Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Zeytinburnu

Tarihte İstanbul’un ticaret limanı olması nedeniyle çok farklı milletlerden göçler almış, bugün bile kozmopolit yapısını koruyan bir ilçedir. Kamuoyu ve Başbakan Erdoğan’ın tepkisini çeken Onaltıdokuz İstanbul projesi buradadır.



Zeytinburnu



Zeytinburnu’nun tarihçesi nedir?



1453 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından alınmasından sonra İstanbul’da yaşayan ve “Kudüslü Papazlar” olarak adlandırılan bir grup, kentin merkezinden ayrılarak Kazlıçeşme dolaylarına özellikle de bugünkü “Zeytinburnu kıyı şeridine” yerleştiler.


Bu bölge kısa zamanda Kudüslü Papazların çeşitli tarım ürünleri ve zeytin yetiştirdikleri zeytinliklerle dolu şirin bir yöre durumuna geldi.


Fatih Sultan Mehmet’in Kazlıçeşme ve Zeytinburnu yöresine Edirne ile Anadolu’nun derici esnafını yerleştirmesiyle de yöre Türk’lere açılmış oldu ve “Derici Esnafının” merkezi halini aldı.


Zeytinburnu İlçesi adını, bugün 41 inci Bakım Merkez Komutanlığı’nın bulunduğu burnun zamanında zeytinliklerle kaplı oluşundan alır.



Zeytinburnu ilçesinin coğrafi özellikleri nelerdir?



İlçe Trakya’nın Güneydoğu’sunda Sapanca Yarımadasının Marmara Denizi’ne bakan ya- maçlarının bu denizle birleştiği yerdedir. İlçenin toprakları 29 derece doğu boylamı, 41 derece kuzey enlemi üzerinde bulunmaktadır. İlçe topraklarının Güneyden Kuzeye uzunluğu 5.5 km, doğu-batı doğrultusundaki genişliği 2.5km’yi bulmaktadır.

Doğusunda Fatih, Batısında Bakırköy ve Güngören, Kuzeyinde Bayrampaşa, Eyüp, Güneyinde ise Marmara Denizi bulunmaktadır.


İklim; Marmara denizinin kıyısında bulunan Zeytinburnu İlçesinde nem etkili rol oynar. İlçe topraklarının denizden ortalama yüksekliği 30–35 m.dir. Deniz kıyısından içerlere doğru hiçbir engele rastlanmaz. İlçenin doğu kesimi Marmara denizinden kuzeye doğru az bir meyille yükselir, bu yükseklik Maltepe’de 51 m.’yi bulur. Güney kısmı Yedikule’den Yenimahalle’deki eski Sümerbank fabrikasının olduğu yere kadar düz bir ova görünümündedir. Daha önce bitki örtüsü bodur çalılıklarla kaplı olan ilçe toprakları yerleşim ve sanayi alanı olmuştur.



Zeytinburnu’nun yıllara göre nüfus hareketliliği nasıldır?



1960 yılında yapılan ilk nüfus sayımında 89.397 iken l997’de 228.084, 2000’de 244.082, 2009 tarihi yıl sonu itibariyle de 288.058, 2011 yıl sonu itibariyle 292.430 kişi olmuştur. İlçenin 1960’dan sonraki artışında gecekondulaşma etkili olmuştur.


1985 yılından sonraki nüfus artışı ise gecekondu sahalarının azalması başka bir ifade ile gecekondulaşmanın yavaşlaması ve mevcut gayrimenkullerin tapu sorunlarının büyük bölümünün çözümlenmesi nedeniyle ruhsatlı binaların yapılaşması neticesinde inşaatların devam etmesi ile yerleşim alanlarının açılmasından kaynaklanmaktadır

İlçede yeni yerleşim alanlarının açılması ile göç olayının fazlalaştığı, buna bağlı olarak yerleşik nüfus sayısında görülen artış sonucunda iş hacminin de arttığı görülmektedir.


2011 yılında TUİK tarafından ikamet eden şahıslara ait adres tespiti aşamasında geçici olarak tespit edilen ilçe nüfusu 292.430’e ulaşmıştır. Nüfusun Belediye ve Köylere, mahallelere, çeşitli mesleki gruplarına, eğitim durumlarına, cinsiyetlerine ve anadiline göre dağılımı istatistikî bilgi olarak TUİK tarafından tutulmaktadır.


İlçe’ye yurdun dört bir yanından gelen vatandaşların yanı sıra göç yoluyla; Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan ve B.Trakyalı göçmenler de hızla yerleşmişlerdir. Göçlerle gelen, varlığını huzur ve barış içinde sürdüren insan mozaiği ilçenin değişik bir karakteristik özelliğini de oluşturmaktır.



Zeytinburnu ne zaman ilçe oldu? 



Zeytinburnu ilçesi toprakları 1953 yılına kadar doğusu Fatih, Batısı Bakırköy ilçelerinin sınırlarında kalan yöre olarak yönetildi.


30.07.1953 tarihinde Fatih ilçesine bağlı Zeytinburnu bucağı olarak teşkilatlandırıldı. Batı bölümü yine Bakırköy ilçesine bağlı olarak kaldı. Zeytinburnu nüfusu günden güne çoğalan toplumsal, ekonomik kültürel sorunları her gün bir kat daha artan bir yöre olduğundan 01.09.1957 tarihinde 7033 sayılı Kanun ile “Zeytinburnu İlçesi” adı ile İstanbul İli’nin 14. İlçesi olarak kurulmuştur.


İlçenin 1982 yılına kadar mahalle sayısı (12) olup, 1982 yılında “Seyitnizam Mahallesi” teşekkül ettirilmiş ve mahalle sayısı (13) olmuştur.


Son yapılan 2009 yılında TUİK tarafından açıklanan mahallelere göre nüfus dağılımı aşağıya çıkartılmıştır.


Mahalle Adı      Nüfus


Beştelsiz          26.524

Sümer              37.565

Çırpıcı               29.946

Telsiz                38.742

Gökalp             20.798

Yenidoğan       10.709

Kazlıçeşme        1.289

Yeşiltepe         23.026

Maltepe                153

Seyitnizam      23.405

Merkezefendi 22.413

Veliefendi        28.914

Nuripaşa          27.885


TOPLAM NÜFUS    292.430


Köyü yoktur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Zeytinburnu Kaymakamlığı ilk önce Kazlıçeşme tren istasyonunun kuzeyindeki Zübeyde Hanım Caddesinde bugünkü Belediye Başkanlığına ait olup, Zeytinburnu Spor Kulübüne tahsis edilen binada çalışmalara başlamış, 29 Mayıs 1970 tarihinde de yapımı tamamlanan şimdiki Hükümet Konağına taşınmıştır.


Halen 3 katlı Hükümet Konağı binasının tamamında Adliyenin taşınmasıyla idari kuruluşlar hizmet vermektedir.

Zeytinburnu Belediye Başkanlığı dışında belediye bulunmamaktadır. İlçede tarımsal çalışmaların bulunmaması, bu alanda çalışmaların önemli bir yer tutmaması, tarım teşkilatlarının kurulmasını gereksiz kılmıştır.


Hayvancılık konusu için de durum aynıdır. İlçedeki veterinerlik hizmetleri Belediye Veterinerliğince yürütülmektedir. 



Zeytinburnu Belediye Başkanı kimdir? 



Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 1960 yılında Giresun’un Piraziz İlçesi’ne bağlı Bozat Beldesi’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Bozat'ta okudu. Daha sonra lise eğitimine devam etmek için İstanbul'a geldi. 1980 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Bölümü’nde master yaptı. Buradan Yerel Yönetimlerde Farklı Yaklaşımlar ve Sosyal Belediyecilik Uygulamaları konulu tezi vererek mezun oldu. Özel sektörde ve kamuda bir müddet çalıştıktan sonra tekstil alanında kendi işini kurdu.



Zeytinburnu
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın



Siyasetle yakından ilgilendi. İstanbul'da farklı siyasi partilerin ilçe yönetimi, il yönetimi ve il başkan yardımcılıkları görevlerinde bulundu (Refah Partisi, Fazilet Partisi). 27 Mart 1994 seçimlerinde Zeytinburnu İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen Aydın, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Zeytinburnu Belediye Başkanı oldu. 28 Mart 2004 seçimlerinde Ak Parti’nin İstanbul’daki en yüksek oy oranıyla halktan aldığı destek %27’den %53’e çıktı. 29 Mart 2009 seçimlerini de açık ara kazanan Murat Aydın, 3. kez Zeytinburnu Belediye Başkanlığı görevine seçilerek kırılması güç bir rekora imza attı.


1985 yılında hobi olarak başladığı fotoğrafçılığını geliştirdi ve “Yeryüzünden Portreler” adını verdiği ilk kişisel sergisini açtı. 


İyi derecede İngilizce bilen Murat Aydın, Bedriye hanım ile evli olup, Hatice ve Muhammed Tayyib’in babasıdır. Aydın, belediye başkanlığının yanı sıra Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanvekilliği görevini de sürdürmektedir.



Murat Aydın ve Zeytinburnu Belediyesi iletişim bilgileri neler?



Zeytinburnu Belediyesi


Adres : Kazlıçeşme Mahallesi Abay Caddesi No:165

Santral :(0212) 413 11 11 - (0212) 664 55 55

Faks :(0212) 413 12 12


Belediye Başkanı Murat Aydın

Telefon: (0212) 413 11 25 - 413 11 26 - 413 1127

E-posta: baskan@zeytinburnu.bel.tr

Web Adresi: www.zeytinburnu.bel.tr/



Zeytinburnu’nda hayata geçirilen konut projeleri hangileridir?



Emlakkulisi.com’un 03 Nisan 2013 tarihli haberine göre; eskinin tekstil merkezi olarak bilinen Zeytinburnu, yeni lüks rezidans projeleriyle hızla yeni yüzüne kavuşuyor. Bölgede metrekare ev fiyatları 4 bin TL'den başlıyor 19 bin TL'ye kadar yükseliyor...


İstanbul'un prim potansiyeli yüksek ilçeleri arasında gösterilen Zeytinburnu'nda adeta değişem rüzgarlerı esiyor. Kentsel dönüşüm için ilk kazmanın vurulduğu 2009 yılından bu yana çalışmaların hızla devam ettiği bölge, yeni projelerle hızla yeni yüzüne kavuşuyor. Eskinin tekstil merkezi olan Zeytinburnu'nda bugün birbiri ardına lüks konut projeleri yapılıyor. İstanbul’da gecekondulaşmanın ilk başladığı bölge olarak da bilinen Zeytinburnu’nda bugün bir tarafta sanayi siteleri ve atölyeler varlığını korurken diğer taraftan da lüks rezidans projeleri yükseliyor. 


Metrekare fiyatlar 19 bin TL'ye kadar çıkıyor


Nitelikli projelerin sayısının arttığı Zeytinburnu’nda gayrimenkul fiyatları da aynı doğrultuda yükseliyor. Bölgede yeni projelerde metrekare birim fiyatı 4 bin TL ile 19 bin TL arasında değişim gösteriyor. 


3 büyük projeye ev sahipliği yapıyor


Gecekondulardan rezidanslara uzanan bir tarih sürecinden geçen bölgede tamamlanmış birçok konut projesinin yanı sıra yeni projeler de bulunuyor. Zeytinburnu'nun şu anda 3 büyük konut projesi yer alıyor. Astay Gayrimenkul tarafından inşa edilen Onaltı Dokuz projesi, Ottomare Gayrimenkul imzasıyla inşa edilen Ottomare Suites ve bir Delta İnşaat projesi olan otel, AVM ve rezidanslardan oluşan Miramarin projesi. İşte tüm detayları ile o 3 konut projesi...


Onaltı Dokuz'da 1 milyon 300 bin TL'ye 2+1


Astay Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Onaltı Dokuz projesi, 27-32 ve 36 katlı 3 bloktan oluşuyor. Teslimlerin hemen yapıldığı projede 1+1'den 5+1'e kadar farklı daire seçenekleri yer alıyor. 


Zeytinburnu

Onaltıdokuz İstanbul


1+1 dairelerin satışının tamamlandığı Zeytinburnu Onaltı Dokuz projesinde 2+1 daireler 1 milyon 300 bin TL ile 1 milyon 323 bin TL arasında, 3+1 daireler 1 milyon 415 bin TL ile 1 milyon 700 bin TL arasında, 3+2 daireler 2 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 700 bin TL arasında, 4+1 daireler 2 milyon 587 bin TL ile 2 milyon 660 bin TL arasında, 5+1 daireler ise 4 milyon TL ile 4 milyon 385 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. 30 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen projede peyzaj, koşu parkuru, kapalı havuz, açık havuz, restoranlar, fitness center, oyun alanları ve spor alanları bulunuyor. 


Ottomare Suites'te 870 bin TL'den başlıyor


Ottomare Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Ottomare Suites, Blue Suites, Captain's Suites, Dublex Suites, Limited Suites, Panoramic Suites, Sky Suıtes, Terrace Suites ve Unique Suites olmak üzere toplam 355 suitesten meydana geliyor. Haziran 2013'te teslim edilmesi planlanan Zeytinburnu Ottomare Suites'te, fiyatlar ise 870 bin TL'den başlıyor 1 milyon 805 bin TL'ye kadar yükseliyor. 


Zeytinburnu
Ottomare Suites


Ottomare Suites Zeytinburnu projesinde şirket bünyesinde yüzde 50 peşinat veriliyor. Kalan tutar teslim tarihine kadar sıfır faizle vadelendiriliyor. Projede banka kredisi de kullanılabiliyor. 13 bin 500 metrekare üzerinde konumlanan Zeytinburnu Ottomare Suites,  25 kat üzerinde yer alıyor. Suiteslerin alanları 73 metrekare ile 336 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. Ottomare Suites Zeytinburnu Residence'ın sosyal alanları arasında; restaurant, fitness center, sauna, spa, tenis kortu,  açık-kapalı yüzme havuzu, street ball sahası, vitamin bar, zen bahçesi, toplantı salonları, bilardo salonu, mini sergi alanı, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkuru,  resepsiyon hizmetleri, bahçe bakım hizmetleri ve güvenlik hizmetleri yer alıyor.


Miramarin'de ön talep toplanıyor


Delta İnşaat güvencesiyle inşa edilen Miramarin projesi, otel, rezidans ve AVM birimlerinden oluşuyor. Sinpaş Yapı'nın inşa ettiği Ottomare Suites ile Nove Otel'in arasındaki arazi üzerinde kurulan Miramarin projesi henüz satışa çıkmadı. 


Zeytinburnu
Miramarin


Ön talep toplama sürecinde olan Zeytinburnu Miramarin projesinin 2013 yılı içinde satışa çıkması planlanıyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri bulunuyor. Delta İnşaat Miramarin projesinde tüm detaylar lansmanda açıklanacak.