Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

St. Antuan Kilisesi – Beyoğlu – İstanbul

İstanbul Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan tarihi kilise binasıdır. St. Antuan Kilisesi, 2012’de 1 milyon liralık emlak vergisi cezası ile gündeme geldi. Vatikan harekete geçti, Beyoğlu Belediyesi, cezanın ödenmeyeceğini açıkladı.



St. Antuan Kilisesi – Beyoğlu – İstanbul

St. Antuan Kilisesi, Beyoğlu



Saint Antuan Kilisesi nerededir? 


St. Antouan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünele doğru giderken sol tarafta bulunur.



Saint Antuan Kilisesi’nin mimari özelliği nedir?


Yüzyılın başında çok tanınan iki mimar, Giulio Mongeri ve Eduardo de Nari tarafından tasarlandı. Yeni gotik stilde inşa edildi.


Ön cephesi 14. yüzyıl tuscanlombard stilini yansıtır. İçi latin haçı şeklindedir. Aynı boyutta romanesk bir kripti bulunur. 


Merkezdeki nef, apseden ön kapıya kadar 50 m. uzunluğunda, 9.80 m. genişliğindedir. Yan neflerin her biri 4.70 m.dir. Transept 29.20 mdir. İçi 23 m yüksekliğindedir. Frontispiece'deki haç yerden 26 m. yüksektedir. Apsenin taban düzeyi aşağıdaki yoldan 26 m yüksektedir. Arka kısımda kilise, yol düzeyinden 56 m yükselir.



Saint Antuan apartmanları hangileridir, niçin inşa edilmiştir?


İstiklâl Caddesi girişindeki avlunun önündeki 6'şar katlı ve birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 adet apartman, kiliseye gelir getirmesi için inşa edilmiştir. Bunlar St. Antuan Apartmanları'dır ve İstiklâl Caddesi'nin ilk betonarme yapılarındandırlar.

 


Saint Antuan Kilisesi’nin tarihçesi nedir?


1221: Fransiskenler Konstantinopolis'e (İstanbul) tam anlamıyla yerleştiler. İlk evleri Theotokos Kyriotissa kilisesi oldu.


1230: Otuzlu yılların başlarında Rahipler, kurucuları Assisili Aziz Fransua adına, Galata civarında başka bir kilise inşa ettiler. Bir mimarlık şaheseri olan bu tapınak, o zamanlarda Latinlerin Aya Sofyası olarak tanındı.


1306: Rum kesimindeki ilk kiliselerinden uzaklaştırılan Rahipler, Galata'da Aziz Fransua'da bulunan kardeşlerine katıldılar. 350 yıl boyunca ellerindeki tek kilise Sent Antuan olacaktı.


1697: 1639 ve 1660 yangınlarında iki kere alevler içinde kalan ve yeniden kurulan, bütün çevresini yutan 1696 yangınından mucize eseri kurtulan Aziz Fransua Kilisesi, II. Mustafa tarafından annesinin baskıları sonucunda camiye çevrildi. 


7 Mart günü Rahipler, Pera'daki küçük bir kır evine taşındılar.


1724: Pera'da Aziz Antuan adına yeni bir kilise inşa edildi ve kutsandı.


1904: Yeni tramvay yolu için Aziz Antuan Kilisesi'nin yıkılması gerektiğinden Rahipler aynı cadde üzerinde kiliselerini kurabilecekleri bir alan aradılar. Özel bir toplantıda X. Papa Pius, Bölge Temsilcisi Peder Giuseppe Caneve'yi teşvik etti ve projeyi kutsadı.


1905: 21 Kasım günü Peder Caneve, kontratı imzaladı.


1906: 23 Ağustos günü Papa'nın Vekili Mgr. Giovanni Tacci'nin Genel Vekili Mgr. Giovanni Borgomaneto, kutsamada bulundu ve yeni kilisenin temeline ilk taşı koydu. 


1907: Maddi kaynak yetersizliğinden Aralık ayında inşaat çalışmaları yarıda kesildi.


1910: İki uzun yıldan sonra Ocak ayında, kaldırım düzeyindeki inşaata, bir an önce bitirme isteğiyle yeniden başlandı


1911: İki yıl daha geçtikten sonra yeni kilise tamamlandı.


1912: Aziz Antuan'ın naşının Padova Basilikası'ndaki yerine taşınmasının yıldönümü olan 15 Şubat günü Rahipler, yeni kiliselerine taşındılar, kilise kutsandı ve ibadete açıldı.


1913: 16 Kasım günü Apostolik delege Mgr. V. Sardi yeni ve muhteşem tapınağı kutsadı. O dönemde İtalya, Padova'da Basilica del Santo'nun Yöneticisi olan Peder Giuseppe Caneve yeni kutsanan kilisedeki ilk ayini kutladı.


1932: Papa XI. Pius kiliseyi onurlandırdı ve bir Basilica düzeyine yükseltti.


1932: Bulgaristan Apostolik Delegesi Mgr. A. G. Roncalli, Aziz Antuan'ın 700. ölüm yıldönümü nedeniyle, Aziz Antuan günü olan 13 Haziran'da, Tredicina vaazını vermek ve Pontifical Ayini'ni kutlamak üzere davet edildi. Bu gelecekteki Papa XXIII. John'un Türk Katolik Cemaatiyle ilk iletişimiydi.


1940: Savaş bütün Avrupa'yı kasıp kavururken, Aziz Antuan gününde Türkiye'deki Apostolik Delege Mgr. A. G. Roncalli, Türkiye'nin savaşın dehşetini yaşamaması için Aziz'in korumasını diledi.


1949: Kilise, İtalyan şirketi Vincenzo Mascioni (Cuvio Varese) tarafından kurulan, elektronik bir org kazandı. Bu org resmi olarak 15 Şubat günü çalınmaya başlandı. 


1967: VI. Paul, Türk topraklarında bir Papa tarafından okunan ilk ayini sundu.


1986: 27 Ekim Barış Günü için Assisi Duası. Önderlerinin izindeki Müslümanlar ve Yahudilerle birlikte tüm Hıristiyanların, adalet içinde ve kalıcı bir barışa kavuşması dilendi.


1987: Ekümenikal Kongre'nin sonunda, II.İznik Konsili'nin 1200. yıldönümü bir ayinle kutlandı.



Saint Antuan Kilisesi’nin emlak vergi borcu ve cezası nasıl silindi?


Hürriyet Gazetesi’nde Arda Akın imzasıyla 11 Nisan 2012’de yayınlanan habere göre; İstiklal’deki St. Antuan’a 1 milyonluk vergi ve ceza çıktı Vatikan devreye girdi…


İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş Katolik kilisesi Saint Antuan’a, tapuda arsa olarak görünen avlusu için yaklaşık 1 milyon liralık emlak vergisi ve cezası kesildi. Beyoğlu Belediyesi’nin tebliğ ettiği ödeme emri Vatikan’a kadar ulaştı. Papa 16’ncı Benedikt, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na, “girişimde bulunun” çağrısı yaptı.

İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş katolik kilisesi olan Saint Antuan’a, tapuda arsa olarak görünen avlusu için yaklaşık 1 milyon liralık emlak vergisi ve cezası kesilmesi krize neden oldu. Beyoğlu Belediyesi’nin tebliğ ettiği ödeme emri Vatikan’a kadar ulaştı. Papa 16’ncı Benedikt, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na, “girişimde bulunun” çağrısı yaparak, avlu vergisi ve cezasının kaldırılması için gerekirse dava açılmasını istedi.



Mor kuşaklı paskalya


Kilisenin Papazı Lulian Pişta, paskalya törenine cenazelerde takılan mor kuşakla çıkarak, vergi ve ceza nedeniyle “Kara paskalya” yaşadıklarını vurguladı. Pişta, “Kilisemize gönderilen vergi ve ceza paskalya bayramımızı kara paskalya yapmıştır” dedi. Cemaatin desteğini isteyen papaz, azınlıkların haklarını araması gerektiğini söyledi.  288 senelik tarihiyle İstanbul’un tarihi mekanlarından biri olan Saint Antuan Kilisesi’ne kesilen 980 bin TL’lik ceza 19 Mart’ta Beyoğlu Belediyesi yetkililerince tebliğ edildi. Yetkililer, kiliseyi çevreleyen 641 metrekarelik avlu ve eklerinin de kapsadığı alanın tapuda arsa olarak görüldüğü ve Emlak Vergisi’yle ilgili yapılan değişikliğin ardından 1986 yılından itibaren emlak vergisi ödenmediği gerekçesiyle vergi ve cezaların yazıldığını aktardı. Makbuzu teslim alan Pişta, durumu Vatikan’a bildirdi. Papa 16’ncı Benedikt gerekirse yasalar çerçevesinde dava açılmasını istedi. Bunun üzerine başkonsolosluk ve Papaz Pişta, AB ülkelerinin konsolosluklarına durumu aktararak kendilerine destek olunmasını istedi.



Maliye’ye görüşü soruldu


Papaz Lulian Pişta’nın girişimleri sonucu Beyoğlu Belediyesi, Maliye Bakanlığı’ndan görüş talebinde bulunmaya karar verdi. Maliye Bakanlığı’na 10 gün önce gönderilen yazıda, Saint Antuan Kilisesi çevresinde arsa olarak görünen alan için vergi alınıp alınmayacağı soruldu. Henüz cevap gelmedi.



Umarım memur hatasıdır


Papaz Pişta, cezayı gördüğünde çok şaşırdığını anlatarak şunları söyledi: “Cezanın 880 bin liralık kısmı 641 metrekarelik avluyu kapsıyor geri kalan kısmı ise birkaç metrekarelik diğer bölümleri. Bizim bu parayı ödeyecek bütçemiz yok. Zaten kilisede çalışanlar da herhangi bir ücret almıyor. Bağışlarla kilisenin giderlerini karşılamaya çalışıyoruz. Çok küçük miktarlarla kiraya verilen iki ayrı işyerinin geliriyle de kimsesizlere yiyecek ve barınma sağlıyoruz. 300 yıldır aynı yerde duran kilisenin avlusunun tapuda arsa görünmesi ve vergilendirilmesi komik. Bunun birkaç memurun yaptığı hata olduğunu düşünmek istiyorum.”



Demircan: Ceza ödenmeyecek


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan vergilendirme olayının kilisenin yanlış beyanından kaynaklandığını söyledi. Başkan Demircan şöyle konuştu: “Kilise ve avlu tapuda arsa olarak görünüyor. Kilise yönetimi yıllarca bu konuda girişimde bulunmamış. Beyanlarını da söz konusu tapu üzerinden vermişler ve geriye dönük emlak vergisi çıkmış. Bu sorunu kısa süre içinde halledeceğiz. Kilise yönetimine de durumu bildirdim. Bu ceza ödenmeyecek. Cemaat de rahat olabilir.”



Sultanahmet’in avlusu için vergi ödeniyor mu


Saint Antuan Kilisesi Papazı Lulian Pişta, “Eğer Sultanahmet Camisi’nin avlusu için ya da herhangi bir kutsal mabet için emlak vergisi alınmıyorsa, kilisemizin avlusu için de alınmamalı” dedi. Saint Antuan’ın tarihi 1230’a kadar gidiyor. Kilisede Osmanlı sarayında çalışan ve ticaretle uğraşan katolik vatandaşlar ve aileleri kutsanırdı.



Azınlıklar için güzel düzenlemeler de yapıldı ama bu ceza bizi üzdü


Azınlıklarla ilgili Türkiye’de son yıllarda yapılan düzenlemeler memnuniyetle takip ettiklerini anlatan Papaz Lulian Pişta, “Ancak böyle garip bir cezayla karşılaşmak bizi üzdü. Bunu cemaatimize anlatmak da en doğal hakkımız. Belediyeyle görüşmelerimiz sürüyor, cezaya idare mahkemesinde itiraz etmek için tebliğ tarihten itibaren 1 aylık süremiz var. Bu sürenin dolmasına az kaldı. Eğer sonuç alamazsak hakkımızı mahkemelerde arayacağız. Çünkü dava açmazsak bu vergi ve cezayı kabul etmiş olacağız.”



St. Antuan’ın cezası nasıl silindi?


26 Nisan 2012 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş Katolik kilisesi Saint Antuan’a, tapuda arsa olarak görünen avlusu için kesilen yaklaşık 1 milyon liralık emlak vergisi ve cezası silindi.


Beyoğlu Belediyesi yetkililerinin Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu, kilisenin 641 metrekarelik avlusunu kapsayan söz konusu emlak vergisi ve cezalarının iptal edilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Ceza bakanlığın veri sistemden silinirken, Beyoğlu Belediyesi kilise yönetimine müjdeli haberi vererek, sadece kira geliri elde edilen dükkanlara ait vergilerin ödeneceğini bildirdi. Kilise papazı Lulian Pişta, alınan karadan memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Vatikan’a, İtalya Büyükelçiliği’ne ve cemaatimize cezanın silindiğini ve bir yanlışlık yapıldığını aktardık. Onlar da soruna çözüm üretilmesinden dolayı memnun olduklarını söyledi. 26 yılı kapsayan bu sorununun çözümünde bakanlıkla gerekli görüşmeleri yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a cemaatimiz adına teşekkür ediyoruz. Bizde kilisenin tapuda arsa olarak görünen bölümlerinin yeniden düzenlenmesi için gerekli çalışmalara başladık. Sayın Demircan bu konuda da bizlere yardımcı olacak. Sanıyorum birkaç ay içinde sonuca ulaşacağız. Şimdi sadece dükkanlara ait vergileri ödeyeceğiz.”



Saint Antuan Kilisesi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?


Sent Antuan Kilisesi


Adres: İstiklal Caddesi No: 171 34433 İstanbul 

Telefon: 0090-212-2440935

Faks: 0090-212-2434009

E-Mail: info@sentantuan.com

Web Adresi: www.sentantuan.com




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları