Doğan Holding CEO'luğundan sürpriz şekilde ayrılan Tufan Darbaz'ın Mayıs 2007’de kurduğu şirkettir. Hafif çelik yapı üzerinedir. Darbaz Gayrimenkul, kardeşi Kürşat Darbaz’ın Ankara’daki işyeri Bade Çelik ile de dayanışma halindedir.
Tufan Darbaz
Tufan Darbaz kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Strathclyde - İskoçya Üniversitesi'nde strateji üzerine yaptı.
İş hayatına Sezai Türkeş - Fevzi Akkaya İnşaat Şirketi'nin (STFA) Libya'daki işyerlerinde Bütçe ve Finans Uzmanı olarak başlayan Darbaz, 1983 yılında Sabancı Grubu'na uzman olarak katıldı. Ayrıldığı 2001 yılına kadar muhtelif kademelerden geçerek Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Grup Başkanlığı'na kadar yükseldi. Sabancı Grubu bünyesindeki bir çok şirkette yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
Sabancı Grubu'ndaki bu 18 yıllık yolculuk sırasında grubun gerçekleştirmiş olduğu 18 yabancı ortaklıkta kilit rol oynayan, Kordsa'nın Arjantin ve Brezilya'daki projelerinin hayata geçmesinde, Sasavin Dupont'la polyester alanında yaptığı ortaklıkla bir dünya şirketi haline gelmesinde çok önemli katkıları olan Darbaz, 2001 yılında Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.' ye geçti. Ve 2003 yılı Ocak ayında bankacılık, enerji, medya, sanayi ve ticaret alanında faaliyet gösteren bu grubun yönetim kurulu üyesi olarak CEO'luk görevini üstlendi. 2007 yılında Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. den ayrılarak Esas Holding A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyeliğini 17 Kasım 2008 e kadar üstlendi.
Mart 2009 itibari ile, kurmuş olduğu BTD Danışmanlık, BTD Makine, BTD Teknoloji’den oluşan BTD Şirketler Grubu’nda aktif olarak çalışmaktadır. Dışbank, Petrol Ofisi, Ray Sigorta, Çelik Halat, Ditaş, Milpa ve diğer bir çok grup şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapan Tufan Darbaz, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Kurucu Üyesi olup, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, Türk Giyim Sanayicileri Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, Boğaziçi ve Robert Kolej İşadamları ve Yöneticileri Derneği ve daha bir çok sivil toplum örgütünde aktif rol almaktadır.
Tufan Darbaz'ın muhtelif konulardaki kişisel görüşlerini paylaştığı bir blogu bulunmaktadır: http://tufandarbaz.blogspot.com
Tufan Darbaz, Doğan Holding CEO’luğundan ne zaman ayrıldı? Darbaz Gayrimenkul’u ne zaman kurdu?
11 Mayıs 2007 tarihli medya sitelerinde şu haber yeraldı: Ünlü CEO, Tufan Darbaz Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Değişim Merkezi İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi adıyla şirket kurdu.
Darbaz'ın şirket merkezi Zincirlikuyu Kore Şehitleri Caddesi'nde. 100 bin YTL sermayeli şirketin yönetim kurulunda Mevlüt Tufan Darbaz'a ilave olarak Safter Burak Darbaz ile Müzeyyen Müren Darbaz görev yapıyor.
Tufan Darbaz'ın şirketinin görev konuları ise şunlar: Hasılat paylaşımı kat karşılığı veya doğrudan arsa alımı yoluyla her türlü gayrimenkul projesi geliştirme. bu konuda gerekirse inşaat, mimari, satış finansman gibi konularda stratejik işbirlikleri oluşturma.
Tufan Darbaz nasıl bir CEO oldu?
Tufan Darbaz, Haziran 2007 Capital Dergisi’ne verdiği röportajda meslek yaşamına dair çok önemli bilgileri paylaştı. İşte o röportaj:
"Doğan Holding’in büyümesinde önemli olan kararların altında imzası olan Tufan Darbaz, 2006 sonunda CEO’luk görevini bıraktı. Çok sayıda büyük gruptan CEO’luk teklifi aldı ancak yoluna farklı biçimde devam etme kararı aldı. Şu anda Esas Holding’de yönetim kurulu üyeliğini üstlendi. Oradaki çalışmasını “fiziksel değil beyinsel” olarak niteliyor. Kendini büyüme konusunda hırslı ve agresif bir profesyonel olarak görüyor ve “Esas Holding’in hedefi birkaç yıl içinde Türkiye’nin en büyük 3 grubundan biri olmak” diyor. Yeni kurduğu çelik yapı işi için de iddialı hedefleri var.
Türk iş dünyası Tufan Darbaz’ı uzun yıllar Sabancı’daki yöneticilik kariyeriyle tanıdı. Çeşitli pozisyonlardaki görevinden sonra, Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Grup Başkanı olarak Sabancı’da önemli satın alma ve ortaklık anlaşmalarının gerçekleşmesini sağladı. Ardından Doğan Holding’e geçti ve 2003 yılı ocak ayında Doğan Holding’in CEO’luğunu üstlendi. Onun döneminde Petrol Ofisi’nin satın alınması, Dışbank’ın Fortis’e satışı ve PO ile OMV ortaklığı gibi önemli kararların altına imza atıldı.
Darbaz, 2006 yılı sonunda Doğan Holding’den ayrıldı. (…) Kendi işinde ise kardeşinin kurduğu Bade Çelik ile dayanışma içinde çelik yapı sektöründe 1 numara olmayı ve çevre ülkelere açılmayı planlıyor.
CEO’luktan neden ayrıldığı konusunda ise “Bir CEO’nun maksimum ömrü 5 yıldır. Bana oturduğum koltuk batar. CEO sürekli çok çeşitli konuları müzakere eder. Bu müzakereler bir süre sonra hem CEO’yu, hem patronu yorar” yorumunu yapıyor.
İşte Tufan Darbaz’ın iş yaşamındaki yeni planları:
-Ayrıldıktan sonra neler yaptınız? Nerelerden teklif aldınız?
Ayrıldıktan sonra ilk teklif Ali Sabancı’dan geldi. Bu arada çok yerden teklif aldım. Ancak isimlerini vermem doğru olmaz.
- İpucu vermenizi istesem…
Perakende, eğlence ve inşaat sektörlerinde faaliyetleri olan büyük gruplardan da teklif aldım. Çok iyi paralar da teklif edildi.
(…)
- O zaman sizi yoğun bir tempo bekliyor…
Burada beni beyinsel bir tempo bekliyor. Doğan Holding’de fiziksel olarak da çok tempolu bir çalışma dönemi geçirdim. Fiziksel tarafı beni çok yorduğu için artık “paydos” dedim.
—Türkiye’nin en büyük gruplarında çok üst düzey görevler üstlendiniz. CEO olmanın güçlükleri var mı?
Olmaz mı? Elbette var. Doğrusu uluslararası bir şirkette CEO’luk yapmadığım için onların karşılaştıkları güçlükleri bilemem. Ancak, bugüne kadar çok sayıda, farklı konularda insanlarla ve şirketlerle müzakere yaptım. Türkiye’de en fazla joint-venture gerçekleştirmiş, şirket almış-satmış adamlardan biriyim.
Bugün Türkiye’deki yatırım bankalarının ve danışmanlık şirketlerinin kaç tane şirket alım-satımı yaptıklarına bir bakın, bir de Tufan Darbaz’ı alın ve bakın kaç iş yaptığıma bakın. Ben ağır basarım. Yurtdışında çok bürokrasi var. Türkiye’de ise tam tersi çok büyük esneklik var. Ancak, o esnekliğin getirdiği bir zorluk var.
—Nedir o zorluk?
Türkiye’de hala patron zihniyeti hakim. Eğer karar alma yeteneğiniz ve cesaretiniz yoksa, memur olursunuz, varsa CEO olursunuz… Ancak, bir müddet sonra çatışırsınız. Çünkü, patron karar vermek isteyen kişidir. O kararı kimseye bırakmak istemez. CEO’da karar alan ve uygulatan kişidir. Türkiye’de bütün CEO’lar bu zorluğu yaşıyor.
—Bir CEO için ideal görev süresi ne kadar sizce?
Bir CEO’nun maksimum görev süresi 5 yıl olmalı. Çünkü, hakikaten her iki taraf da yoruluyor. Bir taraftan kendisindeki o yetkiyi vermek istiyor, öbür taraftan CEO’da “karar verme” yetkisini almak istiyor. Diğer yandan da patronu idare ediyor ve bu tezatlar yaşanıyor. Bu nedenle CEO’nun ömrü 3 ile 5 yıl arasında. Daha fazla değil. Bir CEO bu süre içinde patron ile yönetme-yönetilme dengesini iyi kurmuşsa iyi işler yapıyor. İyi işler yapamamışsa zaten patron onu kovuyor.
—Türkiye’deki organizasyon yapısında CEO’ların işini zorlaştıran unsurlar var mı?
Türkiye’deki bütün yöneticiler negatif güce, yani yaptırmamaya oynuyor. Ben kendimce cesur ve risk alabilen bir insan olduğum için bu engeli aşabildim. Bu sorunla her CEO karşılaşıyor Türkiye’de.
— Dışarıdan CEO ve genel müdür atanmasıyla ilgili düşünceleriniz nedir?
Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan şirketlerin başına aylarca genel müdür atanamıyor ve dışarıdan genel müdür getiriliyor. Ben bunu çok yanlış buluyorum. Ben Doğan Grubu’nda çalışırken tüm genel müdürlere şu mesajı verdim; “Kendi yerinize adam hazırlamıyorsanız, ya eksik zam alırsınız ya da eksik prim alırsınız”. Maalesef insanlar kendi yerlerine adam hazırlamıyorlar. Halbuki kendi yerlerine adam hazırlayacaklar ki, kendileri başka konumlara gidebilsinler. Bunu yapabilen ve kendi yerine lider yetiştirebilen profesyonel yönetici sayısı bir elin 5 parmağını geçmiyor.
Turkcell, Petrol Ofisi veya Arçelik gibi büyük şirketlerde ayrılan bir genel müdürün arkasında onun yerini doldurabilecek bir aday olmaması kabul edilebilir şey değil. Ben Doğan Holding’den ayrıldığımda, içeride 3 kişiyi aday gösterdim. Ancak, CEO pozisyonunu kaldırdılar ve dışarıdan bir koordinatör getirdiler. Türkiye’de her kademede altında mutlaka en az senin kadar iyi, hatta senden daha iyi iki adam bırakacaksın.
— Bir CEO için en önemli özellik nedir?
Ben Aydın Doğan Bey ile ilk iş görüşmemi bir balıkçı restoranında yaptım. Bana iki sual sordu. Birincisi, “Karar alabilir misin?”… İkincisi ise “Cesur karar alabilir misin?”… Ben de ona şu cevabı verdim; “Ben bunları yapamıyorsam, zaten tepe yöneticisi olamam”.
Doğan Grubu’nda benim döneminde çok büyük kararlar alındı. En çok karar alan yönetici oldum. Dışbank’ın satışı, Petrol Ofisi’nin alınması ve OMV’ye satışı çok önemli adımlardı.
OMV çok önemli ve sağlam bir ortak ve o satın almayı çok kısa sürede tamamladık.
— İyi lider olmak için yöneticiler ne yapmalı?
Doğu felsefesini benimseyecekler. Egolarını yenecekler. Benim için dünyadaki en büyük lider; Dalai Lama’dır. Ben Budist değilim ama Dalai Lama benim için en büyük lider. “Ben sırtımdaki ceketten ve koltuğumdan vazgeçtim” noktasına gelebilirse yöneticiler liderlik sorunu kalmaz.
Tufan Darbaz’ın Yeni İşi: Çelik Yapı
— Bu arada kendi işinizi kurdunuz. Kendi işinizden de bahseder misiniz?
Şirketimin adı Tufan Darbaz Danışmanlık Gayrimenkul Proje ve İş Geliştirme Yönetim AŞ… Burada temelde iki iş yapacağız; üç kata kadar çelik konstrüksiyon ev inşaatı ve bu inşaatı yapacak makinelerin imalatı ve onların yazılımlarının hazırlanması. Biz bugün 60 günde ev yapar ve teslim ederiz.
Üstelik bugün söylenilen fiyatların yarısına imal ederiz. Ayrıca bir web sitesi hazırlıyoruz ve bu web sitesinde “fikir üretim merkezi” diye bir bölüm olacak. Kimin ne iş fikri varsa, web sitesine alacağız ve bunların işe dönüşüp, dönüşmeyeceğini değerlendireceğiz. Bu insanlara hem para vereceğiz, hem işlerini kurduracağız, hem finansman sağlayacağız.
- Çelik yapı malzemelerini üreteceğiniz tesis size mi ait?
Benim kardeşim Kürşat Darbaz’ın Ankara’da Bade Çelik adında bir şirketi var. İki kardeş şirket olarak bu işi birlikte yürütüyoruz. Bade Çelik’in cirosu 100 milyon dolar civarında. Ancak, biz bu çelik yapı malzemelerini üreten ve döşeyen makineleri de üretip, çevre ülkelere satışına başladığımızda, bir-iki yıl içinde 250 milyon dolar ciroya ulaşacak. Şirket şu anda kendi kendine büyüdü. Ben şirkete yeni bir ivme katmak için işi yeniden organize edeceğim. Bu organizasyonun İstanbul ayağını da kurmuş durumdayız.
(…)
Tufan Darbaz’ın kendi işini kim yönetecek?
Uğural Gafuroğlu, Tufan Darbaz’ın yeni işinin başında. Tufan Darbaz Danışmanlık ve Gayrimenkul Proje ve İş Geliştirme Yönetim AŞ’nin genel müdürlüğünü yapıyor. Darbaz, onu “yakın arkadaşım” ve “beni zengin edecek adam” olarak tanıtıyor. Gafuroğlu, çok yönlü bir profesyonel. O kendini sadece işadamı değil aynı zamanda “profesyonel ressam” olarak tanımlıyor. Gafuroğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Uğural Gafuroğlu Kimdir?
Biz Tufan Bey ile hem çocukluk hem üniversite arkadaşıyız. Boğaziçi Üniversitesi’nde birlikte okuduk. Ben mezuniyet sonrasında Ankara’ya döndüm. Hema Traktörleri’nde bayi ve satış ağının kurulmasını gerçekleştirdim. Ardından babamın mobilyacılık işiyle uğraştım. 1987 yılından itibaren iş makineleri dünyasına girdim ve uzun yıllar İsveçli ve Finli şirketlerde çalıştım.
Çelik Yapı İşinde Hedefleri
Çelik yapı geleneksel betonarme yapılara ciddi bir alternatif. Çok hızla inşaatı tamamlayabiliyorsunuz ve maliyeti daha düşük. Üstelik bizim gibi deprem bölgesinde olan ülkeler için çok cazip. Çünkü, çelik yapılar betonarme yapılara kıyasla depreme daha dayanıklı. Eskiden kalın profillerden yapılan ağır çelikler kullanılıyordu ve maliyet yüksekti. Ancak, şimdi hafif çelik dediğimiz malzeme hem dayanıklı hem de maliyeti düşük.
Mevcut Projelerin Durumu
Çok sayıda projeye ciddi teklifler verdik ve yakın zamanda çoğu sonuçlanacak. Karadeniz kıyısında Kıyıköy bölgesinde 32 villanın yapımına başlayacağız. Bodrum’da 30-35 villalık bir projemiz var. Ayrıca, Dubai’deki yapay ada üzerinde İngilizlerin isteği üzerine villa yapacağız. Geçen ay gazetede Milpa ve Bade Çelik işbirliğiyle bir kampanya yaptık ve şu anda bize 1.200 kişi ev yaptırmak için müracaat etti.
Biz bu çelik yapı işinde kullanılan makinelerin çevre ülkelere satışına başladığımızda birkaç yıl içinde 250-300 milyon dolarlık iş hacmine ulaşırız.”
Tufan Darbaz Gayrimenkul’ün iletişim bilgileri neler?
Adres: Kore Şehitleri Caddesi, Mithat Ulu Ünlü Sokak, No: 13. Şafak Film Stüdyoları Yanı D: 3 Esentepe Mahallesi / Zincirlikuyu Beşiktaş – İstanbul
Telefon numarası : (0212) 211 92 55