Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yabancıya vatandaşlık hakkıyla 1 milyar dolar gelir bekleniyor!

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilmesi düzenlemesinden 2017 yılı içinde 1 milyar doların üzerinde gelir bekleniyor..


Hükümet, Türkiye'de gayrimenkul alan yabancılara belli koşullarda Türk vatandaşlığı verilmesinin önünü açarken, üst düzey bir ekonomi yetkilisi bu düzenlemeden 2017 yılında 1 milyar doların üzerinde gelir beklendiğini açıkladı.


Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, en az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancı uyruklulara Türk vatandaşlığı verilecek.


Reuters'a konu ile ilgili bilgi veren yetkili, "Gayrimenkul alan ve parasını buraya getiren yabancılara vatandaşlık verilmesi düzenlemesinden bu yıl 1 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz" dedi.


Geçen yıl sert gerileyen yabancıya konut satışı 2015'te yüzde 20.4 artışla 22,830 adet olarak gerçekleşmişti. Sektör temsilcilerine göre, 2015'te yabancılara konut satışının toplam büyüklüğünün yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.


Yetkili, yeni düzenleme kapsamında 1 milyar dolarlık gelirin bu satışlara ek olarak gelmesinin beklendiğini kaydetti.


Türkiye'de özellikle belli bir meblağın üzerinde konut alımı yapan yabancılara vatandaşlık hakkının verilmesi uzun yıllardır gayrimenkul sektörü temsilcileri tarafından talep ediliyordu.


Yabancıya konut satışı 2016 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 19.5 gerileyerek 16,549 olarak gerçekleşirken, yabancıya satışlar Nisan ayından itibaren sert düşüş kaydetmeye başlamıştı.


Sektör temsilcileri düşüşü, Türkiye'ye ilişkin güvenlik kaygıları, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki OHAL sürecinin yanı sıra, Türkiye konut piyasasının en büyük alıcısı konumundaki Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki alım gücünün petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlıyorlar.


"ARAPLARDAN BÜYÜK TALEP VAR"


Yeni düzenlemenin ekonominin toparlanmasına yardımcı olacağını belirten aynı yetkili şöyle devam etti:


"Yabancının girişi ile gayrimenkul sektörü de hareketlenecek. Araplardan zaten büyük talep var. Bu talep de özellikle İstanbul, Gaziantep, Kilis ve Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı illere dönük. Parasal anlamdaki girişin ekonomide canlanmaya neden olacağını görmemiz gerekiyor."


Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Trump'ın iktidara gelmesiyle dolar birçok para birimi karşısında değer kazanmış, TL'deki düşüş ise diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha yüksek olmuştu.


Kurdaki hareketliliğin ardından Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin kaygılar daha yüksek sesle seslendirilmeye başlanırken, hükümet bu kaygıları önlemek için yatırımları teşvik etmek amacıyla bir dizi önlem açıklamış, ülkeye para girişini hızlandırmak için alınan önlemler arasında geçtiğimiz hafta da gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesi düzenlemesi getirilmişti.


"SURİYELİ, IRAKLI VE RUSLAR"


Türkiye'de gayrimenkul alımları konusunda en çok Suriye ve Iraklıların talepte bulunduğunu kaydeden yetkili, "Bu iki ülkede durumun normale dönmesi ve Türkiye'nin bu ülkelerle ilişkilerini önümüzdeki süreçte geliştirmesi durumunda bu taleplerin alımlara dönmesini bekliyoruz. Aynı şekilde Rusya ile düzelmekte olan ilişkiler Rusların Akdeniz bölgesindeki gayrimenkul alımlarını artıracaktır" diye konuştu.


Kasım 2015'te bir Rus savaş uçağının Türkiye Suriye sınırında düşürülmesinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, 15 Temmuz 2016 Darbe girişiminin ardından yapılan girişimlerle tekrar normalleşme sürecine girmişti.


Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde bu yılın sonunda Suriye'de ateşkes süreci başlatılmış, bazı yetkililer yakın zamanda Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de normalleşme sürecine girebileceğini dile getirmişlerdi.


Yetkili, "Bir kaç ay önce Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili düzenlemeler ilk dillendirildiğinde, bazı kesimlerin biraz da önyargı ile tepki vermesi ve kamuoyunda bölünmelere yol açması bizim için iyi olmadı. Bu süreçte çok parası olan Suriyeli sığınmacıları maalesef ABD ve Kanada gibi ülkelere kaptırdık. Ancak yine de bu konuda alınacak yol var" diye konuştu.


Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilere belirli koşullarda vatandaşlık verilebilmesine dönük düzenlemenin yapılabileceğini ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Kilis'te dile getirmişti.


Suriye'deki iç savaştan kaçarak son beş yıl içerisinde Türkiye'ye gelen Suriyeli mülteci sayısının yaklaşık 3 milyon olduğu belirtiliyor.


Business HT