İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin camili köprülü manzarası, meydanı, çay bahçeleri ve kumpircileriyle meşhur semtidir. Son dönemde lüks konut projeleriyle öne çıkmaktadır.
Ortaköy nerededir?
Ortaköy, Beşiktaş’a bağlı bir semttir. İstanbul Boğazı’nın kıyısında bulunan bu semt, çay bahçeleri ve kumpircileri ile meşhurdur. Ortaköy meydanının içerisinde bulunan “entel pazarı” ise çok dikkat çeker. Ayrıca Ortaköy Cami, Ortaköy’ün sembolü haline gelmiştir. Ortaköy, Etiler ve Ulus gibi İstanbul'un en varlıklı kesimlerinin ikamet ettiği bir semte komşudur, Etiler ve Ulus’un denize açılan mekanıdır.
Ortaköy’ün ünlü yapıları hangileridir?
Çırağan Sarayı, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Üniversitesi ve Princess Otel en dikkat çekici yapıları arasında yer alır. Tek sıkıntısı trafik sorunu olan Ortaköy’de bundan en çok şikayetçi olanlar son dönemlerde yapılan lüks konut sahipleridir. Semtin bir de 1930 yılında kurulan Ortaköy Spor Kulübü vardır. Renkleri kırmızı-beyaz olan kulüp çalışmalarına hala devam eder.
Ortaköy’ün tarihçesi nedir?
Ortaköylü Gazeteci Necati Aksüt'ün, 9 yıl süren araştırmasında elde ettiği bilgilere göre; Ortaköy'ün tarihi 9. yy Bizans dönemine kadar uzanıyor. Bu dönemde Bizans İmparatoru, Ortaköy'de Damianu Sarayı'nı yaptırmış. Ortaköy'ün eski isimlerin biri Arkheon diğeri de Rumlar'ın daha çok kullandığı Mesa Hora. Ortaköy, bir zamanlar var olan manastırın ismi Aya Fokas adıyla da anılmıştır.
Osmanlı dönemi, saray artıkları ile beslenen semt olmasından dolayı Ortaköy’e “duman tütmez” denildiği iddia edilmektedir.
Ortaköy 18. yy'ın ikinci yarısından sonra semte yapılan yalılarla gelişmeye başlamış, yoğun konut bölgesi olarak kullanılmıştır.
Ortaköy Camii
Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii ne zaman yapılmıştır?
Ortaköy Camii; Beşiktaş’ta Ortaköy İskelesi’nde ve Boğaziçi’nin Rumeli yakasında yükselen 19 yy camilerindendir. Cami, Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan’a 1853 yılında inşa ettirilmiştir. Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen yapı Barok mimarisinin güzel örneklerindendir. Caminin inşa edildiği yerde daha önceleri, Vezir İbrahim Paşa’nın damadı Mahmut Ağa’nın yaptırdığı bir mescit vardı. 1721 yılında yaptırılmış olan bu mescit, Patrona Halil ayaklanması esnasında yıkılmıştır. Yerine yapılan bugünkü Ortaköy Camii, 1894 gerçekleşen depremden sonra minaresinin külah bölümü yeniden düzenlenmiş; 1960 yılında göçme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı anlaşılınca temel güçlendirmesi yapılmış ve 1984 geçirdiği yangın felaketinden sonra restore edildikten sonra eski ihtişamına kavuşturulmuştur.
Cami, sultan camilerinde olduğu gibi Harim ve Hünkâr Kasrı’ndan müteşekkildir. Harim bölümü, kenar uzunluğu 12,25 olan kare planlı ana mekân ve bu ana mekândan geçilen bir ara mekândan meydana gelmiştir. Harim bölümünün tavan örtüsü pembe mozaik kaplı kubbedendir ve kubbe beden duvarları üzerine oturtulmuştur. Caminin tek şerefeli iki minaresi vardır, mihrap mozaik ve mermerdendir, minber ise somaki kaplı mermer işçiliğidir. Yapının kuzey girişinde, eliptik bir merpenle çıkılan iki kat üzerine inşa edilmiş yapıysa Hünkâr Kasrı’dır.
Ortaköy Camii, 19 yy.dan günümüze ulaşmış ve Boğaziçi manzarasının ana öğelerinden biri olmayı başarmış, barok mimarisinin güzel örneklerinden biridir.
Portakal Yokuşu
Ortaköy'deki Portakal Yokuşu ismi nereden gelir?
Ortaköy’ün meşhur yokuşu olan portakal yokuşu ise adını 2.Abdülhamit döneminde Maliye Nazırı olarak görev yapan Mikail Portukal Paşa’dan alır. Sahilde, kayık ve kürek yapımı ile uğraşan atölyeler varken aynı zamanda balıkçı kasabası olarak Ortaköy daha sonra demircilik işlerinin yapıldığı bir semt olur.
Ortaköy’de hayata geçirilen konut projeleri hangileridir?
Nüfusun hızla artmasından dolayı konut talebi artan semtlerden biri de Ortaköy. Son günlerde konut projelerinin yapıldığı Ortaköy’de yer alan konutlar şunlar:
1. One Ortaköy
2. Yoo İstanbul
3. Ofton Ortaköy
4. Trend Barbaros Akaretler
5. Trend Fulya
6. Nest Ortaköy
7. Atlıhan Evleri
One Ortaköy projesinin özellikleri nedir?
Bilgili Holding tarafından Ortaköy’de hayata geçirilen projede 3+1 konut tipleri yer alıyor. 6 bin 797 metrekare alan üzerine yapılan One Ortaköy’de 95 konut yer alıyor. Proje kapsamında konut alıcıları fitness center, açık yüzme havuzu, yürüyüş alanları, kapalı yüzme havuzu, çatı bahçeleri, sauna, spa, otopark ve buhar odası hizmetlerinden faydalanabiliyor. 2013 Ocak ayı fiyatları şu şekilde: 150 metrekarelik 3+1 konutlar 850 bin dolar, 166 ve 174 metrekarelik 3+1 konutlar 950 bin dolar, 205 ve 215 metrekarelik 3+1 konutlar 1 milyon 250 bin dolar.
One Ortaköy
One Ortaköy projesinin iletişim bilgileri neler?
Adres: Mecidiye Mahallesi, Mustafa İzzet Efendi Sokak No:1 Ortaköy / İstanbul
Telefon :0212 275 89 57 (direkt)
0212 327 45 18 (santral)
E-Posta: info@oneortakoy.com
Nest Ortaköy projesinin özellikleri nedir?
Elor Holding ve Gülman Group tarafından 2012 yılında yapımına başlanan Nest Ortaköy projesinde 74 konut yer alıyor. 7 bin 43 metrekare alan üzerine inşa edilen Nest Ortaköy İstanbul projesi 6 blok şeklinde tasarlandı. Kreatif Mimarlık tarafından tasarlanan projede, 2 oda 1 salon konutlar 123 metrekare, 3 oda 1 salon çatı dubleksleri 175 metrekare, 3,5 oda 1 salon konutlar 175 metrekare ve 4 oda 1 salon çatı dubleksler ise 299 metrekare şeklinde tasarlandı. 2013 yılı Ocak ayında güncellenen fiyatlara göre metrekare birim fiyatı 5 bin 60 dolardan başlıyor.
Nest Ortaköy
Nest Ortaköy iletişim bilgileri neler?
Dereboyu Cad. Bilim Sok. No:5 34398 Maslak, İstanbul
Telefon: 0212 276 76 02
Fax: 0212 347 74 38
E-mail: nestortakoy@sunplaza.com.tr
Nest Ortaköy Projesi
Mustafa İzzet Efendi Sok. No:4 Ortaköy, İstanbul
Ofton Ortaköy ne zaman satışa çıkacak?
Ofton İnşaat 2013 yılı içinde yeni projelere imza atacak. Ofton Hotel ismiyle yeni bir butik otel projesine başlayacak Ofton İnşaat ayrıca Kasımpaşa'da işletmesini büyük bir otel zincirinin yapacağı 4 yıldızlı bir otel projesi daha planlıyor. Tüm bunların yanı sıra firma Ortaköy'de bir de butik konut projesi hayata geçirecek. Butik rezidans projesinin 2013 yılı içinde satışa çıkması planlanıyor.
Cumhuriyet Mahallesi İncirli Dede Caddesi Fırın Sk. No:1 Bomonti/Şişli - İstanbul
Telefon: 0 (212) 343 51 43 -45