Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Taşkızak Tersanesi - Haliç

Kasımpaşa’daki Haliç Tersaneleri’nin bir bölümüdür. AVM ve otel olacağı öne sürülen tersaneler, Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nden oluşur.



Taşkızak Tersanesi - Haliç

Taşkızak Tersanesi



Haliç Tersanesi neresidir?



Kasımpaşa’dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsar. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersane-i mire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılmaktadır.



Tersanelerin genel özellikleri nelerdir?



Beyoğlu İlçesi, 916 Ada, 1. Parselde tapuya kayıtlı hepsi tarihi yapıda 3 havuzu, 3 atölye binası, kapı ve çeşmesiyle 550 yıllık sanayi mirası niteliği taşımaktadır. Hali hazırda gemicilik hizmetleri veren tersane hizmetlerine aralıksız devam etmektedir. 


Bugünkü alan, Atatürk köprüsü ile Kasımpaşa arasında 69.810 metrekaredir. 


Yılda 3.169 ton çelik kapasitesine sahip tersanenin gemi inşa kapasitesi'de 11.000 DWT/YIL'dır. 6750 DWT'ne kadar yeni inşa gemi yapılabilmektedir. Rıhtımların toplam boyu 475 m.dir. 


Tersanede iki adet inşa kızağı ve üç adet kuru havuz bulunmaktadır. 


KIZAKLAR 


1-Eski Kızak: 56 m. boy, 18m. genişlik 


2-Yeni Kızak: 90 m. boy, 22m. genişlik 


KURU HAVUZLAR 


Kuru Havuzların no.ları Azapkapı'dan, Kasımpaşa'ya 1,2,3 olarak verilmiştir. 


1- (1.no.lu) Kuru Havuz: 118.75 m. boy, 22,20 m. genişlik, 13,5 m. derinlik 


2- (2 no.lu) Kuru Havuz:  83,5 m. boy, 16m. genişlik, 10,5 m. derinlik 


3- (3 no.lu) Kuru Havuz: 153,4 m. boy, 19,20 m. genişlik, 9,56 m. derinlik 



Camialtı İş Yeri (Camialtı Tersanesi) Tarihçesi nedir? 



1933 yılında Liman atölyesi olarak kurulan Camialtı Tersanesi, 1944 yılında yeni atölye adıyla Fabrika ve Havuz işletmesine bağlanmıştır. 


Tersane 01 Mart 1952'de kurulan Denizcilik Bankası T.A.O.'na bağlanmış, Haliç tersanesinin geçirdiği evrelerde olduğu gibi 15 Mayıs 2002 tarihinden beri Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. bünyesinde, faaliyetine devam etmektedir. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Taşkızak Tersanesi ile ilgil projesi nedir?



Proje detayları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) internet sitesinde şöyle açıklanmıştır; 


Taşkızak, Haliç ve Camialtı Tersaneleri Sosyal ve Kültürel Amaçlı Yeni Kullanım Ön Etüd Projesi

Proje Bilgileri


Proje Türü: Devam Eden Proje


İhale Tarihi: 06.12.2010


Tamamlanma Tarihi:


Beyoğlu İlçesi, 916 Ada, 1 parselde bulunan Haliç Tersanesi’nin yapımına Fatih Sultan Mehmed tarafından 11 Aralık 1455’te başlanmıştır. Tersane-i Amire’nin yer aldığı Haliç’in kuzey kıyısı boyunca sırasıyla Haliç Tersanesi, Camialtı Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim döneminde 1515’te tamamlanan bu kuruluş, inşa tezgâhları, donanım ve malzeme ambarları, havuzları, kışlaları, yelken dikim, kürek yapım atölyeleri, dökümhane, cami, mektep, hamam ve çeşmeleri ile Hasköy'den Azapkapı'ya kadar uzanan sahada yaklaşık 300 gemi inşa gözü ile kendi döneminde dünyanın en büyük tersanesi haline gelmiştir. Haliç tersanesine I. Mahmud döneminde bir havuz eklenmiş, daha sonraki tarihlerde ihtiyaç görülünce II. Mahmud döneminde ve Abdülmecid döneminde ikinci ve üçüncü havuzlar inşa edilmiştir. Kasımpaşa deresi ile Atatürk Köprüsü arasında kalan 75.000 m2’lik bir alana yayılmış durumdadır. 457 m uzunluğunda rıhtımı, 3 havuzu, 3 atölye binası, tarihi kapısı ve çeşmesi vardır. Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri, 1455 yılında kurulmaya başlanan tersanenin diğer bölümlerini oluşturmaktadır. Bu tersanelerde yüzyıllar boyunca donanmanın ihtiyacı olan ahşap, yelkenli gemiler inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Taşkızak Tersanesi'nde 1827'de ilk yüzer havuz, 1827'de ilk buharlı gemi, 1886 yılında Abdülhamid ve Abdülmecid adı verilen ilk denizaltı gemileri inşa edilmiştir. Beyoğlu İlçesi, Camiikebir Mahallesi, 166 Pafta, 1045 Ada, 1-6-7-8 parsellerde bulunan Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri ile 118 Pafta, 916 Ada, 1 parselde bulunan Haliç Tersanesi’nin Sosyal ve Kültürel Amaçlı Yeniden Kullanımına Yönelik Ön Etüd Projesi kapsamında 81.300 m²’lik inşaat alanı ve 161.600 m²’lik peyzaj alanı projelendirilmektedir.



Taşkızak Tersanesi ne olacak? 



Haliç Tersanesi AVM ve otel oluyor (Milliyet Gazetesi, 26 Haziran 2013 )


Haliç'te, 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan tersaneyi 70 yatı barındıracak yat limanı haline getirecek proje için ihale 2 Temmuz'da yapılacak.


Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi olarak adlandırılan; Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kurulacak projede otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar ve bir de cami yer alacak.


Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u 1453 yılında fethettikten 2 yıl sonra 1455 yılında kurduğu Tersani-i Amire, aradan geçen 558 yılın ardından, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi adı altında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 49 yıllığına ihale edilecek. Tarihi tersanenin yerini lüks bir turizm kompleksinin alacağı proje için 2 Temmuz'da ihale yapılacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 4 yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edecek. Beyoğlu kıyısında bulunan tarihi Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının bulunduğu bölgeye kurulacak projeyle yaklaşık 70 yatlık kapasiteye sahip yat limanı yapılacak. Yat limanın sahasında projeye dahil tesisler yer alacak. Bu tesisler arasında otel, AVM, sinema ve kongre merkezleri, restoranlar yer alacak. Proje kapsamında, bölge içerisindeki üç tarihi yapıya dokunulmayacak, bunun dışındaki alanlarda ise tamamen değişiklik yaşanacak. Ayrıca bölgede bir de bin kişilik bir de cami yapılacak.


Yatırımcı ilgisi


Projenin ne olduğunu görebilmek için yatırımcılar 50 bin TL'lik ihale şartnamesi satın aldı. Yabancı firmaların da katılımının açık olduğu ifade edilen şartnamede, katılımcılar inşaatçı, yatırımcı ya da işletmeci olarak tek ya da ortak girişim grubu halinde teklif de bulunabilecek.


İhaleyi kazanan şirket ya da şirketler, liman projesini 4 yıl içinde tamamlayacak. İhaleye büyük şirketlerin oluşturduğu yerli konsorsiyumların yanı sıra yabancı şirketlerin de ilgi gösterdiği öğrenildi. Projenin tamamlanmasıyla, tersane bölgesinde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği bir bölge kamuda kalmış olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, İstanbul'un her yıl 10 milyon civarında ağırladığı turist sayısı ile İstanbul'un turist şehri olduğunu belirterek, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle Haliç kıyılarının milyonlarca turisti ağırlayacağını bildirdi. En uzun süre faaliyet gösteren tersane Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersani-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılıyor. Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden birisi olarak biliniyor. Denizcilikteki gelişmelerle birlikte bu bölge inşa tezgahları, havuzlar, depolar, kışlalar ve yelken dikim atölyelerini de içine alan bir kompleks haline getirildi. Bir süreden beri âtıl vaziyette olan liman bölgesi için bir dönem 'Deniz Müzesi' yapılması da gündeme gelmişti.


Taşkızak Tersanesi'nin de dahil olduğu Haliç Tersanesi ihalesine kimler teklif verdi? 


Taşkızak Tersanesi - Haliç


3 Temmuz 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan haber şöyle;



Ulaştırma Bakanlığı’nın YİD (Yap-İşlet-Devret) modelli ‘Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’ için dün teklifler alındı.


3 teklifin geldiği açıklanan ihalede, Galataport ihalesini alan Doğuş Holding’in evrakının teşekkür mektubu olduğunun görülmesinin ardından, diğer iki teklif sahibi Sembol İnşaat-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik OGG ve Cengiz İnşaat -Taca İnşaat-Galeri Kristal İnşaat OGG’nin belgeleri dikkate alındı. Firmaların belge kontrollerinin ardından teknik şartname uygunlukları da incelenecek; ardından, en geç 10 gün içinde yeterli bulunan firmalar teslim ettikleri 45 yıllık kira bedeli teklif mektuplarının açılması için yeniden davet edilecek. 

Açık arttırma oturumunda en yüksek kira bedelini veren firmanın teklifi, Ulaştırma Bakanı’nın onayına sunulacak. Yetkililer, 45 yıl üzerinden hesaplanan kira tekliflerinin yıllık ödeneceğini, ayrıca yapım sürecinde de yıllık kira bedelinin yüzde 10’u kadar kira ödemesi yapılacağını belirttiler. Altyapılar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Metin Tahan, projenin Haliç semtinin tamamını kapsayan bir proje olmadığını belirterek şunları söyledi: “1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan gözbebeğimiz Haliç Tersanesi’nin bu kompleksle kesinlikle hiç bir ilgisi yok. Haliç tersanesi 916 no.lu parselde, proje 1045 no.lu parselde; aralarında yaklaşık 600 metrelik bir mesafe olduğunu bilmenizi isterim.  İhaleyi kazanacak firmayla bizzat yerinde çalışmak suretiyle tarihi binalara kesinlikle zarar vermeden, yapacakları projelerini değerlendirdikten sonra ancak yapıma başlanacak. Firma hemen gidip Haliç’e kazma vuramayacak... İlgili kurumların onayını almadan tarihi binaların onarımına başlamak da mümkün değil.”


İKİ OTEL YAPILACAK


Proje, 4 yılı inşaat süresi, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark yapılacak.