Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Valikonağı Caddesi – Şişli, Nişantaşı - İstanbul

Adını 1927’de Vali Konağı yapılmak üzere İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’ne devredilen binadan alan cadde. Vali Konağı Caddesi, Şişli Nişantaşı’nda Abdi İpekçi Caddesi ile birlikte dünyanın en pahalı caddelerinden biridir. Vali Konağı Caddesi, Bağdat Caddesi ile birlikte ünlü Mimar Aron Angel tarafından tasarlanmıştır.



Valikonağı Caddesi – Şişli, Nişantaşı - İstanbul
Vali Konağı Caddesi, Şişli, İstanbul



Vali Konağı Caddesi nerededir?


İstanbul’un Avrupa yakasındaki Şişli İlçesi’nin Nişantaşı Semti sınırları içinde bulunan Vali Konağı Caddesi, Cumhuriyet Caddesi'nin sona erdiği Harbiye Askeri Müzesi'nden başlar, Yapı Kredi Emekli Sandığı Valikonağı Tesisleri'nde son bulur. Toplam 590,4 metre uzunluğundadır. Vali Konağı Caddesi, Meşrutiyet Mahallesi ve Teşvikiye Mahallesi arasında sınır çizer. Caddenin Osmanbey tarafı Meşrutiyet Mahallesi, Teşvikiye – Maçka tarafı da Teşvikiye Mahallesi’dir.


Harbiye'den itibaren, Mim Kemal Öke Caddesi, Süleyman Nazif Sokak, Abdi İpekçi Caddesi, Rumeli Caddesi ve Teşvikiye Caddesi, Şair Nigar Sokak, Akkavak Sokak, Hacı Mansur sokak, Şakayık Sokak, Kodaman Sokak, Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak, Madalyon Sokak ile kesişir. 


Posta kodu 34398’dir.



Vali Konağı Caddesi üzerinde neler var?


Valikonağı Caddesi üzerinde Harbiye Askeri Müzesi, Cheya Deluxe Residences, D&R Nişantaşı, City Nişantaşı Alışveriş Merkezi, Garanti Valikonağı Şubesi, İş Bankası İstanbul Valikonağı Caddesi Şubesi, Biruni Laboratuvarı ve Yapı Kredi Emekli Sandığı Valikonağı Tesisleri bulunur.



Vali Konağı Caddesi ne kadar pahalı?


Nişantaşı’nın Abdi İpekçi, Teşvikiye ve Vali Konağı Caddeleri İstanbul'un en yüksek gayrimenkul kira bedellerine sahip caddeleri arasındadır. Üst gelir grubuna hitap eden dünyaca ünlü markaların Türkiye’deki faaliyetlerine başlayacakları zaman ilk olarak yer aradıkları en ünlü cadde olan Abdi İpekçi Caddesi, 2009 yılı itibariyle metrekare kira fiyatı olarak dünyanın en pahalı 25. Caddesidir. (Kaynak: Vikipedi)



Nişantaşı Vali Konağı tarihçesi nedir?


İstanbul Valiliği tarafından 18 Haziran 2004’de yayımlanan yazı şöyle;


Başkent İstanbul’da 1840’lı yıllarda Galata’da boş görünen araziler 1870’lere gelindiğinde dolmuş, 20. yüzyılın başlarında yapılaşmış alan kuzey ve kuzeybatıya doğru genişlemişti. Dolmabahçe Sarayı’nın 1856 da inşaatından sonra, saray çevresinde hızla mahalleler gelişti. Beşiktaş’ın yeşilliklerle kaplı ve Boğaz’a nazır çarpıcı manzaraya sahip sırtları, yeni sakinler için imparatorluğun merkezine yakın uygun bir yerleşim alanıydı. Bu bölgede ilk kez 1870’lerde kaydedilen yapılaşma doruk noktalarına 20. yüzyılın başlarında Teşvikiye ve Nişantaşı semtleri nihai biçimlerini kazandığında ulaştı. Bu ikametgah bölgesi 1865 Taksim Şişli arterine Harbiye’de bağlandı.


Kayıtlarda 1867 yılında Nişantaşı’nın imara açıldığı ve ilk konaklar yapılmaya başlandığı, 1873 yılında Abdülaziz’in seryaverliğine atanan Mehmed Paşa’ya Nişantaşı’nda  bir konak bağışladığı yer almaktadır. Bundan sonra Nişantaşı  bir konaklar ve saraylar semti olarak gelişerek 1910’lardan başlayarak buna apartmanlar eklenmiştir. Bugün hala duran Süleyman Nazif Sokağı’nın karşı köşesinde bulunan ünlü Mimar Vedat Tek in konağı ile Nişantaşı kavşağı arasında az boşlukla  apartmanlar sıralanıyordu. 


Bunların arasında bir tanesi dikkat çekiciydi. Portakaloğlu adlı bir Rum tüccar ailesine ait olan görkemli konak ailenin 1922 de Yunanistan’a kaçmasıyla Hazine’ye geçmiş, bir süre Polonya Konsolosluğu olarak kullanıldıktan sonra 1927’de Vali Konağı yapılmak amacıyla Özel İdareye devredilmiştir. O günden bu güne bu amaca hizmet ettiği gibi, önündeki caddeye de ad olmuştur. 


Yapı; ön cephede adını verdiği Vali Konağı Caddesi, solda Süleyman Nazif Sokak, sağda Kuyumcu İrfan Sokak, arkadan da Zafer Sokağın çevrelediği yapı adası içinde bulunmaktadır. Yapı, önden Vali Konağı Caddesinin üzerinde, arkadan Zafer Sokağa kadar kendi bahçesi olan, yanlardan komşu apartmanlara bitişik bir nizam içindedir.


Yapı; 848 m² arsa üzerinde Bodrum+Zemin+3 Normal kat ve Çatı katından oluşmaktadır. Bina oturum alanı 300 m² dir. Ayrıca arka bahçede limonluk ve müştemilatlar bulunmaktadır.


19. Yüzyılın ortalarında Müslüman üst sınıfların yaşadığı konaklarda evrim geçirdi. Yeni yapılan kagir konaklarda, dönemin Avrupa üsluplarından, özellikle klasisizmden alınan mimari özellikler yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ancak iç mekanlarda merkezi bir sofaya açılan odalar gibi geleneksel Türk evi ilkelerine sadık kalınmıştı. Bu yeni düzenin en güzel örneklerinden biri, 19. Yüzyılın sonlarında gelişen Nişantaşı semtidir. Birbirlerini dik açıyla kesen düz ve geniş sokakların iki yanında yükselen birkaç katlı konaklar parsellerin merkezinde yer alıyordu. Nişantaşı nda geniş bahçeler içinde yer alan konaklar, birbirine bitişik apartmanların belirlediği çok daha yoğun Pera sokak dokusundan farklı bir görünüm azediyordu.


Nişantaşı'na tarihte ilk ilgi III. Selim in ilk nişan taşını diktirmesinden sonra başlamıştır. Arkasından gelen II. Mahmut ile  Abdülmecid in yöreye aynı ilgiyi sürdürdükleri bilinmektedir. Ancak Abdülmecid (18391861) yörenin İskana açılmasına ilk adımları atmış olması ile öncekilerden ayrılır. Abdülmecid in yöreye ilgisi Dolmabahçe Sarayı na taşınması ile daha da artmıştır.


Nişantaşı'nın gelişmesi, İstanbul un ikinci yarısındaki gelişmesiyle tam bir uyum içerisindedir. İki  temel gelişme, iki ana aks üzerinde Nişantaşı’nı etkilemiştir. İlki sarayın önce Dolmabahçe ye sonra Yıldız a taşınmasıdır. Bu olgu hanedan mensuplarını ve yüksek devlet görevlilerini yöreye çekmiştir. İkincisi, Nişantaşı’nın kentin en modern kesimi olan Pera’ya yakınlığıdır.


Nişantaşı meskun hale gelmeye başlamasından günümüze kadar bu iki aks çevresinde gelişmiş, ama bu gelişme 1950 lere kadar kırkent iç içeliği biçiminde sürmüştür. (Kaynak: İstanbul Valiliği)



Vali Konağı Caddesi’ni tasarlayan Aron Angel kimdir?


Aron Angel (d. 1916 - ö. 1 Aralık 2010), Yahudi asıllı Türk mimar. 1916’da İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Paris’e giderek, içinde İnstitut d’Urbanisme ’inde olduğu üç üniversite bitirdi. 1942’de İstanbul’a dönen Angel, 1950’li ve 1960’lı yıllarda İstanbul Nazım Planı Daire Başkanı olarak çalıştı. Açık alanlı ve geniş kaldırımlı düzeni ve az katlı bahçeli evleriyle parmakla gösterilen Bağdat Caddesi ve çevresinin nazım planını tamamen o hazırladı. Valikonağı Caddesi ’nin ve Beyoğlu ’nun da planını hazırlayan Angel, pratikte projeye sadık kalınmayınca istifasını verdi. 94 yaşına kadar yaşamasının sırrını Yaz-kış denize girmek, günde tek öğün yemek yemek ve litrelerce su içmek olarak açıklamıştı. 92 yaşına kadar her sabah spor yaptı. 2009'da yazmaya başladığı yaşam öyküsünün basıldığını göremeden 1 Aralık 2010'da 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. (Kaynak: Vikipedi)

Aron Angel hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!