Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yürüyen merdiven

1895 yılında ilk olarak New York’ta kullanılan yürüyen merdiven, Türkiye’ye 1964 yılında geldi. Daha çok alışveriş merkezlerinde kullanıldı. Son olarak da metrobüs ve metro giriş çıkışlarına yerleştirildi.




Yürüyen merpen nedir?


Yürüyen Merpen; basamakları sürekli olarak dönen bir düzenek üzerine yerleştirilmiştir. Elektrikle çalışır. İnsanları daha hızlı yukarı ya da aşağı taşımaya yarar. Özellikle; otel, alışveriş merkezi, tren ve metro istasyonlarında kullanılır. 

Yürüyen merdiven


İlk yürüyen merpen ne zaman ortaya çıktı?


Jesse W. Reno tarafından tasarlanan yürüyen merpenin patenti 15 Mart 1892'de alındı. Patenti alındıktan sonra 1895 tarihinde New York'taki Coney Island eğlence merkezinde, 25 derecelik eğimli bir düzenekle kullanılmaya başlandı. Ticari olarak se Otis Asansör Şirketi tarafından 1901 yılında kullanıldı. 1900'de Fransa'da düzenlenen Paris Dünya Fuarı'nda sergilendi. Bundan sonra da ilk kez Filadelfiya'daki çok katlı bir mağazaya kuruldu.

Yürüyen merpen Türkiye’de ise 1964 yılında  kullanılmaya başlandı. Kalp hastalarının, şişmanların, bebekli annelerin, yaşlıların ve tembel müşterilerin hoşlanabileceklerini düşünerek, Bahçekapı'daki Atalar Mağazasında, faaliyete geçti.


İlk yürüyen merpenin özellikleri nedir?


İlk yürüyen merpen Worl Fair Ground’da Chicago’da 1892 yılında yerleştirildi. Jesse W.Reno tarafından gerçekleştirilen yürüyen merpenin ilk kullanıldığı yer ise Coney Island’dır. 1896 yılında Old Iron Pier binasına yerleştirilen yürüyen merpen her biri 100 mm genişliğinde ve 600 mm uzunluğunda parçalardan oluşan bir konveyör yardımıyla çalışmaktaydı. Bu patent, yürüyen merpeni oluşturan düzlemleri bu düzlemlere paralel konumda olan tek bir zincirle tahrik etme esasına göre tasarlanmıştı. 


Bu yürüyen merpen yatay ile 25 derecelik bir açısı, sabit bir tırabzanı ve kat düzlemlerine çıkış kısımlarında tarak plakaları vardı. Üçgen şekilli bir platformu destek alan bu rampa en üst ve en alt kısımlardaki dişlilere sarılı bir kayış vasıtasıyla hareket etmekteydi.


Yürüyen merpenler nasıl çalışır?


Tırmanma açısı standart hale getirilmiş olup 27.30, 300 ve 350’dir. Yürüyen merpenler çalışma prensibi olarak konveyörlere benzemektedir. Yürüyen merpenin alt kısmında alt dönüş istasyonu üst kısmında ise tahrik istasyonu bulunmaktadır. İki istasyonu birbirine bağlayan raylar vasıtasıyla kapalı bir döngü oluşur. Basamakların birbirleriyle bağlantısının sağlanması ve tahrik edilmesi için tekerlekli zincirler kullanılır. Alt ve üst istasyondaki zincir dişlilerin arasında gerdirilen zincirlere bağlanan basamaklar kapalı döngü içerisinde birbirlerini takip ederler.


Yürüyen merpenlerin teknik özellikleri nedir?


Basamak Derinlik: 400 mm

Basamak En: 600 mm - 800 mm – 1000 mm


Yürüyen merpenlerin güvenlik ekipmanları nelerdir?


Acil stop butonu: Push buton üst ve alt süpürgeliklerde mevcuttur (sol tarafta).

Ana şalter: Kontrol panelinde termal bırakma ile uygulanır.

Kontrol devre kesicileri: Yukarı tahrik istasyonunda ve motor tarafında mevcuttur.

Hız izleme: Motordaki gösterge ile elektronik hız ve basamak bant izlemedir.

Motor sıcaklık izleme - Sıcaklık izleme cihazı motor sargıları içindeki basamak sarkması ve yükselmesinin izlenmesi: 4 mm’yi aşan sapmalarda merpeni durduran üst ve altta basamak bantlarındaki sensorlarıdır.

Basamak akış izleme: Tarak taşıyıcının düşey ve yatay hareketleri ile yapılır.

Basamak zincir gerilimini izleme: Zincir geriliminin ve zincir kırılmasının izlenmesi için mekanik kilitli swic.

Bakım tahrik soketi: Kontrol ünitesinde aşağı dönüş istasyonunda küpeşte akış kontrol swici insanları korumak için kullanılır.

Basamaklar ve tarak temas kontrol swici yabancı cisimlerin basamak ve taraklar arasına girme olasılığına karşı koruma sağlar.


Yürüyen merpen kontrol sistemi tasarımında nelere dikkat edilmelidir?


Yürüyen merpen kontrol sistemi tasarlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Sıra denetimi, süreç denetimi, veri yönetimi, iletişim özellikleri, kompleks yapı, esneklik, görüntüleme,  güvenlik şalterleri.


Yürüyen merpeni meydana getiren parçalar nelerdir?


Yürüyen merpen şu parçalardan meydana gelmektedir: İskelet, tahrik motor grubu, ana tahrik zinciri ve dişlisi, basamaklar ve makaraları, basamak tahrik dişlisi, basamak teker hattı (kılavuzu), el bandı, el bandı tahrik zinciri ve dişlisi, el bandı tahrik kasnağı, el bandı gergi tekeri, alt ve üst taban yüzeyleri, emniyet freni, giriş platformu, giriş basamağı, yağlama düzeneği, V kayışı, korumalar, kumanda panosu.


Yürüyen merpenlerin taşıma kapasitesi ne kadardır?


Yürüyen merpen


Yürüyen merpen montajı sırasında nelere dikkat edilmelidir?


Yürüyen merpen montajı sırasıyla şu şekilde yapılmalıdır:

1.İskelet montajı ve yerleştirilmesi 

2.Üst kısma tahrik grubunun kurulması 

3.Alt kısma zincir gergi arabasının yerleştirilmesi ve hizalanması 

4.Motorun üst kısma konulması ve hizalanması 

5.Üst yan kolların montajı 

6.Alt yan kolların montajı 

7.Tırabzan destek kollarını montajı

8.Tırabzan yataklarının yerleştirilmesi 

9.Taban gerdirme mekanizmasının kurulması 

10.Sıva işleri için ara verilmesi 

11.Tahrik gurubunun hizalanması 

12.Motorun hizalanması 

13.Kontrol aletleri, elektrik kutusu ve panoların bağlanması 

14.Hat kol ve desteklerinin montajı 

15.Eğri hatların ve uzatma hatlarının yerleştirilmesi 

16.Yan duvar destek kol ve sütunlarının yerleştirilmesi 

17.Yağlayıcıların yerleştirilmesi 

18.Tırabzan zincir dişlisi ve zincirinin montajı 

19.Basamak zincirlerinin montajı 

20.Kırık zincir ve basamak kontrolü 

21.Zemin plakaları, giriş kapakları ve tarak plakalarının yerleştirilmesi 

22.Tırabzanlar ve fırçaların montajı 

23.Yürüyen merpenin çalıştırılıp denenmesi 

24.Basamakların denge ayarları ile yan plakaların montajı


Yürüyen merpen


Yürüyen merpen ile ilgili çıkan bazı haber başlıkları:


Karabük Belediyesi yürüyen merpen yaptı / 2 Nisan 2013 Emlakkulisi.com

Karabük Belediyesi sınırlarında yer alan ve yüksek bir tepede bulunan 3 mahalleye yürüyen merpen yapıldı. Türkiye’de ilk defa Karabük’te yer alan bu yürüyen merpen Yenişehir, Şirinevler ve Adatepe mahallesinde yaşayanlar için Karabük Belediyesi tarafından yaptırıldı. 


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, yürüyen merpen hakkında şunları söyledi: Daha önce ulaşımı zor bir mahalleye asansör yaptık. Şimdi bu yürüyen merpenler. Bir mahallemize yatay asansör inşaatı devam ediyor. 3 mahalle arasında asma yürüme yolu projemizde var. Kentin yaşam standardını yükseltiyoruz. Bu yatırımlarımız halkımız tarafından mutlulukla karşılanıyor.





Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları