İstanbul'un en eski yerleşim alanlarından biri. Bina portföyü çok yaşlı olmakla birlikte, hala revaçta bir yerleşim merkezi: Üstelik de pahalı.
Lokasyon: Beyoğlu
Belediye Başkanı: Ahmet Misbah Demircan
Kaymakam: Osman Ekşi
Yüzölçümü: 8.76 kilometrekare
Nüfus: 248,206 (2011)
Komşu ilçeler: Kuzeyde Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeybatı Kağıthane, Eyüp, güneyde Haliç.
Beyoğlu nerededir?
Beyoğlu; İstanbul Avrupa Yakasındadır. Kuzeyinde Şişli İlçesi, doğusunda Beşiktaş İlçesi ve İstanbul Boğazı, kuzeybatısında Kağıthane ve Eyüp ilçeleri, güneyinde ise Haliç ile komşudur.
Beyoğlu daha önce Yunanca “karşı yaka” anlamına gelen Pera adı ile anılmıştır. Beyoğlu adını ise bölge Türkler tarafından ele geçirilince almıştır. Burada bir beyin oğlunun konağı olduğu için; Beyoğlu adının buradan aldığı günümüze kadar gelmiştir.
Beyoğlu tarihinde neler yaşadı?
16. yy’da Beyoğlu sınırları içinde tek tük yapılar vardı. Bu dönemlerde bağlık ve bahçelik bir alan olan Beyoğlu’na Galata'dan gelen Hıristiyanlarla yabancılar yerleşmeye başladı. Bu insanlar, elçilikler dolaylarına ve İstiklal Caddesi üzerine konutlar inşa etti. Fransız ve Venedik elçilikleri ile onların çevresinde yerleşmiş Fransisken misyonerleri yerleşmenin çekirdeğini oluşturdu.
1700’lü yıllarda Tünel ve Galatasaray Caddesi’nin her iki tarafı sokaklara ayrıldı. 18.yy’da bölgede Avrupa etkisi arttı. 18.yy sonlarına doğru Galatasaray civarında konutlar hızla inşa edildi. Bu konutların çoğunun altı beton, üstü ahşap yapılar oldu.
Bölge genel olarak 19.yy’da gelişmeye başladı. Osmanlı dış ticaretinin hızlanması ile birlikte gelişen Beyoğlu’nda nüfus artmaya başladı. Nüfusun artması ile birlikte, 19.yy’ın ikinci yarısından sonra binalar yapılmaya başladı. Bununla beraber tramvay ve altyapı çalışmaları başladı. 20. Yüzyılın başlarında Beyoğlu'nda da yapılan apartmanların cephelerinde Art Nouveau üslubu uygulandı.
20 Nisan 1924'te Beyoğlu Belediyesi kuruldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında Beşiktaş, Şişli, Kemerburgaz'ı da kapsayan Beyoğlu, 1930'da Beşiktaş'ın ayrılması, 1936'da Kemerburgaz'ın Eyüp'e bağlanması, 1954'de Şişli ilçesinin kurulmasıyla bugünkü haline zemin oluşturuldu.
1970'de mahallelere ayrıldı. 1984'e kadar İstanbul Belediyesi'ne bağlı şube olarak şube müdürlerince yönetilen Beyoğlu, 1984'de Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri için çıkartılan "Yerel Yönetimler Kanunu" çerçevesinde yeniden yapılanarak 45 mahalleyi kapsayan "Beyoğlu Belediyesi" mevcut statüsünü almış oldu.
Beyoğlu’nda yer alan tarihi yapılar hangileridir?
Derin bir tarihe yer veren Beyoğlu’nda günümüze gelen/gelemeyen tarihi yapılar şunlardır: Ağa Camii, Alman Sarayı, Arap Camii, Atatürk Kültür Merkezi, Aynalı Kavak Kasrı, Bankalar Caddesi, Botter Apartmanı, Cihangir Camii, Çiçek Pasajı, Doğan Apartmanı, Dolmabahçe Camii, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Galatasaray Hamamı, Galatasaray Lisesi, Galatasaray Müzesi, Giresunlu Tekkesi, Haliç Kongre Merkezi, İngiliz Bahriye Hastanesi, İstanbul Modern, İstiklal Caddesi, Kamondo Merpenleri, Karaağaç Tekkesi, Karaköy Palas, Kılıç Ali Paşa Camii, Mickiewicz Müzesi, Miniatürk, Or-Hodeş Gürcü, inagogu, Neve Şalom Sinagogu, Pera Palas, Piyale Paşa Camii, Rahmi M. Koç Müzesi, St. Antuan Katolik kilisesi, Serpuş Han, Taksim Gezi Parkı, Taksim Meydanı, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Tophane-i Amire, Yeşilçam Sokağı, Afrika Pasajı (1905), Anadolu Pasajı (1910), Atlas Pasajı, Avrupa Pasajı, Aznavur Pasajı, Çiçek Pasajı (Cite de Pera), Rumeli Pasajı, Emek Pasajı, Beyoğlu Pasajı, Halep Pasajı, Hacopulo (Hazzopulo) Pasajı, El-Hamra Pasajı, Suriye Pasajı.
Beyoğlu Doğan Apartmanı’nın özellikleri nedir?
Doğan Apartmanı, İstanbul Beyoğlu’nda yer almaktadır. 1894 yılında İtalyan mimari tarzında inşa edilen Doğan Apartmanı, Serdar-ı Ekrem sokakta numara 30’da bulunuyor. U şeklinde bir apartman olan Doğan Apartmanı’nda birçok film çekildi. Doğan Apartmanı’nda ayrıca ünlü isimler de oturuyor. Bu isimler arasında Tarkan, Sezen Aksu, Şener Şen, Okan Bayülgen yer alıyor.
Doğan Apartmanı’nda büyüklükleri 90 ile 300 metrekare arasında değişen daireler var. Binada daireler dışında bir de rezidans yer alıyor. Bu rezidans dairede de özel toplantılar gerçekleştiriliyor. Toplam 51 daireden oluşan binada, temizlik görevlisi bir kişi hizmet vermeye devam ediyor. Üç güvenlik görevlisinin de yer aldığı binada, kapalı devre kamera sistemi kullanılıyor.
Doğan Apartmanı’nın ayrıca bir de bahçesi mevcut. 400 metrekarelik büyüklükte bir bahçeye sahip olan apartmanın bahçe düzenlemesini ise İngiltere Başkonsolosu Roger Short'un eşi Victoria Short yapmıştır.
Doğan Apartman hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız
Beyoğlu’nda hangi yapılar restore edildi?
Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan tarihi yapıların restore projesi kapsamında; Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi, Tarihi Beyoğlu Belediyesi Binası ve Karaköy Voyvoda Karakolu gibi binaların yer aldığı 5 bin bina restore edildi.
Beyoğlu Gezi Parkı’nda ne olacak?
1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası adıyla Osmanlı, Rus ve Hint mimarisinden izler taşımaktadır. 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost'un hazırladığı imar planı çerçevesinde yıktırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından başlatılan “Beyoğlu Güzelleştirme” projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı kaldırıldı. Birçok kişinin ayağa kalkmasının ardından çalışmalara devam edildi. Taksim Gezi Parkı’nın yerine alışveriş merkezi yapılacağı gündemde.
Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası, yüksek kurulun taksim gezi parkı hakkında vermiş olduğu yıkım kararına karşı dava açtı. dava dilekçesinde Türkiye’nin en önemli kamusal alanlarından birisinin Yüksek Kurul kararıyla ciddi bir yapılaşma tehdidi altına girdiğini, 1993’te Kentsel Sit Alanı ilan edilen parkın kentlilerin kolektif belleğinde yer eden bir anı mekânı ve kültür varlığı olduğu, bugüne kadar yapılan bütün üst ölçekli planlarda park olarak işlevlendirildiğini, plan raporlarında da Beyoğlu bölgesinde yeşil ve açık alanların yetersiz olduğunun açıkça yazılı olduğunu belirtti.
Beyoğlu’nda yer alan parklar ve bahçeler hangileridir?
Gümüşsuyu Parkı, Ömer Avni Parkı, Cihangir Parkı, Gülbaba Parkı, Sefa Meydanı Parkı, Kadımehmet parkı, Ayhan Kocaman Parkı, Seyitali Mescidi, Seferikoz Parkı , Acısu Parkı, Dikilitaş Parkı, Pirimehmetpaşa Semt Konağı Parkı, Cehar Dudayev Parkı, Pazaraltı Parkı, Çocuk Parkı, Örtmealtı (Tomtom) Parkı , Ferit Güleryüz Parkı, Aynalı Kavak Parkı, Keçecipiri İhtiyarlar Yurdu Parkı, Sosyal Meskenler Parkı 1-2, Pirimehmetpaşa Parkı, Halıcıoğlu (Abdüselam) Parkı, Çıksalın Parkı, Çıksalın U Blok Önü Parkı, Sivas Parkı, Çamlık Parkı, Örnektepe Semt Konağı Parkı, Başkanlık Binası Parkı ve çevresi, Kızılay Meydanı Parkı, Ağaçlaraltı Parkı, Cezayirli Gazi Hazan Paşa Parkı, Hacıahmet Cinderesi Parkı, Halıcıoğlu Parkı, Kadımehmet Semt Konağı Parkı, Tophane Parkı.
Taksim yayalaştırma projesi ne durumda?
Taksim yayalaştırma projesi 2012 yılında başladı. Cumhuriyet Caddesi’nde başlayan çalışmalar için ilk etapta caddenin 400 metrelik kısmı trafiğe kapatıldı. Projenin inşaat çalışmalarını Kalyon İnşaat üstlendi.
Proje kapsamında; Tarlabaşı- Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde ise 320 metre uzunluğunda bir yol yapılması planlandı. 14.315 adet fore kazık ile yapılan proje çalışmalarında 2013 Şubat ayında tarihi su kemerleri görüldü. Bu yüzden proje çalışmalarına bir süre ara verildi.
Taksim yayalaştırma projesinin yüzde 50’si tamamlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
Tarlabaşı 360 projesinin özellikleri nedir?
Tarlabaşı 360 projesi GAP İnşaat tarafından 30 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırıldı. 7 katlı ofis bloğu olarak tasarlanan proje, kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşa edildi. 2007 yılında çalışmalarına başlanan projenin 2017 yılında teslim edilmesi planlandı. Tarlabaşı 360’da yer alan ofisler 78 metrekare ile 630 metrekare arasında tasarlandı. Projenin 6.ve7. katında dubleks ofislerin yer alacağı bildirilirken, proje Tarlabaşı’nda yer alan tarihi bir yapının restore edilerek inşa edilmesi sonucunda meydana geldi.
Beyoğlu’nda ilk LEED Sertifikaya aday gösterilen projenin mimari tasarımını ise SKM Projescts tarafından yapıldı. Tarlabaşı 360’da 54 adet ofis yapıldı. 9 ada üzerinde inşa edilen projenin 5 adası rezidans, 4 adası ise turizm-otel-ofis bölümlerine ayrıldı. Projenin alt katına ise mağazaların yapılacağı açıklandı.
Tarlabaşı 360 projesinin satış ofisi ise Tarlabaşı Bulvarı’nda konumlandırıldı. Sakızağacı Taksi Durağı’nın yanında bulunan satış ofisine 0 212 293 38 93 numaralı telefondan ulaşmak mümkün. Projenin basın lansmanı ise 2013 yılı Nisan veya Mayıs ayında düzenleneceği açıklandı.
761,000 TL’ye kamulaştırılan alan üzerine inşa edilen Tarlabaşı 360 projesinde satışların 3’te 2’sinin satışları tamamlandı. Projenin broşüründe proje şu şekilde tanımlandı:
‘‘Dünya mutfağının en seçkin örneklerini sunan restoran ve kafeleriyle hem keyifli hem de lezzetli bir iş yaşamını arzulayan profesyonelleri mutlu ediyor. Alt katları seçkin mağaza, restoran ve kafe, üst katları ise İstanbul ’un en güzel çalışma ortamını sağlayacak ofis alanları, 24 saat hizmet veren resepsiyonu, toplantı odaları, klimatik havalandırma sistemi, kablolu televizyon ve fiber optik internet bağlantısı... Ofisinize ait yemyeşil kat bahçeleriyle, işinize kısa bir ara vermek istediğinizde kahvenizi yudumlayıp Beyoğlu ve İstanbul’un hayat enerjisini hissedeceksiniz...’’
Projede yer alan ofisler 2013 Mart ayı itibari ile metrekaresi 7bin 500 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.
Tarlabaşı 360 projesi ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız
Beyoğlu’dan bulunan muhtarlıklar ve iletişim bilgileri nedir?
Arapcami Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ahmet Acar
Adres: Tersane Cd. Arapkayyum Sk. No:23
Tel: 293 81 90 Cep Tel: 0537 639 27 08
Asmalı Mescit Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: İbrahim ÖZKURT
Adres: Şehbender Sk. No:16
Tel: 245 89 08 Cep Tel: 0532 391 19 13
Bedrettin Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Yahya SARIYILDIZ
Adres: Aynalı Baba Sk. No:24
Tel: 297 72 73 - 253 72 62 Cep Tel: 0542 513 76 78
Bereketzade Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hasan İNGEÇ
Adres: Bereketzade Mah.Fırçıcı Sok.No:4
Tel: 243 77 14 Cep Tel: 0532 465 99 19
Boston Mahalle Muhtarlığı
Adı Soyadı: Emin Ceylan
Adres: Fesleğen Sk. No:27 BEYOĞLU
Tel: 297 03 82 Cep Tel: 0542 257 39 65
Bülbül Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Rıdvan Yeşilmen
Adres: Bülbül Mah. Turan Cad. No:47
Tel: 256 15 73 - 295 15 80 - 237 78 16
Cep Tel 535 895 53 67
Camiikebir Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Mehmet Erdoğan
Adres: Çaydanlık Sk. No:4
Tel: 297 41 42 Cep Tel: 0542 527 98 77
E-mail: muhtarmehmeterdogan@hotmail.com
Cihangir Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Sündüz Ulaman
Adres: Sirkeci Mescit Sk. No:3
Tel: 245 69 77 Cep Tel: 0532 478 77 08
Çatma Mescit Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Kadir Güven
Adres: Tepebaşı cd. No:7
Tel: 297 08 52 Cep Tel: 0542 207 84 58
Çukur Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Maşuk Çıvak
Adres: Çukur Mah. Çukur Sok.No:55/A
Tel: 238 04 43 Cep Tel: 0 532 497 27 47
Emekyemez Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Şener YÜKSEL
Adres: Emekyemez Mah. Yolcuzade İskender Cad. No: 4/1 Şişhane
Tel: 0212 254 82 82 Cep Tel: 0532 257 80 45
Evliya Çelebi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Dursun Tahta
Adres: Kıbleli Sk. No:5
Tel: 254 65 49 Cep Tel: 0535 363 24 50
Fetihtepe Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hasan Caştur
Adres: Tepeüstü Sk. No:142
Tel: 297 40 40 – 41 Cep Tel: 0535 940 22 06
Firuzağa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Fuat Şensoy
Adres: Kadirler Yokuşu No:43
Tel: 243 38 21 Cep Tel: 0532 252 95 93
Gümüşsuyu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Çiğdem Nalbantoğlu
Adres: Hariciye Konağı Sk. No:1 D:5 GÜMÜŞSUYU
Tel: 252 53 63-249 77 78 Cep Tel: 0537 210 04 50
Gümüşsuyu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Çiğdem Nalbantoğlu
Adres: Hariciye Konağı Sk. No:1 D:5 GÜMÜŞSUYU
Tel: 252 53 63-249 77 78 Cep Tel: 0537 210 04 50
Hacıahmet Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Baki Önay
Adres: Kurdoğlu Sk. No:43 BEYOĞLU
Tel: 256 98 97 Cep Tel: 0533 569 46 06
Hacimimi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ömer Faruk AKYÜZ
Adres: Tulumbacı Sıtkı Sk. PARKİÇİ
Tel: 245 57 02 Cep Tel: 0506 205 25 23-0535 742 68 69
Halicioglu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Bahri Sivri
Adres:Tokaç Sok.No:21 Halıcıoğlu
Tel: 369 11 73 - 369 25 42 Cep Tel: 532 417 80 91
Hüseyinağa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Mahmut Polat
Adres: Balo Sk. Polat Oteli
Tel: 251 94 71 Cep Tel: 0535 717 20 70
İstiklal Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ali GERGİN
Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Bulvarı No:14/A
Tel: 0212 253 38 81 Cep Tel: 0536 252 48 40
Kadı Mehmet Efendi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Yusuf Erdoğan
Adres: Bahariye Hastanesi Arkası sk. No:2/4
Tel: 237 74 71 Cep Tel: 0532 512 12 61
Kalyoncu Kulluğu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Halit Uçar
Adres: Tarlabaşı Bulvarı No:270
Tel: 250 90 30
Kamerhatun Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hatice Bender
Adres: Tarlabaşı Bulvarı No: 270/1
Tel: 237 22 55 Cep Tel: 535 248 58 06
Kaptanpaşa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Mustafa Köse
Adres: Kaptanpaşa Mah. Mezarlık Arkası Sok.No:7 Yay Sok.No:38
Tel: 238 68 78 Cep Tel: 536 490 32 01
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Salih Kahveci
Adres: Billurcu Sk. 9/2 TAKSİM
Tel: 243 51 12 Cep Tel: 0532 403 63 70
Keçeci Piri Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ramazan Süslü
Adres: Camii Sk. No:44 HASKÖY
Tel: 250 69 03 Cep Tel: 0533 818 38 74
Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hüseyin Cavit Karayel
Adres: Karabaş Mektebi Sok. Tophane Semt Konağı No:11
Tel: 244 01 21 Cep Tel: 539 363 13 16
Kılıçali Paşa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Eşref Bayazıtlı
Adres: Akarsu Cd. No:45/B BEYOĞLU
Tel: 249 39 46 Cep Tel: 0533 338 56 58
Kocatepe Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hasan Sevim
Adres: Taksim Cd. No:40
Tel: 253 39 06 Cep Tel: 0532 271 08 85
Kulaksız Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hızır Balcı
Adres: Kulaksız Yağhanesi sk. No:82
Tel:297 03 77 Cep Tel: 0537 931 74 52
Kuloğlu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: İsmet Kumbasar
Adres: Liva Sk. No:8 TAKSİM
Tel: 243 36 40 Cep Tel: 0532 681 16 16
Küçük Piyale Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: M.Fikri KOLİVAR
Adres: Değirmen arkası No:7
Tel: 297 05 86 Cep Tel: 0532 306 60 70-0536 471 68 68
Müeyyedzade Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Mehmet ER
Adres: Ali Hoca Sk. No:3/1 TOPHANE
Tel: 292 66 56 Cep Tel: 0533 760 65 79
Ömer Avni Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ayşen Bingöl
Adres: Beytülmalcı Sk. No:9 KABATAŞ
Tel: 293 31 00 Cep Tel: 0532 484 11 83
Örnektepe Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Doğan Şentürk
Adres: Pazaraltı Sok.No:1/A
Tel: 221 21 88 Cep Tel: 532 632 03 21
Piri Paşa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Yaşar Çetin
Adres: Şaban Deresi Sk. BEYOĞLU BELEDİYESİ
Tel: 369 72 33-369 77 57(FAX) Cep Tel: 0532 452 94 48
Piyalepaşa Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Sabri Comart
Adres: Piyalepaşa Mah. Alan Sok.No:15 (Piyalepaşa Semt Konağı)
Tel: 238 36 66-297 38 38 Cep Tel: 537 614 44 62
Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Günsel Bilgiç
Adres: Başkurt Sokak No: 58/A Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: 0212 292 01 19 Cep Tel: 0546 225 27 08
E-Posta gunselbilgic@gmail.com
Sururi Mehmet Efendi Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Cahit Sezer
Adres: Keramet Sk. No:82
Tel: 254 42 57 Cep Tel: 0535 401 27 16
Sütlüce Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Şerafettin Bayraktutan
Adres: Sütlüce Mah. Tavcı Sok.No:35 (Bademlik Semt Konağı) Beyoğlu
Tel: 255 77 98 Cep Tel: 532 426 69 65
Şahkulu Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Sayim Çavuş
Adres: Bereketzade mh. Fırçacı sk. No:6 KULEDİBİ
Tel: 293 91 94 Cep Tel: 0538 313 48 28
Şehit Muhtar Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Mustafa Özçelik
Adres: Taksim Cd. No:40
Tel: 361 80 90 Cep Tel: 0532 296 48 75
Tom Tom Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Songül Öztunç
Adres: Tom Tom Mah.Karabaş Deresi Sok.No:4/4 Beyoğlu
Tel: 251 21 91 Cep Tel: 535 834 20 62
Yahya Kahya Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Ömer AVCU
Adres: Sipahi Fırın Sk. No:2
Tel: 253 30 07
Cep Tel: 0532 672 08 15
Yenişehir Mahallesi Muhtarlığı
Adı Soyadı: Hasan Toprak
Adres: Çavdar Sk. No:7
Tel: 256 42 72 Cep Tel: 0535 775 49 96