Türkiye’deki OSB’lerin çatı örgütüdür. 24 Ekim 2002 yılında kurulmuştur. OSBÜK, İstanbul’da İkitelli ve Dudullu’daki OSB’lerin Trakya’daki Ergene Havzası’na taşınmasını önermiştir.
OSBÜK nedir?
OSB Üst Kuruluşu, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimilerinin çatı örgütüdür.
15.04.2000 tarih ve 24025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan OSB Kanunu ve ilk defa 01.04.2002 tarihli ve 24713 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi ile mevzuat düzenlemeleri sonrası 24.10.2002 tarihinde isimleri yazılı tüzel kişiliğini kazanmış 9 OSB temsilcisi bir araya gelerek OSB Üst Kuruluşu Kurucular Kurulu'nu oluşturdu.
OSB Üst Kuruluşu Kurucular Kurulu’nda kimler var?
KURUCU ÜYELERİN ADI SOYADI TEMSİL ETTİKLERİ KURULUŞ
Bülent Koşmaz Manisa Ticaret ve Sanayi Odası OSB
A.Okan Çağlar Gebze OSB
B.Burak Uyguner İstanbul Deri OSB
Niyazi Akdaş Ankara Sanayi Odası I OSB
Tanju Beştaş Denizli OSB
Sinan Turgut Samsun Merkez OSB
N.Atıl Akkan Aliağa OSB
Akif Ekici Gaziantep OSB
Suat Öztürk Elazığ Hayvan Ürünleri OSB
OSB Üst Kuruluşu Kurucular Kurulu'nun yapmış olduğu müracaat Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından OSB
Kanunu ve OSB Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde incelenmiş, 31.10.2002 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı A. Kenan Tanrıkulu tarafından onaylanmış ve hayata geçmiştir.
OSB Üst Kuruluşu hangi kanunlara dayanarak kuruldu?
OSBÜK, 4562 sayılı OSB Kanunu’ nun 2. Maddesi ve 27. Maddesi’nde dayanarak kuruldu. İşte o maddeler;
"MADDE 2.- Bu Kanun, organize sanayi bölgelerinin ve üst kuruluşlarının oluşumunu, organlarını, işleyişini, yönetim ve denetimini düzenleyen hükümler ile bunlarla ilgili kişi ve kuruluşların görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen hükümleri kapsar."
"MADDE 27.- OSB'lerin kendi aralarında yardımlaşmaları ve ortak sorunlarını çözüme kavuşturmalarını sağlamak üzere oluşturulacak OSB üst kuruluşlarının görev ve çalışma şekilleri çıkarılacak yönetmelikte belirlenir. Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, "OSB Uygulama Yönetmeliği" adı ile tek bir yönetmelik olarak, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde çıkarılır. Bakanlık bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir."
OSB Üst Kuruluşu’nun tarihçesi nedir?
16.11.2002 Kurucular Kurulu'nun ilk toplantısı,
22.10.2003 I. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
23.05.2004 II. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
14.05.2005 III. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
28.05.2006 IV. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
28.05.2007 V. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
29.05.2008 VI. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
03.05.2009 VII. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
19.06.2010 VIII. Olağan Genel Kurul Toplantısı,
18.06.2011 IX. Olağan Genel Kurul Toplantısını yapmış ve IX. Olağan Genel Kurul Toplantısın da 2011-2013 dönemi Yönetim ve Denetim Kurulu seçilmiştir.
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı kimdir? Yönetimde kimler var?
OSBÜK Yönetim Kurulu
ADI SOYADI GÖREVİ TEMSİL ETTİĞİ OSB
M.Nurettin Özdebir Yönetim Kurulu Başkanı ASO I. OSB
Cahit Nakıboğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gaziantep OSB
Tahir Büyükhelvacıgil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Konya OSB
İsmail Kadıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Eskişehir S.O. OSB
Ahmet Hasyüncü Yönetim Kurulu Üyesi Kayseri OSB
Mustafa Yağlı Yönetim Kurulu Üyesi Çorum OSB
Bekir Sütçü Yönetim Kurulu Üyesi Adana H.S. OSB
Hakkı Attaroğlu Yönetim Kurulu Üyesi Torbalı OSB
Süheyl Erboz Yönetim Kurulu Üyesi Kocaeli –Gebze VI. (İMES) OSB
Nihat Tunalı Yönetim Kurulu Üyesi İkitelli OSB
Mehmet Ali Erdayıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Akhisar OSB
OSBÜK Denetim Kurulu Üyeleri:
ADI SOYADI GÖREVİ TEMSİL ETTİĞİ OSB
Hasan Hüseyin Erkoç Denetim Kurulu Üyesi Malatya I. OSB
Salih Zeki Murzioğlu Denetim Kurulu Üyesi Samsun MRK. OSB
OSBÜK hangi haberlere konu oldu?
İSTANBUL’DAN BÜYÜK GÖÇ PLANI (Hürriyet Gazetesi, Şubat 2013)
İstanbul’u rahatlatacak göç planı. İstanbul’un en eski organize sanayi bölgelerinden İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması için düğmeye basıldı. Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı her iki bölgenin Trakya’da Ergene Havzası’na taşınması gündeme geldi. Proje, aileleriyle birlikte en az 800 bin istanbullu'nun büyük göçüne neden olacak.
İkitelli ve Dudullu OSB’lerin şehir içinde kalmaları İstanbul’un trafik sorunlarını ağırlaştırırken, yarattığı çevre kirliliğiyle de vatandaşların tepkisini çekmesi İstanbul Valiliği’ni çözüm arayışına itti. İstanbul Valisi ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında yaklaşık 1.5 ay önce yapılan toplantıda, iki bölgenin başka bir kente taşınması gündeme geldi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, İkitelli ve Dudullu’nun aşamalı olarak Ergene Havzası’nda inşa edilecek Islah OSB’lere taşınması önerisi getirdi.
Başkan Özdebir, Trakya Ergene Havzası’na kurulacak 7 Islah OSB arasında kalan araziye İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerini taşımayı önerdi. İstanbul’da işgücü başta olmak üzere sanayinin üretim maliyetinin arttığına dikkat çekerek, taşınmanın hem üretim maliyetlerini düşüreceğini hem de kenti rahatlatacağını vurguladı. Bu önerinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, konuyla ilgili çalışma yapması için İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Tunalı’yı görevlendirdi. Söz konusu iki bölgede doğrudan 200 bin kişi istihdam edilirken, aileleriyle birlikte 800 bin kişilik bir nüfusu içine alıyor.
Valilikten açıklama
“İstanbul Valisi ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu'nun katılımıyla 1,5 ay önce yapılan bahse konu OSBÜK toplantısında, İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgeleri'nin taşınması veya göç planı ile ilgili bir konu görüşülmemiştir. OSB'nin taşınması söz konusu değildir
DUDULLU'DA TAŞINMA YOK, YATIRIMLAR SÜRÜYOR
Dudullu OSB Başkanı Murat Önay ise gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada organize sanayi bölgelerinin taşınması gibi bir plan olmadığını belirterek, bölgede yatırımlara devam ettiklerini söyledi.
SEL VE DEPREM RİSKİ ALTINDA 160 BİN ÇALIŞAN
İkitelli OSB, 7 milyon metrekarelik alanı (700 hektar), 160 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden birini oluşturuyor. Tam kapasiteyle çalıştığında 300 bin kişiye istihdam sağlayabilecek durumda olan OSB’deki 24 bin işletmenin yüzde 25’ini deri mamülleri, ayakkabı ve saraciye sektörü, yüzde 14’ünü makine yedek parça, yüzde 12’sini oto tamircileri oluşturuyor.
En son 2009 yılında Ayamama Deresi’nin taşması nedeniyle oluşan sel felaketiyle de gündeme gelen İkitelli OSB’nin jeolojik durum raporunda, “ …Mevcut yapılar depreme dayanıklı yapı teknikleri ile desteklenmeli, gerektiği taktirde zemin ve temel iyileştirme gibi mühendislik tedbirleri alınarak maksimum düzeyde yapı ve can güvenliği sağlanmalıdır. …. Bu alandaki mevcut binalarda depreme dayanıklı yapı teknikleri ile destekleme, zemin-temel iyileştirmeleri gibi üst düzeyde mühendislik tedbirleri alınarak maksimum seviyede yapı ve can güvenliği sağlanmalı ve risk minimuma indirilmelidir. Bölge sakinleri alanın hassasiyeti konusunda bilgilendirilmeli ve yapıların güvenliğini arttırıcı önlemler mümkün olabildiğince alınmalıdır” tespiti dikkat çekti.
28 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Anadolu Yakasında şehir içinde kalan tek OSB olan Dudullu ise 2 milyon 650 bin metrekare yani 265 hektar alanda kurulu. 2 bin 300 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede 28 bin kişi çalışıyor. Bünyesinde demir-çelik, madeni eşya, plastik oto yan sanayi ile oto sanayicilerinin yer aldığı 4 ayrı siteyi de barındıran bölge, 1995 yılında OSB statüsü kazanmıştı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSATI
İkitelli’nin taşınmasıyla boşalacak 700 hektarlık ve Dudullu’daki 265 hektarlık bölgenin ‘kentsel dönüşüm’ alanı ilan edilerek, deprem ve sel felaketlerine dayanıklı konut ve ticaret merkezi yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Bölgenin sahibi olan sanayicilerin de elde edecekleri gelirin bir bölümüyle Ergene Havzası’nda alacakları yeni bölgeye yatırım yapabilecekleri vurgulanıyor.
NEDEN TAŞINACAK?
Hükümet, İstanbul’u orta ve uzun vadede ticaret, kültür ve turizm kenti yapmayı hedeflerken, kent içinde kalan sanayi tesislerinin taşınmasına dair ilk işaret 2009 yılında dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den gelmişti. Ergün, Ayamama Deresi’nin taşmasıyla sel felaketine maruz kalan sanayi tesisleriyle ilgili olarak, İstanbul'un plan çalışmaları kapsamında zaten sanayi tesislerinin büyük bölümünün kent dışına taşınmasını öngördüklerini belirterek şöyle demişti:
“Hatta İstanbul'un yetmeyeceği düşünülerek Kastamonu, Bursa, Yalova ve Bilecik'e kadar olan bölgeyi sanayi havzası olarak değerlendirip, İstanbul'daki tesisleri bu havzaya yerleştireceğiz. Sanayi alanları artık İstanbul dışına çıkarılıyor. Bu havza İstanbul'a kolay entegre olacak. Taşınma için ayrı bir planlama ve taşınma teşvikleri ile özel krediler de sağlanacak. İstanbul'un artık taşıyamayacağı yükler var. İstanbul bu kadar sanayi yükünü taşımakta da zorlanıyor.”
ERGENE TARIM ARAZİSİ!
Tekirdağ’da yer alan Ergene Havzası’nda sanayi tesislerinin yarattığı kirliliği önlemek için 7 tane ‘ıslah organize sanayi bölgesi’ kurulması planlanıyor. Ancak bu OSB’ler arasında boşluklar bulunuyor. OSBÜK Başkanı Özdebir, arada kalan bu boş arazilerin İkitelli ve Dudullu sanayisine tahsis edilebileceğini belirtirken, İkitelli’deki dökümcülerden başlayarak taşınmanın sağlanabileceğini söyledi. Bunun sanayici için de avantajlı olacağını ifade eden Özdebir, iş güvenliği kanunu ile getirilen yeni şartlara uyum sıkıntısının ortadan kalkacağı gibi sanayicinin üretim maliyetinin de düşeceğini savundu.
Ancak Ergene Havzası’nda yıllardır yaşanan kirlilik hem vatandaşların hem de sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olurken, verimli bu topraklara yeni sanayi tesisleri yapılmasına ciddi itirazlar gelmesi bekleniyor.
"İLKEMİZ SANAYİCİMİZLE BİRLİKTE HAREKET ETMEK"
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Tunalı, OSBÜK toplantısında İkitelli OSB'nin taşınmasına yönelik bir öneri gelmediğini, Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun da bu konuda kendisini görevlendirmediğini söyledi. Tunalı, "Biz ülkemize en çok katma değer sağlayan OSB olarak, bölgemizdeki sanayicimizle hareket etmeyi ilke edinmiş olup, alınacak kararlar noktasında sanayicimizle ve bölge üreticisiyle istişarede bulunmayı öncelikli kılmaktayız. Asli görevimiz İkitelli Organize Sanayi Bölgesi sanayicisiyle birlik ve beraberlik içinde ülke kalkınmasına katkı sağlamaktır" dedi.
OSBÜK iletişim bilgileri neler?
OSB Üst Kuruluşu,
Adres: Tunus Caddesi Hızıroğlu İş Merkezi No:5 Kat:3 Daire:6 Bakanlıklar - Ankara
Tel = (0312) 419 41 00
(0312) 419 18 00
Fax = (0312) 419 27 00
e-mail = info@osbuk.org
Web Adresi: www.osbuk.org
Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura