Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Rumelifeneri - Sarıyer - İstanbul

İstanbul’un Sarıyer İlçesi’ne bağlı 8 köyden biridir. Rumelifeneri Köyü, adını bölgede bulunan Rumeli Feneri’nden alır. Bir balıkçı köyü olan Rumelifeneri, Anadolufeneri ile karşılıklı olarak, Karadeniz ile Boğaz'ı birbirinden ayıran hattı oluştururlar.



Rumelifeneri - Sarıyer - İstanbul
Rumelifeneri Köyü, Sarıyer, İstanbul



Rumelifeneri nerededir?


İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçesi Sarıyer’in köyü olan Rumelifeneri’nin kuzeyinde Karadeniz, doğusunda İstanbul Boğazı, güneyinde Garipçe Köyü ve batısında Demirci Köyü bulunur.


Karadeniz’den İstanbul Boğazı girişte, Garipçe ve Rumelifeneri kaleleri karşılamaktadır. Boğaz açıklarında yer alan kayalıklara Öreke Adaları denilmektedir. Boğaz kıyıları oldukça girintili çıkıntılıdır. 



Rumelifeneri’nin turistik özellikleri nelerdir?


Şehrin kuzey sınırında yer alan Rumelifeneri, köy sakinlerinin balıkçılıkla geçindiği, İstanbullular'ın hafta sonu dinlenmek için gittiği kendine münhasır bir yer olarak dikkati çekiyor.


İstanbul Boğazı ile Karadeniz'in birleştiği nokta olan Rumelifeneri Köyü, Sarıyer'in merkezine 11 km mesafede. Kayıtlı nüfusu 3 bin 500 olan köyde, bir ortaokul bulunuyor. Köyde yaşayan lise çağındaki gençlerse, Sarıyer civarındaki okullara gidiyor. Rumelifeneri Köyü'ne gelen iki adet İETT otobüs hattı mevcut. '40 numaralı Rumelifeneri - Taksim' ve '150 numaralı Hacıosman Metro - Rumelifeneri' otobüs hatları sayesinde buraya ulaşmak oldukça kolay. Köy halkının, ilçedeki diğer köylerde olduğu gibi minibüs hattı yerine otobüs hattını tercih ederek köye getirtmesi dikkati çeken bir ayrıntı.



Rumelifeneri - Sarıyer - İstanbul



Rumelifeneri Köyü’nün tarihçesi nedir?


Cumhuriyet Dönemi öncesinde, ufak bir Rum köyü olan Rumelifeneri, çıkan yangınlar ve depremler sonrasında o tarihi Rum evlerini yitirmiş durumda. 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen nüfus mübadelesinin ardından burada yaşayan Rumlar, Yunanistan veya Kıbrıs'a gitmek durumunda kalmış. Köyde yaşayan diğer gayrimüslimler ise zaman içerisinde köyü terk etmiş.


Cumhuriyet sonrasında ise ülkemizin Karadeniz bölgesinde yer alan Rize kentinden göçen halk buraya yerleşmiş. Günümüzde köy halkını oluşturan nüfusun tamamına yakını Rizeli. Rumelifeneri Köyü; gerek İstanbul'un Karadeniz şeridinde yer alması bakımından, gerekse Rizeli vatandaşların 1920'li yıllardan itibaren buraya yerleşmesi bakımından tipik bir Karadeniz köyü hüviyetine bürünmüş.



Rumelifeneri hangi dizilere mekan oldu? 


Kendine has dokusu olan ve İstanbul'un akciğerleri sayılan kuzey ormanlarının arasında yer alan Rumelifeneri, geçmişten günümüze birçok reklam, dizi ve filme ev sahipliği yapmış. Bunlardan bir tanesi de şuan TRT 1'de ikinci sezonuyla ekrana gelen Beni Böyle Sev dizisi... Dizide kullanılan mekanlardan biri olan Menekşe Bahçesi'nin sahibi 80 yaşındaki Nuri Menekşe'yle yaptığımız kısa sohbette; Rumelifeneri sakinlerinin balıkçılıkla geçimini sağladığını, 50 yıl önce ise bu bölgede tarımın da yapıldığını öğrendik. Menekşe, İstanbul merkezinden gelenlerin köye yoğun ilgi gösterdiğini, özellikle hafta sonu insanların iş ve şehir hayatından uzaklaşarak orman içerisinde nefes almaktan çok memnun olduklarını ifade etti.



Rumeli Feneri’nin özellikleri neler?


Köy, Rumelifeneri ismini; Osmanlı Dönemi'nde Kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin İstanbul Boğazı'nın ve Karadeniz'in girişlerini görebilmeleri için yapılan deniz fenerinden alıyor. Söz konusu deniz feneri, deniz yüzeyinden 58 metre yüksekte inşa edilip kule boyu 30 metre yüksekliğinde. Fener, beyaz ışığı ile 18 deniz mili uzaktan görülebiliyor.



Rumelifeneri’ndeki tarihi yapılar hangileridir?


Köyde biri büyük biri küçük olmak üzere iki cami yer alıyor. 1970'li yıllara kadar büyük caminin yerinde bir kilise yer alıyormuş. 1970'li yıllara gelindiğinde bakımsızlıktan çöken kilisenin yerine, köyün artan Müslüman nüfusu da göz önünde bulundurularak Rumelifeneri Yeni Camii inşa edilmiş. Cumhuriyet öncesinde ise 'eski cami' diye tabir edilen Ramazan Ağa Camii çevresinde Türk ve Müslüman nüfus yerleşikmiş.


Rumelifeneri'nin İstanbul Boğazı'na bakan tarafında yer alan limanda, köy halkına ait balıkçı tekneleri bulunuyor. Köyün Karadeniz'e bakan tarafında ise denize girilebilen sahili ve binalar yer alıyor. Denize girilebilen kısım, bölgenin kayalık olmasından dolayı, düşünüldüğü gibi çok geniş değil.



Rumelifeneri Köyü’nün posta kodu kaçtır?


Rumelifeneri Köyü posta kodu şöyledir; 34450



Rumelifeneri Köyü Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir? 


Muhtar: Şafak KILIÇ (1964 İstanbul doğumlu, evli 2 çocuk sahibi, ilkokul mezunu, restorant işletmecisi.)

Muhtarlık Adresi: İskele Cad No:2 Rumeli Feneri/Sarıyer

Muhtarlık Telefon: (0212) 228 12 45

Muhtarlık Faks: (0212) 228 12 45

İhtiyar Heyeti: Hayrullah Konuş, Serkan Gündoğdu, Recep Karamahmutoğlu ve Hakan Kırma.