Türkiye'den 1 milyon dolara ev alan yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı tanıma kararını olumlu bulan sektör temsilcileri, "İnşaat sektörüne kan gelecek" değerlendirmesinde bulundu. İnşaatçılar şimdiden Körfez'e yatırımcıyı bilgilendirmek için hukuk ekiplerini gönderdi.
En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartı ile satın aldığı ilgili kurumlarca tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin karar gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı. Kararın konut satışlarına hareketlilik getirmesi, son yıllarda 5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışını da kısa sürede ikiye katlaması bekleniyor.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, özellikle döviz sorunu yaşanılan bu dönemde böyle bir yasanın çıkarılmasının çok iyi olduğunu söyledi. Ağaoğlu, kendilerinin bilhassa Körfez ülkeleri vatandaşlarına ciddi gayrimenkul satışı gerçekleştirdiklerini, hukukçularının o bölgedeki yatırımcılarına bu gündemle ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapmak için yoğun mesai harcadığını anlattı.
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Macaristan gibi ülkelerde de bulunan uygulamanın ülkeye doğrudan yabancı yatırım getirmek için önemli bir aksiyon olduğunu söyledi. Kabadayı, Türkiye'ye yapılacak yatırımların başta bankacılık ve gayrimenkul olmak üzere birçok sektöre olumlu katkı sağlayacağını vurguladı. Düzenleme ile istihdam ve döviz mevduatlarının artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Kabadayı, "Bu düzenleme ile beraber yabancıya satış konusunda çıtayı yükselterek hedefi yıllık en az 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Yani son yılların en az 2 katı. Bu mümkün" dedi.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, hükümetin bu adımının sektöre can suyu olacağını belirterek, düzenlemenin yabancıların Türkiye'ye ilgisini artırarak cari açığını azalmasına önemli katkıda bulunacağım açıkladı.
Onursal Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, son birkaç yıldan bu yana Ortadoğu coğrafyasında ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, hem halk hem de yatırımcının ülkelerinde mutsuz ve huzursuz olduğunu kaydetti. İç karışıklığın sermaye sahiplerini tedirgin ettiğini vurgulayan Öngün, böyle bir ortamda parasını değerlendirmek isteyen Arap yatırımcının güvenli liman olarak Türkiye'yi seçtiğini, yatırımların da Türkiye'de değerlendirmeyi tercih ettiğini kaydetti. Öngün: "Vatandaş olamamaları ise kendileri için bir handikap. Ortadoğulu yatırımcının yapacağı 1 milyon dolar ve üzeri değerdeki gayrimenkul yatırımlarının Türk vatandaşlığının cazibesi ile birleşmesi inşaat sektörüne de yeni kan getirebilir" dedi.
Yatırımcının artık farklı alanlara açılmak istediğini söyleyen Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, yabancı yatırımcılar genelde yatırımlarını İstanbul'a yönlendirdiklerini ancak İstanbul'da da
yavaş yavaş bir doygunluk olmaya başladığını vurguladı. Söz konusu karar ile yabancı yatırımcının ağlarını Türkiye'nin diğer kentlerine doğru genişletebileceğini belirten Bezci, bu noktada İstanbul'a alternatif gelişen Ankara'nın ön plana çıkacağına inandığını dile getirdi. Bezci, "Bürokrasinin merkezi, kamu kurum ve kuruluşlarının ev sahibi olan Ankara, zaten Türkiye'de şubeleşen çok sayıda firmaya ev sahipliği yapıyordu. Karar soması bu sayının artacağına, yabancı yatırımcı için hala bakir topraklar olan Ankara'nın yatırımların merkezi olacağına inancım tam" dedi.
Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ise vatandaşlık şartlarının ağır olduğu eleştirisinde bulundu. Turanlı, "Böyle bir düzenlemeyi düşünenlerin ve çıkaranların eline sağlık. Çok güzel iş yapmışlar ancak yönetmelikte şartlan ağır tutmuşlar. En az 100 kişilik istihdam oluşturan yabancı uyrukluya vatandaşlık verilmesi öngörülüyor. Bugün 10 kişi çalıştırmak üzere işyeri açanın alnından öperim. 15 kişi, 20 kişi sınırı, 500 bin dolar sınırı koysunlar. Bu az para mı? 20 kişiye iş vermek kolay mı? Bölge ülkelerdeki esnafı, yatırımcıları Türkiye'ye davet etmek gerekiyor. Bu kriterlerin daha makul seviyelere çekilmesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Cathay Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz da gelişmiş batı ülkelerinin uyguladığı yöntemin Türkiye gayrimenkul sektörüne önemli desteği olacağını söyledi. Yılmaz: "Hükümetimizin yapmış olduğu bu faydalı düzenlemenin yönetmelik ve tebliğlerinin de hızlıca hazırlanarak yürürlüğe girmesi 2017 yılı ve sonrasında yabancılara gayrimenkul satışlarını ciddi şekilde arttırarak ülkemize ve sektöre büyük katma değer sağlayacaktır. Cathay Invest ve Nivo ailesi olarak bu aydan itibaren Körfez ülkelerinden başlayarak yurt dışında düzenleyeceğimiz birçok toplantıyla konuyu yabancı yatırımcıların gündemine taşıyacağız ve 2017 yılı boyunca konunun popülaritesini kaybetmeden gündemde kalması için toplantı ve etkinlikler düzenleyeceğiz" dedi.
YeniBirlik