Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ses yalıtımı

Ses yalıtımı sesin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla yapılan yalıtım türüdür. Sesin ortamdaki yayılmasını kontrol altına almak ses yalıtımındaki en önemli amaçtır.



Ses yalıtımı



Ses yalıtımı nedir?


Gürültü insan için rahatsız edici sesler bütünü olarak tanımlanabilir. Gürültüden korunmak için ve gürültünün zararlı etkilerini en aza indirmek amacıyla yapılan işlemlere ise genel olarak ses yalıtımı adı verilmektedir.



Ses yalıtımı neden yapılır?


Ses bir ortamda yayılırken önüne bir engel çıktığı zaman, diğer fiziksel olaylar gibi davranır. Yani sesin bir bölümü çarparak geri yansır. Bir bölümü önünde bulunan engel tarafından yutulur. Bir kısmı da önünde bulunan engelin diğer tarafına geçer. Bu sebeple her malzemenin bir ses yutma potansiyeli vardır. Ses yalıtımı yapılırken bu ses yutma potansiyelleri en yüksek olan maddeler kullanılır.


Yapılarda sesin iletimi ve gürültü oluşumu için iki önemli etmen vardır. Bunlardan birisi sesin boşluklardan diğer tarafa geçmesi anlamını taşıyan hava doğuşumlu seslerdir. Bu seslere müzik sesleri, konuşma sesleri örnek olarak gösterilebilir. Diğeri ise darbe kaynaklıdır. Darbe kaynaklı seslere ise zıplama sonucu oluşan sesler, çarpma sonucu oluşan sesler ve bir eşyayı sürüklerken meydana gelen sesler örnek gösterilebilir. Bu seslerin bir kısmı duvarın içinde kalmakta bir kısmı gürültü kaynağının olduğu tarafta ses çıkarmakta bir kısmı ise duvarın diğer tarafına gerek ses çıkarmaktadır.



Ses yalıtımının faydaları nelerdir?


İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli etmen günümüzde gürültüdür. Gürültü insanları hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan olumsuz yönde etkiler. Gürültünün olumsuz etkilerini en aza indirmek ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yapılarda çeşitli yalıtım teknikleri kullanılır. Bunlar akustik düzenleme ve ses yalıtımıdır.


Ses yalıtımı sayesinde hava doğuşumlu ses iletimi ve darbe kaynaklı ses iletimi yapılarda önlenir ve daha konforlu ve huzurlu bir yaşamın önü açılır. Hava doğuşumlu ve darbe kaynaklı sesleri engellemek için farklı ısı yalıtımı modelleri kullanılır. Eğer ses dalgaları içinde yol aldıkları ortamda bir engelle karşılaşırsa bu engele çarparak titreşimleri yansıtırlar. Ses yalıtımının temeli bu yansıyan titreşimleri en aza indirmektir. Tek katmanlı yapı elemanlarında sesin komşu tarafa geçmemesi amacıyla kütleler yerleştirilir. Fakat bu durum hem ağırlığı artırıcı hem dayanıklılığı azaltıcı bir bir sonuç doğurduğundan pek tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine iki profil duvar arasında ses yutucu malzemeler yerleştirerek ses yalıtımının sağlanması önerilmektedir. Döşemelerdeki ses geçişlerini önlemek amacıyla da yüzer döşeme uygulaması ile sağlanır. Darbe seslerinin önlenmesi, çift katmanlı döşeme uygulaması ile mümkündür.



Ses yalıtımı nasıl uygulanır?


Ses yalıtımı yapılırken kullanılan bazı teknikler ise şunlardır. Yapı elemanlarını yoğunluğunu artırmak. Yağın yapı elemanlarını sesi emen malzemelerden oluşturmak ya da ses emme potansiyeli yüksek olan maddelerle yapı elemanlarında takviyelerde bulunmak. Çift tabakalı duvar tabakası yapmak. Bu durum iki duvar arasındaki ses iletim oranını en aza indirecektir. Kalın ağır ve boşluksuz borular kullanmak. Bunlar kullanılamıyorlarsa bile önlem almak. Çünkü bu boşluklardan ses direk olarak istenmeyen mekana rahatlıkla geçebilir. Duvarları delerek geçen havalandırma kanallarından, borulardan ve etrafındaki boşluklardan sızıntıları önlemek. Bu durum aralarda titreşimlerden meydana gelen gürültüleri engelleyecektir. Darbe döşemelerine karşı yüzer döşeme uygulamaları yapmak. Bu uygulamaların yapılması özellikle alt ve üst katlar arasında darbelerden meydana gelen ses geçişlerini en aza indirmeyi sağlar. Esnek tespitli asma tavan uygulamak ise mekanın içindeki ses yankılanma oranını en aza 

indirmesi ve estetik olarak da güzel olması açısından önemlidir.


Etkili bir ses yalıtımı; amaçları belirlenmiş yapılarda doğru malzemelerin doğru detaylarla kullanılmasıyla ve hatasız işçilikle mümkün olabilir.



Döşeme altı ses önleyici politen köpük nedir?


Ses yalıtımının binalarda her yöne uygulandığı son zamanlarda, ses önleyici politen köpük ses yalıtımları için oldukça kullanışlı bir hale geliyor.


Birden çok çözüm için üretilen climaphone levhaları 0,7 mm ve 10 mm arasında üretime sunulan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında 10 mm’den 60 mm’ye kadar üretilen katlı modelleri ile yalıtıma alanında daha geniş önlemler alınmasını sağlıyor. Elastiki yapısı ile kesme ve şekil verme aşamasında büyük kolaylıklar sağlayan politen köpük, uygulama yapılan bölümleri her türlü çizilme, çatlama, kırılma ya da bükülme gibi durumlara karşı koruyor. Ayrıca laminat parke, seramik ve şap gibi uygulamalarda özel üretim şekliyle kullanıcı hizmetine sunulan climaphone şilteli politen köpük, ekonomik bir ürün olarak uygulamalarda kullanılıyor.


Politen köpüğün özellikleri arasında gözeneklerinin kapalı olması ile ürünleri darbelere karşı koruyabiliyor. Yağdan ya da sudan etkilenmiyor. Bunun yanında şekil alması ve kullanımı oldukça kolay olan ürün, kullanıcı isteğine göre her türlü renkte üretilebiliyor. Diğer yandan yapı içerisinde oluşan birçok titreşimi de rahatça etkisiz hale getirerek hissettirmiyor.


Ses izolasyonu nedir?


Gürültü, sadece sesin fazlalılığı demek değildir. Gürültü bir çok sorunu beraberinde getirmekte ve insanların sağlığı üzerinde oldukça kötü olumsuz sonuçlar yaratmaktadır. Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre havalimanının iniş ve kalkış sürelerinde 10 yıl boyunca yakın çevrede kalp rahatsızlıklarında ikiye kat bir artış ve uyku hapı kullanımının da %20-50 arasında arttığı kanıtlanmıştır.


Fazla sesin zararı yanında devamlı olan ses de ekstra zarar verebilmekte ve gürültü ile başta davranış bozuklukları, görme kaybı, işitme kaybı, yapılan işte performans düşüklüğü gibi çeşitli nedenlere de neden olmaktadır. Özellikle sesten dolayı yaşanan duyma yetisi kaybı ne yazık ki hiçbir şekilde tedavi edilememekte ve tıbbi bir çözümü de bulunmamaktadır.


Tüm bu nedenlerden kurtulabilmek ve çok daha sağlıklı çok daha kaliteli bir yaşamın yanında daha başarılı ve performanslı işler sunabilmenin tek bir çözümü vardır o da ses izolasyonu olmaktadır. Kolayca uygulanan gerekli işlemler ile profesyonel ekibimiz size kısa sürede gürültüden uzak ve sakin çok daha sağlıklı bir yaşam alanı sağlamaktadır.



Duvarlarda ses yalıtım uygulamaları nasıl yapılır? 


Duvar ses levhaları, özellikle duvarların ses izolasyonlarında kullanılmak amacıyla üretilmiştir



Duvar altı ses yalıtım şeridi nedir? 


Ses Yalıtım şeridi istenilen duvar kalınlığında dilimlenmiş rulolarından oluşuyor.


Tuğla ve gazbeton duvarların altına serilerek, duvar örgüsü Ses Yalıtım Şeridi üzerinden başlatılıyor. Duvarı döşemeden ayırarak hava doğuşumlu ses enerjisiyle beraber darbe sesinin de alt kat ve yan hacimlere aktarımını engelliyor. Alçıpandan imal hafif ara bölme duvarlarda da döşemeye gelen profil altında benzer şekilde kullanılıyor. Ses yalıtımındaki en temel esaslardan biri olan ses köprülerinin engellenmesini sağlıyor.


5 mm kalınlıktaki S5 Duvar Altı Ses Yalıtım Şeridi, 720 kg/m³ yoğunluğa ve 63 MN/m³ dinamik sertlik değerine sahiptir.