İzmir’in Gaziemir İlçesi’nin mahallesidir. Sarnıç Mahallesi, 2009’a kadar belde statüsündeydi. Mahalle, 2B arazileriyle ilgili tartışmalarla gündeme geldi.
Sarnıç Mahallesi
Sarnıç nerededir?
Sarnıç Mahallesi, İzmir’in Gaziemir İlçesi’ne bağlı bir mahalledir. 2009’da Gaziemir’e bağlanmadan önce ‘belde’ statüsündeydi. Etrafında Fatih, Atatürk, Menderes ve Hürriyet Mahalleleri vardır.
2007 yılı sayımına göre Gaziemir’in 109.291 olan toplam nüfusunun 23.180’i Sarnıç beldesinde yaşamaktadır. Sarnıç beldesi etrafında sanayi kuruluşları toplanır.
İzmir çevre yolunun güneyinde, Adnan Menderes Havalimanı'nın doğusunda, Menderes-İzmir-Aydın Yolu'nun kuzeyinde ve İzmir-Aydın Otoyolu'nun batısında yer alır.
Sarnıç Mahallesi hangi haberlere konu oldu?
İzmir'de Onbinlerce Tapu Peşkeş mi Çekildi? (Yapi.com.tr, Mayıs 2013)
İstanbullu İşadamı İbrahim Cevahir ve ortaklarının talep ettiği Sarnıç’taki binlerce dönüm arsa ve arazilerle ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger konuyu TBMM gündemine taşırken aynı bürokratın iki farklı imzalı yazısı olduğunu ifade etti.
Gaziemir Sarnıç’taki 2B arazileri ile ilgili çıkmaz devam ediyor. Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgedeki arazileri kullanan, üstünde ev ve işyeri inşa ettikten sonra yıllardır yaşayan vatandaşların başvuruları değerlendirilmeye alınmamıştı.Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Orman Vasfını Kaybetmiş Arazilerin Hak Sahiplerine Satışı Hakkında Kanun gereği Gaziemir Kaymakamlığı’na başvuru yaparak arsaları satın almak isteyenlerin hevesi Ankara’dan gelen yazı ile kırılmıştı. Binlerce kişi ‘işlemleri durdurun’ yazısının ardından mağdur olurken konu siyasi malzeme haline geldi. CHP, ilk olarak Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve Milletvekili Erdal Aksünger üzerinden sorunu çözmeye çalıştı. Aksünger’in AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül başta olmak üzere bakanlığın ilgili müdürlükleri ile temasından da sonuç çıkmadı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak vatandaşların şu anda kullandığı arazileri isteyen İstanbullu İşadamı İbrahim Cevahir ve ortaklarının çabası sürerken işlemlerin tamamı da durduruldu. Kafaları karıştıran süreci Ankara’ya taşıyan CHP Milletvekili Aksünger, TBMM kürsüsünden konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
BÜROKRASİNİN SALLADIĞI BALTA
Kürsüde yaptığı konuşmada Sarnıç’taki sorunun klasik 2B konusu olmadığını belirten Aksünger, “Sarnıç bölgesinde 2 bin 500 parseli ilgilendiren sorun var. Sorun hukuksal değil. Bürokrasinin hukuk üzerinde salladığı balta ile ilgili sorun var. Arazileri kullanan vatandaşların hak sahibi olması Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile engellendi. Burada AKP’nin bir lobisi var. Yıllar önce devlete kalan araziler çıkar grubuna verilmek isteniyor. Adını da buradan söylüyorum. İbrahim Cevahir ve bazı arkadaşları bunu yapıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün üzerinde tahakküm kuruyor. Binlerce insan evlerinden olacak” dedi.
OTELDE GİZLİ TOPLANTI
Aksünger, Sarnıç’taki süreç yaşanmadan önce İstanbul’da gerçekleştirilen bir zirveyi de anlattı. Aksünger, tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Cevahir ve arkadaşlarına ilk olarak ‘hakkınızı yargıda arayın’ yazısı gönderildiğini ardından Cevahir Otel’de gerçekleştirilen toplantıdan sonra İzmir’e ‘işlemleri durdurun’ yazısı geldiğini anlattı. Aksünger, “Birinci yazıda aynı kişi ‘olmaz’ derken ne hikmetse yapılan toplantının ardından ‘sorun var’ deniliyor. Bu toplantı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerinin Cevahir Otel’de yaptığı toplantıdır. İki yazıda da aynı kişinin imzası var. Aynı adamdan bahsediyorum. Gece yarısı bu iş lobinin eseridir. Milyarlarca liralık araziler gasp ediliyor” diye konuştu.
HANGİ MİLLETVEKİLİ GETİRDİ?
Aksünger, Sarnıç’ta 1989 yılında Bulgaristan’tan göç edenlerin yaşadığını ifade ederken, “Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın ellerinde tapular var. Yasanın 7. maddesine koydukları madde ile ‘devletin iptal ettiği zabıt kayıtları tekrar görüşülür’ diyor. Cevahir’in istediği arazilerin tapusu yıllar önce devlete geçmiş. Onların üzerinde olan tapular iptal edilmiş. Bu maddeyi gece yarısı meclise hangi milletvekili getirdi. Bunu açıklayın. Yedinci madde ile arazileri isteyenlerin önü açılacak. Biz AKP milletvekilleri ile oturduk, konuştuk. Bir sonuca ulaşmadık. Bakan randevu bile vermedi. Tapu Kadastro Genel müdürü bir günde vatandaşların hakkını gasp etti. Kaymakamlıkta askıya çıkmayan, durdurulan vatandaşların başvurularını alın. Eğer bu yapılmazsa belgeleri açıklayacağım. Sonuna kadar bu işin peşini de bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.
İŞTE O BELGELER
İzmir Kadastro Müdürü Hakan Ayber imzalı resmi yazının ilkinde ‘arazileri bize verin’ diyen Cevahir ve ortaklarından Tomris Taşkent’e resmi yazı ile cevap veriliyor.
Bu yazıda, “Kadastro öncesi zabıt kayıtlarına dayalı maliklerle ilgili bir hüküm bulunmadığından müdürlüğümüzce oluşacak 2B parsellerinde zabıt kaydı malikleri adına tescili mümkün bulunmamaktadır” deniliyor. Ayberk, Cevahir ve ortaklarına arazilerin kullanıcılara tahsis edileceğini isterlerse yargıya gideceklerini ifade ediyor.
Aradan geçen üç aylık zaman sonrası aynı müdür Hakan Ayber, arazileri talep eden İbrahim Cevahir’e verdiği cevapta öncelikli olarak süreci anlatıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderilen sonraki yazıda, “Müdürlüğümüz imkanları ile yapılan yaklaşık 2 bin 500 adet parseli kapsayan alandaki çalışma son aşamaya gelmiş olup Kadastro Daire Başkanlığımızca verilecek görüşe kadar tutanak yazımı ve ilanın durdurulmasının uygun olacağı kanaatindeyiz” deniliyor.
Aksünger’in “iki karara da imza atan aynı adam” diyerek isim vermeden eleştirdiği Ayber’in görüşleri ile süreç donduruluyor.
Mülk sahibi belediye (Gaziemir Belediyesi)
Borçla devraldığı belediyenin mali tablosunu tasarruf ve akılcı yönetimle kısa sürede düze çıkaran Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, belediye arsalarını satmak yerine kat karşılığı verip, geliri ikiye katladı. Belediye bu yöntemle 5 yılda 25 daire sahibi olacak
Yönetime gelir gelmez ağır borç yükünü bulan ve ilk anda hacizle karşılaşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, bu duruma sığınmadı, mali tabloyu düzeltmek için tüm tecrübesini ortaya koydu. Gaziemir'e bağlanan Sarnıç Belediyesi'nden gelenle birlikte 18 milyon TL borçla göreve başlayan Başkan Şenol, öncelikle ciddi tasarruf tedbirleri aldı. Şenol ve ekibi, geçen sürede 15 milyon TL borç ödeyerek, bütçeyi işler hale getirdi. En zor durumda bile sahibi olduğu öz kaynaklarını satarak borç ödemenin geçici çözüm olduğu düşüncesiyle hareket eden Şenol, belediyenin öz kaynaklarını satma değil artırma yolunu seçti. Karabağlar ve Sarnıç’ta dahil olmak üzere 260 adet taşınmaz parseli bulunan belediye 2009’dan itibaren hisseli olduğu arsa satışlarından sadece 850 bin TL gelir elde etti. Arsaları satmak yerine kat karşılığı anlaşma yapan Şenol, böylelikle geliri iki katına çıkardı. Bu uygulamanın en iyi örneklerinden biri, Feridun Pözüt Caddesi’nde 142 Ada 4 Parsel’de bulunan 320 metrekarelik belediye arsası oldu. Yüklenici firma ile yüzde 50 kat karşılığı anlaşan belediye yetkilileri, inşaatına başlanan binadan 3 adet daire ve 1 dükkân alacak. Bu pazarlıkta, belediye mülkünün arsa olarak satılması halinde piyasa rayicine göre 480 bin TL gelir elde edilecekken, 3 daire ve bir dükkânın satışından 830 bin TL kazanılıyor. Üç anahtar teslim edildi Gaziemir Belediyesi, kat karşılığı anlaşma yaptığı 8 yüklenici firmadan 12 daire ve 1 dükkan anahtarı alacak. İnşaatlardan 3’ü tamamlanarak anahtarları Gaziemir Belediyesi’ne teslim edildi. Belediyenin, Yeşil Mahalle’de 52 metrekarelik arsa hissesine karşı 50 metrekarelik, yine Yeşil Mahalle’de 60 metrekarelik arsa hissesine karşılık 70 metrekarelik ve Gazi Mahallesi’ndeki 60 metrekarelik arsa hissesine karşı da 80 metrekarelik bir dairesi oldu. Belediyenin bu yöntemle 5 yılda 25 daire sahibi olması bekleniyor. Öz varlıklar da 6 kat arttı Son 3 yılda hep olumlu sonuçlar veren Gaziemir Belediyesi bilançoları mali tabloları da gözler önüne serdi. Buna göre, Gaziemir Belediyesi’nin gelirine göre borçlanma oranı 2008 yılında yüzde 60 iken, bu rakam, 2009’da yüzde 43, 2010’da yüzde 26, 2011’de de yüzde 30’a geriledi. Borçlanma makul ve döndürülebilir noktaya çekilirken, yine bilanço verilerine göre, Gaziemir’in öz varlıkları 2008 yılına oranla yüzde 641 arttı.
Sarnıç Mahallesi iletişim bilgileri nelerdir?
Atatürk Mahallesi Muhtarlığı:
Muhtar: Salih Siviş
Adres: 39 Sokak No:70 Atatürk Mahallesi Sarnıç Beldesi Gaziemir / İzmir
Telefon: 0232 281 62 52
Fatih Mahallesi Muhtarlığı
Muhtar: Kazım Caner
Adres: 147 Sokak No: 23 Sarnıç Beldesi Fatih Mahallesi Gaziemir / İzmir
Telefon: 0232 281 15 79
Hürriyet Mahallesi Muhtarlığı
Muhtar: Durmuş Hatipoğlu
Adres: 95 Sokak No: 32 Sarnıç Beldesi Hürriyet Mahallesi Gaziemir / İzmir
Telefon: 0232 281 29 67
Menderes Mahallesi Muhtarlığı
Muhtar Adı: Muhittin Mert
Adres: Menderes Caddesi No:60/A Sarnıç Beldesi Menderes Mahallesi Gaziemir / İzmir
Telefon: 0232 281 53 80
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı