Hemen her şehrimizde bir kaç mahallede, çoğunlukla Romanlar ikamet ederler. Bu tür mahalleler, son dönemde "ırkçı saldırılara" hedef olmaktadır.
Eskiden "çingene mahallesi" denilen bu lokasyonlar, "çingene" adlandırmasının aşağılayıcı nitelik taşıması nedeniyle, "Roman mahallesi" şeklinde anılır olmuşlardır.
Bir zamanların İstanbul Sulukule'si ve Sarıyer Çayırbaşı'ndan sonra ülkemizin en ünlü Roman mahalleleri şunlardır:
Adana Yüreğir Demirciler Mahallesi
Bandırma Roman Mahallesi
Bilecik Bozüyük Dere Mahallesi
Bursa İznik Roman Mahallesi
Bursa Kemalpaşa Dere Mahallesi
Bursa Yıldırım Mahallesi
Edirne Gazi Mihal Mahallesi
Edirne Havsa Çingene Mahallesi
Eskişehir Kuyubaşı Mahallesi
İstanbul Gebze Aşağı Mahalle
İstanbul GOP Adanalılar Mahallesi
İstanbul Şişli Kuştepe Mahallesi
BU MAHALLELER HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN
AYRIMCILIK VE IRKÇILIK SORUNLARI
25 Eylül 2013 tarihli Radikal gazetesinde bir habere göre, Meclis, Bursa'da yaşayan Romanlarla ilgili bilgi istemiş, Valilik ise şöyle yanıt vermiştir: Bir meslekleri yok. Uyuşturucu ticareti ve hırsızlıkla geçiniyorlar.
Olay şöyle gelişmiştir:
TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran bir vatandaş, Bursa’nın Yıldırım ilçesi Meydancık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşları şikâyet etti. Vatandaş dilekçesinde, “Roman mahallesinin yıkılmasıyla yaşantımız çekilmez hale geldi. Bizim yeni komşularımız olan Romanların her gün kavga gürültüsünden, silahların ateşlenmesinden bıktık, usandık. Uyuşturucu alışverişi göz göre göre köşe başlarında yapılıyor” dedi. Güvenlik güçlerinin ‘her şeyin farkında’ olduğunu iddia eden vatandaş, Meclis’ten sorunlarına ‘çözüm’ bulmasını istedi.
Konuyu gündemine alan Meclis Dilekçe Komisyonu, Bursa Valiliği’nden bilgi istedi. Valilik’ten gelen cevapta Osmangazi ilçesi Ebu İshak Mahallesi’nde bulunan bazı sokaklarında Roman vatandaşların yoğun olarak ikamet ettiği ancak Büyükşehir Belediyesi’nce kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerinin yıkılmasının ardından, Roman vatandaşların birçoğunun yine aynı mahalleye yakın olan Elmasbahçeler, Demirtaşpaşa, Kayhan, Yeşil, Selimzade, Hacıseyfettin ve Meydancık’a taşındığı belirtildi. Valilik’ten Meclis’e gönderilen cevapta şöyle denildi:
“Bu zamana kadar gerek yapılan çok yönlü çalışmalarda gerekse vatandaşlarca yapılan ihbarların değerlendirilmesi neticesi, gerek Ebu İshak Mahallesi’ne gerekse Selimzade, Meydancık gibi mahallelere taşınan Roman vatandaşların genelinin yasal gelir getirici herhangi bir sanat ve mesleklerinin olmadığı, bu sebeple gerek uyuşturucu ticareti ve gerekse kendilerine kazanç sağlayıcı olarak gördükleri hırsızlık, yankesicilik, kapkaç, gasp gibi suçları işleyerek hayatlarını sürdüklerinin gözlemlendiği...”
Son yedi yılda 10 bini yerlerinden edildi (2013)
Avrupa Roman Hakları Merkezi’nden Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin yedi bölgesini kapsayan ERRC/HYD/EDROM araştırmasında görev alan araştırmacılar, Roman nüfusunun 4,5–5 milyon olduğunu tahmin ediyor. Avrupa Konseyi’nin Romanlar ve Gezginler Bölümü tarafından 2010’da yapılan araştırmaya göre 71 milyon 892 binlik Türkiye nüfusunun yüzde 3.83’ü Roman.
Sadece 2006 -2013 yılları arasında 10 bini aşkın Roman vatandaş yerinden edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm, kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projeleri kapsamında İstanbul ’da 2006 yılında Sulukule’de 650 Roman aile, Küçükbakkalköy’de (Ataşehir) 140 Roman aile, Kâğıthane ilçesinde yaklaşık 60 Roman aile, 2013 yılında Gaziosmanpaşa Sarıgöl’de 600’ü aşkın aile, 2006 yılından beri Bursa Kamberler’de 200’ü aşkın aile, İzmir Örnekköy Roman mahallesinde 20 aile yerinden edildi. 2013 yılında Sakarya’nın Sapanca ilçesi Gazipaşa Mahallesi’nde oturan 400’ü aşkın Roman ailenin evi çok cüzi paralarla kamulaştırıldı.
Samsun’da TOKİ’ye yaptırılan 200 Evler Mahallesi’ndeki konutlarda oturan 314 Roman aile ise icralık oldu. Konutların taksitlerini ödeyemedikleri için icra ve tahliye ihbarnamesi gönderilen aileler, evlerinin ellerinden alınmasından korkuyor.
Foggo, “Yoksul Romanların yaşamlarını yeniden kurmak için gerekli olanaklardan yoksun bırakılmaları; sosyal hayatlarını, kültürlerini, kullandıkları dili, her seferinde başka bir yerde yeniden ortaya çıkarmaya çalışmaları onları sosyal, kültürel çözümsüzlüğe itmektedir. Yerinden edilen Romanlar daha da derin bir yoksulluk ve çözümsüzlükle karşı karşıya bırakılmışlardır” diye konuştu.
KAYNAK:
http://www.turkiyecingeneleri.8m.com/turkiyetarihi.htm
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016