Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Beyoğlu Belediyesi

İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçesi Beyoğlu’nun belediyesidir. Beyoğlu Belediye Başkanı, 2004 ve 2009 seçimlerini AK Parti’den aday olarak kazanarak iki dönemdir üst üste görevde olan Ahmet Misbah Demircan’dır.



Beyoğlu Belediyesi
Beyoğlu Belediyesi Binası



Beyoğlu Belediyesi’nin tarihçesi nedir? 


Tanzimat döneminin karakterine uygun olarak, batılı şehircilik anlayışı uygulamasının ilk örneği Beyoğlu’nda başlatıldı. Burası bölgenin tarihi, coğrafyası, etnik ve kültürel özelliği ile batılılaşma için bir başlangıç noktası olabilirdi. Bunun için de işe reformlarla başlamak gerekiyordu. Beyoğlu limanıyla, rıhtımıyla, Haliç’iyle ticaret merkezi olarak dünyaya açılan bir pencereydi. Bu özelliği yanında, Başkent’e ve Boğaz’a hakim oluşu tüm yabancı elçilikleri bünyesine çekmişti. Yöre halkı, zengin ve batıya açıktı. 


Reformlar 28 Aralık 1857 tarihli "6. Daire-i Belediye Nizamatı" ve 7 Haziran 1858 tarihli "Devair-i Belediyeden 6. Daire İtibar olunan Beyoğlu ve Galata Dairesinin Nizam-ı Umumisi" nizamnameleriyle başladı. İstanbul, 14 belediye dairesine ayrıldı. Beyoğlu, ilk uygulama olmasına rağmen buraya "6. Daire" denildi. Bu adı almasının nedeni, Paris’te "Sixeme arrondıssement" (6. Bölge) diye bilinen Belediye biriminin kentin en mamur bölgesi olmasıydı. 6. Dairenin amaçları ticareti düzenlemek ve Avrupai kent hizmetlerini getirmekti.



Beyoğlu Belediyesi’nin ilk başkanı kimdi?


6. Daire kurulunca başına Mehmet Kamil Bey getirildi. Kendisi Başhariciye teşrifatçısı olarak yabancılarla ve diplomatik misyonla ilişki içindeydi. Sokakların temizlenmesi, düzenlenmesi, lağım ve su yollarının yapılması ve diğer bazı hizmetlerin getirilmesi kararı uygulamaya konuldu.


İlk iş olarak Beyoğlu ve Galata’nın kadastro haritaları çizildi. Taksim ve Tepebaşı’nda umumi bahçeler yapıldı. Bir hastane kuruldu ve sokakların gazyağıyla çalışan fenerlerle aydınlatılması, ilk kez Cadde-i Kebir’de (İstiklal Caddesi) başlatıldı.


1959’daki nizamname ile sokakların temizliği ihaleye verildi. Sokaklar 3 sınıfa ayrıldı. 1. sınıf sokaklar hergün, hatta yazın günde iki kez, 3. sınıf olanlar haftada bir kez süpürülüyordu. Bahsedilen hizmetler Beyoğlu’nun batılılaşan elit kesimi için geçerliydi. Diğer kısımlar özellikle Kasımpaşa, Pangaltı gibi bölgeler ne temizlik, ne de imar konusunda hiçbir fayda görmediler.



Beyoğlu Belediyesi ne zaman kuruldu?


20 Nisan 1924’te Beyoğlu Belediyesi kuruldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında Beşiktaş, Şişli, Kemerburgaz’ı da kapsayan Beyoğlu, 1930’da Beşiktaş’ın ayrılması, 1936’da Kemerburgaz’ın Eyüp’e bağlanması, 1954’de Şişli ilçesinin kurulmasıyla bugünkü haline zemin oluşturuldu.


1970’de mahallelere ayrıldı. 1984’e kadar İstanbul Belediyesi’ne bağlı şube olarak şube müdürlerince yönetilen Beyoğlu, 1984’de Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri için çıkartılan "Yerel Yönetimler Kanunu" çerçevesinde yeniden yapılanarak 45 mahalleyi kapsayan "Beyoğlu Belediyesi" mevcut statüsünü almıştır.


Beyoğlu’nda 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerinde Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediye Başkanı olarak seçilerek göreve başlamıştır. O günden bu güne kadar Beyoğlu’nda önemli hizmetlerin altına imza atılmaya devam edilmiştir.



Beyoğlu Belediye Binası nerededir?


Belediye Binası, Şişhane Meydanı'nda, Yolcuzade İskender, Meşrutiyet ve İlk Belediye Caddelerinin birleşme noktasındadır. Bina Edouard Blacque Bey'in ilk reisliği döneminde (1879-1883) inşa edilmiştir. Mimarı İstanbul'a başka eserler de kazandırmış olan İtalyan kökenli Barborini'dir. Haliç ve tarihi yarımada manzarasına hakim olan yapı, önemli işleviyle semte de adını vermiş, Meşrutiyet Caddesi'nin başlangıcı "Daire" olarak anılmıştır. Bina 1960'lı yıllarda kaymakamlık olarak kullanılırken tekrar belediye şube müdürlüğü yapılmış, 1984'te Beyoğlu Belediye Başkanlığı olmuştur.



Dik eğimli bir parselde yer alan yapı, Şişhane Meydanı'ndan merpenlerle ulaşılan yükseltilmiş bir platform üzerine inşa edilmiştir.



Beyoğlu Belediyesi’nin son dönem icraatları nelerdir?


Talimhane’nin değişen yüzü, Beyoğlulu olma bilincine önemli katkı sağlayan ve sahiplerine önemli ayrıcalıklar getiren "Beyoğlum" kredi kartı, ilçemizdeki başarılı öğrencilerinin ödüllendirildiği, zevkli bir tatil geçirdiği "Kefken Yaz ve Çevre Kampı", Beyoğlu’na hijyen standartını getiren "Beyaz Zambak" projesi, Beyoğlu’nun tarihi ve kültürel zenginliğini tanıma fırsatı veren sözün müzik ve şiirle buluştuğu "Beyoğlu Sohbetleri", sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliği ile kurduğumuz "Yerel Sivil Güç Birliği Merkezi", Beyoğlu’nda işsizliğe çare olmayı amaçlayan meslek edindirme kursları, Güzel Beyoğlu Projesi, halka açılan Kasımpaşa Kızılay Meydanı, daha aydınlık, daha ışıl ışıl bir Beyoğlu süren ışıklandırma projesi, okulların tadilatını ve ihtiyaçlarını gideren "Okullar İçin El Ele" kampanyası, ilçemizde okuyan her öğrenciye hediye edilen eğitim setleri, kültürel sanatsal faaliyetler ve Akıllı Kent otomasyon sistemi, vs ...



Beyoğlu Belediyesi’nin hizmet verdiği mahalleler hangileri? 


Arapcami Mahallesi, Kaptanpaşa Mahallesi, Asmalı Mescid Mahallesi, Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Bedrettin Mahallesi, Keçeci Piri Mahallesi, Bereketzade Mahallesi, Kemankeş Mahallesi, Bostan Mahallesi, Kılıçali Paşa Mahallesi, Bülbül Mahallesi, Kocatepe Mahallesi, Camiikebir Mahallesi,  Kulaksız Mahallesi,  Cihangir Mahallesi, Kuloğlu Mahallesi, Çatma Mescit Mahallesi, Küçük Piyale Mahallesi, Çukur Mahallesi, Müeyyetzade Mahallesi, Emekyemez Mahallesi, Ömer Avni Mahallesi,  Evliya Çelebi Mahallesi, Örnektepe Mahallesi, Fetihtepe Mahallesi, Piri Paşa Mahallesi, Firuzağa Mahallesi, Piyalepaşa Mahallesi, Gümüşsuyu Mahallesi, Pürtelaş Mahallesi, Hacıahmet Mahallesi,  Sururi Mahallesi, Hacimimi Mahallesi, Sütlüce Mahallesi, Halıcıoğlu Mahallesi, Şahkulu Mahallesi, Hüseyinağa Mahallesi, Şehit Muhtar Mahallesi, İstiklal Mahallesi, Tom Tom Mahallesi, Kadı Mehmet Efendi Mahallesi, Yahyakahya Mahallesi, Kalyoncu Kulluğu Mahallesi, Yenişehir Mahallesi ve Kamerhatun Mahallesi. 



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan kimdir? 


Ahmet Misbah Demircan hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!



Beyoğlu Belediyesi hangi haberlere konu oldu? 


Okmeydanı'nda 5 milyar liralık dönüşüm projesi için düğmeye basıldı! (Habertürk Gazetesi, 7 Kasım 2013)


Bina yoğunluğuyla dikkat çeken Okmeydanı'na nefes aldıracak 5 milyar liralık dönüşüm projesi için düğmeye basıldı. Beyoğlu Belediyesi 75 bin kişinin yaşadığı belirlenen alan üzerinde kendi planlarını yaptı...


Beyoğlu Belediyesi 75 bin kişinin yaşadığı belirlenen alan üzerinde kendi planlarını yaptı. Buna göre 5600 parsel yeri 30 adada birleştirildi. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı önce Beyoğlu Belediye Meclisi, sonra Büyükşehir Belediyesi Meclisi, ardından İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı. 

Bina yoğunluğuyla dikkat çeken Okmeydanı'na nefes aldıracak 5 milyar liralık dönüşüm projesi için düğmeye basıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okmeydanı tamamlandığı zaman İstanbul'un en gözde merkezlerinden biri olacak" dedi Beyoğlu Belediyesi, İstanbul'un en karışık ve nüfus yoğunluğunun en fazla olan yerlerinin başında gelen Okmeydanı için hazırladığı 3 milyon metrekarelik kentsel dönüşüm projesini hayata geçirme projesinde sona yaklaştı. Projeye göre yaklaşık 75 bin kişinin yaşadığı Okmeydanı'nda yaklaşık 5600 parsel etap etap dönüşüm sağlanarak 30 adaya indirilecek 


40 MİLYARLIK MÜLK 


Gelecek aydan itibaren başlayacak tapuların dağıtımının ardından kentsel dönüşüm operasyonunun başlayacağını anlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, projenin tamamının 5 milyar liralık bir yapım maliyetine sahip olacağını söyledi. Demircan, "Okmeydanı tamamlandığında İstanbul'un en gözde merkezlerinden birisi haline gelecek. 


Yeni binalar 8 katı geçmeyecek Yaklaşık 40 milyar liralık gayrimenkul değeri olan bir proje bütünlüğü yaratacağız" diye konuştu. 


Projenin tamamının 5 yılda hayata geçirileceğini dile getiren Demircan, yeni Okmeydanı'nda 100 bin kişilik bir şehir yaratacaklarını ifade etti. Demircan, "2 kilometre uzunluk, 35 metre genişliğindeki bulvarıyla ve dönen kule şeklinde tasarlanan İstanbul seyir terasıyla konutun yanı sıra turizm ve ticaret üzerine endeksli bir yerleşim olacak. Projede iki kongre merkezinin yanı sıra bir üniversite, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 6 okul bulunacak" dedi. 


Bina yükseklikleri şu anda ortalama 4 kat civarında bulunuyor. Yeni projede yükseklikler 8 katın üzerinde olmayacak. 


"Eğer planlama yapılmasaydı yeşil alanda, yolda hakkı bulunanların hiçbirisi imar hakkı ve tapu alamayacaktı" diyen Demircan, "Oysa planlarımızda herkesi imar alanlarında topladık, bina taban alanlarını ölçtük, herkese imar hakkı vermiş olduk. Böylelikle hiç kimse dışarıda kalmamış oldu" dedi. Demircan sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşın önüne sözleşmeyle çıkacağız. Kat karşılığı sözleşme olacak, dairesine daire, dükkânına dükkân vereceğiz. Tapuya verilecek para dışında dönüşümde hiçbir lira verilmeyeceğini garanti edeceğiz." Demircan, binalann küçüleceğini belirterek, "Evi gecekonduysa büyüyecek, daire olanları aynen koruyacağız ve 5-6 katlı ve çok daireliyse orada yüzde 25'e varan küçülme yaşanacak" diye konuştu. 



KİRACILARA DAİRE ALMADA ÖNCELİK


 Kiracıları kayda aldıklarını ifade eden Demircan, "Kiracılar için 15-20 yıldır burada olanlara bölgede uzun vadeli ödemelerle konut sahibi olmalarına yönelik bir stok oluşturmayı hedefliyoruz. Uygun fiyatlı ve vadeli konut edinmelerine önayak olacağız" dedi. 



ODA BÜYÜKLÜĞÜNDE MAKET KURULACAK 


Okmeydanı'ndaki dönüşüm ile ilgili büyük bir anlaşma ofisi kurma hazırlığında olduklarını anlatan Demircan, "Oda büyüklüğünde bir maket yaptıracağız. Kime nereden dairesini vereceğimizi göstereceğiz ve önüne sözleşmeyi koyacağız. Son olarak da dönüşüm sürecinde üzerimize düşeni yapacağız" dedi. 



Tarlabaşı 360 Projesi En İyi Kentsel Yenileme ödülüne layık görüldü! (Emlakkulisi.com, 6 Ekim 2013)


Beyoğlu'nda Çalık Gayrimenkul ve Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen Tarlabaşı 360 Projesi, 18. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde ''En İyi Kentsel Yenileme Projesi'' ödülüne layık görüldü...


Beyoğlu Belediyesi ve Çalık Gayrimenkul işbirliğiyle hayata geçirilen Tarlabaşı 360 projesi, 18. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde, altı proje arasından en iyi "Kentsel Yenileme" projesi seçildi. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, "Bu proje ile İstanbul'un en önemli değerlerinden biri olan Tarlabaşı canlanıyor. Söz konusu proje sayesinde büyük bir ekonomik değerin yanı sıra gizli kalmış kültürel bir değer de İstanbullularla buluşuyor" dedi. 



Beyoğlu'nun Sosyal Market projesinden 20 bin kişi faydalanıyor! (Emlakkulisi.com, 31 Ağustos 2013)


Beyoğlu Belediyesi; "Sosyal Market" projesiyle İhtiyaç sahiplerine alışveriş imkanı sağlıyor. İlçe halkının gıda, giyim, temizlik malzemesi, yakacak gibi ihtiyaçlarını karşılayan Sosyal Market'ten şu an yaklaşık 20 bin kişi faydalanıyor...


İstanbul Beyoğlu'nda ekonomik durumu iyi olmayanlar Beyoğlu Belediyesi'nin 'Sosyal Market' adını verdiği projeyle ihtiyaçlarına kavuşuyor. İlçedeki ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunulan Sosyal Market Kasımpaşa'da, yaklaşık 3 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet veriyor.


Marketin ürün reyonlarında her ürünü rahatça bulmak mümkün. Markette ayrıca, kuru gıda deposu, soğuk hava deposu, dondurulmuş ürünler için derin dondurucu, temizlik ürünleri deposu, giyim deposu ve ikinci el kıyafetlerin hazırlandığı atölye de bulunuyor.


Başvurmak yeterli 


Beyoğlu'nda yaşayanların Sosyal Market'ten alışveriş yapabilmesi için Beyoğlu Belediyesi Sosyal  Yardım İşleri Müdürlüğü'ne veya yaşadıkları mahallelerde yer alan Semt Konakları'ndaki Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü şubelerine başvurmaları yeterli oluyor. Belediye incelemenin ardından yardım talebinde bulunanlara ihtiyaçlarına göre alışveriş kartı veriyor. Karttaki kredi limiti ailede yaşayan kişi sayısına göre değişirken hanedeki her mim birey için ek yükleme yapılarak kalabalık ailelerle küçük aileler arasında adalet sağlanıyor. Krediler aylık, üç aylık ve altı aylık olarak yükleniyor. Beyoğlu'nda yaklaşık 4 bin ailenin sosyal market kartı bulunuyor, aile fertleriyle bu sayı 20 bin kişiye ulaşıyor.


Şeffaflık belgesi Bağışçılara ise her ay, bağışladığı ürünün kimler tarafından alındığı, hangi ihtiyaç sahibine kaç adet ulaştığı ile ilgili rapor gönderilerek şeffaflık sağlanıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin, Sosyal Market Vakfı, Kızılay İstiklal Şubesi ve Beyoğlu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı'yla imzaladığı ortak hizmet protokolleri çerçevesinde, Gıda Bankacılığı organizasyonu kapsamında açılan Sosyal Market, Gelirler veya Kurumlar Vergisi'ne tabi işletmelere de avantaj sağladığı öğrenildi. Hayırsever vatandaşların, Sosyal Market'e bağışlayacağı ürünlerin maliyet bedeli yılsonunda ödeyecekleri vergiden mahsup edilebiliyor, ürünler yardım şartıyla bağışlandığı için KDV'den de muaf tutuluyor.


Beyoğlu Belediyesi, psikolojik destek ve danışmanlık hizmetleri vererek aile içi ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediği "Bilinçli aile, sağlıklı nesiller" projesiyle bir yılda yaklaşık 1000 kişiye ulaştı. Grup çalışmalarına katılan veya danışmanlık hizmeti alanlar, "Birçoğumuzun evliliği kurtuldu, eşimizle çocuğumuzla ilişkimiz düzeldi. En önemlisi de aile içinde artık daha huzurluyuz" dedi.


Beyoğlu'nda sosyo ekonomik durumu kötü olan bireyleri tespit ederek ihtiyacı olanlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermeyi hedefleyen belediye, Hacıahmet, Okmeydanı ve Yenişehir'de 7 ay boyunca yaklaşık 50 anneyle düzenli eğitimler gerçekleştirdi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan, projenin en önemli amacıysa ailede çocuğa karşı şiddetin azaltılması.


Kefken'de yaz Beyoğlu Belediyesi, ilçede yaşayan gençlerin kültürel, sosyal, sanatsal ve bedensel gelişimine katkı sağlamak amacıyla her yıl Kefken'de doğa kampı düzenliyor. Kefken Çevre ve Yaz Kampı'na 2004 yılından beri yaklaşık 155 bin kişi katıldı.


Kefken Çevre ve Yaz Kampı, Beyoğlu Belediyesi'nin en geniş kitlelere etki eden projelerinden biri. Başta Beyoğlu olmak üzere Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelerek Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Kefken köyünde buluşan gençler, yeteneklerine göre sınıflandırılarak farklı dallarda eğitimler alıyor. Bedensel ve sanatsal olmak üzere ikiye ayrılan kamp etkinliklerinde bedensel branşlar arasında futbol, voleybol, basketbol, yüzme, badminton; sanatsal branşlardaysa, müzik, halk oyunları ve resim ön plana çıktı.



Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, nikah salonu oldu! (Emlakkulisi.com, 3 Şubat 2013)


1945 yılında açılan Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Beyoğlu Belediyesi'nin aldığı karara göre artık nikah salonu olarak kullanıyor...


İstanbul Beyoğlu'nda edebiyat, tarih, şiir sohbetlerine ev sahipliği yapan, sinema gösterimlerinin gerçekleştirildiği Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Beyoğlu Belediyesi tarafından nikah salonu yapıldı. Tiyatro salonlarında, nikah kıyılıyor.


1945 yılında açılan kültür merkezi 1993 yılına kadar nikah dairesi olarak kullanılıyordu.  



Beyoğlu'nda dokuz yılda 5 bin bina restore edildi! (İstiklal Gazetesi, 2 Eylül 2013)


Beyoğlu Belediyesi, 9 yılda 5 bin tarihi binayı yeniledi.Belediye, işlev ve estetiğini yitiren binlerce binayı restore etmeye devam ediyor. 2004'ten bugüne kadar aralarında Galata Mevlevihanesi, Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi, Tarihi Beyoğlu Belediyesi ve Karaköy Voyvoda Karakolu'nun da yeraldığı 5 bin binayı restore ettirdi.Aslına uygun olarak yenilenen binalardan biri de Beyoğlu Belediye Binası. Tarihi dokusu korunarak yenilenen bina birkaç ay içinde hizmete girecek. Voyvoda Karakolu ise eski fonksiyonuna uygun kullanılmak üzere yenilendi. Deniz yoluyla gelen turistleri karşılayan bu tarihi bina günümüzde hâlâ güvenlik birimlerinin hizmetinde. 1979'da yanan Kasımpaşa Mevlevihanesi yeniden inşa edildi. 


Kurtuluş Savaşı'nda mühimmat deposu olarak kullanılan Turabi Baba Kütüphanesi, yeniden ayağa kaldırıldı.Beyoğlu'nun simgelerinden Galata Mevlevihanesi de aslına uygun yeni yüzüne kavuştu. Mevlevihane'nin cephe restorasyonu, çatı tahkimatı, tüm tesisatları yenilendi. 1491'de Fatih Sultan Mehmet ve 2. Beyazıt devrinde İskender Paşa tarafından kurulan İstanbul'un en eski Mevlevi Asitanesi olan Galata Mevlevihanesi, III. Selim'in 1791-1792'de gerçekleştirdiği yenileme sonucunda ana hatlarıyla bugünkü yerleşim düzenine kavuşmuştu.



Beyoğlu Belediyesi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?


Beyoğlu Belediye Başkanlığı  İletişim Merkezi 444 0 160

Adres: Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. No:50 34430 Tepebaşı - Beyoğlu - İSTANBUL


Ek Hizmet Binası

Tomtom Mah. İstiklal Caddesi No:217 

Posta Kodu: 34433 Beyoğlu / İstanbul


Web: www.beyoglu.bel.tr


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları