Gezi Parkı protestolarının hedefindeki Taksim Yayalaştırma Projesi’nin uygulayıcısı firmadır. Kalyon İnşaat, Kiptaş konutlarını, Bakırköy Adliye Sarayı ve metrobüs hattı inşaatını gerçekleştirmiştir. Patronu Cemal Kalyoncu, yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu’dur. SON DAKİKA: Sabah - ATV'nin yeni sahibi, Kalyon İnşaat oldu...
Taksim Yayalaştırma Projesi, Kalyon İnşaat'ın projesi...
Kalyon Grup ne zaman kuruldu?
Kalyon Grup 1974 yılında inşaat sektöründe hizmet vermek amacıyla Kalyon İnşaat’ın kurulmasıyla başladı. Günümüzde inşaata ek olarak altyapı, enerji, plastic boru, PVC pencere sistemleri gibi birçok farklı alanda hizmetler veren bir şirketler grubudur.
Kalyon İnşaat hangi projeleri gerçekleştirdi?
Kalyon Grup’un şirketlerinden birisi olan Kalyon İnşaat Bakırköy Adalet Sarayı, Metrobüs hattının inşaatı, Taksim Yayalaştırma Projesi gibi projeleri yürüttü. Aynı zamanda 3. havalimanı ihalesini kazanan ortak girişim grubunun bünyesinde yer alan firmalardan birisidir.
Kalyon İnşaat'ın projelerinden bazıları şöyle:
Taksim yayalaştırma projesi
Metrobüs ulaşım hattı
Mecidiyeköy katılımı Çağlayan Kavşağı Yol Yapımı
Bakırköy Adliyesi Binası
3. havalimanı projesi
Ataköy Atık Su Arıtma Tesisi
Kalyon İnşaat’ın patronu Cemal Kalyoncu kimdir?
Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!
Kalyon İnşaat’ın kurucusu Hasan Kalyoncu kimdir? Kalyon İnşaat’ın kuruluş hikayesi nedir?
Trabzon ve Gaziantep’in ünlü inşaat müteahhiti Hasan Kalyoncu 1949 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon’da tamamladıktan sonra, Erzurum Atatürk Üniversitesinden Makine Mühendisi olarak mezun olan Kalyoncu, babası Mehmet Kalyoncu, Tatvan’da askerliğini yaptığı için buraya yerleşti.
Tatvan’da birçok inşaat yapımına imza atarak, burada elde ettiği referanslarıyla Gaziantep’in İslâhiye ilçesinde bir okul inşaatının ihalesini almasıyla Hasan Kalyoncu 1973 yılında Gaziantep’e adım atmış oldu. Hasan Kalyoncu, kardeşleriyle birlikte 1974 yılında Kalyon İnşaatı kurdu.
Kalyon İnşaat Gaziantep’te birçok inşaatın yapımına damgasını vurdu ve bu arada da devlet müteahhitliğine soyundu. Gaziantep’te İslami Hizmetler Vakfı’nın Başkanı olduğu için Gaziantep’e her zaman bir üniversite kazandırma hayali olan Hasan Kalyoncu ilk önce bu işin temelini Erdem Koleji ile attı.
Hasan Kalyoncu, TBMM’de Gazikent Üniversitesi adı altında bir üniversitenin kuruluş iznini almış ve 4 Aralık 2008 tarihinde üniversitenin temelinin Oğuzeli ilçesinde atılması için her türlü hazırlıklar yapılmıştı. Hasan Kalyoncu, 22 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’daki işyerinde çalışma bürosunda temelini atmak istediği üniversite projesi üzerinde İstanbul Valisi Muammer Güler’le birlikte otururken, geçirdiği kalp krizi sonucu 59 yaşında yaşamını yitirdi.
Hasan Kalyoncu’nun vefatı medyada nasıl haber oldu?
İnşaat sektörü Kiptaş ve Metrobüs müteahhidi Kalyoncu’yu kaybetti (Hürriyet Gazetesi, 23 Kasım 2008)
İstanbul’da Kiptaş bünyesinde binlerce konut yapan, Metrobüs hattını inşa eden Kalyon Şirketler Grubu’nun sahibi Hasan Kalyoncu, kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi. Kalyoncu, Milli Görüş’te patlak veren ayrışmada "yenilikçi taraf"ta yer almıştı. Kalyoncu’nun, Başbakan Erdoğan’la yakın dostluğu vardı.
KALYON Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazikent Üniversitesi’nin sahibi işadamı Hasan Kalyoncu (59) vefat etti. Beykoz’daki şirket binasındayken dün akşam saatlerinde kalp krizi geçiren Kalyoncu, hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatını kaybetti. Hasan Kalyoncu’nun cenazesi bugün Ankara’da Hacıbayram Camisi’nde ikindi namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’na defnedilecek.
Kiptaş ve Metrobüs
İstanbul’da Kiptaş bünyesinde binlerce toplu konutu yapan firma olarak bilinen Kalyon İnşaat, İstanbul’da Bakırköy Adalet Sarayı’na da imzasını attı. Şirket halen Yeşil Vadi Konakları gibi projelerin inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Kalyon İnşaat’ı İstanbullular’a tanıtan bir diğer proje Metrobüs oldu. İşletmesi İETT’de olan Metrobüs hattının 17 kilometrelik güzergah inşaatını Kalyon’a verilmişti.
’Yenilikçi’ taraf
Kalyoncu, yakın tarihin önemli liderleriyle olan yakınlığıyla da tanındı. Turgut Özal ile de yakın dostluğu bulunan Kalyoncu, Milli Görüş hareketinde patlak veren "yenilikçi-gelenekçi" saflaşmasında da "yenilikçiler" tarafında yer aldı. Erbakan’a, ilk "değiş" diyen isimler arasında da bulunan Kalyoncu’nun, yenilikçi hareketten doğan AKP’nin lideri Başbakan Tayyip Erdoğan ile de geçmişe dayanan yakın dostluğu bulunuyor.
11 bakanlı nikáh
Hasan Kalyoncu’nun AKP yönetimiyle yakınlığı, oğlu Ömer Faruk Kalyoncu’nun İstanbul’daki nikah törenine de yansımıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ile birlikte nikah şahitliği yaptığı Grand Cevahir Oteli’ndeki bu nikah töreninde, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında yer aldığı 11 bakan hazır bulunmuştu.
Birlik Vakfı kurucusu
Erbakan’dan sonra Milli Görüşçü FP ve SP’nin başına geçen Recai Kutan’ın dünürü Zeki Çelik ile de bir dönem iş ortaklığı bulunan Hasan Kalyoncu, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun, Zeki Ergezen, İsmail Kahraman gibi yakın tarihin önemli siyasi aktörlerinin de içinde yer aldığı Birlik Vakfı’nın da kurucularındandı.
Erbakan’la Yılmaz’ın Fatihalı buluşmasını o gerçekleştirdi
AKP ile yakınlığı ile bilinen Hasan Kalyoncu, Refahyol öncesi gündeme gelen RP-ANAP koalisyonu seçeneği için Necmettin Erbakan ile Mesut Yılmaz’ı gizlice buluşturan isimdi. İki liderin, o tarihte kiracısı da olan yakın dostu Abdülkadir Aksu’nun evinde biraraya gelmelerini sağlayan Kalyoncu, "Bu mutlu işi yapın, sorun çıkarsa ben devreye girer Hoca’yı ikna ederim" sözleriyle de tarihe geçti. Yılmaz’ın, gizli kalması için kimseye haber vermeden tek başına gittiği buluşmada Erbakan’ın ilk sözleri, "Mesut Bey, önce bir Fatiha okuyalım" oldu. Şaşıran Yılmaz, "Hayırdır Sayın Erbakan, birisi mi öldü" deyince, Erbakan, "Yok, görüşmemiz hayırlı olsun, diye" yanıtı verdi, ardından da ellerini açıp Fatiha okudu. Yılmaz’ın şaşkınlığı dua biterken geçti ve "Amin" diyerek Erbakan’a katıldı. Ancak bu görüşmeler sonuçsuz kaldı ve Erbakan da DYP lideri Tansu Çiller ile Refahyol’u kurdu.
Kalyon İnşaat hangi konularda haber oldu?
İlk kazma Harbiye ve Tarlabaşı’na (Habertürk Gazetesi, Ağustos 2012)
Taksim Yayalaştırma Projesi'nin birinci etap ihalesi yapıldı. Projeye göre; ilk kazma Harbiye ve Tarlabaşı’nda vurulacak.
İstanbul Taksim Meydanı’nı yayalara açacak 'Taksim Yayalaştırma Projesi'nin birinci etap ihalesi yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ihalede, daha önce şartname alan 11 inşaat firmasından 9’u teklif verdi. En düşük teklif, 51 milyon 500 bin TL ile Kalyon İnşaat Şirketi’nden geldi.
UZUNLUK 400 METRE
İhaleye çıkarılan 'Taksim Meydan Düzenlemesi Projesi'ne göre araçlar, meydana ulaşmadan dalış tünellerine girecek.
İhalesi gerçekleştirilen birinci etap kapsamındaki Harbiye-Tarlabaşı dalış tüneli, Harbiye Askeri Müzesi’nden başlayacak ve Tarlabaşı Bulvarı’nda, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen bina ve otellerin bulunduğu alana bağlanacak.
Tünel, Tarlabaşı-Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde 320 metre uzunluğunda olacak.
EN DÜŞÜK TEKLİF
8 rakibi geride bırakarak Harbiye-Tarlabaşı dalış tüneli inşaatı için yaklaşık 51 milyon 500 bin TL teklif veren Kalyon İnşaat Şirketi, 2007 yılında da 40 kilometre uzunluğundaki Avcılar-Kadıköy metrobüs yolunun alt ve üstyapı inşasını tamamlamıştı.
Kazı başlıyor: Taksim'e 14 bin kazık (Radikal Gazetesi, Ekim 2012)
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ın verdiği bilgiye göre Cumhuriyet Caddesi nde trafik yeraltına alınacak.
Tarlabaşı-Harbiye arasında yapılması planlanan altgeçidin uygulama projesi de İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş , “Taksim Meydanı’nda Tarlabaşı’ndan Osmanbey’e dönen ve trafiğin en yoğun olduğu caddenin yeraltına alınması projesini Koruma Kurulu onayladı, ihalesini de yaptık. Burayı bir yıla varmadan ve gece gündüz demeden bitireceğiz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nden daha önce alınan bilgilere göre tünel, Tarlabaşı Bulvarı’nın meydana çıkan kısmında bulunan otoparktan itibaren yeraltına alınacak, Cumhuriyet Caddesi-Asker Ocağı Caddesi kesişimine kadar devam edecek. Topbaş, tartışmalı proje hakkında “Demokratik hak olan itirazları dikkate alıyoruz, ancak politize olanları alamıyoruz” diyerek tünelin yapılma gerekçesini “oteller bölgesi olan Talimhane ile Taksim Meydanı’nı yaya trafiği açısından bütünleştirmek” olarak açıkladı.
Altgeçit inşaatını ihaleyi 51 milyon 555 bin 370 TL’lik teklifle alan Kalyon İnşaat yapacak, proje kapsamında Taksim’e toplam 14 bin 315 fore kazık çakılacak.
‘Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne göre meydana çıkan bütün yollar yeraltına alınacaktı. Fakat geçen günlerde Topbaş’ın açıklamaları, AKM ’nin önü ve Sıraselviler’de planlanan tünellerle ilgili “Koruma Kurulu’nda tedirgin olunan bazı noktalar” olduğunu gösterdi. Topbaş bu tünellerin sonraki etaplarda değerlendirileceğini belirtti. Kurula yakın çevreler ise diğer tünellerden vazgeçilmiş gibi gösterilerek kamuoyunun yanıltıldığı kanaatinde. Taksim Platformu, Kadir Topbaş’a ulaşamadıklarını ve ‘müzakere’ taleplerinin reddedildiğini belirtirken “Bazı tünellere hem kurul üyeleri hem de Kadir Topbaş karşıysa, neden beş tünelli plan değiştirilmiyor?” diyor.
Bu arada durumu henüz netleşmeyen Topçu Kışlası da dün kurulun gündemindeydi ve tartışmalar yaşandı.
Metrobüs 1 ay gecikmeyle bugün Anadolu Yakası’nda (Hürriyet Gazetesi, 3 Mart 2009)
İstanbul’un iki yakasını birleştirecek Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı, önceki gün bir araçla yapılan denemenin ardından bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.
Büyükşehir Belediyesi’nden dün yapılan açıklamada, “Gece gündüz yapılan çalışmalarla Metrobüs hattı söz verilen tarihten önce bitirildi” dense de, afişlerdeki şubat ayı sözü tutulamadı. Şubat ortasında Kadıköy’deki bir çok billboarda “Metrobüs şubatta Anadolu Yakası’nda” afişleri asılmıştı.
Otobüsler hariç 357 milyon lira
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce Avcılar-Topkapı, Topkapı-Zincirlikuyu ve son olarak da Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arasında yapılan 40.7 kilometre uzunluğundaki metrobüs hattı, 8 ihaleyle, belediyeye 357 milyon 180 bin liraya mal oldu. Bu rakama tanesi 1.2 milyon Euro’dan alınan 50 Phileas metrobüs ile tanesi 415 bin Euro’ya satın alınan 19 metrelik Mercedes Capasity otobüsler dahil değil.
Avcılar-Topkapı arasında inşa edilen 19 kilometrelik metrobüs hattının çalışmaları 2005’te başladı ve 2 yılda
tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2008’in mayısında hattı 10.5 kilometre uzatarak, Topkapı’dan Zincirlikuyu’ya ulaştırmak için ihaleye çıktı. 77 günde tamamlanan inşaat çalışmaları sonrasında hat 29.5 kilometre oldu.
Boğaz Köprüsü’nü 7 dakikada geçecek
Metrobüs hattı üçüncü etapta Boğaziçi Köprüsü’nü geçerek Zincirlikuyu’dan Söğütlüçeşme’ye uzanıyor. Üçüncü etap için 2008 Eylül’ünde yapılan ’D-100 Karayolu Zincirlikuyu İle Kozyatağı-Kadıköy Söğütlüçeşme Arası Şerit Düzenlemesi’ ihalesini 89 milyon 896 bin liraya diğer iki ihaleyi de kazanan Kalyon İnşaat aldı. 11.2 kilometre uzunluğundaki hattın inşaat çalışmaları 150 günde tamamlandı. Boğaz Köprüsü’nü normal trafiğe karışarak geçecek olan metrobüs, köprüyü ortalama 7 dakikada geçecek.
Zincirlikuyu’dan karşıya 24 dakika
Zincirlikuyu-Boğaz Köprüsü- Burhaniye Mahallesi-Altunizade-Acıbadem-Uzunçayır-Hasanpaşa-Söğütlüçeşme istasyonları bulunacak. Ortalama 300 bin yolcu taşınması hedeflenen yeni hat devreye girdikten sonra İETT boğaz geçişlerinde yeni düzenleme yapılacak. Zincirlikuyu’dan Söğütlüçeşmeye seyahat 24 dakika sürecek.
Adalet Sarayı, 43 milyon YTL'ye mal oldu (Samanyolu Haber, Mart 2007)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Bakırköy'deki İstanbul Adliye Sarayı'nda Bakırköy, Zeytinburnu ve Bağcılar Adliyeleri hizmet verecek.
Ayrıca adliyesi bulunmayan Bahçelievler ve Güngören bölgelerini ilgilendiren davalar da burada görülecek. Yaklaşık 43 milyon YTL'ye mal olan Adalet Sarayı planlanandan 1,5 yıl önce bitirildi.
Bakırköy Adalet Sarayı
Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılan adalet saraylarının 76'ıncısı Bakırköy'de Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılırken Kartal Anadolu Yakası Adalet Sarayı'nın da temeli atıldı. Kalyon İnşaat tarafından inşa edilen İstanbul Adalet Sarayı 2008 yılında bitirilmesi planlanıyordu ancak 1,5 yıl önce tamamlanarak hizmete alındı. 156 adet duruşma salonunun bulunduğu adliye binasında 198 hakim odası, 16 nezarethane, 109 savcı odası bulunuyor.Atrium tarzda inşa edilen ve yaklaşık 80 bin metrekarelik alanda yapılan Adalet Sarayı akıllı bina özellikleri taşıyor. 198 adet kamera ile güvenliği sağlanan Adalet Sarayı'nda Bakırköy, Zeytinburnu, Bağcılar Adliyeleri faaliyet gösterecek.
Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun birlikte kurdele kesildi. Erdoğan ve beraberindekiler, bina içine geçerek burada heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk büstü ile hakim, avukat ve savcıyı temsil eden heykelleri üzerindeki Türk Bayrağı'nı kaldırarak açtı. Erdoğan daha sonra binayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Kalyon İnşaat iletişim bilgileri nelerdir?
Adres: Ekinciler Cad. Ertürk Sok. No:3. Kavacık, 34810 Beykoz, İstanbul
Telefon: +90 216 680 41 80
Fax: +90 216 425 91 92
E- Posta: kalyon@kalyongrup.com
Web Adresi: www.kalyongrup.com