İstanbul’un Eyüp İlçesi’nin 21 mahallesinden biridir. Daha sonra Santralistanbul olan Silahtarağa Termik Elektrik Santrali, Silahtarağa Mahallesi’nin sembol yapısıdır.
Silahtarağa Mahallesi, Eyüp, İstanbul
Silahtarağa Mahallesi nerededir?
Silahtarağa Mahallesi, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Eyüp ilçesine bağlı 21 mahalleden biridir. Kuzeyinde Sakarya; güneyinde Eyüp Merkez; batısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunur. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji santrali olan Silahtarağa Termik Elektrik Santrali’ne ev sahipliği yapar. Günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kurulan Santral İstanbul kampüsü ve müzesi ile anılmaktadır.
Silahtarağa Termik Santrali / Santralistanbul hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!
Eyüp İlçesi yerleşme alanındaki mahalleler Eyüpsultan Merkez, Nişanca, Defterdar, Düğmeciler, İslambey, Rami Cuma, Topçular, Rami Yeni, Silahtarağa, Sakarya, Alibeyköy Merkez, Esentepe, Karadolap, Yeşilpınar, Akşemseddin, Çırçır, Güzeltepe ve Emniyettepe mahalleleridir. Eyüp ilçesi kırsal alanında Kemerburgaz Belediyesi ve bağlı olarak Mimar Sinan ve Mithatpaşa mahalleleri , Göktürk Beldesi ile Akpınar, Ağaçlı, Çiftalan, Ihsaniye, Işıklar, Odayeri, Pirinççi ve Yayla köyleri yer almaktadır.
Silahtarağa Mahallesi’nde yerleşim nasıldır?
Silahtarağa Bölgesi’ndeki Pierre Lotti Tepesi’nin de bulunduğu bölgeye kadar mezarlık alanları uzanmaktadır. Ayrıca yerleşmenin güneyinde de mezarlıklar bulunmaktadır.
Eyüp’teki Düğmeciler Caddesi’nin kuzeydoğusunda yer alan Silahtarağa, İslambey mahalleleriyle doğusunda bulunan Eyüp merkez kesiminden oluşmaktadır.
Silahtarağa Mahallesi yüzde 40’lara varan eğimden dolayı 1-2 katlı konutların yer aldığı bir bölgedir.
Yerleşmede yoğunluk, eğim kriterine göre Silahtarağa’da (alanın kuzeydoğu kısımları) 1-200 ki/ha, 201-400 ki/ha yoğunluklu konut alanları, %40+ eğimli alanlarda yeşil alan, mezarlıklar ve benzeri kullanımlar, güneyde ve kıyı kesimlerinde 1-200 ki/ha ve 201-400 ki/ha yoğunluklu alanlar şeklinde dağılım göstermektedir. (Kaynak: Eyüp Belediyesi)
İstanbul Beyoğlu Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet veren Eyüp Devlet Hastanesi İstanbul'un tarihi semtlerinden Eyüp Silahtarağa Caddesi'nde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hizmet veren devlet hastanelerindendir.
Silahtarağa Mahallesi’nin sayılarla ifadesi nedir?
Silahtarağa Mahallesi’nin nüfusu 9.001’dir. Mahalle 7 cadde 27 sokaktan oluşur. En uzun caddesi, 3.118 metre uzunluğundaki Silahtarağa Caddesi’dir. 674 metre uzunluğundaki Karadeniz Caddesi, İstanbul Valiliği Ukome kararıyla arter olan caddedir.
Silahtarağa Mahallesi’nin tarihçesi nedir?
Ali Bey’in çiftliği onun 1485 yılında vefat etmesine kadar devam etti. 1498 tarihli Osmanlı kayıtlarında köy nüfusunun 46 kişi olduğu yazılıdır. Bunların çoğu Alibey çiftliğinin personeli olup; bir kısmı da toprağı işleyerek vergisini veren ve koyun yetiştiren köy sakinleriydi.
Hiçbir devirde Alibeyköy’de gayrimüslim iskân edilmedi. Hıristiyanlar daha çok Silahtar ve Çamlık semtini tercih ederlerdi.
1850’lerde Adile Sultan’ın inşa ettirdiği Alibeyköy-Silahtar arasındaki yolun (bugünkü Silahtarağa Caddesi) kenarındaki saraylar, Adile Sultan’ın 1899’da vefatından sonra bakımsızlıktan harap olmuş ve kalan temeller de 1950’li yıllarda bölgeye yerleşen gecekonducular tarafından sökülerek götürülmüştür.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hassa arazilerini yararlı şahıslara vererek vakıf kurdurma, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt döneminde de devam etmiştir. Bu durum Alibeyköy’de birçok vakıf kurulmasına, arazilerin bu vakıflar tarafından kira veya yarıcılık yolu ile işletilmesine neden olmuştur. 1793 yılında III. Selim tarafından Alibeyköy’ün büyük bölümü Silahtar Abdullah Ağa’ya verilmiş ve Ağa’nın kurduğu vakıf hala Alibeyköy’ün gündemindedir.
Ayrıca vakıf dışındaki araziler miri malı olarak devlet ve padişaha ait hayvanların yayılma ve barınma yeri olarak kullanılmıştır. Silahtarağa ve Çobançeşme’de bu iş için büyük ahırlar ve bakıcıların barınma mekânları vardı. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Alibeyköy arazisi paşalara arpalık olarak verilmiştir. Silahtar-Alibeyköy arasındaki çayırlar Enver Paşa tarafından ekilmiştir.
Eyüp Belediyesi, Silahtarağa Mahallesi’nde neler yaptı?
Eyüp Belediyesi Haliç Etkinlik Alanı: Eyüp Belediyesi, Silahtarağa Mahallesi’nde Haliç sahil kıyısında yeni bir etkinlik alanı yapımına Mayıs 2012’de başladı. Alan, Haziran 2013’te Kıraç konseriyle hizmete açıldı.
Silahtarağa Mahallesi’nde Haliç kıyısında bulunan alanda Yunus Gösteri Merkezi ve Eyüp Belediyesi Nikah Sarayı da bulunuyor. Alana tarihi Osmanlı evleri de kuruldu.
Silahtarağa Pazar Yeri: Eyüp Belediyesi ilçedeki Pazar yerlerini modernize etmeye devam ediyor. Vatandaşların daha sağlıklı, çağdaş ve düzenli bir ortamda alışveriş yapmaları için pazar yerlerini yeniden yapılandıran Eyüp Belediyesi, Silahtarağa Mahallesi'ndeki eski pazar yerini Temmuz 2011’de yeniden dizayn etti...
Silahtarağa Mahallesi’nin posta kodu kaçtır?
Silahtarağa Mahallesi posta kodu şöyledir; 34050
Silahtarağa Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?
Silahtarağa Mahallesi Muhtarlığı
Adres: Silahtarağa Mh. Yeni Cd. Eyüp / İstanbul
Telefon: +90 212 417 7971