Kamu, kurum ve kuruluşları ile özel işletmelerin personelinin aileleriyle birlikte yararlandığı tesislere sosyal tesis dendiği gibi, büyük konut sitelerinde ikamet edenlerin yararlandıkları havuz, cafe, spor salonu gibi alanların bütününe de sosyal tesis denir.
Sosyal tesis ne demektir?
Bakanlıklar, müdürlükler, belediyeler, üniversiteler ve çeşitli kurumların personelinin ailesiyle birlikte kullanımına sunduğu tesislerdir. Sosyal tesisler, Türkiye’de büyükşehir, şehir ve ilçe belediyeleri tarafından da önemsenmekte; halkın kullanımına açık rekreasyon alanları yaratılmaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisleri hangi ilçelerde vardır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait sosyal tesisler; Avcılar, Arnavutköy, Beykoz, Beykoz Koru, Dolmabahçe, Çamlıca, Fethipaşa, Florya, Gözdağı, Haliç, İstinye, Kartal Dragos, Kasımpaşa, Küçükçekme ve Topkapı’da bulunmaktadır.
Telefon: 444 10 34
E-Mail: tesislerimiz@ibb.gov.tr
Ankara Büyükşehir Belediyesi Aile Yaşam Merkezleri ne zaman açıldı?
Aile Yaşam Merkezlerin ilki 2005 yılında Ankaralıların hizmetine açılmıştır. Aile Yaşam Merkezleri, çocuklara, gençlere, hanımlara, yetişkinlere, engelli ve yaşlılara hizmet verdiğinden hizmet alanları ayrı ayrı bölümler halinde oluşturulmuş; Anne ve babalar sosyal, spor kültürel etkinlikte iken çocuklarını kreş veya çocuk kulübü hizmetlerinden yararlanmakta, eğer çocuk 14-24 yaş arasındaysa gençlik merkezi hizmetlerinden yararlanmakta, ailede engelli birey varsa engelli lokalinden yararlanmakta, yaşlı birey varsa yaşlılar lokalinden yararlanmak suretiyle, aile bireyleri aynı anda boş zamanlarını değerlendirebilmekte, oyun salonlarında gönüllerince eğlenebilmekte, spor aktivitelerinden yararlanabilmekte ve çeşitli alanlarda açılan eğitim amaçlı kurslara veya seminer programlarına katılabilmektedirler.
Verilen Hizmetler: Sosyal ve Kültürel Faaliyetler, Eğitim Destek Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Spor Hizmetleri, Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri
Adres: Hipodrom Caddesi No: Kat:11 Yenimahalle/Ankara
Telefon: (0312) 507 24 01
Fax : (0312) 507 24 19
Web: http://www.ankara.bel.tr/sosyal-hizmetler/aile-yasam-merkezleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal tesislerini nasıl yönetiyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Grand Plaza Gıda Otelcilik ve Turizm A.Ş.’nin faaliyet alanı şöyledir:
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde turizme elverişli tesisler kurmak, otel, tatil köyü konaklama tesisleri, spor sağlık ve sosyal tesisleri, açık ve kapalı yat limanı, restoran, kafeterya, gibi eğlence ve ihtiyaç tesisleri, plaj, turistik nitelikli yerleri inşa etmek ve bu yerleri satmak veya işletmek veya bu şekilde tesis olunmuş yerleri satın almak, işletmeye açmak, kiralamak veya işlettirmektir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş. tarafından işletilen sosyal tesisler şunlardır; Yasemin Kafe-Restoran (Bostanlı ), Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (İTFAİYE Restoran), Tarihi Asansör Restoran/Teras Kafe/Ceneviz Ba, Sanat Kafe, Etkinlik Salonu ve mutfağı (Tarihi Havagazı Fabrikası ), Develi Kafe (İzmir Doğal Yaşam Parkı-Sasalı), Aşık Veysel Rekreasyon Alanı (Gölet Kafe, Buz Pisti Kafe), Kuğulu Kafe (İzmir Doğal Yaşam Parkı-Sasalı), Bahadır Hediyelik Eşya Satış Merkezi (İzmir Doğal Parkı-Sasalı), Yassıcıaada Plaj ve Kafe İşletmesi (Urla), İnciraltı Engelliler Merkezi Kafeteryası, Eşrefpaşa Hastanesi Kafeterya İşetmesi, İBB Kent Ekmek Fabrikası ve Catering Hizmetleri.
Telefon 0232 293 47 00
Faks 0232 421 72 96
Adres: Talatpaşa BulvarıAlsancak İş Merkezi No:59 K:3 Alsancak/İzmir
Web: www.grandplaza.com.tr
Konut satın alırken sosyal tesislerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Emlakkulisi.com’da 15 Temmuz 2013 tarihinde yayımlanan habere göre; konut satın alırken ya da kiralarken sosyal tesis imkanlarına dikkat ediyoruz. Fakat zamanla kullanışsız olmalarından, pratik bir mimariye sahip olmamalarından ve diğer sebeplerden dolayı faydalanmayı azaltıyoruz...
Modern siteler, konut projeleri yalnızca ev değil artık. İçerisinde yüzme havuzu, spor alanları gibi bir çok imkanı barındıran adeta küçük bir kasaba. İnsanları ev almaya teşvik eden bu imkanlar zamanla fazla ve kullanışsız hale dönüşebiliyor. Bu konuda özel bir araştırma yapmış olan Double Park Residence Pazarlama Müdürü Bahar Uzun, konut alacakların bu önemli detayı mutlaka göz önünde bulundurmalarını öneriyor.
Bahar Uzun, özellikle geniş alana sahip sitelerdeki sosyal tesislerin ilk bakışta çok çekici olduğunu fakat zamanla oturanların sosyal tesislere karşı sahiplenme duygularını kaybettiklerini belirtiyor. Bahar Uzun söyle devam ediyor;"Konut projelerinde sosyal tesisler tüm oturanların rahat ve kolay bir şekilde kullanabilecekleri gibi olmalı. Soğuk, karanlık otopark katlarından geçerek ulaşacağınız bir fitness center, uzun yürüme yollarından, merpenlerden geçerek ulaştığınız bir yüzme havuzu zamanla cazibesini kaybediyor. Sitelerde oturan bir çok insan sosyal tesislerini yeterince kullanamadıkları için boşa aidat ödediğini düşünüyor. Bize gelen ziyaretçilerimizde, müşterilerimizde hep aynı taleple karşılaşıyoruz."