Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sait Halim Paşa Yalısı

Sosyete düğünleri, şirket lansmanları veya özel davetlerin gerçekleştirildiği Sait Halim Paşa Yalısı, 2007 yılından itibaren Yeniköy Turizm Yatırımları ve Tic. A.Ş. tarafından işletilmektedir.



Sait Halim Paşa Yalısı

Sait Halim Paşa Yalısı



Sait Halim Paşa Yalısı’nın tarihçesi nedir?



Sait Halim Paşa Yalısı’nın tespit edilen ilk sahipleri Düzoğulları ailesidir. Bilindiği kadarıyla Düzoğulllarından kalan yalıyı Aristarhis Ailesi tamamen yıktırmış ve tahmini 1863 yılında yeniden inşa ettirmişlerdir.


Sait Halim Paşa Yalısı, 1876 yılında Prens Abdülhalim Paşa’nın mülkiyetine geçmiştir. Ancak o dönemde yalının harap halde olması ve de istenilen büyüklükte olmaması nedeni ile Çanakkale’li mimar-kalfa Petraki Adamandidis’e bugünkü biçimiyle yeniden yaptırılmıştır. Abdülhalim Paşa’nın 1890 yılında vefatı ile mülkü Paşa’nın dokuz evladına kalmıştır.



Sait Halim Paşa Yalısı




Zaman zaman önündeki heykelden dolayı “Aslanlı Yalı” olarak da adlandırılıyor. Neoklasik bir mimariye sahip Said Halim Paşa Yalısı 1995 yılında şaibeli bir yangının kurbanı oldu. Geçirdiği restorasyondan sonra özellikle düğünler için kullanılan popüler bir mekan haline geldi. Modern Mısır’ın kurucusu olarak anılan Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu olan ve 1913’ten 1917’ye kadar sadrazamlık yapan Said Halim Paşa, başta imparatorluğun tarafsız kalması için uğraşmış ama Almanya’yla beraber Osmanlı’nın savaşa girmesine neden olan antlaşmayı imzalamak zorunda kalmış. Ardından da Malta’ya sürgüne gönderilmiş. 1921’de Roma’da bir suikast kurbanı olarak hayatını noktalamış.


Sait Halim Paşa, kardeşlerine ait hisseleri satın alarak 1894 yılında yalının tamamına sahip olmuştur.


Bina 1968′de Turizm Bankası’na geçmiş ve bir müddet sadece yabancıların girebildiği kumarhane olarak kullanılmıştır. Yangın tehlikesi ve benzeri sebeplerle kumarhane 1972 yılında Hilton’a devredilmiştir.

1974 yılında tadilattan geçen Sait Halim Paşa Yalısı, asıl büyük renovasyonu 1980-1984 yıllarında, Turizm Bankası tarafından TAÇ (Türkiye Anıt ve Çevre Koruma) Vakfı’na yaptırılarak gerçekleşmiştir.


1989′da TC. Turizm Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası’na dönüştürülünce Sait Halim Paşa Yalısı’nın sahibi Türkiye Kalkınma Bankası olmuştur. Sait Halim Paşa Yalısı’nın bahçesi yaz aylarında restoran olarak işletilmiş, odalarının bir bölümü müze olarak düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra Başbakanlık yazlık konutu olarak da kullanılmış ve zaman zaman resmi toplantılar burada yapılmıştır.


Sait Halim Paşa Yalısı, 1995 yılında geçirdiği yangın sonrasında “Başbakanlık Resmi Konuk Evi” adı altında restore edilmiştir. Bu restorasyon 2002 yılında tamamlanmıştır. Sait Halim Paşa Yalısı, yangından önceki haline göre değil de inşa edildiği 1860′lı yıllardaki haline göre restore edilmiş, 2004 yılında Göçtur Turizm A.Ş.’nin işletmesine devredilene kadar da kullanılmamıştır.


2007 yılından itibaren Yeniköy Turizm Yatırımları ve Tic. A.Ş. tarafından işletilmektedir.



Sait Halim Paşa Yalısı


Sait Halim Paşa kimdir?



Sait Halim Paşa, Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın dört oğlundan biri olan Mehmet Aldülhalim Paşa’nın oğludur. 1863 yılında Kahire’de doğmuştur. Sait Halim Paşa ilk ve orta tahsilini Kahire’de özel olarak yapmış, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca öğrenmiştir. Daha sonra İsviçre’de beş yıl siyasal bilgiler öğrenimi görmüştür.

Sait Halim Paşa (1863-1921), 11 Haziran 1913 – 14 Şubat 1917 tarihleri arasında, fiili gücün İttihat ve Terakki ve özellikle de Talat Paşa – Enver Paşa – Cemal Paşa üçlüsü elinde olduğu bir dönemde sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.


1888′de Mîr-i Mîran rütbesi ile ve Mescîdî nişanı ile Şûra-yı Devlet(Danıştay) azası olmuştur.


Kendisine, 1899′da II. Ve 1892′de I. Rütbe Osmânî ve 1899′da murassa Mescîdî nişanı, 1900′de de Rumeli Beylerbeyi pâyesi verilmiştir.


1908′de ise bulunduğu Şûrâ-yı Devlet âzalığından kadro dışı bırakılmış, ancak aynı dönemde Belediye genel seçimlerinde Yeniköy dairesi reisliğine tayin olunmuştur. Daha sonra ise ‘Cemiyet-i Umumiye-i Belediye’ ikinci reisliğ,1908′de de Âyân Meclisi âzâlığı yapmıştır.


1912′de Şûrâ-yı Devlet reisliği de kendisine verilmiştir.


Sait Halim Paşa 1912′de reislikten çekilmiştir. Bu sırada İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin genel sekreterliğine seçilmiş, Mahmut Şevket Paşa’nın sadrazamlığı sırasında 1913′de de 2. Defa Şûra-Devlet reisliğine ve üç gün sonra Hariciye Nezareti’ne (Dışişleri Bakanlığı) atanmıştır. Mahmut Şevket Paşa’nın şehit edilmesinden sonra 1913′de Sadaret Kaymakamlığı’na (Başbakan yardımcılığı) vezirlik rütbesi ile getirilmiştir.


Sait Halim Paşa, 1913 Eylülünde, Bulgarlarla Edirne’nin Osmanlı devletine kalması ve Meriç nehri hudut olmak üzere sulh imzalanması hizmeti sebebi ile Padişah tarafından imtiyaz Nişanı ile onurlandırılmıştır.


Osmanlı Devleti 1914 yılında tarafsızlığının ihlal edilmesi nedeni ile I. Dünya Savaşına katıldı. Bu süreçte Almanya sefiri Wangenheim ile ittifak anlaşması Yeniköy’de Sait Halim Paşa’nın yalısında imza edilmiştir. 1915′te Hariciye Nazırlığından, 1917′de Sadrazamlıktan çekilmiştir (yerine Talat Paşa geçmiştir).


Tevfik Fikret’ in ardından Galatasaray Spor Kulübü’ nün hâmi başkanılığını üstlenmiş, savaş şartlarında kulübün zarar görmemesini sağlamıştır.


1919 Mart ayında harp ilanı sırasındaki bazı kabine azaları ve Sait Halim Paşa tutuklanmış, Paşa, diğer milletvekilleri ile beraber tahliye olunduktan sonra Roma’ya gitmiştir.


6 Aralık 1921′de bir Salı günü akşamı araba ile evinin kapısına geldiği sırada Ermeni komitacısının silahlı saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmiştir. Na’şı İstanbul’a getirilmiş ve 30 Aralık 1921 günü Yeniköy’deki yalısından alınarak büyük törenle Sultan Mahmut türbesinin bahçesine defnedilmiştir.



Sait Halim Paşa Yalısı düğün fiyatları kaç Euro’dan başlar?



Yalının internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor; 


Düğün

Karşılama Kokteyli


Dört mevsim ayrı güzellikteki kokteyl alanlarımızda, 19.00 – 20.00 saatleri arasından gerçekleşecek bir saatlik karşılama kokteylimiz, misafirlerimize unutulmaz bir gecenin başlangıcını yaşatacaktır.


Mekânın tarihi dokusu ve dekorasyonuna uygun özel kokteyl masalarımızda, misafirlerimiz için hazırlanmış olan, krudite, fındık, badem, zeytin ve grisini ikramlarımız bulunacaktır.


Düğün Yemeği


Nikâh seremonisi sonrasında, misafirlerimiz 00.00’a kadar sürecek düğün yemeği servisi için salonumuza davet edilecektir. Profesyonel ekibimiz tarafından hazırlanan başlangıç, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve düğün pastasını içeren 5 course içeren özel menümüz misafirlerimize servis edilecektir.


Menü alternatiflerimiz içerisinde değişiklik yapılabilmektedir.


İçki Servisi


Nikâh öncesi bir saatlik karşılama kokteyli ve yemek süresince limitsiz yerli içki ikramı servis edilecektir.

Yerli içki olarak; Kavaklıdere Beyaz Şarap; Vin Art Narince Chardonnay, Kırmızı şarap; Vin Art Kalecik Karası Syrah, Rose şarap; Egeo Rose, Rakı; Tekirdağ Rakı, Yeşil Efe, Yeni Rakı, Votka; İstanblue, Cin; Ada,  Bira; Efes bira, Efes Light, Efes Dark, Meyve Suları; Cappy ürünleri, Meşrubat; Coca Cola ürünleri servis edilmektedir.

Tekel Bandrollü yabancı içki ve şampanya tarafınızdan sağlanması durumunda şişe başı 10 Euro + KDV buşon ücreti yansıtılacaktır.


Düğün Pastası


Pasta seremonisi sırasından maket pasta ve ardından arzunuza göre hazırlanmış pasta dilimleri servis edilecektir.


After Party


Davet organizasyonuna 00.00 – 02.00 arası devam edilmesi halinde, mekan kirası, shot çorba, mini dürüm ve limitsiz yerli içki servisi dâhil toplam olarak 3.000.- Euro + KDV talep edilecektir.


Balayı Suite


Düğün gecesi gelin ve damadın konaklaması için Suite odalarımızdan biri düğün paketi dâhilinde tahsis edilmektedir. Sabahında ise sizler için özel olarak hazırlanan kahvaltımız ikram edilecektir.


Türk Hamamı


Düğün sonrası yorgunluğunuzu atmak isterseniz, orijinal kalan Türk Hamamı’mızdan faydalanabilirsiniz.


Düğün Paketimize dahil olanlar;


Porselen yemek takımları, çatal bıçak takımları, su ve şarap bardağı, masa örtüsü, peçete, tiffany sandalyeler

Giriş holünde kullanılmak üzere kırmızı halı, dekoratif karşılama masası, nikâh masası ve sandalyeleri, menü kartı


Çözüm Ortakları


Fotoğraf ve Video


İşletmemizin anlaşmalı fotoğraf-video firması Perspektif Fotoğrafçılıktır. Firma iletişim bilgileri istenildiğinde sağlanacaktır. Farklı bir firma ile çalışılması halinde fotoğraf ve video için cezai şart 2000.- Euro + KDV dir.


Dekor ve Müzik


İşletmemizin tavsiye etmiş olduğu dekor ve müzik firma listesi ve iletişim bilgileri tarafınıza sağlanacaktır.



Sait Halim Paşa Yalısı iletişim bilgileri nelerdir? 



Adres: Köybaşı Caddesi No: 83 34464 Yeniköy – İstanbul


Telefon: +90 (212) 223 05 66 


Faks: +90 (212) 223 06 67


E-Posta: info@saithalimpasa.com


Web Adresi: saithalimpasa.com