Binada kullanılan otomasyon sistemleri, ısıtma-soğutma otomasyonları, güvenlik otomasyonları, aydınlatma otomasyonları, perde otomasyonları, kamera sistemleri ve intercom sistemleridir.
Otomasyon nedir?
Yapılan işin insan ile makine arasında paylaşımına denir. İnsan gücünün fazla olduğu otomasyon sistemine yarı otomasyon denir. Makinenin yoğun çalıştığı işlere tam otomasyon denir. Hızlı, standart, güvenli çalışma alanı sağlar.
Otomasyon kelimesinin kökeni Fransızca’dır.
Otomasyonun avantajları nedir?
1. Sistemde yer alan bilgilere daha çabuk ulaşılır.
2. Düzenli bir şekilde çalışma olanağı sağlar.
3. Zamandan kazandırır.
4. Esnek bir çalışma ortamı sağlar.
5. Herhangi bir arıza durumunda arızanın nerede olduğu kolayca bulunur.
6. Maliyeti azami bir sınıra çeker.
Otomasyonun dezavantajları nedir?
1. Sistemin ilk kurulumu fazla maliyet oluşturur.
2. Çalışan sayısını düşürür.
Otomasyon sistemi hangi alanlarda kullanılır?
1. İmalat sektörü
2. İnşaat sektörü
3. Elektrik sektörü
4. Geri dönüşüm sektörü
5. Enerji sektörü
6. Elektrik sektörü
Endüstriyel otomasyon nedir?
Fabrikalarda kullanılan otomasyon sistemine endüstriyel otomasyon denir. Sanayi robotları, yükleme gereçleri ve kontrol cihazları endüstriyel otomasyon sitemlerine bağlıdır.
Bina otomasyonu nedir?
Binalarda otomatikleştirme sistemidir. Şöyle ki; büyük ya da küçük binalarda, villalarda elektrikli sistemler üzerinde kullanılır. Asansör, akıllı ev sistemleri, yangın alarmları, belli başlı sinyaller bina otomasyonu içerisinde yer alır.
Uygulama alanları nelerdir?
Çok yüksek ölçekli binalarda ve alışveriş merkezlerinde uygulanır. Merkezi havalandırma, ısı sistemleri, akıllı ev sistemleri, aydınlatma sistemleri, otomatik perde sistemleri gibi birçok alanda uygulanır. Yüksek lüks isteyen müşterilerin evlerinde yer alan bilgisayar sistemlerini denetler.
Bina otomasyonun genel yapısı nasıldır?
Bina otomasyonun yapısı üçe ayrılır. En alt basamak, saha ekipmanları ve kontrol cihazı.
En alt basamak; kumanda sitemidir. Uzaktan kumanda yardımı ile yapılır. Vana motoru ve damper vagonu örnek verilir. Sıcaklık sensörü, nem sensörü, basınç sensörü, aydınlık sensörü de analog giriş sinyallerine örnek gösterilir.
Saha ekipmanları; saha ekipmanları tarafından gönderilen sinyalleri elektriksel sinyallere çevirir. Giriş ve çıkış modülleri yer alır. Giriş-Çıkış modülleri analog ve digital olarak ikiye ayrılır. Digital sinyaller 1 ve 0 olarak tanımlanır. Kesin sonuçları gösterir. Mesela; havalandırmalarda hava akışı olup olmadığını ölçmek için kullanılır. Hava akışı var ise 1 yok ise 0 olarak gösterir. Analog sinyalleri ise sürekli değer verir.
Kontrol cihazı; giriş-çıkış modülleri ile haberleşmeye yardımcı olur. Sistemden aldığı bilgileri önceden programlamış olduğu sisteme çevirir. Merkezi siteme bağlı olabilirler. Bilgisayar mühendislerinin kuracağı ara yüzler ile kullanıcılar bu değerleri görebilir.
Bina otomasyon sisteminin bina işletimine faydaları nedir?
1. Yüksek maliyetlere yok açan elektriksel sistemlerin kontrolünü yapar ve aksi bir durum karşısında daha çabuk sorun giderilir.
2. Bina işletiminde gelişen zaman ve enerji tasarrufu sağlar.
3. Konfor şartlarını kesintisiz sağlar.
4. Merkezi operatör ile her soruna hızla yetişir.
5. İşgücü bakımında tasarruf sağlar. Mesela 2 kişinin yapacağı işi bu sitem tek başına yapabilir.
6. Kontrol altında bulunan ekipmanların ömrünü uzatır.
7. Tesisatlarda yer alan sorunları belirler ve kısa sürede çözüme ulaştırır.
8. İnsan hatalarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Bina otomasyonları kaça ayrılır?
Binalarda yer alan hizmetlerin belli bir düzen içerisinde ilerlemesine fayda sağlar. Bunlar; ısıtma-soğutma otomasyonları, güvenlik otomasyonları, aydınlatma otomasyonları, perde otomasyonları, kamera sistemleri ve intercom sistemleridir.
Isıtma-Soğutma Otomasyonu nedir?
Binanın ısıtma-soğutma sistemini kontrol altına alır. İklimlendirme işini çözer. Bölgesel kontrol sağlar. Homojen iklimlendirme sağlar. İstenilen kata, bölgeye istenilen derecede ısı verir. Böylelikle enerjiden tasarruf etme olanağını artırır.
Aydınlatma Otomasyonu nedir?
Binadaki aydınlatma sistemlerini ayarlar. İstenen bölgelere istenildiği gibi ışık verir. Enerji tasarrufu sağlar. Aydınlatma modüllerini kontrol eder. Kaçak, arıza gibi durumlarda uyarı verir. İstenildiği şekilde üzerinde ayarlamalar yapılır.
Perde Otomasyonu nedir?
Perde, panjur motorları bu otomasyonu sistemi içinde yer alır. Elektrik panosunda kullanılır. Akıllı kontrol modülleri ile kontrol altına alınır. Perde ve panjurları istenildiği şekilde ayarlar. Üzerinde belli başlı ayarlamalar yapılır.
Güvenlik Otomasyonu nedir?
Sistemde seçilen güvenlik uygulamalarını eksiksiz bir şekilde yerine getirir. Hırsızlık, gaz, yangın, su baskınları gibi tehlikeli durumlarda uyarı verir. İstenilir ise telefondan bilgi verir, alarm sistemine geçer, kayıt alır, mail gönderebilir, güvenlik görevlerini bilgilendirir. Gerektiği durumlarda ambulans, polis, itfaiye arayabilir.
Akıllı ev sistemlerinde yer alan tüm modüller birbiri ile bağlantılı olup entegre edilmiş bir şekilde çalışır. Belirlenen merkezden günün her saati istenildiği gibi takibini sağlar.
Kamera sistemleri nedir?
Kamera sistemleri değişkenlik gösterir. Kamera sistemi alt yapısı kurulduğu takdirde güvenlik kamera görüntüleri televizyonda, bilgisayarda, internet üzerinden izlenebilir. Maliyeti uygun bir sistemdir. Bakım masrafı düşüktür. Arşivleme seçenekleri sunar.
İntercom Otomasyon nedir?
Bu sistem ile binalara giriş çıkış kontrol altında tutulur. Kamera sistemlidir. Kimin binaya giriş çıkış yaptığını görebilir, sesini duyabilirsiniz. Uzun ömürlü sitemdir. Hem paradan hem zamandan tasarruf sağlar.
Akıllı Ev Sistemleri nedir?
Akıllı Ev Sistemleri 1980 yıllarında ortaya çıkmıştır. 1984 yılında ise ilk uygulaması yapılmıştır. 1993 yılında akıllı ev sistemleri sınıflandırılmaya başlanmıştır. 1998 yılında telefon ile uzaktan kumanda sistemleri kontrol edebilme özelliği kazanmıştır. Ofisteyken evde bulunan herhangi bir şeyi kontrol etmeye yardımcı olur. 2006 yılında ise vücut hareketlerine geçiş olmuştur. Bu sistemde sensörler kullanılır. Örnek; merpenlerdeki aydınlatma sistemleri. Elektrikten tasarruf eder. Akıllı ev sistemlerindeki otomasyon senaryolaştırma ile çalışır.
Senaryolaştırma nedir?
Tek bir sistem üzerinde tek bir hareket ile oluşturulan senaryo baz alınarak uygulanan sisteme denir. Mesela; bir saat verilir. Bu saatte hem perdeler hem ışıklar hem de bilgisayarlar kapanır, devre dışı bırakılır.
Türkiye’de ve dünyada akıllı ev otomasyon sitemleri ne durumda?
Türkiye’nin ilk akıllı ev otomasyon sistemi ile kurulmuş evi Compex fuarında kuruldu. Bu fuar 2006 yılından itibaren her yıl düzenlenir. İlk akıllı ev 119 milyar olarak belirlendi.