Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yoğurtçu Parkı - Kadıköy

Kadıköy’de yaşayanların spor ve dinlenme mekanıdır. Bahariye ile Fenerbahçe Stadı arasında, Kurbağalıdere’nin denize döküldüğü yerdedir. Fenerbahçe Spor Kulübü’ne yakınlığı nedeniyle efsane futbolcuları Lefter Küçükandonyadis ve Alex de Souza’nın heykeli




Yoğurtçu Parkı - Kadıköy
Yoğurtçu Parkı



Yoğurtçu Parkı nerededir? 



İstanbul’un Anadolu yakasındaki ilçesi Kadıköy’de, Bahariye Mahallesi Fenerbahçe Stadı arasında kalır. Kurbağalıdere’nin Marmara Denizi’ne döküldüğü yerde, derenin hemen kenarındadır. Kadıköylüler’in yürüyüş, spor ve dinlenme mekanıdır. 



Yoğurtçu Parkı’nda neler var?



Toplam kullanım alanı 30 bin metrekare olan Yoğurtçu Parkı’nda 14 bin 600 metrekarelik yeşil alan bulunuyor. Parkın içinde 5 farklı bölgede bulunan çocuk oyun alanları 400 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 


Antik Granit Küp Taşla döşenmiş 5 bin 300 metrelik yürüme alanı, doğal malzemeler kullanılarak yapılan 1.280 metrekarelik koşu alanı da koşu yapmak isteyenleri bekliyor. 


İlk kez engelli vatandaşlar için iki farklı bölgede yapılan fitness alanları, basket sahası, tenis kortu ve partner bulamadığınız zaman tek başınıza antrenman yapma olanağı tanıyan duvar tenis sahası, süs havuzu, kır kahvesi, oturma grupları ve kanatlı hayvanlar için kümes sergi alanının da yer aldığı parkın tamamı otomatik sulama sistemi ile sulanacak şekilde yapıldı.



Yoğurtçu Parkı’nın tarihçesi nedir?



Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, 17 Mayıs 2008 tarihli ve “Anadolu yakasını geziyoruz” başlıklı köşe yazısında Ali Bilir’in “Çeşmibülbüle Gizlenmiş Ábıhayat-Beykoz” kitabı ve Gönül Halıcı’nın iki ciltten oluşan “İstanbul Anadolu Yakasında Tarihsel Bir Gezi” kitaplarını tanıtır ve Yoğurtçu Parkı ile ilgili şu bilgileri aktarır; 


“Yoğurtçu Parkı


Bugün Yoğurtçu Parkı olarak adlandırılan yerde, daha önceleri hiçbir ağaç yoktu. Eski tarihlerde bulunan tahta köprüden başlayıp Kalamış Koyu’na kadar uzanan ve Kurbağalıdere’yi içine alan dar bir çimenlikti. Sadece yazları çalışan bir kır kahvesi vardı. Derenin suyu temiz ve berraktı. Balıkçılar serpme ağ ile iri kefaller, balıklar yakalarlardı. Tahta köprünün başında, ağaçların altında dondurmacılar, kağıt helvacıları, leblebiciler, şerbet ve su satıcıları bulunurdu. Derenin kenarında birkaç bank bulunuyordu. Çayırın karşısında bir sıra ahşap evler de vardı.

İstanbul’un düşman kuvvetleri tarafından işgal edildiği yıllarda süvariler bu çayırlarda at koşturuyorlardı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan "Hilál-i Ahmer Kadıköy Şubesi"nin başkanı olan Süreyya İlmen, 1930 tarihlerinde, İstanbul valisi olan Haydar Bey’in "Her şeyi hükümetten beklemeyelim, memleketin imar işlerinde ahaliye birçok vazife düşüyor," diye konuşmalarından ilham alarak, bulunduğu teşkilatı harekete geçirmişti. Yoğurtçu Çayırı’nı kurutmayı ve bataklıktan kurtararak büyük bir orman haline getirmeyi ileri sürdü. Aynı zamanda dere kenarına bir rıhtım yapmayı ve bu rıhtımı Moda İskelesi’ne kadar götürmeyi önerdi. O tarihteki Kadıköy Belediye Müdürü Kemal Bey’e bildirdi. Kemal Bey de bu fikri Vali ve Şehremini Haydar Bey’e iletti ve izin aldı. Süreyya İlmen kendisi ve eşi için 100 lira, oğulları ve kızları adına 25’er lire katkıda bulunarak ilk bağışları toplamaya adım atmıştı. Yoğurtçu köprübaşına çadır kurdurmuş ve iki kazık üzerine derenin ileride alacağı manzarayı gösteren bir tablo asarak yapılacak yardımlara bir çağrı hazırlamıştı. Burayı bir orman yapıp ortasına da bir müzika yeri yapılmasını ve cuma günleri halka çalınmasını istemişti. Dereden çıkarılan toprakla rıhtımın arkası doldurulmuş ve bataklık olan yerler drenajla kurutulmuştu. Çayıra, çam, çınar, ardıç fidanları diktirilmiş, rıhtım boyunca kanepeler konulmuştu. Bugünkü Yoğurtçu Parkı’nın temelleri böyle atılmıştı.”



Yoğurtçu Parkı ne zaman açıldı? 

Yoğurtçu Parkı - Kadıköy



Kadıköy Yoğurtçu Parkı'na kavuştu (Kadıköy Belediyesi, 13 Nisan 2010 Salı)


Kadıköy Belediyesi, 14 bin 600 metrekarelik yeşil alanı, modern çocuk oyun alanı, yürüme ve koşu parkurları, spor sahaları ve dinlenme oturma alanlarıyla baştan sona tüm yönleriyle çağdaş bir anlayışla düzenlenip yapılan Yoğurtçu Parkı’nı yeni modern imajıyla hizmete açtı. 


11 Nisan Pazar günü mahalle sakinlerinin ilgi gösterdiği neşeli bir törenle açılan Yoğurtçu Parkı’nın açılış töreninde Bando Grubunun şarkıları katılanları çoştururken, Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri de ücretsiz sağlık taraması yaptılar. Yoğurtçu Parkı’nın yeni haliyle Kadıköylülere ve Kadıköy’e daha fazla yakıştığını kaydeden Başkan Öztürk şunları söyledi: “Kadıköy’ün değişimini hep beraber izliyoruz. Çok yeşil alanımız yok bu nedenle elimizde bulunan yeşil alanları iyi korumak ve iyi kullanmak zorundayız. Şuanda bulunduğumuz Yoğurtçu Parkı’nın alanı, bataklıktan çıkarılarak Süreyya İlmen Paşa tarafından park haline getirilmiştir. Parklar insanlar tarafından kullanıldığında anlam ifade ediyor. Eskiden park yaparken sadece çocukları düşünüyor bir oyun grubu yapıyor, çevreyi yeşillendiriyorduk. Oysa günümüzde her alandaki çağdaşlaşmayı ve özel hizmeti parklarımıza da uyguluyoruz. Artık parklara koyacağımız oyun gruplarında çocuklarımız yaş gruplarına göre çeşitlendirme yaparken, yetişkinler için de ihtiyaç duyulan jimnastik ve spor aletleri, tartan yürüyüş yolları, tenis ve basket sahaları oluşturuyoruz. Parklarımızda engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun fitness alanları da bizim engelli vatandaşlarımıza bakış açımızı ve onlara verdiğimiz önemi gösteriyor. Yoğurtçu Parkımızı da bu anlayış ile yeniden modern bir şekilde hazırlayarak sizlerin kullanımına sunuyoruz.” 


Başkan Öztürk, yıllardır problem olan Kurbağalı Dere’nin temizliğinin İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu, burada yapılan çalışmalarla artık derenin temizliğinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Kurbağalı Dere’nin temizliği bittiğinde dere kenarının ve çevresinin de kullanılabilir hale getirileceğini müjdeleyen Öztürk şöyle dedi: 


“Kurbağalı Dere çevresindeki temizlik bittiğinde hiçbir engel kalmıyor. Kurbağalı dere üzerindeki faaliyetlerimizi hızlandırarak herkesin kullanabileceği hale getireceğiz. Burası bisiklet ve yürüyüş alanlarıyla modern ve yeşil hale gelecek. Denizler temizlendi şimdiki sıkıntımız ise yağmur olmadığı günlerde yani dere yatağı kuruyken insanların dereye çöplerini atmalarından kaynaklanıyor. Yağmur yağınca da bütün pislikler ortaya çıkıyor.1 Marttan itibaren naylon poşeti yasaklamamızın nedenlerinden birisi de bu. Çevreye bu kadar zarar, doğada çözünmeyen zararlı bir maddeyi insanlar kullanmamalı. Sizlerden yeni parkınıza sahip çıkmanızı istiyorum. Bu park sizindir. Güle güle kullanın.” 



Yoğurtçu Parkı’na dikilen futbolcu heykelleri kimlere ait? 



Lefter'in heykeli dikildi (A.A., 03 Mayıs 2009)


Fenerbahçe'nin efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis'in, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın yakınındaki bir parka yapılan heykeli törenle açıldı.


Taraftar grubu Cefakar Kanaryalar'ın (Grup CK) girişimiyle Kadıköy'deki Yoğurtçu Parkı'nın hemen karşısındaki küçük park alanına inşa edilen heykelin açılışına, Lefter ve ailesinin yanı sıra Fenerbahçe Kulübü eski başkanları Faruk Ilgaz, Güven Sazak, yüksek pan kurulu başkanı Yüksel Günay, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, yöneticiler Ömer Temelli, Ünal Uzun ve Turhan Şahin, kulüp üyeleri, taraftar grubu temsilcileri ve taraftarlar katıldı.

“Fenerbahçeliyim göğsümü gere gere ver Leftere yaz deftere” sloganının yazdığı ve Lefter'in resminin yer aldığı büyük bir pankartın da yer aldığı tören alanında, taraftarlar efsane futbolcuya sevgi gösterilerinde bulundu. Açılışın ardından taraftarlar Lefter için besteledikleri tezahüratları söylediler.


Duygulu anların yaşandığı açılışta bir konuşma yapan eski başkan Faruk Ilgaz, “Fenerbahçe'de efsaneleşen birçok futbolcu var. Neden Lefter'in heykeli dikildi. Çünkü efsane isimlerin her biri futbol profesörü, ancak bir tane ordinaryüs var, o da Lefter'dir” şeklinde konuştu.



Alex hüngür hüngür ağladı (Hürriyet Gazetesi, 15 Eylül 2012)


Fenerbahçe taraftarları, futbol takımı kaptanı Brezilyalı oyuncu Alex de Souza'nın heykelini Kadıköy'deki Yoğurtçu Parkı'nda açtı. Törene Fenerbahçe Futbol Takımı Teknik Direktörü Aykut Kocaman, bazı yöneticiler ve Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay da katıldı. Brezilyalı oyuncu, açılış öncesi konuşma yaparken gözyaşlarına hakim olamadı.


14 Eylül 1977'de Curitiba'da dünyaya gelen kaptan Alex dün 35. yaş gününü kutladı. F.Bahçeli taraftarlar Alex'e doğum günü hediyesini Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda verdi. Taraftar gruplarının yaptırdığı Alex'in heykeli açıldı. Heykel, efsane Lefter Küçükandonyadis'in 2009'da dikilen heykelinin 50 metre yakınında yer alıyor.