İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nin semtidir. Şişhane, İstanbul metrosuna eklenen hat ile bölgenin emlak yıldızı parlayan semti olmuştur. Beyoğlu Belediyesi binası ve avize dükkanları buradadır.
Şişhane, Beyoğlu
Şişhane nerededir?
Şişhane İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir. Genelde avizeci dükkânları bulunur. Tepebaşı ile Unkapanı arasındadır. İstiklal Caddesi, Karaköy, Kasımpaşa ve Tepebaşı ile komşudur. Yerleşime açılmadan önce bu bölge daha çok mezarlık idi.
30 Ocak 2009 itibariyle İstanbul metrosu'na eklenen Şişhane durağı açılmıştır.
Beyoğlu Belediyesi, Şişhane’nin neresindedir?
Belediye Binası, Şişhane Meydanı'nda, Yolcuzade İskender, Meşrutiyet ve İlk Belediye Caddelerinin birleşme noktasındadır. Bina Edouard Blacque Bey'in ilk reisliği döneminde (1879-1883) inşa edilmiştir. Mimarı İstanbul'a başka eserler de kazandırmış olan İtalyan kökenli Barborini'dir. Haliç ve tarihi yarımada manzarasına hakim olan yapı, önemli işleviyle semte de adını vermiş, Meşrutiyet Caddesi'nin başlangıcı "Daire" olarak anılmıştır. Bina 1960'lı yıllarda kaymakamlık olarak kullanılırken tekrar belediye şube müdürlüğü yapılmış, 1984'te Beyoğlu Belediye Başkanlığı olmuştur.
Dik eğimli bir parselde yer alan yapı, Şişhane Meydanı'ndan merpenlerle ulaşılan yükseltilmiş bir platform üzerine inşa edilmiştir.
Şişhane, 2008-2010 yılları arasında kaç milyon dolarlık yatırım çekti?
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 2010 yılı itibariyle son 2 yıl içinde Şişhane'ye 15 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirterek, "Belediye olarak gelen yatırımcıları bölgeye yönlendiriyoruz. Şişhane artık yatırımcıların da yeni gözdesi oldu" dedi.
Anadolu Ajansı’nın 26 Şubat 2010 tarihli haberine göre: Şişhane'de yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Demircan, eskiden Beyoğlu denilince ilk akla gelen yerin İstiklal Caddesi olduğunu, ancak yapılan çalışmalarla durumun değiştiğini ve artık ilçedeki her semtin kültür, sanat ve eğlence merkezi haline geldiğini söyledi.
Tünel ve Galata meydanlarının kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerine açılmasının ardından tarihi binalarla çevrili olan Şişhane'de değişim ve dönüşümün başladığını dile getiren Demircan, İstanbul Kültür Sanat Vakfının, Şişhane'deki yeni binası Deniz Palas'ın bölgeye yeniden hayat veren yapılardan biri olduğunu, ayrıca Maslak-Taksim metrosunun Şişhane durağının açılmasının da bölgedeki gelişimi hızlandırdığını kaydetti.
Demircan, Beyoğlu Belediyesinin tarihi binasının yanı sıra birçok tescilli yapının bulunduğu Şişhane'de, binaların yapımına gösterdikleri kolaylıkların kendisini hissettirmeye başladığını, Şişhane ve Meşrutiyet Caddesi'ni canlandırma projesinin 6 yıldır devam ettiğini belirtti.
Şişhane'nin değişimi noktasında ilk startı yolların yapımı ve aydınlatma ile verdiklerini, ardından da peyzaj çalışmalarının başladığını anlatan Ahmet Misbah Demircan, şu bilgileri verdi:
"Beyoğlu'nda birçok mekanda kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Artık semtleri değiştirme gayretimiz var. Sokakların, caddelerin ve binaların restore edilmesi, yatırımcının gelmesine neden oluyor. Zaten Beyoğlu, sanat, eğlence, turizm ve moda demek. Şişhane de bu değişimden nasibini alıyor. Bölgenin değişmesi için planlı bir eylemi hayata geçirdik. Dolayısıyla yatırımcının buraya gelmesi tesadüf olmadı. İstediğimiz istikamette de bu yatırımlar yapılıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfının getirdiği 3 işletmeyle birlikte 8 işletme faaliyete başladı. Buradaki 6 sokak ve caddeyi elden geçirdik. Son 2 yıl içinde 15 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Şişhane artık yatırımcıların da yeni gözdesi oldu. Bir yıl sonra bu bölgenin konuşulduğunu hep birlikte göreceğiz. Artık insanlar yeni mekanlar arıyor. Şişhane ve civarında yaşanan hareketliliğin temel sebeplerinden biri de bu."
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, Şişhane'deki gelişmenin Galatasaray Meydanı'ndan Tünele doğru başlatılan hamlenin doğal bir uzantısı olduğunu belirterek, "Şimdi Galata'dan Karaköy'e nasıl bağlarız, insanları buradan Karaköy'e nasıl indirebileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Tünel Meydanı'ndan yüksek kaldırım yoluyla Karaköy Meydanı'na inme hedefimiz var" dedi.
Şişhane - Hacıosman Metro Hattı ne zaman açıldı?
Şişhane-Hacıosman metro hattı ya da hat numarasıyla M2, İstanbul'da yer alan yeraltı demiryolu hatlarından biridir. Günlük ortalama 195 bin yolcuyla, T1 ve M1 hatlarının ardından İstanbul ulaşımında en çok kullanılan üçüncü raylı sistemdir. Tamamı yer altından geçen hattın kullanımda olan 10 istasyonu vardır. Planlanan ve yapımı sürmekte olan istasyonlar da kullanıma girdiğinde hat, İncirli'den Çayırbaşı'na dek uzanacak ve İstanbul'u güney-kuzey doğrultusunda keserek toplamda 16 istasyona sahip olacaktır. M2 hattı, ilk olarak 2000 yılında Taksim-Levent arasında 5 istasyonla kullanıma sokulmuş, en son ise Hacıosman istasyonu hizmete girmiştir. Hat, hafta içi 06:15-00:00 saatleri arasında yoğun zamanlarda 4 dakikada bir sıklıkla çalışır.
Şişhane metrosunun teknik özellikleri nelerdir?
Şişhane metrosu 2000 yılında hizmete girdi. Şişhane Taksim Hacıosman metrosunun hat uzunluğu 16,5 kilometre olarak biliniyor. 13 istasyona sahip olan metro hattında sefer süresi 124 dakika sürüyor...
1992 yılında yapımına başlanan ve 2000 yılında hizmete giren Şişhane Taksim Hacıosman metrosu, günlük ortalama 230 bin yolcu taşıyor. Şişhane metrosunun ana hattı üzerinde Sanayi Mahallesi istasyonundan Seyrantepe bağlantısı da bulunuyor.
Şişhane metrosu durakları...
Şişhane, Taksim, Osmanbey, Şişli/Mecidiyeköy, Gayrettepe, Levent, 4.Levent, Sanayi Mahallesi, İTÜ Ayazağa, Atatürk Oto Sanayi, Darüşşafaka, Hacıosman Seyrantepe olarak hizmet veriyor.
Şişhane metrosunda durakların hizmete alınma tarihleri!
19 Ağustos 1992 tarihinde temeli atılan Şişhane - Hacıosman Metro Hattı'nın Taksim ve Şişhane tünellerinin birleştirilmesi ise 16 Haziran 1994'te gerçekleşiyor. Hat'ta Taksim Şişli ve 4. Levent tünellerinin birleştirilmesi ise 30 Nisan 1995.
Şişhane Taksim Hacıosman metrosunda araçların tünele indirilmesi 11 Ocak 1999 iken ilk deneme seferleri ise 25 Mart'ta gerçekleşiyor. 16 Eylül 2000 tarihinde Taksim 4. Levent arası hizmete alınıyor. Şişhane - Hacıosman Metro Hattı'na Şişhane Atatürk Oto Sanayi bölümünün bağlanması 31 Ocak 2009 tarihinde olurken Seyrantepe istasyonu 11 Kasım 2010'da ve en son olarak Hacıosman istasyonu ise 29 Nisan 2011'de hizmete giriyor.
Şişhane metrosunun özellikleri!
Şişhane Taksim Hacıosman metrosunun hat uzunluğu 16,5 kilometre olarak biliniyor. 13 istasyona sahip olan metro hattında sefer süresi 124 dakika sürüyor. Sabah 06.15'te başlayan seferler gece 00.00'a kadar devam ederken günlük ortalama 230 bin yolcu taşınıyor. Metronun sefer sıklığı ise 4 dakikada bir olarak ayarlanıyor.
Şişhane Okmeydanı havaray projesi nedir?
29 Aralık 2002 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuna açıklanan projelerle ilgili açıklamaya göre Şişhane Okmeydanı havaray hattının bir ucu Okmeydanı Edirnekapı Kazlıçeşme şeklinde olacak. Diğer ucunun da Okmeydanı Çağlayan Şişli Mecidiyeköy olarak planlandığı proje hayata geçirildiğinde Kazlıçeşme Mecidiyeköy hattı elde edilmiş olacak. Ayrıca Merter Mecidiyeköy arasında da havaray projesi etüt ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin trafik yükünü azaltmak amacıyla kısa mesafeli hatlarda havaray sistemi kurarak metro istasyonları ile İDO iskeleleri arasındaki entegrasyonu sağlamayı planlıyor. İlk etapta ihalesi yapılacak Bakırköy İncirli Caddesi ile sahildeki İDO iskelesi arasındaki havaray hattının, bir buçuk yılda tamamlanması düşünülüyor. İncirli'den sahile kadar inecek tahmini 3,5 km uzunluğundaki güzergahta saatte ortalama 10-12 bin yolcunun taşınacağı ve yolculuk süresinin ise 2 dakikaya ineceği belirtiliyor. İki bölüm halinde yapılacak güzergahın birinci aşamasında, 4 istasyonun yer alacağı İncirli Caddesi ile Özgürlük Meydanı arasındaki 20,3 km'lik bölüm bitirilecek. İkinci aşama ise 2 istasyonun bulunacağı 1,1 km uzunluğundaki Özgürlük Meydanı ile İDO iskelesine kadar olan bölümü kapsayacak.
Etüt çalışmaları yapılan Şişhane Okmeydanı havaray, Taksim Yenikapı metro hattı üzerinde Şişhane istanyonundan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulaksız'a, oradan da Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi önünden iki kola ayrılarak bir kolu E5 paralelinde hafif metroya bağlanacak, diğer kolu Edirnekapı'dan Kazlıçeşme'ye indirilecek.
Öncelikli olarak ele alınan bir diğer hat, Beşiktaş'tan Zincirlikuyu'ya kadar gidecek. Bu hatlar şu anda öncelikli olarak ele alınan hatlardır.
Bunlar dışında ikinci aşama olarak Bakırköy Sahil arasındaki hat, Bahçelievler ve Bağcılar'a kadar uzatılacak. Bu hattın da etüt çalışmaları sürüyor.
Ayrıca 4. Levent Taksim metrosuna dikey olan hatlar için de çalışmalar devam ediyor. Çeliktepe, Gültepe, Sanayi Mahallesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Arnavutköy güzergahlarını metroya bağlayan hatlar üzerinde de havaray sistemi düşünülüyor.
Şişhane Metrosu konut fiyatlarını ne kadar arttırdı?
İstanbul’un birbirine bakan iki pazarı Perşembe Pazarı ve Küçük Pazar’da metro istasyonu telaşı başladı. Bölgedeki gayrimenkullerin değeri hızlı bir şekilde yükseliyor…
İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin yönetici ortağı Celal Erdoğdu, 21 Aralık 2012 tarihinde yaptığı açıklamada; 2009’da hizmete giren Şişhane Metro İstasyonu’nun yatırımcıları harekete geçirdiğini, bina restorasyonlarının yapılmaya başlandığını ve yeni mağazaların açıldığını söyleyerek bölgenin hareketlendiğine dikkat çekti. Celal Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Dükkanlar, barlar, binalarla dolan Şişhane’de bugün neredeyse yer bulmanız mümkün değil. Şu anda bölgede yatırım yapmayı düşünenler için de tren çoktan kaçtı. Bu tip altyapı yatırımlarında geleceği önceden görmek ve yatırımları açılışlardan önce hazır hale getirmek gerekiyor.
Şişhane Metrosu’nun etkilerini görmek için İGD’nin 2009 öncesinde yapmış olduğu değerleme çalışmalarına göz atmakta fayda var. 2008’de metro çevresinde 1600 TL’den başlayıp 3000 TL’lere kadar uzanan birim fiyatlar varken 2009’da Şişhane Metrosu’na 400m mesafedeki bina için birim fiyat 1655 TL, 300m mesafedeki bina içinse 2860 TL idi. 2012 yılına geldiğimizde ise bölgede yapılan çalışmalarda 5000 TL’den başlayıp 10000 TL’lere kadar fiyatlara rastlamak mümkün”
Yapılaşmasını ve yenilenmesini neredeyse tamamlamış Şişhane’de (Asmalı Mescit-Tünel Bölgesi) gelişim böyle iken yatırımcıların yakın ilgisinde olan Perşembe Pazarı ve Küçük Pazar’da gelişmeler nasıl?
Celal Erdoğdu, Perşembe Pazarı’nda yapılmakta olan metro istasyonuna 240m mesafedeki binalarda birim fiyatının 2009 yılında 2200 TL’ler civarında, 450 metre mesafede otel olmaya müsait büyüklükte binalarda birim fiyatların ise 3500-5000 TL aralığında olduğunu ifade ederken bugün ise rakamların 3000 TL’den başlayıp 11000 TL’lere kadar çıkabildiğine dikkat çekti.
Erdoğdu, Küçük Pazar’daki gelişmeleri ise şöyle aktardı: “Küçük Pazar’da 2008-2009 yıllarına ait örnekler incelendiğinde; yapılmakta olan metro istasyonuna 300m-400m mesafedeki binaların birim fiyatları 1750-2000 TL civarındaydı. 2012’ye geldiğimizde ise birim fiyatlar 2750-3500 TL aralığında… Fiyatlar hala yatırım yapmaya uygun görülüyor. Özellikle Şişhane’de yaşanmış olan getiri iyi bir örnek teşkil ediyor. Özellikle Süleymaniye, Zeyrek ile Eminönü, Tahtakale’yi birbirine bağlayan hareketli bir aks özelliğini koruyan Küçük Pazar; metro istasyonunun açılması ile değer artışı yaşarken turistik açıdan da yatırımların hareket kazanacağı önemli bir yer olacak.”
Beyoğlu'nun yeni parlayan yıldızı Şişhane’de neler var?
Mayıs 2011 tarihli Ağaoğlu Mylife dergisinde Deniz Tasam imzasıyla yayımlanan yazı şöyle;
“Tarihi Rum apartmanları veya İtalyan mimarisinin yansıtan binalar, dantel gibi işlenmiş duvarlar, yıllanmış dükkanlar, avizeciler... Şişhane'yi anlatmaya yeter mi
Beyoğlu'nun parlayan yıldızı neresi diye sorsanız cevap aynı olacaktır; Şişhane! Sakinliği, kaliteyi ve eğlenceyi içinde barındırıyor.
Tarihi Rum apartmanları veya İtalyan mimarisinin yansıtan binalar, dantel gibi işlenmiş duvarlar, yıllanmış dükkanlar, avizeciler... Şişhane'yi anlatmaya yeter mi Yetmez, ama aklımıza getirir. Ne olduysa son iki yılda oldu, Şişhane eski ışıltılı günlerine döndü. Bir zamanların güzel Şişhane'si son dönemde yeniden gündemde. Bu hareketliliğin kaynağında açılan birkaç yeni mekanın payı büyük tabii. Eski apartmanların bir bir yenilenmesi ise asıl hareketliliği başlattı. Emlak fiyatları tavan yaptı. Birçok yatırımcı gözünü bu bölgeye dikti.
Artık avizecilerin sıralandığı bir yer değil. Önemli bir yaşam merkezi haline geldi. Halic'e inen yokuşu ardımızda bırakıp Şişhane Meydanı'ndan başlıyoruz gezimize. Beyoğlu Belediyesi'nin görkemli sarı binası karşılıyor bizi ilk. İtalyan asıllı mimar Barborini'nin eseri olan belediye binası Meşrutiyet Caddesi'nin kapsını açıyor bizlere Semtin bugünkü enerjisinde DOT tiyatro topluluğunuzda küçük bir etkisi olduğunu söylemeliyiz. Buradaki Bilsar binasında sahnelenen tiyatro oyunları birçok istanbulluyu semt ile tanıştırdı. Bir zamanlar girilmesi korkulan sokaklarda sanatseverler vardı artık. DOT'un sahne aldığı binada şimdi Billstore mağazası var, mutlaka zaman ayırmanız gereken bir adres. Şık ve lüks bir konaklama üssü olan Tünel Residence burada yaşamanın kolaylıkları hakkında ipucu veriyor. Ünlü şarkıcı Rafet El Roman'ın da buranın sakini olduğunu hatırlatalım.
Tünel Residence'ın giriş katında bulunan Big Chefs istanbul'a Ankara'dan transfer olan önemli bir restoran. Başında yeme içme hususunda bir mucit olarak gösterebileceğimiz Gamze Cizreli bulunuyor. Ankara müşterisinin zor beğenen halleri, onun yeme içme konusunda titiz bir işletmeci olmasını sağlamış. "Ben köşelerin uğuruna inanırım" diyor. Şişhane şubesinden bahsederken. Buranın uğurlu bir yer olduğunu mekanın iki yıldır çizdiği grafikten belli oluyor.
Geçen kışın en çok konuşulan adres Public semtin çekim merkeziydi. Ne olduysa oldu sürpriz bir şekilde bu yıl kapılarını kapadı. Tümünü olmasa da kitlesinin büyük bir kısmına Miss Pizza ev sahipliği yapıyor şimdilerde. Adından da anlaşılacağı gibi burası bir pizza cenneti, ilk şubeyi Cihangir'de açmışlardı. Mekanı Selen Akinal, Elif Tokatlıoğlu ve Esra Tokatlıoğlu işletiyor. Zaman zaman keyifli partilerde oluyor.
Tünel'e çıkar merpenler!
Meşrutiyet Caddesi'ne girmeden önce köşeyi tutmuş olan Galata Antique Hotel'i görüyoruz. 1881 yılında inşa edilen otel binası semtin karakteristik yapılarından. Üst katındaki Rooftop Terrace'ı mutlaka keşfetmelisiniz. Otelin yanından Şişhane'ye merpenler çıkıyor. Burada salaş denilebilecek mütevazi ama samimi kafeler bulunuyor. Merpen Cafe bunlardan birisi. Meşrutiyet Caddesi'nin en keyifli ve ilginç dükkanlarından birisi Kapri Sanat Evi! Burası üç kuşaklık biravizeci dükkanı. Dede, baba ve torun avize ustası... Antranik Boğosyan'ın oğlu Kapriel bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için hala çalışıyor.
Pera Thai semtin en eskilerinden. Thai mutfağı konusunda uzman bir adres. Bu mutfağa yabancıysanız ve ilk tadacaksınız curry çeşitlerini ve karidesli pad thai'yi denemenizi öneririz. Pera Thai'nin kapı komşusu ise sağlam bir İtalyan; Da Vittoria. Özellikle akşam saatleri çok keyifli geçiyor. Hali vakti yerinde olan bohem insanlar burada yemek yemeyi seviyor.
Deniz Palas enerjisi
İKSV'nin yeni binası da Şişhane'de. Deniz Palas isimli tarihi apartman baştan aşağı yenilendi. Yüzyıl başında mimar Yorgo Kulutros tarafından inşa edilen bina 7 kattan oluşuyor. Bina içinde yer alan Salon İKSV isimli performans alanında birçok güzel konser gerçekleşti bugüne kadar. Adeta bölgenin çehresini değiştiren Deniz Palas binasının en önemli kozlarından bir diğeri de av etleriyle meşhur X Restaurant. Burada Halic'e nazır muhteşem bir yemek yiyebilirsiniz.
Şehrin simgesi bir ibadethane
Şişhane'yi Kuledibi'ne bağlayan yol üzerinde bulunan Neve Şalom Sinagogu, Musevi cemaatinin önemli ibadethanelerinden birisi. Cemaatin önemli cenaze ve düğün törenlerine ev sahipliği yapan sinagog 25 Mart 1951 yılında yapılan görkemli bir tören ile hizmete girdi. Birçok kesim tarafından İstanbul'un en heybetli ve güzel sinagogu olarak tanımlanmakta.
İlham veren bir ruh!
Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar'ın tasarım markası Autoban bu hatta renk katan en önemli adreslerden. Özellikle mağazayı mutlaka gezmelisiniz. Semtin duygusuyla inanılmaz derecede örtüşen tasarımlar satışa çıkarılmış. Yolumuz The Pera Palace'a doğru giderken karşımıza Bird çıkıyor. Bu aralar herkesin konuştuğu gazeteci, oyuncu birçok kişinin akşam buluşmaları için seçtiği bir adres. Daha önce 8 İstanbul'u işleten Aliye Turagay'm çevresi mekanın bu denli kısa sürede popüler olmasında büyük etken. Mekanı tasarımı oldukça hoş. Özellikle upuzun mermer barı! Söz tasarıma gelmişken burada Tulip City Otel'den de bahsetmeliyiz. Buraya yolunuz düşmüşse mutlaka gözünüze çarpmıştır. Lobisi bir sanat galerisi gibi. İnsanın gözünü alan çarpıcı renkler hemen fark ediliyor. Kaan Çetinkaya tarafından işletilen otele müze muamelesi yapan çok turist var. Şişhane'nin kapısını ise The Pera Palace ve Eelence isimli mekanla kapatıyoruz. The Pera Palace ile ilgili kapsamlı bilgiyi bu dosyadan sonra okuyabilirsiniz. Özgür Araş'a ait olan Eelence ise Şişhane ve Asmalı Mescit'in rüzgarından nasiplenmeye çalışacak. Gece kulübü formatında hizmet veriyor.”