Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından organize edilen 2012 ve 2013 yıllarında düzenlenen zirvedir.
Yeşil bina nedir?
Yeşil binalar, çevreci binalar olarak da bilinir. Bu binaların yapımında, çevreye zarar vermeyen yapı malzemeleri kullanılmış olup, daha az enerji tüketimi sağlanacak şekilde inşa edilmiştir. Isıtma, soğutma, havalandırma ve elektrik ihtiyaçlarının karşılanması için sürdürülebilir enerji çözümlerinden yararlanan yeşil binalarda; atık suların arıtılma işlemi yapılır. Bunların dışında; az su ile yetinebilen çiçekler bahçelere dikilir, akıllı ampuller, akıllı duşlar, akıllı klozetler kullanılır.
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi nedir?
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi; Çevre Dostu Yeşil binalar Derneği tarafından düzenlenmektedir. Konferans şeklinde yapılan bu zirve; yeşil bina kullanımı hakkında firmaları bilinçlendirme amacı taşımaktadır.
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 2013'ten
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 2013 yılı toplantısında neler konuşuldu?
18-19 Şubat tarihlerinde gerçekleşen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi Swiss Otel’de düzenlendi. 2013 yılı ilk kez “Yesil Gençlik Hareketi” adı altında üniversite öğrencilerinin katılımları gerçekleştirildi. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Yaşanabilir Şehirler İçin Ulusal-Uluslararası İşbirlikleri, Yeşil Dönüşümün Yatırım Maliyetleri, Teknoloji-Yapı Kent İlişkisi, Geleceğin Yeşil İş Modelleri, Yerel Yönetimlerin ve Dünya Yeşil Bina Konseylerinin Tecrübe Paylaşımı konuşuldu.
Zirvenin açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptı. Türkiye'de ikinci kez gerçekleştirilen zirvede, ulusal ve uluslararası alanda yeşil bina konusundaki çalışmalarıyla ses getiren 30'u aşkın önemli isim konuşmacı olarak yer aldı. World Green Building Council Başkanı Rick Fedrizzi ve Eartheco International Başkanı Philippe Cousteau Jr., Urban Land Institute Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başkanı Joe Montgomery, ABD Enerji Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Dairesi Eski Direktörü Greg Kats'in yanı sıra yerli akademisyen ve sektör temsilcilerinin katılacağı zirvede, yeşil bina sektörünün bugünkü durumuyla birlikte ortak sorunlar ele alındı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi 2013'te
2012 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesine katılan konuşmacılar kimdir?
Haluk Sur, Rick Fedrizzi, Ahmet Haluk Karabel, Prof. Dr. Vedat Akgiray, Dr. Kadir Topbaş, Erdoğan Bayraktar, Dr. Duygu Erten, Mohammad Asfour, Steven Borncamp, Rym Baouendi, Johannes Kreissig, Siham Omri, Bengt Wanggren, Ediz Hun, Greg Kats, Prof. Dr. Metin Lokmanhekim, Doç. Dr. Nils Kok, Lawrence J. Kotewa, Hülya Kurt, Roland Risser, Prof. Dr. Saskia Sassen, Tunç Korun, Derek Ballantyne, Neil Barrett, Hilary Beber, Mark E. James, Ali Nihat Gökyiğit, Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, Hüseyin Bilmaç, Nazmi Durbakayım, Işık Gökkaya, Aziz Yeniay, Taner Yıldız, Dr. Emre Çamlıbel, Lauren Baumann, Kerem Erginoğlu, Cathy Yang, Lizette Zuniga, Hasan Rahvalı, Prof. Cem Avcı, Paolo Brescia, Charlie Hughes, Sidney Rasekh, Melih Şimşek, Hırant Kalakaş, Gürkan Arı, David Baumgart, Prof. Dr. Michael Braungart, Stef Kranenduk ve Tuomas Poskiparta.
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesinde hangi konular masaya yatırılır?
1. Bölgesel Yeşil Bina Konseylerinden Yaklaşımlar
2. Enerji Verimliliği Finansmanı ve Çözümler için Teknik Yaklaşımlar
3. Çevreci (Yeşil) Politikalar & Yeşil Ekonomi
4. Varolan Binaların Yeşil Binalara Dönüştürülmesi
5. Yeşil Binalarda Yaşam & Geleceğin Şehirleri
6. İş Modeli Olarak Çevreci İnşaat Malzemeleri
Yeşil bina sertifikalarının çıkış sebebi nedir?
www.yesilbina.com sitesinde bulunan bilgilere göre; yeşil bina uygulamaları ortaya çıkması ile binalar arasında ekoloji, enerji ve çevre ile ilgili uygulamalar kıyaslanmak istenmiştir. Sertifikalar ile yeşil binaların performansı kıyaslanabilir.
Dünyada yeşil binaları belli standartlar getirerek performanslarını ölçerek sertifikalandıran bazı sertifika kurumları vardır. Başlıcaları: LEED (Amerika), BREEAM (İngiltere),CASBEE (Japonya), GREEN STAR (Avusturalya). Türkiye'de henüz sertifika sistemi yoktur. ÇEDBİK derneği çalışma yürütmektedir. Türkiye'de LEED ve BREEAM sertifikaları uygulanmakta ve öne çıkmaktadır.
Yeşil Bina Sertifikası : Yeşil bina olarak tasarlanmış binaları kıyaslamak, puanlamak ve uygulamaları geliştirmek amacı ile binaları etiketlemektir.
USGBC (US Green Building Concil): Amerika merkezli kuruluş.1998 yılından beri başta Amerika olmak üzere tüm dünyada (Yeşil Bina) LEED sertifika veriyor.
Leed Sertifikası: USGBC tarafından verilen yeşil bina sertifikası
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method): İngiltere merkezli kuruluş. İngiltere ve Avrupa'da yaygın olmaküzere tüm dünyada (Yeşil Bina) BREEAM sertifika veriyor.
Breeam Sertifikası: Breeam tarafından verilen yeşil bina sertifikası
Leed AP (Accredited Professionel): Leed Uzmanı, projelerde prosedürel işlemleri yürüten, USGBC tarafından yetkilendirilmiş kişi.
Breeam Assesor: Breeam Uzmanı -Değerlendiricisi projelerde prosedürel işlemleri yürüten, Breeam tarafından yetkilendirilmiş kişi.
Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları