Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

Brüt 200 metrekareyi aşmayan konutu bulunan emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki emlak vergisinden muaf olmanın diğer şartları neler? İşte detaylar...


Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinde emlak vergisini kaleme aldı. 

İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Kurtuluş Savaşı’nda emlak vergisi' başlıklı yazısı...

Murat Bardakçı yazısında anlatmıştı; “İstiklâl Harbi Döneminde Resmî Gazete’de Yayınlanmayan 205 Kanun” isimli bir kitap Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanmış. Kitaba ‘mevzuatgovtr’ internet adresinden ulaşılabiliyor. Kitaba pdf dosya şeklinde de erişilebiliyor. Kitapta; kanunların orijinal metinleri de, günümüz Türkçesine çevrilmiş metinleri de bulunuyor. Murat Bardakçı yazısında Resmî Gazete’nin İstiklâl Savaşı senelerinde yayımlanmamasının nedenini şöyle anlatıyor:

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

“Ankara’daki matbaanın personeli askere alınıp cepheye gönderildiği için gazeteyi basacak kimse bulunamamış, temelleri henüz atılmaya başlamış olan genç devletin resmî gazetesi bu yüzden çıkmamış ve dolayısı ile de Meclis’ten geçen kanunlar 21 ay boyunca yayınlanamamıştı.”

ASKERİ İHTİYAÇLAR

Kitabın ‘İçindekiler’bölümüne bakıldığında ilk önce emlak vergisine ilişkin bir kanun dikkat çekiyor. 1338 Senesi Emlâk ve Temettu Vergileri ile Ağnam Resminin ve Harp Kazançları Vergilerinin Sureti Tahsiline Dair Kanun (Kanun Numarası: 192). Konusu: Askeri ihtiyaçlar sebebiyle 1922 yılı vergilerinin taksitle değil bir kez olacak şekilde tek seferde ödenmesine ilişkin. 

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

GAZİ VE ŞEHİTLER

Aynı zamanda Emlak Vergisi Kanunu’nda gaziler ve şehit yakınları için vergi avantajı bulunuyor. Brüt 200 metrekareyi aşmayan tek evleri için emlak vergisi ödemiyor. Tek konutu için emlak vergisi fırsatı, gaziler ve şehit yakınları haricinde; engelliler, geliri olmayan kişiler (işsizler, ev hanımları) ve emekliler için de sağlanıyor.

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

MUAFİYETİ BOZAR MI?

Suat Özel isimli bir vatandaş, "Emekli maaşımdan başka gelirim yok. 110 metrekarelik tek (hisseli) konutum var. 35 m2’lik de, 45 gün kullanma hakkım olan devre mülküm var. Emlak vergisinden muafiyet alabilir miyim?" sorusunu soruyor. Suat Bey için muafiyet bulunmuyor. Çünkü devre mülk de konut olarak nitelendirildiğinden, Suat Bey’in tek konuta verilen emlak vergisi muafiyetinden faydalanma hakkı yok. 

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

YAZLIĞINA TAŞINANA EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

Kovid-19 pandemisinin etkisinin birkaç ayda geçmeyeceğinin anlaşılmasıyla birlikte büyük şehirlerden tatil yörelerine göç edildi. İlk önce birkaç aylık şeklinde öngörülürken artık kalıcı olarak tatil yörelerine yerleşenler de bulunuyor. Yazlığında birkaç ay değil de sene boyunca yaşayan emekliler için emlak vergisi fırsatı da bulunuyor. Eğer bu yazlık emeklinin tek evi ise ve sene boyunca yazlıkta yaşanıyorsa emlak vergisi de ödenmiyor. Emeklinin tek konutuna tanınan emlak vergisi muafiyetinin diğer şartları; brüt 200 metrekareyi aşmaması, emekli maaşı dışında kazancı bulunmaması. Muafiyetten faydalanılan evin tüm sene boyunca kullanılmadığı, yani gerçekte ikamet edilmeyeceği, birkaç ay boyunca yazlık, dağ evi vb. amacıyla kullanıldığının elektrik, su ve telefon faturası ödemeleri gibi bilgilerle belirlenmesi halinde ise belediyelerin ceza işlemi uygulamasından da kaçınılmaz.