Eski Sultanahmet Cezaevi'dir... Günümüzde Four Seasons Hotel İstanbul olarak hizmet vermektedir. Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Can Yücel, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Vedat Türkali Sultanahmet Cezaevi’nde yatarken birçok eserler bırakmışlardır.
Four Seasons Hotel İstanbul (Eski Sultanahmet Cezaevi)
Sultanahmet Cezaevi ne zaman inşa edildi?
Sultanahmet Cezaevi, Sultanahmet'te yer almış eski cezaevi. Günümüzde Four Seasons Hotel olarak hizmet vermektedir.
Sultanahmet cezaevinin inşaası 1918-1919 yıllarına tarihlenmektedir. 1845'te yapımına başlanan, sonradan adliye olarak kullanılan Darülfünun binasının hemen yanında inşa edilen hapishane 1980'li yıllara kadar hizmet vermiştir. Kapasitesinin 1000 kişi olduğu bilinen cezaevi, birçok koğuşun yanı sıra bir revir ile çocuklar ve kadınlar için özel bölümleri de bünyesinde barındırırdı. Zaman içinde, büyüyen ihtiyaca cevap verebilmesi için tadilata ve ilavelere sahne olan yapının doğu kanadında, koğuşlar ve diğer birimleri uzun koridorlar boyunca sıralanmaktaydı. Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Can Yücel, Aziz Nesin, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Vedat Türkali burada yatarken birçok eserler bırakmışlardır.
Günümüzde otel olarak kullanılan yapı I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin bellibaşlı özelliklerini yansıtır. Aynı üslup dönemine ait diğer yapılarda olduğu gibi, burada da özellikle cephe düzenlemesine ve bezemesine önem verildiği dikkat çeker. (Kaynak: Vikipedi)
Four Seasons Hotel’in (Sultanahmet Cezaevi) mimari özellikleri nelerdir?
Tarihi Sultanahmet’in merkezinde bulunan Four Seasons Hotel, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’ na yürüyüş mesafesindedir. Four Seasons Hotel etkileyici bir mimariye sahiptir. Bina 19.yy' dan kalma bir Osmanlı zindanı.. Otelin bir kuleyi andıran ön cephesi Osmanlı ve Ortaçağ tarzlarının karışımını yansıtıyor. Orijinal çiniler ve mermer kolonlar büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Yüksek tavanlı, duvarlarında güzel reprodüksiyonlar bulunan ve banyoları muhteşem geniş odalara koyu renkler hakim. Odalarda konforu sağlamak için herşey düşünülmüş. Zemini mermer kaplı lobide büyük ve ihtişamlı şamdanları Türk işi mavi koltuklar tamamlıyor.
Sultanahmet Cezaevi, İstanbul Kültür Envanteri’ne hangi bilgilerle girdi?
İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri’nde şu bilgiler yer alıyor;
Kentsel Mimari Anıt Fişi Envanter Detayı
Kimlik
Env. No: EMI089
Adı: SULTANAHMET CEZAEVİ
Türü: -Hapishane
Kültür Dönemi: Osmanlı
Yapım Tarihi: 1919
Fiziksel Özellikler
Yakın Tarihli Onarım: Evet
Taşıyıcı Sistem: Yığma -Tuğla
Örtü Türü: Eğimli -Kırma
Örtü Malzemesi: Kiremit
Plan Özellikleri: KARE PLANLI, ORTASI AVLULU,YÜKSEK GÖRÜNÜMLÜ BİR YAPIDIR.
Cephe Özellikleri: TAÇKAPI BENZERİ GİRİŞİ, İÇERDE VE DIŞARIDA KULLANILAN SİVRİ KEMERLER OSMANLI REVİVALİST ÜSLUBUNUN ÖZELLİKLERİNİ YANSITIR. DIŞ CEPHEDE KULLANILAN ÇİNİLER DÖNEMİN ÜNLÜ ÇİNİ USTASI KÜTAHYALI HAFIZ MEHMED EMİN’E AİTTİR
Cepheye İlişkin Malzeme: Sıva, Çini
Cephe Devşirme Malzeme: Görülmedi
İç Mekan Özellikleri: CEZAEVİ RESTORE EDİLMİŞTİR VE BUGÜN OTEL OLARAK KULLANILMAKTADIR.
Teknik Donatı: Elektrik – Isıtma - Telefon
Sağlamlık Durumu: İyi
Diğer Özellikler
Mimari Uslup: OSMANLI REVİVALİST
Özgünlük Durumu (Fiziksel): Az Değişmiş
Özgünlük Durumu (İşlevsel): Özgün Değil
Resmi Kayıtlar
Tescil Durumu: Tescilli
NYT, otele dönüşen Sultanahmet Cezaevi'ni nasıl haber yaptı?
New York Times Gazetesi, Otel Haline Getirilen Eski Cezaevleri konulu haberinde halen Four Seasons Oteli olarak işletilen, İstanbul'daki Sultanahmet Cezaevi'nin dünyada otele dönüştürülen ilk infaz kurumlarından biri olduğunu vurguladı. "Geceyarısı Ekspresi" filminin hikayesinin geçtiği Sultanahmet Cezaevi'nin 1970 yıllarından başlayarak siyasi tutuklular için kullanıldığını anımsatan gazete, 18 Mart 2007 tarihinde cezaevi binası için şu satırları yayınladı;
Dünyanın çeşitli ülkelerinde eski cezaevlerinin otel haline getirildiği belirtilirken, İstanbul'da Four Seasons oteline dönüştürülen Sultanahmet Cezaevi buna örnek gösterildi. New York Times gazetesi, "Geceyarısı Ekspresi" filminin hikayesinin geçtiği Sultanahmet Cezaevi'nin 1970 yıllarından başlayarak siyasi tutuklular için kullanıldığına dikkat çekti.
New York Times gazetesi, ABD'de eski cezaevlerinin giderek artan bir biçimde otellere dönüştürüldüğünü belirterek Kanada, İsviçre, Slovenya, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde eski cezaevlerinde otel ve gençlik yurtlarının yapıldığına işaret etti. Gazete, bu çerçevede İstanbul'da restore edilerek lüks Four Seasons zinciri tarafından otel olarak işletilen Sultanahmet Cezaevi üzerinde durdu.
1918 yılında inşa edilen Sultanahmet Cezaevi'nin 1996 yılında hizmete açılan 65 odalı Four Seasons oteline dönüştürüldüğüne dikkat çeken gazete, Sultanahmet Cezaevi'nin dünyada otel haline getirilen ilk infaz kurumlarından biri olduğunu vurguladı. ABD'li gazete, 1978 yılında çekilen "Geceyarısı Ekspresi" filminin hikayesinin Sultanahmet Cezaevi'nde geçtiğine işaret ettikten sonra şunları yazdı:
"1970 yıllarının sonundan kapatıldığı 1982 yılına kadar siyasi tutuklular için kullanılan cezaevi, bir otele dönüşüm çalışmaları için mantıklı bir adaydı çünkü, İstanbul'un eski semtinde, Mavi Camii ve Topkapı Sarayı yanıbaşındadır." NYT'ye konuşan Four Seasons Genel Müdürü Marcos Bekhit de hotel binasının eski bir cezaevi oluşunun, getirdiği zorlukları anlatırken de bir örnek olarak cep telefonlarının aralıksız çalışmasının yoğun çaba gerektirdiğini kaydetti. Bekhit, oda fiyatlarının 390 ile 3 bin 500 dolar arasında değiştiği otelin açıldığı dönemde bir cezaevi olduğunu saklamaya çalıştıklarını ancak daha sonra binanın tarihinin, müşterilerin otele çeken önemli bir unsur olduğunu gördüklerini belirterek "Şimdi ise, dünyanın en güzel cezaevinden çok sözediyoruz" diye konuştu. Türkiye'de tarihi binalarının başka amaçları ile kullanılması ile ilgili kısatlamaların da kendileri uğraştırdığını söyleyen Bekhit, "Odaların büyüklüğü ve şeklinden hardal renkli boyaya kadar, hiçbir şeyi değiştirmemize izin verilmiyor. 12 ton hardal renkli cezaevinin asıl rengi - boya kullanmak zorunda kaldık ve depolarımızda hala çok miktarda boya var" diye konuştu. Bekhit, Four Seasons'un eski bir cezaevinde otel açmaya hazır olması onun için bir sürpriz olduğunu ancak şimdi cezaevi yapısının otelin başarısında önemli bir faktör olduğunu kabul ettiğini de söyledi.
Four Seasons Hotel (Sultanahmet Cezaevi) iletişim bilgileri nelerdir?
Adres: Tevkifhane Sok. No: 1 Sultanahmet Fatih / İstanbul / Türkiye
Havaalanına Uzaklık: 15 km
Tel: +90 (212) 402 30 00
Faks. +90 (212) 402 30 10
Web: www.fourseasons.com/istanbul