Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Zigana Tüneli

Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan tek yol, bu tünel. Türk mühendis ve işçiler tarafından yapılarak 1977’de hizmete açılmıştır. Gümüşhane il sınırları içindedir. 1702 metre uzunluğunda, 11 metre genişliğinde ve 8 metre yüksekliğindedir. Bulunduğu rakım 1795’tir.



Zigana Tüneli
Zigana Tüneli



Zigana Tüneli’nin özellikleri nelerdir?



Gümüşhane - Trabzon karayolunun 50. kilometresinde Zigana Geçidi’ndeki tüneldir. Zigana Tüneli’nin uzunluğu 1702 metre, genişliği 11 metre ve yüksekliği 8 metredir. Zigana Tüneli’nin rakımı 1795'tir..


Gümüşhane tarafındaki çıkışında, Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (TCK) Zigana Dağı Kar Temizleme Tesisleri; Trabzon tarafındaki çıkışında ise, lokantalar ve dinlenme tesisleri yer alır. 



Zigana Geçidi’nin özellikleri nelerdir?



Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.

Geçit Doğu Karadeniz coğrafi yapısı ile Orta Anadolu yaylaları arasındaki geçiş noktasında bulunur. Orta Anadolu tarafında Harşit Vadisi yer alır.


Geçidin Orta Anadolu tarafında Karadeniz tarafına göre köyler daha seyrek bulunur, toplu yerleşimler görülür ve ormanların yoğunluğu azalır. Geçit ise yoğun ormanların arasında bulunur.


Zigana Geçidi yılın beş ayı karla kaplıdır. Geçitte bir kayak tesisi de dahil olmak üzere çok sayıda tesis bulunmaktadır.


Zigana Geçidi Gümüşhane'den 60, Trabzon'dan 120 kilometre uzaklıkta yer alır. Geçitten geçen Sidney Whitman, deneyimlerini 1914 yılında "(Zigana Geçidi) yolculuğumuzun en tehlikeli bölümlerinden biriydi; zira kış olmasından dolayı kar nedeniyle zaten en iyi dönemlerinde at patikasından biraz daha iyi olan yol, sadece tahta bir kalas genişliğindeydi ve her tarafımız derin hendeklerle çevriliydi. Burada yolculuğumuzun en korkutucu deneyimlerini yaşadık - karşı taraftan gelen katır kervanları, develer ve koyun sürüleriyle karşılaştık. Bize bir süre önce bu yol üzerinde birbirine iplerle bağlı çok sayıda devenin ayaklarının kaydığı ve dipsiz uçurumdan aşağıya düştükleri söylendi," biçiminde aktarmıştır. Günümüzde ulaşım amacıyla geçitten çok daha alçak rakımlardaki Zigana Tüneli kullanılmaktadır. (Kaynak: Vikipedi)



Zigana Tüneli’nin açılışı nasıl haber oldu?



geçmişgazete.com’da yayımlanan 2 Eylül 1977 tarihli Hürriyet Gazetesi haberi şöyle;


Zigana tüneli açıldı 


(1977) Türkiye'nin en uzun tüneli olan Zigana'yı Türk mühendis ve işçileri gece gündüz çalışarak açtı


Zigana Tüneli




Yeni Zigana Tüneli nasıl olacak? 



Gümüşhane-Trabzon arasında yapılacak olan Yeni Zigana Tüneli'nin animasyonlu videosu internette yayımlandı.



Popüler video paylaşım sitesi Youtube'de ve www.zigana.info internet sitesinde yayımlanan videoya göre 2014 yılı başında ihale edilecek ve 500 işgününde bitirilmesi planlanan Zigana Tüneli 12 bin 888,5 metre olarak projelendirildi.Bitirildiğinde Türkiye'nin ikinci en uzun tüneli olacak olan Yeni Zigana Tüneli ile kış aylarında şoförlerin korkulu rüyası da sona erecek.Petek Proje Mühendislik, Müşavirlik A.Ş. tarafından yapılan uygulama projesine göre tünel Trabzon tarafından Güzelyayla yakınlarında yolun 45,8’nci kilometresinden bin 252,91 metre rakımdan girecek ve 12 bin 888,5 metre sonra bin 211 metre rakımdan yolun 54,74’nci kilometresinde Köstere’den çıkacak.Giriş ve çıkışında devasa kavşaklar ve viyadükler bulunan tünelde ayrıca iki adet tahliye dönüşü ve kaçış tüneli de planlandı. Gümüşhane tarafından Köstere girişinden itibaren hafif kavisle başlayan tünel yüzde 3'lük eğim ile Trabzon tarafından daha yüksek bir kotta çıkacak. Mevcut Zigana Tüneli de Gümüşhane tarafından bin 795 metreden girip Trabzon tarafından bin 820 metre rakımdan çıkıyordu.



Zigana Turizm Merkezi’ne nasıl gidilir? 



Gümüşhane Valiliği’nin internet sitesinde yer alan bilgiler şöyle; 


Gümüşhane -Trabzon yolunun 50. km.'nde bulunan Zigana tünelini geçtikten sonra doğaya 3,5 km stabilize yolla ulaşılır. Hava yolunu tercih edenler Trabzon-Zigana arası 50 km. asfalt yolu, otobüsle gidebilirler.


Zigana Turizm Merkezi 2032 m. yüksekliktedir. Zigana Turizm Merkezi, elektrik, içme suyu, 800 m. teleski kayak eğitimi tesisi ve telsiz-telefon haberleşme sistemine sahip olup, otel, lokanta, kır kahvesi, et lokantası, bakkal, kasap, manav işletilmektedir.


Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli ender beldelerimizden biridir. Nemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında çok ilginç bir bölgemizdir. Zigana'da   kır kahvesinin bahçesinde otururken kuz sisi bulutu, güneyde pırıl pırıl güneşi görebilirsiniz.