Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Plaza nedir?

İlk örnekleri İstanbul'da 1980’lerin sonlarına doğru yükselmeye başladı. Önce Yapı Kredi Plaza, ardından diğerleri geldi. Şimdi sadece Maslak-Zincirlikuyu hattında 70'ten fazla plaza var. Bazılarında 5 bine yakın çalışan...



Plaza nedir?


İstanbul’un yanı sıra Ankara ve İzmir’de de yükselen plazalar, “modern iş kasabaları” olarak nitelendiriliyor.  


Plaza ihtiyacını doğuran şey, kuşkusuz, uluslararası şirketlerin Türkiye’ye gelişleri ve çalışma ofisi olarak modern binalara ihtiyaç duymaları oldu. “Akıllı bina” olarak tanımlanan bu merkezler, yabancıların  ilk tercihi oldu. Plaza trendi, Türkiye’de ekonomik hareketlilik ve iş yapış biçimlerinin değişmesiyle iyice güçlendi.  


Bugün plazalar adeta yaşayan birer kent haline geldi. İstanbul’daki en büyük 10 plaza içinde çalışanların nüfusu 20 bini aşıyor. Bu binalar birer çalışma alanı olmalarının yanında, sahip oldukları yiyecek-içecek alanları, mağazaları, eğlence merkezleri ile birer yaşam merkezine dönüşmüş durumda.  

 

Kapalı alan açısından baktığımızda Türkiye’deki en büyük plaza İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Kuleleri. İş Kuleleri’nin toplam alanı 56 bin 649 metrekare. Toplam 3 kulede 6 bine yakın kişi çalışıyor. İkinci sırada ise Sabancı Center yer alıyor. Burada da en az 5 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.


Ankara, “plaza yarışı”na yeni katıldı denebilir. Fakat yapılan inşaatların ardı ardına bitirilmesiyle, bir anda ciddi sayıda plaza ortaya çıktı. Özellikle 2003 yılı bu açıdan çok dikkat çekici bir yıl oluyor. Ankara bölgesinde 2003 yılında hizmete giren Armada İş Merkezi, Bilkent Plaza, MNG İşmerkezi, Ömer Kemik İşmerkezi ve İş Kuleleri yüksek ofis alanı kapasiteleri ile dikkati çekiyor.  

 

Bir Emlak Bilgi Merkezi’nden Önder Akman, Ankara’nın en büyük iş merkezleri arasında Karum ve Armada’nın yer aldığını söylüyor. Karum İş ve Alışveriş Merkezi, 1986 yılında Sheraton Hotels&Towers Projesi ile birlikte Koray-Kavala yatırımcı grubu tarafından projelendirilip, 1991 yılında açıldı. 62 bin metrekare inşaat alanının 12 bin metrekaresi otopark, 23 bin metrekaresi ortak alan ve 27 bin metrekaresi de kullanılabilir alan.  


İzmir’de ise 2013 yılı itibariyle 24 önemli iş merkezi bulunuyor. Bu projeler toplam 282 bin 300 metrekare büyüklüğünde. İzmir’in kapasite olarak en büyük plazaları arasında Heris Tower, Birsel Plaza, Kavala Plaza ve inşaatı yeni tamamlanan Arkas binası yer alıyor. İzmir ofis piyasasının hemen hemen tamamını Çankaya, Alsancak, Bornova ve Konak bölgeleri oluşturuyor. İş merkezlerinin tamamında 15 binden fazla kişi çalışıyor.  

 

Çankaya ve Alsancak bölgesinde 17, Bornova’da ise 4 önemli plaza bulunuyor. Çankaya ve Alsancak bölgesinde 4 bin 600’den fazla kişi plazalarda çalışıyor. Bornova’da ise bu rakam 465. Kuzeybatı Emlak’tan Sevi Çevik, Birsel İş Merkezi’nde 192, Heris Tower’da 600, Güçbirliği Plaza’da 80, Kavala İş merkezi’nde 500 kişinin çalıştığını söylüyor.  


PLAZA TÜRKÇESİYLE İLGİLİ EĞLENCELİ BİR HABER İÇİN TIKLAYIN:

- Overload oldum, down durumdayım

- Bu case'i handle edebiliyor olmalıyız arkadaşlar

- HR, IT, CTS, UPS bütün departmanlara brief verelim, onların da bu case'e attach olmalarını sağlayalım. Face to face olabilmek önemli.

- Reportların deadline'ı yarın fyi.

- Sizinle hemen bir meeting set edelim.

- Önce biraz brainstorming yapıyor OLURUZ, ardından da projeye inhouse go diyor OLURUZ.

- Bu proje bizim için tam bir win win yaniii

- İngilizce bizim için nice to have değil must yani

- Sizi hemen projeye assign ediyorum

- Ayrıca taskleri de schedule ediyorum, mailleri de forward ediyorum, konuyu da finalize ediyorum.

- Third partyler call back edildi mi?

- Bu konudaki major concernümüzü clarify ettiğimizi sanıyordum?

http://onedio.com/haber/12-adimla-plaza-turkcesine-giris-182744


GİZ PLAZALARIN SAHİBİ; kira milyarderi ve mimar Can Elgiz anlatıyor:


SORU: Neden plazalar tercih ediliyor?  

 

YANIT: 1990’ların başından itibaren apartman dairelerinde yerleşik olan yerli ve yabancı şirketlerin çoğu plazaları tercih etmeye başladı. Özellikle de temsil niteliği yüksek bir yerde olmak isteyen şirketler.  

 

Şehir içinde dolarla olan apartman kiraları Taksim, Cumhuriyet Caddesi, Harbiye, Maçka gibi yerler de öldü. Normali de öyle olmalı zaten. Aynı apartmanın içinde bir katta konut, bir katta büro olması yanlıştır. Bu da gerekli olan büro binalarının yokluğundan kaynaklanıyordu.  

Plazalar aslında 4’üncü jenerasyon sayılır.  

 

Türkiye’de 1’inci jenerasyon işyerleri önce Karaköy ve Eminönü’ndeki han odalarıydı. Sonra Taksim ve Elmadağ civarında apartman daireleri tercih edildi. Büyüyen şirketler buralara kaydı.  

 

Apartmanların aralarında daha sonra büro binaları yapıldı. Şişli, Mecideyeköy ve Ortaklar Caddesinde 5 ile 10 kat arasında binalar yapılmaya başlandı. Onlar da, iş hanı ile apartman dairesinin ortaya koyduğu ihtiyaçların 3’üncü nesliydi.  

 

Plazalar da, çok katlı, yüksek A grubu dediğimiz binalardır. 4’üncü jenerasyonu oluşturuyorlar. Kendinden öncekilerden çok daha üstün nitelikleri var. Bu nedenle plazalar, daha üstün nitelikli yer arayan şirketlerin hepsini kendine çekti. Önce şehir içi apartman dairelerinden, sonra Levent’teki villalardan plazalara bir akış oldu. Doğru yerleşim de aslında budur.