarını hazırlayan Beyoğlu Belediyesi, parselleri birleştirerek bölgeyi 30 farklı alanda yeniden yapılandırmayı planlıyor.
Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi kaç milyon Avro’ya yeniden yapılacak?
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İslam Kalkınma Bankası’ndan sağlanan 158 milyon 930 bin Avro kredi ile İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapılıyor.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü K. Gökhan Elgin, ve İslam Kalkınma Bankası yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirecek 1000 yataklı yeni hastanenin tanıtım toplantısı düzenlenecek.